VIDEO: Viering Holi Phagwa op verschillende scholen in Suriname

6
holi-phagwa-viering-suriname

Miljoenen mensen over de hele wereld vieren morgen het Hindoe lente- en nieuwsjaarfeest Holi Phagwa. Op verschillende scholen in Suriname werd vandaag Holi Phagwa uitbundig gevierd. Dit omdat morgen een nationale vrijedag is. Het Holifeest wordt in Suriname door alle bevolkingsgroepen gevierd.

In verschillende delen van het land wordt vanavond de Holika (brandstapel) verbrandt. Een aantal dagen voor het Phagwa feest wordt de brandstapel gemaakt en de pandit bepaalt op welk uur de Holika in brand gestoken wordt. Deze brandstapel is een soort toren en bestaat uit vele houtpallets met palmbladeren.

De Holika-verbranding symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Naast de rituele verbranding, waarbij het kwade wordt vernietigd en het goede blijft voortbestaan, zullen ook chautalgroepen optreden. Op sommige plaatsen zullen er ook toneelstukken worden opgevoerd.

In de ochtend wordt als eerste met de as een ’tilak’ op het voorhoofd aangebracht. Daarna pas mag het besprenkelen van elkaar met kleurstof of strooien van poeder beginnen. Het Holifeest wordt naast elkaar besprenkelen met poeder en kleurstof, ook gevierd met zang, dans en lekker eten.

Zo ging het eraan toe op OS Leiding 8A:

https://www.instagram.com/p/B9hfKhnFJDF/?igshid=1tllmeu4lkkzd


6 REACTIES

  1. @Waldo, voor de verkiezingen van 2010 werd er gezeurd vanuit een andere hoek. Diezelfde hoek die vanaf 2010 tot heden aan de macht is. Er zit duidelijk een stevige kronkel in je hoofd als je niet doorhebt dat het zo in de politiek werkt en dat het ook altijd zo zal blijven werken.
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.