Surinaamse afgestudeerde verpleegkundige krijgt hoge koninklijke onderscheiding

21
Surinaamse afgestudeerde verpleegkundige krijgt hoge koninklijke onderscheiding
Foto: RVD - Lygia Lieveld en koning Willem-Alexander.

Vorige maand werd op Paleis Huis Ten Bosch, als speciale onderscheiding het ‘Erekruis van de Huisorde van Oranje’ uitgereikt aan mw Lygia Lieveld, een in het Academisch Ziekenhuis Suriname afgestudeerde Verpleegkundige. De bekroning werd gedaan door de Koning van Nederland Willem Alexander in aanwezigheid van de Koningin Maxima, Prinses Beatrix en vrijwel alle leden van het Koninklijk Huis.

Mw Lieveld, of Lygia zoals ze door de Koning liefdevol werd toegesproken was vergezeld door haar familie, vrienden en collega’s. Speciaal voor die gelegenheid werd ook het  toenmallige hoofd van de opleiding  van het Academisch Ziekenhuis , mw Willy Leeflang overgevlogen. 

In zijn motivatie speech sprak de koning over de jarenlange verdienste ( ruim 20 jaar)  van mw Lieveld aan het Koningklijk Huis, waarbij ze met name zich onderscheidde door haar empatisch vermogen, mate van beroepsgeheim en andere ethische aspecten van het Verpleegkundig beroep.

Het geheel had een waardig maar bovenal indrukwekkend karakter waarbij met name de genodigden vol trots mochten meemaken, hoe een Surinaams opgeleide Verpleegkundige geschiedenis schreef door als eerste van alle Verpleegkundigen van zowel Nederland als Suriname voor zo een hoge onderscheiding in aanmerking te komen.  

Uit eigen observatie weet ik en heb ik kunnen ervaren dat Surinaamse Verpleegkundigen het wereldwijd goed doen en zeer gewild zijn. De prestatie van mw.Lieveld spreekt voor zich en is een noemenswaardig voorbeeld van het hoogste niveau te noemen.

Met een gerust hart mogen we daarom stellen dat mw Lieveld getoond heeft een waardige vertegenwoordiger van het verpleegkundig beroep en des te meer  van de Surinaamse Verpleegkundigen te zijn.

Gefeliciteerd Lygia Lieveld en complimenten aan de overige oud docenten van Lygia, gefeliciteerd  Academisch Ziekenhuis maar bovenal gefeliciteerd Suriname met deze historische mijlpaal mogen de overige verpleegkundigen deze historische gebeurtenis als voorbeeld nemen bij het voortzetten van dit nobel beroep. 

Willy Leeflang

21 REACTIES

 1. Gefeliciteerd ⚘fijn om dit te horen. Eindelijk positief nieuws in plaats van het eeuwige negatief gezeik. Ben benieuwd hoe de negatieve azijn pissers en racisten hier op dit reageren.
  gemodereerd

 2. Goh wat goed! En ik hoop nu van harte dat de afro surinamers het goede voorbeeld overnemen om verder te gaan met hun leven, dan steeds maar zitten te huilen dat ze nooit wat hebben kunnen bereiken vanwege het feit dat ze tot slaven werden gemaakt. Kijk hier het voorbeeld dat he t zo ook kan, het is nog steeds mogelijk om gewaardeerd te worden!


  Maak melding

 3. Ze is een pleeg in hart en nieren. Goed voorbeeld voor de rest. Ook in ons land mogen de verpleegkundigen meer empathie tonen voor hun medemens. Het zit in je of niet. Gezien onze Gezondheidszorg al jaren op zijn.gat ligt zal dit niet mogelijk zijn. De verpleegkundigen hier worden onder betaald en ze raken gefrustreerd om.hun werk goed te doen.
  Het medisch beroep is een roeping moet je ook een eed voor afleggen. Kijk in.onze verzorgingshuizen hoe onze oudjes worden verwaarloosd en aan hun lot worden.overgelaten. Bij een.bekend verzorgingshuis in ons land heeft mijn moeder 3 jaar gewoond. Er werd door de familie haar kamer mooi ingericht. Nieuwe gordijnen werden gekocht en.opgehangen. Binnen.no time werden de gordijnen gestolen en nog veel.meer. True stori.
  Hoe laag bij de grond moet je zijn.om zo iets te doen. Het zou een rechtvaardiging zijn om ook diefstallen in de media te plaatsen. Misschien houdt dit een keertje op.


