Prijs cement en bouwstenen drastisch verhoogd

48
Bouwen in Suriname

De flinke stijging van de valuta wisselkoersen de afgelopen dagen in Suriname, heeft de prijzen van veel goederen en diensten wederom verhoogd. Zo is ook de prijs van cement en bouwstenen verder de lucht ingegaan.

Bij Argos Suriname is een pak 40 kg cement van SRD 92.50 (begin februari) gestegen naar SRD 112 (vandaag). Waterland Cement Industry N.V. die een pak 40 kg TCL cement voor SRD 95.50 verkocht, verkoopt die nu ook voor SRD 112. Bouwmaterialezaken verkopen de pakken cement weer tussen een prijs van SRD 115 en 120.

CKC BEM verkoopt vandaag een 4″ bouwsteen voor SRD 7 en een 6″ voor SRD 13.70. Begin februari kostte een 4″ steen nog SRD 5.60 en een 6″ SRD 10.95. Bij VABI moet nu ook SRD 7 in plaats van SRD 5.60 betaald worden voor een 4″ steen. Een 6″ steen kost nu SRD 13.20, terwijl het vorig maand nog voor SRD 10.97 gekocht kon worden.

Kuldipsingh N.V. verkoopt bouwstenen en cement nogsteeds het duurst op dit moment. Een 4″ kost nu SRD 8 en een 6″ SRD 14.50. Vorig maand kon een 4″ steen voor SRD 6.70 dn een 6″ voor SRD 12 gekocht worden. Voor een pak 40kg cement moet nu SRD 117.50 neergeteld worden in plaats van SRD 97.50. De bouwmaterialenzaken verkopen de stenen weer met een winst variërend tussen SRD 1 en 2.50.

Op social media uiten tal van Surinaamse burgers hun bezorgdheid over de verdere prijsstijging van cement en bouwstenen. Beweerd wordt dat met de huidige prijzen het bouwen nu helemaal niet meer mogelijk is voor de doorsnee burger.

48 REACTIES

 1. Prijzen van cement !!! Praat over de prijzen van levensmiddelen in de supermarkten. Dat wil ik weten . Cement kan men niet vreten .!!


  Maak melding

 2. Het gaat niet om wat het kost, maar de kwaliteit is het belangrijkste. Rudisa Cement N.V. en Waterland Cement Industry N.V. heeft de beste kwaliteit cement. Daar is de prijs het minst gestegen. Dus mensen voor kwaliteit cement kan je altijd bij Waterland cement terecht en bij grote afname is er ook nog korting!


  Maak melding

 3. Dan toch maar de rivier bagger gebruiken als bouw materiaal.Mooie kunstige hutten van van takken en modder.En een rieten dak met een vloer van aangestampte aarde.


  Maak melding

 4. We leven in financiële tijd bom op dit moment. Nu is het de valuta kwestie, en we voelen het al tot in onze botten. De regering is op handen en voeten gebonden. Met deze ontwikkeling zijn ze nu al flink aan het afslanken vwb aanhang. Dan praten we niet eens over de brandstof kwestie, die ook op de loer is en vlak hier om de bocht. Alles wat de regering nu probeert te doen is, zo kunstmatig mogelijk zaken laag te houden. Alleen het weinige aanhang dat ze nu hebben zoveel mogelijk die nog te behouden. Want if a san fu a olie Boss, dan na definitief EINDE PURPLE MOVEMENT.
  EN DAT WETEN ZE BLIKSEMS GOED!!
  DUS A FILM FU 2015 EY DRAAI BAKA. EN NO FUCKING BODY CAN TELL ME THAT, THATS NOT TRUE !!!!


  Maak melding

 5. Hier doet iedereen wat hij of zij willen. Verhogen gewoon hun prijzen
  Als de koers morgen omlaag gaat hoor je we hebben met hoge koers ingekocht.
  Kwaliteit??
  Vraag JAHI nr de zinkplaten van ze. Roesten binnen 10 maanden. Rotzooi.
  gemodereerd

 6. @Sumaribo manZe hebben in ieder geval bewezen dat ze niet goed .met geld kunnen omgaan en de straatvechters mentaliteit niet hebben kunnen omzetten in zakelijk instinkt Hun manier van aanpak zie je ook in de samenleving weerspiegeld roven inbreken intimideren angst en meelopers.
  @Waldo: Natuurlijk zal je hun aanraden een tijdje was Chodelal ook de Staats Cambio en ik denk dat deze 2 bedrijven veel djamoeng eten want alleen djamoengeters en djamoeng wijn( je weet wel stop de djamoengs in een fles en begraaf die fles een paar dagen thiek daroe baiwa) drinkers kunnen zulke stunts nu uithalen.


  Maak melding

 7. En al die stukken grond die men gratis hier en daar heeft gekregen, kunnen zij mooi een huisje van klei of zinkplaten en een latje hier en daar bouwen. het land wordt naar de verdoemenis geholpen. Dank zij deze regering die aan ook voedselpakketten aan het uitdelen is, kan dit er ook nog bij.


  Maak melding

 8. Helemaal mee eens met Brantimaka hoe is het gesteld met de prijsstijging van de levensmiddelen ? Een blikje tomaten marjon Sardien kost nu 15 SRD. Een rek Ikzie bijna 20 SRD. Dat zijn stevige prijzen,


  Maak melding

 9. RobG
  Waar blijf je kom uit je slaaphut en verdedig deze prijsstijging met je gebrabbel.
  Tegen welke valutakoers denk je dat deze ondernemers mee rekenen?
  Zeker tegen de koers die Chotelal hanteert bij haar US$ transacties.
  Dan zijn ze volgens jou RibG geen personen die Suriname een warm hart toedragen dan zijn het personen die de economie van Suriname de nek omdraaien.

  Ai RobG
  Begin te krijsen dan zal ik komen om tegen je te zingen


  Maak melding

 10. @Waldo.

  Je kletst weer uit je nek. Domme likker.
  Het gaat om een vergelijking van exact dezelfde cement bij de zelfde zaak Een prijsstijging van iets meer dan 20% bij al die zaken.
  Cement is een import en bul product met een relatief kort logistieke keten. Daardoor is er weinig vertekening door voorraden, etc. De prijsstijging is een indicatie van wat de consument kan verwachten.

  JA ER KOMT EEN DEVALUATIE. 20% of zelfs meer in mijn schatting.


  Maak melding

 11. @ Waldo
  Het gaat degelijk om wat het kost want hoe duurder het wordt hoe moeilijker het is om je eigen woning te bouwen. Want met de karige loon kan je al niet uitkomen en dan komt dit boven drijven. Maar voor jouw geen nood want je hebt toch een van deze regering gehad. Dus je hoeft geen inkopen te doen om te bouwen.
  En het is de schuld van VHP en/ of het buitenland dat de prijs omhoog is gegaan.
  Van rudisa kost ook in die prijsklasse.


  Maak melding

 12. Waar blijven de activiteiten van de actievoerders om te gaan protesteren tegen de winkeliers die nu dik profiteren door hun prijzen te verhogen.
  Ik en velen kunnen het nog betalen want als ik om me heen kijk feest men gewoon door dagelijks files.
  Heb auto’s maar ga met de bus dus mensen die klagen maar toch veel geld uitgeven en niet op de centjes letten hebben het aan zichzelf te danken.
  Coronavirus al dicht bij huis mijn voorraadkast al vol.


  Maak melding

 13. @ Jacobus Wie zou een betere oplossing kunnen geven dan de apostel Jacobus. Ik hoef niet te bouwen en verblijf rustig in mijn KOKER.

  @ WALDO verk je soms voor het bedrijf dat je de hemel inprjst? Hoe weet dat de stenen Rudusa de beste zijn? Het enige bedrijf dat een betonkracht persmeter heeft is VABI dus weet je dat stenen daar gekocht aan de standaarden voldoen.


  Maak melding

 14. Voor mij part mag het ook veel en veel duurder worden! Ik ben weg gevlucht uit die hyena hol daar en woon lekker hier in Nederland.
  gemodereerd

 15. Ik denk beste optie NDP nog 5 jaar krijgt,dan kan Abdoel laatezien dat Surinaams nog veel kansen heeft wand hij kijkt met bril van visie.er zijn genoeg geld bij burgers die mensen moeten de schuld aflossen, chotelal is al begonnen de rest volg nog.ik snap niet dat oppositiepartij schreeuwen dat Suriname faillit is.als je ziet wat voor auto’s mensen rijden en in wat voor huizen ze wonen dan kanje niet zeggen dat Suriname arm land is.
  gemodereerd

 16. Ja, stabiliteit kan je niet eten. Onder deze omstandigheden ervaar je hoe belangrijk stabiliteit is. Ik zou daarom een ieder, die het slachtoffer is geworden van deze instabiliteit, willen adviseren om niet op de NDP te stemmen. Deze NDPmensen kunnen niet regeren. Dus regeer ze persoonlijk weg op 25 mei 2020 . En dan heb ik het over alle Surinamers, jong en oud, die het slachtoffer zijn geworden.


  Maak melding

 17. Als we deze regering weg stemmen kan suriname binnen 5 jaar tijd een rijk land worden.
  Ik heb persoonlijk niets tegen Bouterse!
  Maar ze moeten opzouten!
  als deze regering die olie/gas inkomsten in handen krijgt gaat suriname kapot!!
  Surinamers stem ze weg!!!!!
  gemodereerd

 18. Een blikje Sardien in de aanbieding 79 euro cent.
  Stel je koopt er 10 Miljoen prijs is dan wat lager zeg 65 cent.
  Je zet het op transport in ene container en dumpt het daar als overheid op de markt tegen kost prijs.
  (geen overige kosten voor de overheid)
  Dan kan je het toch voor de burgers zo verkopen.
  Dat er niet iemand binnen de overheid zo denkt.
  is allemaal ik gun het aan ene vriend en die kan flink verdienen en dan krijg ik een deel.
  men zou meer in het belang van de overheid / Land moeten denken. En met maatregelen komen die ten goede komen aan het land overheid en burgers.


  Maak melding

 19. Su heeft TOP ECONOOM Leendert in de selektie. Waarom ongerust zijn?. We hebben n ongestoorde nachtrust. NEKS NO FOUT. He can do the job.


  Maak melding

 20. Het mag honderd euro per steen worden. Ik woon lekker in Nederland. Sinds dat ze zijn begonnen met mensen oplichten gaat het bergafwaarts daar. Komt iemand met een verstandelijke beperking ,kind van Brunswijk en Boutersse “laat me” zeggen dat ik het zelf heb gezocht. Pina go moro vara !!


  Maak melding

 21. 05 Mar, 04:23

  Een zak cement is van SRD 97 naar SRD 115 gestegen in nauwelijks een week tijd. Mensen die bouwen zijn ten einde raad en weten niet hoe ze verder moeten.
  “Ik kan stoppen met bouwen. Een zak cement die nog SRD 97 kostte sinds de koers is begonnen te stijgen, kost nu al SRD 115. Op sommige plaatsen wordt SRD 120 gevraagd. Begin januari kostte een pak nog SRD 77.50. Dit is verschrikkelijk. Ook rondijzer, stenen, en andere bouwmaterialen zijn de lucht ingegaan,”, zegt Rynal, die bezig is met het bouwen van een woning.

  Cement, ijzer, grind, zand, steen, hout en andere materialen zijn flink verhoogd. “Het verschil in prijzen is ook enorm. Ik woon in Paramaribo-noord, maar rij tot naar Jarikaba, Kwatta, Leidingen en Lelydorp om prijzen te vergelijken”, zegt Rynal. Het is vreselijk als je ziet dat je veel meer hebt neergeteld voor een meubelbuis of rondijzer. “Sommige winkels verhogen pas fors als ze een nieuwe lading binnenkrijgen. Anderen beginnen alvast te verhogen, want ze kijken naar de vervangingswaarde.

  De koers van de US-dollar en euro stijgt als een raket omhoog. Op grond van de koers, worden prijzen haast dagelijks aangepast. “Ik verhoog zodra de koers omhoog gaat, want wij moeten het geld omzetten in US-dollars”, zegt een ondernemer aan Starnieuws. “Ik moet de goederen weer importeren, dus ik heb geen andere keus. Om de dollars te kunnen kopen op de markt, moet ik de prijzen ook verhogen. Ik merk wel dat de omzet begint te dalen in de winkels.”

  Een supermarkthoudster zegt aan Starnieuws dat het gewoon verschrikkelijk is. “Zo is roomboter met SRD 10 omhoog gegaan”, zegt ze. Alle prijzen gaan omhoog. Een klein blik sardine is al boven de SRD 11. Klanten die in de winkel komen, schrikken van de prijzen, vertelt de vrouwelijke ondernemer. “En dollars, kunnen we niet eens kopen. Er is weinig aanbod. Als het zo doorgaat, weten we niet of wij het hoofd nog boven water kunnen houden, want mensen kunnen steeds minder kopen,” verzucht ze.


  Maak melding

 22. Welke dag was het dat de SRD de vrije val had genaderd ? 01-02-2020 ?

  Of is dit ook fake news ?

  Dus nog 5 woorden:
  Mek Bouta nyang mie mars !


  Maak melding

 23. In andere landen laten ze stenen gevormd van modder in de zon droog bakken. Daarmee word dan gebouwd. Geen geld voor zinkplaten dan kun je ook zo je dakpannen droogbakken. Een tokotoko huis houd ook veel koelte binnen, die stenen huizen houden juist veel hitte vast.

  Zag laatst ook nog een houten huis systeem waar je zonder spijkers en hamers het bouwsel in elkaar kunt zetten. Net een soort van puzzel.

  Er zijn zat mogelijkheden en alternatieven. Wie creatief is die zal zeker iets moois kunnen neerzetten voor minder geld.


  Maak melding

 24. Crisis of prijsstijgingen wil niet altijd zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. Juist in tijden van crises slaan slimme ondernemers hun slag. Meer denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.


  Maak melding

 25. Waarom oproepen om zaken die de prijzen in 1 week omhoog hebben gegooid te gaan bombarderen? Juist de zaken die ddat niet hebben gedaan zoals die 2 van Waldo moeten onder handen genomen worden want zij hanteren dezelfde methode als Tjodhelal met de us$ ze hebben een paarse voorraad want als dat niet zo is dan kunnen ze het ook niet bolwerken. Juist omdat zij goedkoper kunnen leveren prijzen ze de anderen uit de markt.


  Maak melding

 26. Bron: Starnieuws.

  De NDP heeft veel meer en betere economen dan de VES. Ze hebben de Ves niet nodig.
  Ze gaan echter niet in om de hamvraag waarom het in Suriname zo een economische puinzooi is.
  Lees en geniet van de domheden.

  NDP levert felle kritiek op VES-voorzitter
  04 Mar, 10:41

  De Nationale Democratische Partij (NDP) is niet te spreken over aantijgingen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Het Wetenschappelijk Bureau van de partij zegt in een verklaring niet te participeren in de poppenkast van de VES. Deze vereniging is volgens de NDP van een gerespecteerde organisatie enorm teruggevallen en verworden tot een neo-koloniale gepolitiseerde organisatie die selectief regeringen negatief bekritiseert. Haar geventileerde kritiek is vaker ongefundeerd, ongenuanceerd en niet doordacht. Bovendien ontkomt de NDP niet aan de indruk dat het doorgaans gaat om persoonlijke meningen van de voorzitter die worden gelanceerd via het VES-platform. De NDP bekritiseert VES-voorzitter Winston Ramautarsing.

