woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameLeden hoofdstembureaus beëdigd door Biza-minister

Leden hoofdstembureaus beëdigd door Biza-minister

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft de voorzitters, waarnemend voorzitters, leden en plaatsvervangende leden van de hoofdstembureaus voor de verkiezingen van 25 mei 2020 dinsdag beëdigd in het Lalla Rookhgebouw. De districtscommissarissen (dc’s) zijn benoemd tot voorzitter van het hoofdstembureau in hun district. Met de aflegging van de eed of de belofte hebben zij aangegeven zich ten volle in te zetten in het verkiezingstraject en zich daarmee gecommitteerd aan de beginselen van integriteit en plichtsbesef bij en rond alle te verrichten werkzaamheden.

Noersalim wees de verantwoordelijken op de belangrijke taken die zij zullen vervullen. Ze zijn verantwoordelijk voor verschillende verkiezingsprocedures vanaf de kandidaatstelling, bewilliging van de gekozen kandidaten, alsook op de dag der stemming. Ook dragen zij de verantwoordelijkheid over de stembureaus die in de verschillende ressorten van hun kiesdistrict zullen worden opgezet. Zij zijn verder verantwoordelijk voor de resultaten in het desbetreffende district en de verwerking van de verschillende proces-verbalen van de stemopneming alvorens deze worden doorgeleid naar het Centraal Hoofdstembureau Suriname (CHS).

Volgens de bewindsman vervult het hoofdstembureau een centrale rol bij de verkiezingen van de volksvertegenwoordigende organen, waarbij alle verkiezingsprocessen in goede banen moeten worden geleid. In de komende periode wordt van de verantwoordelijken een goed coördinatievermogen en tactvol optreden verwacht. “Ik ben ervan overtuigd dat uw keuze om zitting te nemen in het hoofdstembureau een weloverwogen besluit is, mede gebaseerd op uw motivatie, inzet en deskundigheid”, aldus de minister. Biza organiseert binnenkort een trainingssessie voor de hoofdstembureaus. De minister gaf verder aan dat de nodige voorbereidingen voor de sessie reeds rond zijn. Het was slechts wachten op de formele instelling van de Surinaamse hoofdstembureaus.

Districtscommissaris tevens hoofdstembureauvoorzitter Sarwankoemar Ramai van Saramacca zegt dat hij nu kan starten met de wettelijke taken die zijn vastgelegd voor de hoofdstembureaus en de voorbereidingen van de verkiezingen in zijn district. De Ter Inzage Legging van de kiezerslijsten verloopt vlot. Een grote groep in Saramacca heeft haar gegevens reeds gecontroleerd. Samen met zijn team zal men zich volledig inzetten om onafhankelijke, goede algemene, geheime en vrije verkiezingen voor te bereiden.

Volgens Sam Karijosemito, lid van het hoofdstembureau Commewijne, is de voorlichting naar het volk toe en het plaatsen van de straatnaamborden van eminent belang. Ook de besteller van de oproepingskaarten moet efficiënt kunnen werken en de geadresseerde kunnen bereiken. Het hoofdstembureau zal dit alles moeten coördineren voor een vlotte voorbereiding naar de verkiezingen toe. “Er zijn deskundigen op het commissariaat. Voor mij is het een eer om mijn land te mogen dienen in deze fase en het team zal met de overige actoren samenwerken om deze verkiezingen vlekkeloos te laten geschieden”.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Ik hoop dat de verkiezingen in Suriname eerlijker en transparanter zullen verlopen dan in Guyana.
  De verkiezingen in Guyana zijn maandag 2 maart gehouden, maar nog steeds is de definitieve uitslag niet bekend, tot groot ongenoegen van de bevolking en de buitenlandse waarnemers. In de verkiezingscommissie van Guyana (GECOM) zitten voornamelijk vertrouwelingen van de regerende partij (APNU-AFC). Nu het duidelijk is dat de PPP-C de verkiezingen hebben gewonnen wordt afgeweken van de afgesproken procedures om alsnog te kunnen frauderen met de uitslag.


  Maak melding
 2. Ik heb gehoord dat deze figuren voor de stembureaus, naast opleiding ook op basis van ervaring worden aangenomen.
  Nu mijn probleem: hoeveel mensen waren er nodig bij de vorige verkiezing in 2015: stel 200.
  Hoeveel mensen zijn er nodig bij de verkiezing 2020: stel 400.
  Hoeveel oude DC’s doen mee aan deze nieuwe verkiezingen: stel 0 (ze zijn allemaal gereshuffeld door Bouterse)
  Mijn probleem: waar hebben al de nieuwkomers hun ervaring opgedaan? Dit zaakje stinkten lijkt op fraude.