  Maak melding

 4. Beste mensen, maakt het uit of je afro-Surinamer bent, massala Surinamer of peye Surinamer, ik zou zeggen neem van ieder nobele & deskundige mens een voorbeeld. Zoals een nobele mens () St Paulus zei: “wees mijn navolgers”

  Krachti, Gado de wi fesi mang


  Maak melding

 5. Heel mooi gezegd Kolibri. Er zijn nog steeds teveel mensen die in een hele kleine wereld leven. Terwijl als ze daarbuiten treden dat de kansen en mogelijkheden dan ook zullen worden verbreedt. Je bent echt ouderwets als je nu nog steeds naar kleur kijkt. Zo zal ik het maar zeggen. Waarom moet men strijd voeren om een ras, kleur of afkomst dat zogenaamd beter is? Een ieder heeft zijn kwaliteiten. Daar moet je zelf aan werken en het koesteren. Laat je niet afleiden door de duistere kant van ongeluk en verdoemenis. Niet voortdurend kijken naar anderen. Je schiet daar totaal niks mee op en je houdt jezelf achter, als ik in het algemeen mag spreken. Laat jezelf niet lijden door hokjes-vakjes politiek. Politiek is politiek en daar probeert men de mensheid tegen elkaar op te zetten. Alsof het in deze tijd nog steeds gaat om welke partij meerderheid vormt. De meest zwakke schapen scharen zich achter de grootste roedel schapen. Anders hebben zij geen of weinig weerstand. Zo werkt het ook met een straathondenroedel en helaas ook in de politiek… Het is echt heel erg jammer, ook wel droevig te noemen dat gemiddeld Surinamer totaal niet weet wat politiek inhoud..
  gemodereerd

 6. Nee toch, straks gaan ze alle zusters uit Suriname wegkapen. Dan hoe gaan die arme hulpbehoevende mensen hier doen. Laten ze niet overgeleverd worden aan Cubaanse en andere buitenlandse verplegers die ons niet verstaan. Laat het niet zover komen.


  Maak melding

 7. Moestadja en Simons zijn afgestudeerd aan de universiteit DNA met als hoofdvak LIEGEN en BEDRIEGEN
  Zij blijven aangeven, ondanks meerdere DNA leden vragen, dat zij niet weten wanneer Hoefdraad de minister van Financiën terugkeert uit het buitenland.
  Als werknemer ben je verplicht, bij een dienstreis, aan te geven de datum van vertrek en de datum van terugkomst dit wegens het inplannen van een vergadering om de informatie verkregen uit het bezoek aan Instituten / personen etc in het buitenland mede te delen met uw organisatie.
  Dat Moestadja en Simons alsook de coalitie aangeven dat niet te weten druist in tegen het principe van het goed leiden van een Organisatie.

  Dus zet ik een extra titel bij Moestadja en Simons en Bouva en Abdoel etc namelijk de titel van
  Drs L & B L&B staat voor LIEGEN EN BEDRIEGEN


  Maak melding

 8. Dat vind ik geweldig van mijn landgenoten om zo een hoge onderscheiding te krijgen van de Koning van Nederland.Zo zie je dat Suriname een goede opleiding heeft voor verplegingspersoneel.Het moet een voorbeeld zijn voor de overige Surinamers die in Nederland woont er werkt.Mijn felicitatie en zegen aan deze mevrouw en godsrijkste zegen.
  gemodereerd

 9. Bent niet mee eens is niet eerlijk.Een omgebouwde man moet ook een onderscheiding krijgen want je moet echt.durf hebben om jou geslachtsdeel te laten verwijderen als ” laat me” ziekelijk beperking zit in behandeling biij GGZ te Hoogvliet_Zalmplaat geen respect voor God .Je bent als man geboren vies ding.


  Maak melding

 10. Van harte gefeliciteerd met uw onderscheiding. U bent een eer en voorbeeld voor het geheel Surinaamse volk. Moge de Surinaamse verpleegkundigen een voorbeeld aan u nemen.
  @ Laat me,
  Het stront zit al hoog tussen je hersenen. Redding is niet meer mogelijk.


  Maak melding

 11. Gefeliciteerd mevrouw Lieveld met uw welverdiende onderscheiding. Het medisch vakgebied lijkt mij superzwaar maar supermooi en een superdankbaar vakgebied. Proficiat mevrouw Lieveld. Ben supertrots op u.
  gemodereerd

 12. Gefeliciteerd mevrouw. Ja echtwel een goed voorbeeld, voor in de eerste plaats, de afro surinamers waarbij de negatieve berichtgeving vaak wordt benadrukt. Moeten we zo een mooi bericht verpesten met de politiek? hmmmm
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.