  De NDP wordt wanbestuur verweten terwijl de feiten daar zijn. Na de impact van de wereldwijde economische recessie op geëigende wijze en met eigen creativiteit onder controle te hebben gebracht (inflatie beneden 5% en economische groei 2,6% in 2019), presteert de voorzitter van de VES het om de regering van wanbeleid te beschuldigen. Dit terwijl het vele landen nog niet gelukt is de eerder genoemde recessie te boven te komen en voor velen de aanpak van Suriname thans als voorbeeld dient.

  De voorzitter van de VES heeft ook nog commentaar op de eerste twee productieve projecten die zijn geïnitieerd nadat de crisis is overwonnen. De ene is ter innovatie van de Melkcentrale en de andere heeft ook een melkverwerkingsfabriek, maar omvat veel meer dan dat. Hij gaat ook voorbij aan de investeringen die bestemd zijn voor de institutionele versterking van de overheid en verschillende instituten, investeringen voor de infrastructuur welke een randvoorwaarde zijn voor economische ontwikkeling en investeringen voor het bevorderen van de volksgezondheid.

  Ook de recente overname van de Afobaka stuwdam en de olievondst worden negatief bejegend en kunnen niet op hun economische en strategische waarde worden ingeschat. De dam is eindelijk overgenomen door een Surinaamse regering terwijl eerdere regeringen reeds deze mogelijkheid bezaten en deze stap niet aandurfden. Staatsolie is bovendien een kind van de revolutie, de huidige olievondsten hebben dus te maken met een lange termijn visie dat in de jaren tachtig is ontwikkeld. Olievoorkomens werden namelijk voor het eerst gevonden in 1963 en er is nooit wat mee gedaan tot de machtsovername in 1980.

  Terwijl Ramautarsing zo driftig te keer gaat en elke gelegenheid te baat neemt om de regering van wanbeleid te verwijten, is het wel de moeite waard om de microscoop ook richting de VES te richten en de interne organisatie van deze vereniging onder de loep te nemen, zonder het belang van haar bestaan te willen bagatelliseren. De vereniging bestaat al langer dan 48 jaar en is op zijn pure merites beschouwd niet in staat geweest om tijdens welke regering dan ooit haar maatschappelijk belang aan land en volk gestand te doen. De vereniging heeft voor zover bekend nimmer een wetenschappelijk product uitgebracht waarnaar verwezen zou kunnen worden. Volgens betrouwbare informatie bedraagt het aantal economen dat momenteel is aangesloten bij deze organisatie vanaf haar oprichting + 50, terwijl naar schatting in ons land meer dan 1000 economen actief zijn. Deze zijn voornamelijk werkzaam in het bedrijfsleven en voor een zeer groot deel bij de overheid en overheidsgerelateerde instellingen en hebben geen affiniteit met de VES. De NDP alleen al heeft meer geregistreerde leden-economen en sympathiserende economen dan de VES. Tegenwoordig waagt deze organisatie het ook nog om economische lessen te verzorgen voor politieke partijen, ronduit belachelijk, stelt het Wetenschappelijk Bureau van de NDP.


  Maak melding

 27. Het Wetenschappelijk Bureau van de NDP valt organisaties
  in Sranan lastig, oa de VES ! JAWEL !!

  Laat het Wetenschappelijk Bureau NDP starten met het
  ondersteunen van de NDP-TOP, om de door hen GEROOFDE
  Kasreserve-gelden, MILJOENEN dollars, TERUG te STORTEN
  OP DE BANKREKENINGEN van de Sranan-Bevolking !

  NDP-Wetenschappelijk Bureau, JULLIE NDPers, hebben de Bevolking
  BEROOFD van de reserves bij de Centrale Bank !

  Wetenschappelijk Bureau NDP, help het Volk met de Arrestatie en
  de Berechting van de Paarse Rovers van de Kasreservemiddelen !

  NDP-Wetenschappelijk Bureau, jullie Paarsen hebben OP DIT MOMENT
  wederom, door WANBELEID, gezorgd voor een ONGEKENDE WAARDEDALING
  van de SRD ! EEN ZWARE PAARSE DEVALUATIE TREFT HET HELE VOLK !

  SLUIT DE PAARSE VALUTA-ROVERS OP !!!

  GEEN GENADE VOOR DEZE PAARSE ROVERS VAN LAND EN BEVOLKING !
  gemodereerd

 28. Teveel uitgeven en te wijnig inkomsten dat doet de Surinaamse regering dan ga je zeer zeker failliet daar weet die zwakzinnige kruising tussen een ezel en een varken politiek neutraal er alles van je zaak liep niet je had geen cliënten omdat je rotzooi leverde andere bedrijven leveren geen rommel en ze draaien nog maar je bent zo zwakzinnig dat je het maar niet kan snappen daarom ben je maar een wachtertje met een s3 kogelwerend vestje dan is Suriname niet goed omdat jij te stom bent


  Maak melding

 29. @Waldo
  “Het gaat niet om wat het kost, maar de kwaliteit is het belangrijkste. Rudisa Cement N.V. en Waterland Cement Industry N.V. heeft de beste kwaliteit cement. Daar is de prijs het minst gestegen. Dus mensen voor kwaliteit cement kan je altijd bij Waterland cement terecht en bij grote afname is er ook nog korting!”

  Beste Waldo U heeft meer lef dan RobG en Pakiratigri. Die houden zich wijselijk stil bij een zo emotioneel onderwerp.

  Rudisha en Waterland kopen hun cement ook elders. Hun kwaliteit en die van de andere leveranciers zal marginaal verschillen. Suriname moet cement importeren. Dat kan voorverpakt zijn, in bigbags of als bulk. Bij de laatste twee kan een partij zelf verpakken. De markt is niet zo groot dat Suriname veel keuze heeft en meerdere leveranciers graag, regelmatig willen en kunnen leveren.
  Kort gezegd verschil in kwaliteit is met grote zekerheid onzin.

  Blijft dat gewoon concreet is dat een product dat nu in voorraad is 20% duurder geworden is omdat de partijen die moeten inkopen als hun voorraad op is echte dollars moeten hebben om te kunnen kopen.
  Die dollars zijn en blijven schaars omdat de schulden verplichtingen jegens Oppenheimer, etc de echte dollars nu op vreten,
  Waldo besef dat Abdoel, RobG, Boefdraad namaak economen zijn die planeconomie van uit Cubaanse cursussen betrachten. Ik ben op Cuba geweest, aan de voorkant en de achterkant.

  Dat werkt niet in de economische condities van Suriname. Het trieste is dat er langszamerhand weer aardig te verdienen zal zijn als de NDP er niet meer is.


  Maak melding

 30. RobG.

  RobG

  RobG
  Pé yu dé ik roep je op ik daag je uit kom tekst en uitleg geven Waarom regaeer je niet?
  Je reageert a la dol op elk artikel die met economische aspecten te maken heeft
  Och wat ben je een grote lafaard om nu te dokken.


  Maak melding

 31. De Paarse NDP is druk bezig met de ONTWIKKELING en de
  OPBOUW van Land en Volk !

  De Paarse ROVERS, TOP=-PARSE-POLITICI, hebben alvast
  Al Onze bankreserves GEPLUNDERD en weggesluisd naar hun
  buitenlandse rekeningen !

  En de PAARSE AWARI’S in DNA wachten NOG STEEDS op INFO
  van DDB en gevluchte Paarse minister HOEFFIE !

  ECHTE PAARSE YO-KOEIEN in de DNA !

  Vandaag heeft NII bericht gemaakt voor het Volk, de koers
  van de SRD is weer gestegen ! Je krijgt steeds meer SRD’s,
  als je Euro of Dollar hebt !

  En de domme Paarse massa is blij en wacht op voedselpakket !
  gemodereerd

 32. Bedankt Hong kong free. Hierbij het advies aan de volgende regering om een aparte leervak op de technische school te introduceren. Het maken van Zonstenen.
  Goedkoper manier omduurzame wonnen te bouwen.

  WIKIPEDIA
  Zonsteen (bouwkunde)
  Naar navigatie springenNaar zoeken springen
  Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Adobe (materiaal) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
  Zonsteen (Engels: mudbrick; Frans: brique crue) is ongebakken kleisteen die in de zon gedroogd is en als bouwmateriaal gebruikt wordt. Behalve klei en water, worden bij de vervaardiging ook zand en een organisch bindmiddel – vaak stro – gebruikt. Een andere naam is adobe.
  De techniek werd voor het eerst toegepast in Mesopotamië. Omstreeks 4000 voor Christus kwam aldaar bovendien het gebruik van houten mallen in zwang, waarmee stenen van gelijke vorm en grootte verkregen werden. Vanaf ca. 3200 v. Chr. werden dergelijke stenen voor het eerst ook gebakken, hetgeen het ontstaan gaf aan de baksteen. Een andere plek waar ongebakken kleistenen al vroeg veelvuldig toegepast werden, is het oude Egypte, waar men ze gebruikte bij de bouw van huizen, verdedigingswerken (onder meer als muren rond de tempels) en grafmonumenten. In de Lage Landen werden zonstenen in bepaalde plattelandsgebieden gebruikt voor het bouwen van binnenmuren. In de 19de eeuw is er in Uden zelfs een fabriek van dergelijke stenen geweest.
  Thans wordt zonsteen nog steeds gebruikt in vele landen in Azië en Afrika, onder andere in China, Iran, Jemen, Egypte, Mali, Burkina Faso en Niger. Ook in de Nieuwe Wereld werd of wordt dit bouwmateriaal aangewend, zoals in Peru en in het zuidwesten van de Verenigde Staten. In Zuid-Europa komt zonsteen met name in Spanje voor. Een van de grootste en bekendste gebouwen in zonsteen is de Grote moskee van Djenné in Mali. Hier zijn de afzonderlijke stenen niet zichtbaar, omdat de wanden bestreken zijn met een laag leem om ze beter bestand te maken tegen weer en wind.
  Een aanverwante bouwwijze is de stampbouw (Engels: rammed earth; Frans: pisé), waarbij een wand niet uit afzonderlijke stenen wordt opgebouwd, maar als geheel tot stand komt door het aanstampen van een mengsel van klei (of leem), water, zand en stro (of mest) in een bekisting. Deze techniek is onder meer gebruikelijk in Marokko en wordt zelfs – mede vanwege de goede isolerende eigenschappen – in beperkte mate toegepast in moderne woningbouw.


  Maak melding

 33. RobG
  Vandaag 5 maart 2020 is een nichtje bij Kirpalani geweest om een (computer)muis te kopen.
  Deze stond te koop met de prijs op een stikker SRD 55 aan de kassa ging ze afrekenen en kassier scande het product en kwam er een prijs van SRD 85 tevoorschijn.
  Nichtje eiste om SRD 55 te betalen maar dat werd het niet want ze kon vertrekken zonder muis.
  Zo zie je RobG dat de koersstijging ook de prijzen beïnvloed, volgens de floormanager is de reden van het verschil de koersstijging van de US$ momenteel 13,50 SRD.

  RobG
  In Nederland is de winkel verplicht het product te leveren tegen de prijs van de sticker kennelijk in Suriname niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.