Inheemse organisaties doen ook mee met protestactie

26
Inheemse organisaties doen ook mee met protestactie

De organisaties binnen het Inheems platform Eenheid en Solidariteit in Alliantie en Vooruitgang (ESAV), doen ook mee aan de grote protestactie vandaag op het Onafhankelijkheidsplein. ESAV verklaard zich in een persbericht solidair met de stakingsactie.

Hieronder het persbericht van het platform: “De organisaties, binnen het Inheems platform ESAV zijn na overleg over de situatie in het land ten aanzien van de financiële crisis tot het besluit gekomen dat ook de Inheemse gemeenschap zwaar zal worden getroffen met name de gemeenschap in het binnenland.

Wij ervaren de verduistering van gelden door de overheid als corruptie. De vernietiging van de natuur door de Surinaamse overheid en de geldschieters van de regeringspartij NDP waardoor de grondenrechten van de oorspronkelijke bewoners worden vertrapt, ervaren wij als onderdrukking van de Inheemse gemeenschap.

De inmenging in dorps aangelegenheden, waar het traditioneel gezag wordt ondermijnt en beledigd zijn voor ons een teken dat men bezig is verdeeldheid te zaaien. Het platform ESAV verklaard zich solidair met de stakingsactie van maandag 17 februari 2020. Hierbij doen wij een oproep aan iedereen en in het bijzonder de Inheemse gemeenschap om een krachtig signaal af te geven.

Wij eisen dat onze Inheemse collectieve grondenrechten in de grondwet van Suriname worden erkent. Deze eis geldt voor elke regering die zich aandient in Suriname”.


26 REACTIES

 1. Ik ben het eens met de Inheemsen,Hun moet onheroepelyk de grondtrechten worden toegekend en hun recht als mens en de status dat zy de oorspronkelyke bewoners van SURINAME zyn


  Maak melding

 2. Yes Yes kom maar door en welkom , onze oorspronkelijke bewoners broeders en zusters : WI NA WAN , bundel de krachten en strijd met eer. Laat onze trias politieka niet vallen .
  Justitia – Pietas – Fides
  Broko a 👻 boei foe Bouterse!
  Waar is die 200 miljoen $$$????
  De kreten zijn luid en duidelijk tot diep in de holst van de jungle .
  EN succes vandaag.💪🏿


  Maak melding

 3. Off topic

  PARAMARIBO – De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zit wat betreft zijn internationale reserves momenteel in een penibele situatie. De deviezenreserve is tot een zodanig laag niveau gedaald dat deze nog niet eens één maand aan importen dekt. Dat kwam zondagmiddag naar voren tijdens het actualiteitenprogramma ‘Welingelichte kringen’ op Radio ABC.

  “De situatie is kritiek”, zeiden Rafiek Sheoradjpanday en Eblein Frangie van de Surinaamse Bankiersvereniging. Een importdekking van drie maanden wordt internationaal als het absoluut minimum beschouwd. Veel landen hanteren evenwel een hogere standaard van minimaal zes tot acht maanden.

  Onder toenmalig CBvS-governor Gillmore Hoefdraad overschreed de monetaire reserve van de centrale bank de magische grens van één miljard US dollar en bedroeg per eind december dat jaar 1,6 miljard. Dat is nu gereduceerd tot bijna nul. Frangie en Sheoradjpanday gaven aan dat er dringend maatregelen getroffen moeten worden op het stuk van de staatshuishouding.

  Het structurele begrotingstekort bij de overheid heeft voor een zeer onevenwichtige financieel-economische situatie in het land gezorgd. Indien er sprake was van een prudent uitgavenbeleid zou het nooit zo ver zijn gekomen dat de kasreservemiddelen van de handelsbanken onrechtmatig zijn besteed door de CBvS.

  Tijdens een persconferentie onlangs zei regeringscommissaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, dat de overheid een maandelijks begrotingstekort van SRD 390 miljoen dollar heeft. Dit zorgt voor scheve toestanden in de financiële huishouding. Er zullen in de nabije toekomst “pijnlijke maatregelen” getroffen moeten worden om orde op zaken te stellen, zegt Sheoradjpanday.

  Frangie voegt eraan toe dat de problemen niet door één persoon of partij opgelost zullen kunnen worden. Een gemeenschappelijke aanpak is vereist. Hij pleit er daarom voor dat zo snel mogelijk een integere en kundige persoon wordt aangesteld als governpr van de centrale bank. De schade die voormalig governor Robert van Trikt met zijn beleid van manipulatie heeft aangericht is onbeschrijfelijk.

  Pakiratigri, Luciën, RobG, Wendy, Divel, Waldo enz wat is er met dat geld gebeurt????


