donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidLVV wil Nickerie fruitvliegvrij houden voor export manja’s

LVV wil Nickerie fruitvliegvrij houden voor export manja’s

-

Does Travel & Cadushi Tours

Medewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn in het district Nickerie bezig de voorkomens van de Carambola fruitvlieg te onderzoeken. Nickerie is vanaf 2016 door LVV geïdentificeerd als gebied van waaruit fruit, in het bijzonder manja, naar het buitenland mag worden geëxporteerd. Dit omdat de Carambola fruitvlieg in dit district bijna niet voorkomt.

Een van de eisen voor de export van fruit naar onder andere Europa, is dat de gebieden van waaruit het fruit afkomstig is, geen insecten waaronder de Carambola fruitvlieg mogen voorkomen. Nickerie was 9 weken lang fruitvliegvrij geweest, totdat 2 weken geleden er weer voorkomens van dit insect werden geconstateerd.

Dit komt omdat burgers fruit uit andere delen van Suriname die niet fruitvliegvrij zijn, naar Nickerie hebben gebracht waardoor het district weer is besmet. LVV-medewerkers hebben op verschillende locaties in het district fruivliegvallen geplaatst. Alice van Sauers, fruitvliegdeskundige, geeft aan dat er 2 soorten vallen zijn gebruikt. De Jacksonval voor de mannetjes fruitvlieg en de Macvilleval, waarmee alle vruitvliegen kunnen worden gevangen.

Over 2 weken zullen de vallen worden gecontroleerd, om na te gaan of de Carambola fruitvlieg nog in het gebied aanwezig is. Het ministerie van LVV doet een dringend beroep op de Surinaamse burgers om geen fruit vanuit andere gebieden naar Nickerie te brengen. Als dat toch gebeurt, wordt geadviseerd het fruit volledig op te eten of het in water te vernietigen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

6 REACTIES
 1. Jammer dat er zo weinig kennis van zaken is over de landbouw. De onkunde straalt uit deze tekst vandaan en dat noemen zich de deskundigen. Angstig om te lezen en jammer voor de landbouwer.

  Natuurlijk wordt over twee weken aangekondigd dat de fruitvlieg verdwenen is. Natuurlijk gaan we weer exporteren. MAAR. Natuurlijk wordt er weer gelogen en wordt over een maand Nederland weer beschuldigd dat de lading fruit onterecht is afgekeurd. De eitjes die tijdens het oogsten zijn aangetroffen groeien tijdens het transport tot vliegjes. Vanuit Suriname zal men zeggen dat alles vliegerij was. Maar dat is de halve waarheid omdat er wel eitjes aanwezig waren die niet waargenomen zijn.

  Het is overal in Suriname een grote vuilnisbelt. Fruit en organisch afval ligt overal. Daar komt de fruitvlieg op af, dus ook in Nickerie zitten miljoenen vliegen

  Er zijn biologische manieren om te voorkomen dat de vlieg op uw fruit gaat zitten, maar daar willen de gifspuiters niet in geloven omdat de handelaren vertellen dat die biologische produkten niet werken. Nee zij kunnen er niets aan verdienen. Want zie je fr uitvliegen in het oerwoud???
  Daar wordt het eco systeem niet verstoord door chemicalien maar dit gaat te ver om hier te behandelen. Net het gif van de NDP zullen we in Suriname nog veel problemen moeten oplossen. Dus geef ze nog vijf dat gaat de export nog meer naar beneden en worden de voorlichters nog grotere leugenaars al kunnen zij er niets aan doen want ze weten net als de bevolking niet beter en praten hun leiders na zonder zelf na te denken.


  gemodereerd
 2. Op de foto liggen overigens geen fruitvliegen maar de BSF (black Soldier Fly ofwel de zwarte vlieg) Dit is leuk voor de foto maar zo ontstaat fake news als je dit niet bij de foto aangeeft.


  gemodereerd
 3. Ai migado, wanneer gaan ze de bouta vlieg, de abdoel vlieg de vanttikt vlieg ,de hoefdraad vlieg en al die gevaarlijke vliegen/virussen bestrijden? Ik Denk nooit, want er is volgens mij geen middel voor. Maar goed we volgen het .


  Maak melding
 4. @ Kolibri

  Voor alle soorten insecten en beestenboel, is er een bestrijdingsmiddel.

  Jacko


  gemodereerd
 5. Die grote fruitvliegen kan je makkelijk aan de kleuren paars herkennen. Waar honing is zullen deze paarse vliegen altijd zichtbaar zijn. vooral Abrahams, die herken je aan zijn luier en leger outfit


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES