Kunstenaar wil vervallen en ongebruikt Suralco zwembad te Moengo renoveren

14
Kunstenaar wil oud, vervallen en ongebruikt Suralco zwembad renoveren

De in Suriname verblijvende Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger wil het oud, vervallen en ongebruikt Suralco zwembad te Moengo, renoveren en weer laten functioneren. Hij is al begonnen met wat werkzaamheden, maar moet nog veel doen en roept ook de hulp in van volwassenen, leerkrachten, tieners en kinderen.

“In de zomer van 2018, realiseerde ik voor de Tembe Art Studio een muurschilderij in het ziekenhuis gedeelte van het museum. Toen viel mijn oog op het zwembad naast de brandweer. Als kunstenaar wil ik het zwembad, zo goed mogelijk weer laten functioneren. Enerzijds door inspiratie en fantasie anderzijds ook door aanpakken en actie. Met de bedoeling dat de lokale bevolking, de overheid en Surinaamse sponsoren het project overnemen” aldus Ebinger.

Intussen heeft hij met behulp van door hem betaalde vakmensen en vrijwilligers, het oude water afgepompt, gras gemaaid, een wespennest verwijderd, veel opgeruimd en gespreken gevoerd met mensen van de overheid om te kijken naar toekomst mogelijkheden.

“Maar er moet nog heel veel gebeuren o.a. verder schoonmaken, timmerwerk rondom het zwembad, de schuren in het beton moeten gemaakt worden, het dak moet worden gerepareerd, stroom moet worden aangelegd en wat loodgieters werk, zoals pompen” zegt de kunstenaar.

Op de wanden van het bad wil hij een kunstwerk schilderen. Als het aan hem ligt wordt er een badmeester in dienst genomen en wordt het spoedig opengesteld voor de gemeenschap. Dit hoopt hij te realiseren met behulp van volwassenen, leerkrachten, tieners en kinderen.

“Door samen op te ruimen, te poetsen en het repareren om straks te genieten in een zwembad. Gesteund door het Mondriaan Fonds en Stichting Kibii ga ik het voortouw nemen. Ik ben echter aangewezen op lokale samenwerkingen! Een ieder die wil helpen kan zich per direct aanmelden bij het Tembe Art Studio, Moengo 0341041/8755005 of direct bij mij: +597 8111936”.


14 REACTIES

 1. Het is schandalig dat een buitenlander met zijn blanke huidskleur dit initiatief op zich neemt om dit allemaal te herstellen. Surinamers hebben geen tijd en oog voorbdit soort zaken. Onderhoudt is het grootste kwaad dat er bestaat in ons land en de mentaliteit. Dit is velen hun inborst. Een ander doet het wel, dus laat het maar.
  Het is weer altijd aan een ander om het te zien en te doen. Veel Surinamers spelen voor blindeman. Schaamteloos gedrag. Velen hebben meer oog voor stelen,roven, moorden,bedelen, frauderende,liegen en bedriegen, de boel belazeren. Feesten en bonoemang stronterij. Werken aan hun bewustwording helpt niet.

  Sari Torie


  Maak melding

 2. @ Boeboe

  Surinamers?! De Surinaamse regering zul je bedoelen?! Ik denk dat menig Surinamer met deze koers wel andere dingen aan zijn hoofd heeft!
  Dergelijke renovaties behoren toch echt tot taken van de regering!

  Go Moengo, Go! Hoop dat het lukt met behulp van de Moengonezen!
  gemodereerd

 3. Chander
  Boeboe bit sjorie :-: Sari torie
  SME is een RIJK LAND
  WEL Arm aan menselijke daadkracht
  Ze zijn moe en lui
  CD.
  Sorry
  gemodereerd

 4. Brunswijk en bordo zijn er toch?? Brunsie had 20 kg goud voor de verkiezingen dan kan hij dit ook doen.
  Ik ga daar niet zwemmen.
  gemodereerd

 5. Waar is Ronny ,hij woont toch daar in het gebied , die Bordeau met zijn grote mond woont tocht ook in die gebied, niet wachten op de Regering , hun moeten het doen , wat doe jij voor het Land en niet omgekeerd, ze strooien tocht met geld 💰 en niet een zwembad 🏊‍♀️ voor hun eigen gemeenschap kunnen renoveren .
  gemodereerd

 6. Surinamers laten wat betreft hun cultureel erfgoed veel over aan anderen om het te behouden.Zo als veel Nederlanders hun geld en tijd steken om vervallen plantages in hun oude glorie en luister te herstellen Waarom kunnen
  DB,Graanoogst,Abrahams.Brunswijk niet met zulke initiatieven komen? Gaan ze al hun rijkdommen meenemen naar hun graf?


  Maak melding

 7. Volkomen eens met Biteme. Surinamers moeten met 2 en 3 banen het hoofd boven water zien te houden. Dan hebben ze geen tijd voor recreatie laat staan herstellen van recreatie oorden…


  Maak melding

 8. Goed initiatief van deze kunstenaar. Maar ook het Surinaams bedrijfsleven en Ronnie Brunswijk die goed bij kas zit hadden ook hun verantwoordelijkheid kunnen nemen. Als ik in Suriname woonde zou ik ook mijn verantwoordelijkheid nemen. Niet alles moet afhankelijk zijn van de overheid.


  Maak melding

 9. Inderdaad, niet alles moet afhankelijk zijn van de regering. Zonder de regering, kan je bijna geen initiatieven nemen, ben zo uitgeknepen door de regering dat ik en misschien velen, de middellen niet hebben om het gewenste doel te bereiken en met deze regering is het zelfs bij benadering niet te doen, zo onbetrouwbaar is het.

  De witte man ziet potentie en onderneemt iets. En dat is niet verkeert. Geloof me, als de regering het goed meent met land en volk, zou de regering naar voren komen en naar het volk luisteren en erachter komen, dat ze blij zijn dat ze in een onafhankelijk land leven. En dat ze met deze regering niet gelukkig zijn.

  Op de massameetings, zijn enkele sprekers die onsamenhangende, onwaarheden schreeuwt en de belanghebbenden, schreeuwen in de ruimte, alsof ze niets over het leven weten.

  Het is jammer dat de regering de samenleving, uitnodigt om te luisteren naar de fabeltjes.

  Is er, of komt in Suriname een regering, die het volk uitnodigt om naar het volk te luisteren? Ik denk het niet! Nu is het zo dat een deel, luistert en de andere deel bijna smeekt om geluisterd te worden.


  Maak melding

 10. Kijk ze allemaal hier de witteman ophemelen terwijl ze zelf geen moer doen ze zijn zelf gewoon te lui maar weten het telkens beter achter hun toetsenbord


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.