Milieu activist kritisch over uitbaggeren: ‘Enige reden is om bossen leeg te roven’

41
Houtkap in Suriname
Foto (c) Erlan Sleur

Afgelopen maandag werd in Suriname het startsein gegeven voor het uitbaggeren van de vaargeul van de Surinamerivier. De Surinaamse regering is enthousiast omdat vrachtschepen hierdoor grotere ladingen naar Paramaribo kunnen vervoeren. Maar de bekende milieu activist Erlan Sleur is kritisch en zegt “de enige reden om te baggeren is om onze bossen leeg te roven.”

Volgens hem vertrekken wekelijks vele grote schepen met boomstammen vanaf diverse Surinaamse havens. Die schepen zouden alleen met hoogwater kunnen uitvaren. “Suriname zelf wordt leeggeplunderd en vernietigd. De houtkap kost de Surinaamse gemeenschap alleen geld” aldus Sleur.

“Negatieve balans uit de houtinkomsten, kapotte wegen, corruptie en een vernietigd bos dat voor goudzoekers toegankelijker wordt, door de vele boswegen die worden aangelegd. Kortom, vernietiging op vernietiging” zijn volgens hem de effecten van grootschalige houtkap.

Sleur besluit zijn betoog door te stellen dat alleen de Chinezen, Maleisiërs en de corrupte Surinamers aan dit onderonsje van uitbaggeren verdienen


41 REACTIES

 1. Klopt als een bus wat dhr Erlan Sleur hier schrijft.Ons land met zijn natuur wordt vernietigd en leeg geroofd.
  Midden in de nacht zullen grote schepen onze om gekapte bomen vervoeren richting China. Door deze regering zal ons land niet al te lang geheel ten ondergaan. Alles wordt verkocht. Men mag niet meer praten over dat Suriname een bosrijk land is.Nog even en dit is verleden tijd. Ons bos, kunnen wij straks enkel aanschouwen gefotografeerd op de staart van het SLM toestel. Deze hele klote regering gooit ons land letterlijk in de uitverkoop. De dieren in het bos, zijn aan de goden overgeleverd. Ook die worden het leven ontnomen.
  Red ons land. Opo kondre mang oeng opo.
  gemodereerd

 2. Nummer 1 bosrijk land ter wereld? De directie van conservation international is ook corrupt. Hij heeft een verborgen functie en verborgen agenda
  gemodereerd

 3. De baggerwerkzaamheden worden door Chinezen uitgevoerd. Zou me niks verbazen als er met China een deal is gemaakt dat ze gedeeltelijk met hout terugbetaald worden. Suriname zal zeker de gevolgen van de grootschalige ontbossing merken. Deze regering heeft niet alleen de economie naar de klote geholpen, maar ook de natuur gaat eraan. In de deal die destijds met alcoa is gemaakt is er geld ontvangen voor het opruimen van de verontreinigde grond. Dit laatste is nooit gebeurd, het geld is verdwenen in de zakken van ddb en z’n kornuiten. Natuurbehoud is iets wat nog in de kinderschoenen staat in Suriname.


  Maak melding

 4. LUID EN DUIDELIJK, China is al een tijd bezig om Zuid America leeg te plukken. Bij de laatste bezoek van BOUTA aan China zijn deze afspraken gemaakt. Bevolking is recent verteld dat het uitbaggeren bedoeld is om levensmiddelen aan te voeren met grotere vrachtschepen. China komt straks met grotere schepen vol met rotzooi, en kan 10 keer zoveel hout afvoeren. China is de rijke vriend van Zuid Amerika waar de boeven de macht hebben. LEES https://geografie.nl/artikel/zuid-amerika-heeft-een-nieuwe-rijke-vriend-china
  gemodereerd

 5. Allen,
  Er is maar één oplossing voor dit probleem, STEM anders op 25 mei 2020, anders wordt Suriname leegeroofd.
  Wordt wakker Surinamers, anders hebben je kleinkinderen straks geen natuur meer.(dus geen voedsel meer).
  Wordt aub nu eens wakker voor het telaat is, kan nog stem dus anders op 25 mei 2020.
  SUCCES.


  Maak melding

 6. Kolibrie,

  RobGay zit in zijn kelderbox in de krochten van de Bijlmer, het “nieuwe” SLM toestel te volgen op flightradar.
  Volgens deze paranoïde dorpsidioot is men al maanden proefvluchten aan het maken boven Paramaribo.
  Het is werkelijk een geesteszieke randdebiel.


  Maak melding

 7. Sleur heeft het bij het rechte eind. Deze man heeft goed ingezien waar het om draait. Alleen de domme zwarte en bruine apen geloven in de strontstory van de dictator dat dankzij de diepere vaargeulen goederen goedkoper worden! De dictator last duidelijk merken dat je als onderontwikkelde persoon een land noet leiden kan.
  gemodereerd

 8. Ik denk niet in huidskleur want veel passagiers van/op de Lalarook behoorden tot de laagste kaste en zijn best donkerbruin en worden zelfs door hun rasgenoten gediscrimineerd. Ik heb geleerd om kleurloos mensen te benaderen en 1 te zijn.
  Ontbossing vind ik slecht omdat de Indianen hun woongebieden kwijtraken en er zo ook veel exotische dieren en planten verdwijnen.


  Maak melding

 9. Die kaal vreters komen niet alleen uit China maar ook uit Europa.
  Hun zogenaamde milieu activisten zijn spionnen die doorgeven
  waar er volop bos te roven is.


  Maak melding

 10. Zo komen ze de duikboot van Oedith nog tegen en kunnen nieuwe duikboten dieper door de Surinamerivier varen. Niet voor niks woont Kabouter langs de Surinamerivier.
  Voor niks gaat de zon op


  Maak melding

 11. Ik zag laatst en filmpje uit Rusland. Milieu activisten in Siberie zijn ontzetten boos omdat er dagelijks duizenden grote Chinese vrachtwagens vol hout vanuit Siberië vertrekken naar China. Men noemt dit roofbouw. Ik ben het daarom ook gedeeltelijk eens met de heer Sleur als het gaat om het leegroven van het Surinaams bos. Milieu-activisten moeten hun stem meer laten horen. Zij moeten zich niet laten manipuleren door politieke partijen uit het kamp van de oppositie. In het verleden hebben deze oppositiepartijen ook meegedaan aan de uitverkoop van het Surinaams hout. De vergunningen zijn ten tijde van de regeringen van NPS, VHP, Abop afgegeven.

  Let wel, niet alleen mensen uit China maken zich hieraan schuldig. Ook mensen uit India zijn druk bezig met de export van Surinaams hout. Voor dit hout ontvangt Suriname maar heel weinig geld terwijl hout in Azië goudwaard is. In Azië heerst een enorme schaarste aan hout. Op de wereldmarkt is de prijs van hout met meer dan 20 % gestegen.Met de verkoop van hout en houtproducten worden mensen miljardair, vooral in Azië. De Surinaamse regering moet met maatregelen komen waardoor de staat meer inkomsten geniet van de export van hout. Daarnaast moet men de export van hout beperken door met de rijke landen afspraken te maken om het Amazone bos te behouden.


  Maak melding

 12. We hebben hout, goud en andere natuurlijke hulpbronnen. als we alles moeten laten dan pinaart het volk. Andere landen hebben hun bos opgeofferd voor fabrieken. De wereld wilt dat wij ons bos laten voor zuurstof en zij maken geld.
  Ik zou het goed vinden als de staat ook zelf houtzaken deed en houten woningen laat bouwen.
  We hebben bruynzeel gehad.
  Moeten we weer een bedrijf opzetten met bouwpakketten woningen.
  Controle moet er zijn maar we kunnen niet altijd met alles rekening houden. Gaan we brood met bladeren eten??
  gemodereerd

 13. Laat je niet voor de gek houden ook India is op rooftocht in Suriname niet alleen China.
  gemodereerd

 14. @RobG
  China is de fabriek van de wereld. China heeft voor het verkrijgen van basis materialen een eigen soort Imperialisme ontwikkeld (Lees the Looting Machine resp. Winner Take All).
  Op CNN vond ik satellietbeelden van de verschillen in luchtvervuiling in China met met een jaar geleden. Vervuiling max en vervuiling nihil door Corona.

  Het roofkapitalisme is actueel veel groter dan ooit. Alleen gaat het via China waar de vervuiling nu maximaal neer slaat.

  Wat de impact op Suriname is en wordt moet een gewogen aandacht krijgen. De $ 400.000.000 schuld bij China is gelukkig niet groot genoeg om afhankelijk te worden/ te zijn ten minste als er betere stuurlui aan de knoppen zitten dan Boefdraad die zo afhankelijk geworden is dat hij bij elk kruis je tekent.
  De gedachte van meneer Sleuer verdient aandacht en uitwerking. Het trieste is dat heel gewild hout nu als stammen tegen marginale waarde vertrekt naar China waar de waarde ontsloten wordt.

  Gezien de aard van de export (stammen in bulk) moeten de kades rondom Paranan in gebruik blijven omdat anders alle stammen over de weg of met bakken/pontons naar de nieuwe haven brengen. kostbaar en veel schade. Sleur heeft gelijk als hij stelt dat het baggeren achter de Wijdenbosch brug alleen maar is om hout goedkoop weg te slepen.
  Ik heb dit dilemma reeds in 2011 net Minister Hok op de agenda geplaatst middels een voorstel dat het mogelijk moest maken alle Surinaamse hout in Suriname tot halfproduct te verwerken. Ik had de support van een groot energie bedrijf dat in West Afrika een mijn van energie voorzag uit hout afval en de interesse van Newmont. Zelfs een brief van de president die Hok zou moeten stimuleren iets te doen.
  Helaas heb ik ook de kassa medewerker ontmoet die beloofde milieuwetten te kunnen regelen die nodig zouden zijn voor de uitrol etc.. Het trieste was dat wij al wisten dat deze met ons plan met Chinezen sprak. Ofwel het idee blijft op de plank tot een nieuwe regering er is.

  Met het geld dat het baggeren na staatsolie gaat kosten (ongeveer de helft) kan een hele nieuwe hout industrie opgezet worden en kan de roof van rondhout tegen gegaan worden.
  Men hooft geen raket geleerde te zijn om te weten dat het pakweg $ 30.000.000 investeren in baggerwerk voor een sector marginaal bij draagt in leven te houden.
  Met die zelfde $ 30.000.000 kan een zaag industrie opgezet worden waardoor er meer toegevoegde waarde geleverd wordt en er onder de powerline naar Brokopondo een heel forse biomassa elektriciteitscentrale gebouwd kan worden. Ofwel het hout afval krijgt dan waarde, de afvoer van hout gaat qua volume met 70% terug en voor de afvoer worden lege retour containers gebruikt of wel de vervoerskosten naar Suriname nemen substantieel af omdat de legge retour containers met op maat gezaagd hout gevuld worden en er geen zee schepen meer verder hoeven dan de raffinaderij.

  Dit is Hok uitgelegd, Hij begreep het echt wel maar …
  De partners betalen wel service fee’s maar niet voor dat de diensten verleend zijn en er zekerheden bestaan over nakoming. Helaas willen de kassa medewerkers vooraf gehonoreerd worden zonder zekerheden.

  @ DengDong
  China financiert niet dat zou waarschijnlijk de Inter American Bank of Development doen met $ 45.000.000 nu roept men dat Finabank het doet.

  Qua planning is het woord Any time best grappig. Er zouden nog 2 schepen onderweg zijn vanaf Curacao.
  Dit is een lachwekkende manier van baggeren voor een klus met deze omvang en deze aard.

  Ik hoop dat een echte regering deze klus afzegt en de boete maar betaalt dan hiermee door gaat,


  Maak melding

 15. Het heeft haast natuurlijk omdat hoefdraad en van Trikt voor de PG moesten verschijnen voor de verklaringen van de verdwijning van die 200 miljoen $ , simpel: we hebben die baggerboer Corona 200 miljoen $ voorschot gegeven .
  Er is waarschijnlijk ook flink onder de tafel afgesproken omtrent die verdeling van die poen .


  Maak melding

 16. @Rodg,
  “”””De vergunningen zijn ten tijde van de regeringen van NPS, VHP, Abop afgegeven””. Kan deze regering dan deze vergunningen niet intrekken. Ze hebben zelfs een deal dat in 2033 zou beëindigen, in 2019 beëindigd (Alcoa). Binnen 1 dag hebben ze de wet “leenplafond” gewijzigd en Hoefdraad vogelvrij verklaard. Waarom kunnen ze dan deze vergunningen niet intrekken?


  Maak melding

 17. Hoera, gelukkig hoeveel mensen het eens zijn om het amazone bos en welzijn dieren, hier wordt je toch blij van, Suriname sta op en verdedig je grond eenheid maak macht.
  Als je land in Suriname dan krijg je zoiets van, wat geweldig zoveel natuur het wordt straks zeldzaam.


  Maak melding

 18. Bouterse wilt schepen met diepe laad ruimten binnen laten varen !
  Hoe diep wilt Bouterse nou die drugs in die schepen verstoppen .
  Natuurlijk heeft dit soort activiteiten indirect invloed op de verkiezing, maar een slimme volk gaat zich afvragen ; is het wel nodig ???waarom niet een nieuwe zeehaven voor de monding van de commewijne/Suriname rivier bouwen ? Of de monding van de nickerie rivier verbreden, want dat is een zeer diepe rivier!…


  Maak melding

 19. Jaren terug was een Mijnheer Herrenberg..Surinaamse.. . ambassadeur in China… Hij liep graag in Afrikaanse kledij door de straten van China.. Deze man heeft toen in Beijing opgebiecht hoe rijk Suriname is.. Aan hout en goud.. en noem maar op… Hij bracht grote groepen Chinezen naar Suriname…Door toedoen van Herrenberg kregen Chinezen een voorkeursbehandeling in Suriname…..Suriname kreeg een kastenstelsel met de Chinees bovenaan.. Een ongeschoolde Chinees kreeg met gemak een rijbewijs… Er kwamen veel chinezen en veel Chinese supermarkten… China is de winkel van de wereld… Dat zagen ook de binnenlandbewoners van Suriname…. Veel winkels met rijkelijk gevulde zoutvlees..kwamen er.. Wijlen President Wijdenbosch kon zijn liefde voor de Chinezen niet onder zijn stoelen of banken kwijt.. Zelfs zou deze gewezen president van Suriname onder de Wijdenbosch brug willen slapen om de Chinezen te behagen..Onder de bewoners van Suriname was al bekend.. . HET PRESIDENTSPALEIS, daar lag een vloek op… Een vloek van de voorouders van alle Surinamers.. . Niks zal het paleis voor haar eigen volk betekenen.. .. Met de ndpregering.. werd China dus nog beter op haar wenken bediend… Oom China.. of omoe snesie leent geld aan Suriname… Veel geld.. met geheime contracten .. DE CHINEZEN ontdekken minister Hoefdraad… als.. de grote leenman van Paramaribo…. Ja, China is een Aziatische reus , dat baggeren doen de Chinezen vooral om hun grote schepen een betere vaarwater te geven…..


  Maak melding

 20. @ RobG

  “De vergunningen zijn ten tijde van de regeringen van NPS, VHP, Abop afgegeven.”

  u zwetst weer beste RobG. In Suriname is ongeveer 2.000.000 ha bos waar op concessies voor hout verleend zijn. Venetiaan heeft niet kunnen regelen (Fout) dat de concessies van Bruijnzeel als een geheel overgedragen werden. Er waren biedingen waar iedere Surinamer wat van vond. Waardoor uit eindelijk het NL Doorwin zich terug moest trekken en CHM geen deuk in een pakje botter bleek te kunnen schoppen.

  Het gevolg was dat nadien veel NDP loyalisten concessies in handen gekregen hebben. Een voorbeeld is SUMA Lumber in Tibiti (Boerenveen en van Bodegraven, de laatste is NL gelieerd aan poederhandel en chanteerde een afnemer (relatie van mij) van Suma met z’n laatste levering van een grote opdracht).
  Suma Lumber is, voor vele miljoenen $ US) net als heel veel andere concessies in handen van gekomen van het Chinese GreenHeart. Anno 2011 een beursgenoteerde onderneming met een beursfraude dossier.

  Beste RobG pas na 2010 is de hele houtbusiness veranderd omdat helaas Vene Bruijnzeel als parastataal niet goed gemanaged heeft.
  Indien het voorstel van Doorwin goed gemanaged was dan had Suriname een nu een eigen hout industrie.

  Ik herhaal woorden van Boerenveen:
  1>> Ik heb spijt van het FSC certificeren van Suma Lumber. te kostbaar om in stand te houden en te veel beperkingen.
  2>> 80% van alle concessies (toen 2.000.000 ha) zijn vernietigd voor certificatie.
  3>> Wilt u wat met Surinaams hout dan moet u met iets meer geld dan de Chinezen op de kade gaan staan.
  4>> Surinamers betalen meer voor hun eigen hout dan afnemers in Europa omdat wij (de hout bedrijven) alle ondoelmatigheid door belasten.
  Een relatie die veel hout van hem voor een hoogwaardige klus gekocht had legde mij uit:
  a>> Fantastisch bedrijf daar in Tibiti.
  b>> Fantastisch hout en goed product/
  c>> Heel erg ondoelmatig.
  d>> Na een bezoek van de compagnon NOOIT MEER HOUT UIT SURINAME

  Er kan FSC gecertificeerd heel veel hout geoogst worden in Suriname helaas moet je dan langs allerlei multi ministeriële werkgroepen die allemaal hun oor te luister moeten leggen bij het kabinet van de president. Daar zit altijd wel iemand met een belang.

  Verwijt dus aub niet dat deze regering met de rommel van Vene zat.
  Zie onder ogen dat deze regering de rommel gemaakt heeft.


  Maak melding

 21. Hout is natuurlijk een money making business. Dat is de ene kant. Suriname zal zich wel als een weegschaal moeten gedragen. Aan de andere kant heb je namelijk het behoud van de natuur. Deze twee factoren moeten in balans blijven. Voeg daarbij het feit dat Suriname als HFLD-land geclassificeerd wordt. Suriname is naarstig bezig op grond van deze classificatie, de nodige ondersteuning (financiën) te vinden bij het Westen. Suriname is het meest groene land ter wereld. In vergelijking met andere groene landen is de houtkap minder intensief. Toch zijn de afgelopen jaren een lineaire stijging waar te nemen. Als HFLD-land mag je maximaal 0.22% per jaar aan ontbossing doen. Zolang Suriname zich aan deze ratio houdt ,is er niets aan de hand. De 90+ % aan natuur blijft dan behouden. Echter, vanwege de toename van ontbossing(houtkap ,infrastructuur etc.) is de kans zeer reëel dat men zich niet houdt aan de 0.22% per jaar aan ontbossing. Illegale houtkap maakt de zaak nog erger. Grondenrechten aan de inheemsen en tribalen zullen ook om de hoek komen kijken.

  Ik hoop van harte dat men alles in place heeft .Op de website van SBB is er wel sprake van een plan van aanpak. Dus dat zit wel snor mits men zich eraan houdt. Ik heb toch wel het idee zonder dit te kunnen staven anders dan door de verhoogde toename van export van hout, dat men boven de 0.22 procent zit. Er zijn namelijk meer vergunningen verstrekt aan Chinezen ,Indiërs ,andere buitenlanders en lokalen. De mogelijkheid bestaat wel dat men voorheen ruim onder de 0.22 procent zat en men het nu heeft opgekrikt naar 0.22 procent. Ik kom er niet uit. Ik ga ervanuit dat men de zaken serieus aanpakt. Het baggeren is zeker niet slechts te doen om het vervoer van hout. Het baggeren brengt totale verlichting in elke productie, verwerking etc. Het is zonder meer een aanwinst voor Suriname. De spin-off zal zich over enige tijd laten zien. Het zal een sneeuwbaleffect teweeg brengen in haast elke sector. Men is erg sceptisch terwijl er alleen maar voordelen aan verbonden zijn. Wederom constateren we een project van de regering ( NDP) ten behoeve van het Surinaamse volk. Deze regering (NDP) begint steeds systematischer te werken. In het begin en ook later was het van de hak naar de tak. Echter, nu is men ready ,willing and able at 25th May 2020.


  Maak melding

 22. @Wan Pipel,
  Het is moeilijk om de vergunningen in te trekken. Ik denk dat er juridische gevolgen aan verbonden zijn. Dit kan ook consequenties hebben m.b.t. de kredietverlening aan Suriname. Ik vermoed dat de huidige en vorige regeringen in Suriname in ruil voor kredieten uit China en India genoodzaakt zijn om ondernemers uit die landen de ruimte te geven om bedrijven in Suriname op te zetten.


  Maak melding

 23. Het volk krijgt de regering en leider die zij verdienen. Ons volk wordt beheerst door hebzucht, macht, egoïsme en bekrompen denkende leiders die niet met elkaar overweg kunnen gaan.
  Ook niet de moeite en ruimte nemen om over het welzijn en toekomst van ons land te willen praten en overeen te komen.
  Elke partij denkt dat zij alleen de kennis in huis hebben terwijl zij samen aan tafel moeten gaan zitten en praten over de toekomst van ons mooi land.
  De rijkdommen inventariseren en kijken welke prioriteiten gesteld moeten worden zodat een ieder in Suriname kan delen in de rijkdom dat nog over is.
  300 jaar slavernij voor niks en nu maken wij het zelf verder kapot. Het houdt wel een keertje op. En niemand neemt iets mee in je graf……Leef en laat leven..
  gemodereerd

 24. Kondremangs, en dan bedoel ik vooral die Surinamers die niet hebben gestemd,

  Hoe hebben jullie het zo ver laten komen ?
  Alles wordt vernietigd onder jullie toeziend oog.
  Waarom blijven jullie zo labiel toekijken ?
  De NDP is echt geen grote partij maar is in de regering gekomen omdat de meeste van jullie niet stemmen.
  Surinamers maken hun eigen land kapot.

  Beste Surinamers,
  moedig elkaar aan.
  Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor een beter Suriname.
  Laat het lot van jouw land niet over aan het NDP-volk. De NDP heeft Suriname internationaal aan de schandpaal genageld. Dankzij de NDP worden alle Surinamers dom en lui genoemd. Dankzij de NDP zijn alle Surinamers corrupt en crimineel.
  Dit kan zo niet langer door gaan.

  Zeg Nee tegen de NDP !

  Kom in actie. Red jouw Suriname!

  Krakti !


  Maak melding

 25. Je hoeft je nergens zorgen om te maken. De natuur rekent altijd af met de overtreders. Daar kun je met geen geld en wapens tegen aan smijten. Het komt goed.


  Maak melding

 26. @ Rob : je komt te laat met je wijzende vingertje want onder NPS/VHP had je Bruynzeel nog in Suriname die werkgelegenheid bood jouw vriendjes hebben de Chinezen en India’s aan zich gebonden met hun geldhonger.
  Jullie hebben een borgoe mentaliteit zelfs op de veilig verstopte olievoorraden zijn al leningen afgesloten Julle hebben een hoog Pantosso gehalte. En ja de volgende regeringen mogen de gifpaarse troep opruimen.


  Maak melding

 27. het is toch bekend dat de suriname rivier al jaren dicht slibt en dat er achterstallig onderoudt is tot de diepte van de rivier ,jullie zyn zo politiek ziek dat jullie alles wat er gebeurt een naam geven (BOUTA)
  waar zyn jullie mee bezig,leugens en waarheden door makaar halen verwaring stichten
  daar mee halen jullie ook de toekomst van ons land neer morgen heefd Bouta het weer gedaan


  Maak melding

 28. @jojo:na jou reactie is het stil geworden! Met jou aangevoerde feiten en onderbouwing heb je alle pro ndp-ers de mond gesnoerd. Zo zie het graag!
  @pakiratingie: jou verhaal over percentages lijkt veel op het leenplafond van Suriname. Die is al lang en breed ruim overschreden. Idem voor de houtkap en ontbossing! Houtkap en ontbossing is pure roofbouw en niets meer of minder.


  Maak melding

 29. @jojo, uw felle reactie maakt duidelijk dat ik bij u een gevoelige snaar heb geraakt. Dit is de reden waarom u pogingen onderneemt om rookgordijnen op te werpen. Ik beschouw uw bijkomende relaas als een rookgordijn. U ging er prat op dat het de regering Venetiaan was die contracten had afgesloten met ondernemers uit China en India om palm oliebedrijven in Suriname op te zetten. Deze ondernemers hadden contracten afgesloten met de regering Venetiaan om eerst in de houtkap actief te zijn om daarna investeringen te plegen in de palmolie industrie. In Suriname had terecht bezwaar tegen de Nederlandse Doorwin-groep die door aanhangers van VHP en NPS op handen werd gedragen. De businessplannen van het bedrijf waren zeer bedenkelijk.De kans was groot dat zij een mogelijke faillissement eventueel op Suriname zouden kunnen afwentelen. In Suriname vertrouwde men de blauwe ogen niet. Dit bedrijf was het grootste ramen- en kozijnenfabriek van Nederland. Het bedrijf ging kort daarna failliet.

  Over uw beweringen over de Greenheart Group kan ik niet oordelen.Het bedrijf doet juist aan duurzame houtkap en exporteert hout naar o.a. Europa, Azië en de Verenigde Staten van Amerika. Jojo, u bent in elk geval heel eenzijdig bezig met het verstrekken van informatie. Het is allemaal zo doorzichtig. Het valt direct op dat u continu schrijft in het voordeel van de oppositiepartijen.


  Maak melding

 30. @ Rambo: die schurk Wijdenbosch is nog springlevend al dan niet met medicijnen en apparatuur die de doorsnee Surinamer niet kan betalen laatstaan de oudjes en gehandicapten. Hij had de schatkist in zijn tijd leeggeroofd en zelfs de flinters goud nog bij mekaar geveegd. Maar God slaapt niet!


  Maak melding

 31. @ RobG 4 maart 2020 at 17:40

  ” … Jojo, u bent in elk geval heel eenzijdig bezig met het verstrekken van informatie. Het is allemaal zo doorzichtig. Het valt direct op dat u continu schrijft in het voordeel van de oppositiepartijen. … ”

  RobG, en hoe veelzijdig ben jij ?
  Alles wat pro Bouta is vind jij geweldig. En is het anti Bouta of het nu komt van de VHP, NPS, VES, journalistiek of de zwevende kiezer keur jij af. Feiten verdraaien in het voordeel van Bouta. Schandalen van Bouta goed praten. De wet aanpassen is alleen goed indien het goed uitpakt voor Bouta.
  RobG, kijk eerst heel goed in de spiegel als je dat nog durft want Bouta-lovers als jij zijn een belediging voor alle Surinamers.


  Maak melding

 32. @Pakiratigri

  “Op de website van SBB is er wel sprake van een plan van aanpak. Dus dat zit wel snor mits men zich eraan houdt.”

  Het zit niet snor door iets op een website te plaatsen van een duidelijk corrupte organisatie. Ik heb extreem mijn best gedaan om in 2011 en 2012 met SBB een afspraak te maken. Het lukte niet terwijl ik in 2 dagen bij de minister NH terecht kon (hij belde mij persoonlijk), op het kabinet van de president en bij Newmont afspraken kon maken lukte het niet met de directeur van SBB.
  Zelfs voor deze regering maakten ze het te bont.

  U verhaal over 0,22% ontbossing volg ik niet omdat je dan per definitie achter uit gaat.

  Volgens FSC certificering mag men 0,5 m3 hout per ha / jaar oogsten of wel 30 m3/ha en daarna 60 jaar rust geven. Dat uitgangspunt is gekozen omdat herstel minimaal 60 jaar vergt.

  Ofwel op de 2.000.000 ha houtconcessies in Suriname kan zonder reductie in omvang 1.000.000 m3 hout geoogst worden. Volgens de laatste cijfers die ik denk te kennen zit Suriname ongeveer op 600.000 m3 / jaar. Er is nog groei mogelijk Zonder het maagdelijke oerbos in te moeten. Deze regels dienen er toe het bos de gelegenheid te bieden zelf te herstellen en de biotoop in takt te houden.
  Helaas kapt men in Suriname maar raak.
  Het ergste is dat bijvoorbeeld er geen plannen zijn bij de mijnbouw. Op de Newmont locatie is volgens de MER ongeveer 1.500 ha bos gekapt dat komt overeen met 450.000 m3 commercieel hardhout. Hout dat volgens de directie van Newmont op een vrachtwagen van een lokale ondernemer geladen moest worden.
  Rondhout verkoopt voor ongeveer $ 150/m3 op de kade.

  Suriname had van Alcoa herstel van de mijn locaties kunnen en moeten eisen. Bij een herstelplan moet men hout gaan verwijderen als het begint te groeien. Ofwel de eerste jaren en misschien wel altijd kan men van de herstellende mijn locaties een productie bos maken. Als mijn boompjes dicht bij elkaar plant groeien ze kaars recht om hoog..

  Iets wat vergeten wordt is dat Pattamakka uitgegeven is voor Oliepalm. Iets wat nooit van de grond gaat komen omdat er niet genoeg goedkoper werkkrachten zijn voor een palmolie plantage.
  De palmolie plantages zijn een roofbouw constructie waar men eerst per ha $ 40.000 aan hout oogst en dan $ 8.000 per ha investeert om er een palmolie plantage van te maken.
  Ondertussen kapt men in pattamakka duizenden ha hout en doet men net als of men oliepalm kweekt.
  Over een paar jaar is iedereen overnight weg omdat niemand uit zin kantoor in paramaribo komt om te controleren.


  Maak melding

 33. @RobG
  “@jojo, uw felle reactie maakt duidelijk dat ik bij u een gevoelige snaar heb geraakt.”

  Ik reageer niet fel. Het is eigen ervaring. U spreekt naar steeds over dat u aanneemt. Dit is 100% eigen ervaring opgedaan in oktober 2011 en april 2012.

  “U ging er prat op dat het de regering Venetiaan was die contracten had afgesloten met ondernemers uit China en India om palm oliebedrijven in Suriname op te zetten.”

  U verdraait mijn woorden. Ik heb vast gesteld dat het bedrijf CZHT bij Venetiaan door de mand gevallen waren omdat ze niet in staat waren een bankgarantie te leveren en de overeenkomst nooit tot stand gekomen is. Bouterse heeft ze weer met fanfare ontvangen. We zullen het resultaat zien.

  Greenheart werkt volgens de regels van het land en kan in Suriname, daar gaat het hierom, doen wat zij wil.

  U ben selectief en juist eenzijdig. Doorwin is niet geheel en niet direct daarna failliet gegaan, maar pas 7 jaar later, De deuren fabriekant Doorwin in NL is failliet gegaan (135 man personeel).
  Niet ik maar u maakt een rookgordijn want met iets niet relevants, de deal is immers niet door gegaan probeert u de aandacht af te leiden dat juist onder Bouters het onder Vene slecht gemanagede parastatale bedrijf Bruijnzeel is stukjes geknipt is en de concessies verdeeld en vergeven zijn. U maakt een rook gordijn omdat u recht moet praten wat krom is.

  helaas is mijn informatie uit de eerste hand.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.