Bijna 200.000 bezoekers voor Suriname expositie in Amsterdam

4
Vrouwenemancipatie tijdens de Grote Suriname Tentoonstelling

De Grote Suriname Tentoonstelling in Amsterdam, is een van de drukst bezochte exposities ooit in de Nieuwe Kerk. De expositie die dit weekend voor het laatst te zien is, trok 183.000 bezoekers. Het laatste weekend is helemaal uitverkocht.

Wegens succes werd de tentoonstelling, die begin oktober opende, een maand verlengd. Volgens De Nieuwe Kerk hadden veel van de bezoekers betrekkelijk weinig kennis van het land en zijn gedeelde geschiedenis met Nederland.

“Er kwamen veel Surinaamse Nederlanders kijken. Opvallend waren de vele families, die soms zelfs met vijf generaties kwamen. Vaak gingen bezoekers spontaan met elkaar in enthousiast gesprek” aldus de organisatie.

Zondag is er nog speciale aandacht voor muziek in het avondprogramma. Diederik Samwel, auteur van het boek Sranan Gowtu en nog vijf andere boeken over Suriname, geeft op zondag 1 maart een stoomcursus Surinaamse muziek. Daarin vertelt hij hoe in een klein land een bloeiende muziekcultuur is ontstaan waarin invloeden uit alle windstreken doorklinken.

Gaandeweg onderbouwt hij de stelling van onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University die Surinaamse kaseko beschouwen als het best bewaarde geheim uit de internationale muziekgeschiedenis.

Samwel krijgt tijdens zijn inleiding muzikale ondersteuning van zanger en entertainer Edgar Burgos, al ruim dertig jaar frontman van Trafassi, bekend van de klassieker Wasmasjien.


4 REACTIES

 1. Waarom is dit niet in het rijksmuseum gehouden ?

  Opvallend weinig over de Marrons.

  Hollandse avonturiers waren de baas op de plantages, niet over het hele land.
  gemodereerd

 2. Blokhoofd heeft Corona virus hij was laatst in Iran geweest veel besmette handen geschud komende 2 weken hoor je niks van hem (in doofpot) zoals die bakkaras goed in zijn
  gemodereerd

 3. Nou ik wil wel opmerken dat er veel verteld over de plantages dat niet klopt. Een voor beeld als reynsdorp bakkie die gerunt wordt door ene marcha mormon en bas spek en tevens beweren zij hoe de slavernij verleden daar was. Ik kan je zeggen dat er niks van klopt!!! Bakkie was een bloeiend dorp wa a r handel werd gedreven en sinds de revolutie gewoon kapot is gemaakt. Je hoort de namen niet van de mensen die bakkie hebben opgebouwd en nu komen de slavendrijvers zeggen dat bakki van hun voorouders is. Wat een sentimenteel gelul !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.