  Maak melding
 3. Eerst zien dan geloven ,de verkiezing van 2015 was helemaal niet eerlijk met de 26 gestolen zetels van NDP .
  Vrouw Silos van OKB heeft gehuild na de verkiezing van 2015 omdat ze nadien minister van justitie is geworden .


  Maak melding
 4. Hopelijk heeft Nora van haar fouten geleerd en zal ze haar oprecht kant laten zien, om de verkiezing fraude vrij plaats te laten vinden. Oppositie partijen moeten mensen vrijmaken om op toerbeurt alle stembussen in de gaten te houden, door bij de start van de stemming tot het bezegelen en vervoer van de bussen erbij te zijn.


  Maak melding
 5. De stemmen moeten dezelfde dag en onder toezicht geteld worden !

  Organisaties die politiek neutraal en onafhankelijk zijn kunnen nu een grote bijdrage leveren.

  In eerlijke landen gaat het tellen dezelfde dag gewoon uren door tot eventueel de volgende ochtend. Teams worden afgelost door volgende teams.
  Dus dagen of weken wachten is onzin. En geeft meer kans op fraude. Iedereen, zelfs Bouta-lovers, weet dat de NDP weer gaat frauderen. Dit is de mentaliteit van het NDP-volk.

  Onafhankelijke (internationale) organisaties / instanties die zich bezig houden met eerlijke verkiezingen en democratie moeten uitgenodigd en betrokken worden en moeten kunnen meekijken en meetellen.

  Controleer al het software dat gebruikt gaat worden ! De NDP heeft niet voor niets druk gelegd met digitalisering !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 6. Ja Oom Bert. In para waren er ongeveer 1.000 stemgerechtigden en 1200 stembiljetten komen uit de stembussen. Dit is onderzocht hoor en gepubliceerd in ik denk Star nieuws, dus geen fake nieuws.
  En Dora keurt dit goed vandaar haar beloning met een ministerspost. Bouterse beloont een ieder die voor hem rotzooien.


  Maak melding
 7. Misschien wordt er nu weer een worst voor haar neus gehangen. San stelt zijn gerimpelde worst beschikbaar. Voor elk gat trouwens. De strijd kan beginnen San wil Meye wil ook dogson zegt en ik dan.


  Maak melding
 8. Helaas kunnen de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Op alle kiesbureau’s worden NDP aanhangers geïnstalleerd. Zonder fraude is het niet mogelijk dat de NDP de verkiezingen gaat winnen.

  Om de verkiezingen eerlijk te laten verlopen zou het een mix van leden uit politieke partijen moeten worden aangesteld.
  Ik houd mijn hart vast dat na de verkiezingen de pleuris zal losbarsten.


  gemodereerd
 9. Wij van de Oppositie zullen met meerdere ogen bij blijven kijken tijdens deze de verkiezing .

  Verkiezing onder Dora gelooft ik niet dat het eerlijk zal verlopen .
  Past na 20 dagen tellen komt wijlen Lacking voormalig minister van buitenlandse zaken met een gestolen uitslag van 28 zetels .

  Wij van de Oppositie komen ook met meerdere President kandidaten al moet het kinderen die nog op school gaan .

  De President moet geen trala trala trala kunnen zingen en mag niet roken en Alcohol drinken .


  Maak melding
 10. 2015 komt NDP met een uitslag van 26 zetels na 20 dagen tellen een hoop zweef tekie .
  En wat zo erg is zijn ze de Regering alleen gaan vormen zo gierig is men in NDP .

  En maar roepen wij gaan het samen doen verbroedering onder bevolking groepen .
  Er is niets eerlijk onder deze schurken sedert 1980 liegen en bedriegen dat weet men in NDP .
  Henk Aaron en Pa Lachmon heeft ons nooit in zo een troep laten leven .

  Op een laffe manier zijn deze schurken van NDP aan de macht gekomen in 1980 .


  Maak melding
 11. In para hebben in 2015 ruim 12 duizend mensen gestemd, waarvan circa 8 duizend op de NDP en maar 2 duizend op V7. Alle3 zetels waren voor de NDP. Dus geen verkeerde info verspreiden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES