Ndjuka hoopvol over aangeboden conceptwet Grondenrechten aan DNA

6
Ndjuka hoopvol over conceptwet grondenrechten

“We kijken vol verwachting uit naar de behandeling van die wet in De Nationale Assemblee. We zijn content met de inhoud. Zoals het concept eruitziet, strookt het met hoe wij zelf ook denken over onze rechten op de gebieden in het binnenland. Als het parlement het precies zo aanneemt, althans zonder al te grote aanpassingen, zullen we blij zijn. Dus we zitten hier en we wachten op het nieuws dat DNA zover is. Of het nou voor of na de verkiezingen komt, deze wet geeft hoop”, aldus granman Bono Velantie van de Ndjuka op maandag 17 februari na een uiteenzetting van Wensley Misiedjan, voorzitter van het Management Team (MT) Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname (MT).

Velantie heeft het MT gecomplimenteerd voor de wijze waarop zij wat hij noemt ‘de gevoelens van het binnenland’ heeft verwerkt in het wetsontwerp. Een delegatie van het MT was van zaterdag 15 tot en met dinsdag 18 februari op uitnodiging van Velantie op Drietabiki om de conceptwet nader toe te lichting aan het Traditioneel Gezag. De granman volgde de infosessie samen met hoofdkapiteins, kapiteins, hoofdbasjas en basjas van zijn stam. Misiedjan ging tijdens de sessie artikelsgewijs met het TG door de conceptwet en gaf toelichting over de strekking van de artikelen.

Rodney Black (voorzitter van de Commissie Demarcatie en lid van het MT) heeft de stamleiding met behulp van kaarten een overzicht gegeven van zowel hout- en goudconcessies alsook aangevraagde Surinaamse gemeenschapsbossen laten zien in het gebied waarop de stam grondenrechten claimt. De delegatie ging aan het eind van de infosessie in op vragen.

Granman Velantie heeft het MT na afloop van de missie bedankt voor de tijd en moeite om niet alleen de conceptwet toe te lichten, maar ook om onduidelijkheden weg te maken en misvatting uit de wereld te helpen. Ondertussen heeft ook de leiding van de Matawai-stam het MT per brief gevraagd om een infosessie, meldt het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

6 REACTIES

  1. Ndyuká verwijst naar de stam der Aukaners. Dat is een omschrijving en geen belediging. Iets anders wordt als je het in beledigende zin bezigt. Dan zeg je bijvoorbeeld; den K* dyuka. Dan heb je een eventueel probleem. Liever niet doen. Van oudsher werden deze mensen beledigd omdat ze oorspronkelijk uit het binnenland van Suriname kwamen. Kwamen ze in de stad en moesten zich aanpassen ,viel het de stadsbewoners op. Dus ,werden ze belachelijk gemaakt. Tot de dag van vandaag geldt het. Goed dat de Grondenrechten een officieel gestalte gaan verkrijgen.


    Maak melding

  2. Er is slechts 1 groep die aanspraak zou moeten maken op het reserveren van bepaalde gebieden voor hun nakomelingen en dat zijn de Indianen. De overige bevolkingsgroepen zijn er naar toe gebracht. Als de wet wordt aangenomen is de kans op afsplitsing van gebieden groot. Groepen zullen veel gemakkelijker delen van het land opeisen en binnen 30 jaar heb je een boslanddeel van Suriname, een Javaans deel, een Hindostaans deel etc etc. Als de olie straks vanuit Nickerie binnen komt zullen de Nickerianen hun deel opeisen. Ik ben daarom voorstander dat er alleen een regeling komt voor de Indiaanse bevolking. Alle andere groepen moeten zich houden aan de rechten en plichten vast gelegd in de grondwet van Suriname


    Maak melding

  3. De djoeka’s leven al lang niet meer op traditionele manier. Waarom ze dan nog een staat binnen de staat moeten krijgen is een raadsel. Bovendien dragen ze haast niets bij aan de economie ondanks zoveel grondstoffen die in hun gebieden aanwezig zijn.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.