  Maak melding

 4. Deze hele regering heeft het volk heel veel onrecht aangedaan. Vreselijk bedrogen, door steeds weer suiker in de ogen van het volk te strooien om zieltjes te winnen. Er is in deze 10 jaar geen enkele vooruitgang geboekt.
  Een bruggetje bouwen of een paar straten asfalteren zet nog geen zoden aan de dijk, Voedselpakketjes uitdelen en van alles roepen om het volk te misleiden moet direct afgelopen zijn.Ons land is leeg geroofd, failliet. Onze rijkdommen zijn verkocht. De staatskas is leeg geroofd. Onze gemeenschapsgelden zijn gestolen door deze hele regering. Boefdraad, Abrahams, Afoensoewa, Ferrier, Misiekeba, Nerkus, Ingrid, Kanhai, Bouta, Parmessar, Yildiz Pollack van Buitenlandse zaken deze gasten hebben er voor gezorgd dat wij in een Failed State wonen. Een drugs state. Deze afschuwelijke paarse rioolratten hebben ons mooi land tot een groot lachertje gemaakt.Hoe langer deze regering blijft zitten,hoe erger het gaat worden in ons land. Er zit totaal geen toekomst in ons land. Ze blijven door stelen. Weg met deze gasten.


  Maak melding

 5. JK correctie: niet een maand maar een week importdekking. De regering Bouterse schijt nu een buffel. Ze hebben slapeloe nachten. Ze hebben geld nodig maar niemand wil Governor van de centrale bank worden. Overigens moet de governor iemand zijn die naar de pijpen van Bouterse danst. Nu hebben ze Waidoe bereid gevonden om bankpresident te worden .Iemand met veel bankervaring zeggen ze. Na onderzoek blijkt dat hij op de postkamer van de bank in Nickerie heeft gewerkt als brievenbesteller. Bankervaring? Me hoela.
  O wat is de regering Bouterse omlaag gevallen. Vraag ligt dit probleem bij anderen of is Bouterse het probleem. ik zou in ieder geval niet met deze klootzak willen samenwerken.


  Maak melding

 6. @JK, mensen als RobG, Wendy, Pakiratigri en Waldo bedekken het handelen van de regering met de mantel der liefde. Ze beschermen hun sekte leider te vuur en te zwaard. Al zou de sekte leider op hun hoofden schijten, ze nemen dat voor lief.
  Er is nog maar dekking voor 1 maand. Reken maar dat de Srd koers door het plafond gaat. Voorzie dat mensen iedere dag Antroewa met droge rijst gaan eten. Geld voor vlees of vis is er niet. Suriname gaat weer terug naar een pakketten economie. Het Dubai van Misiekaba.


  Maak melding

 7. ALLE groepen in Sranan en alle bewoners van Sranan,
  moeten protesteren tegen de DIEFSTAL van de reserves,
  door de Paarse machthebbers !

  De onrechtmatige en criminele daad, roof van gelden, moet
  hard worden bestraft !

  Weg met de rovers, breng hen voor het gerecht !

  Strijd voor aftreden van deze Paarse bende,
  benoem tijdelijke, zakelijke regering, die waarneemt tot de
  verkiezingen en orde op zaken stelt !
  gemodereerd

 8. Binnen de NDP is er een grote groep mensen die het echt goed menen met Suriname en nu tot het inzicht komen dat Bouterse niet langer kan aanblijven. Zo vlak voor de verkiezing durven deze mensen niet in opstand te komen, omdat ze niet de middelen en tijd hebben om met een andere partij te starten. Ze zullen zich koest houden totdat ze op 25 mei gekozen worden. Daarna komt er een scheuring in de partij. Velen houden er ook rekening mee dat een deel van de NDP top al klaar is om naar Cuba te vluchten. Ze hebben al veel goud en valuta naar het buitenland verplaatst.


  Maak melding

 9. Eigenlijk is alles erop gericht om alles wat los en vast is als onderpand te belenen zodat de laatste middelen gebruikt kunnen worden tot 25 mei om de achterban tevreden te stellen. De regering die na 25 mei zal aantreden zal geen kant op kunnen gaan en de kans dat er daarna een opstand uitbreekt is dan heel groot. Kortom er zal een zeer gevaarlijke situatie na 25 mei 2020 ontstaan.


  Maak melding

 10. Traditioneel gezag is net meer van deze tijd. We zijn niet competent om hun leefgebieden tot ontwikkeling te brengen.

  De mensen leven vaak in grote armoede. Naar de normen van deze tijd zijn het gewoon dictaturen. Onderdrukking en willekeur viert hoog tij.
  gemodereerd

 11. Wij zijn moe Gurtus loop ook mee ik sta ook klaar om te komen helpen na 25 mei 2020 .

  1 Noodfonds
  2 Stabilisatie fonds
  3 woningbouw fonds heeft maar 5 miljoen SRD via sociale zaken Misikaka
  4 Garantie fonds
  5 Spaar fonds

  Dit zijn de fondsen van NDP Regering zelf geen SRD in zetten maar USD stellen .

  Dit is puur oplichting en onderdrukking van NDP schurken .

  In veertig jaren heeft NDP o SRD gespaard dit is puur wreedheid binnen de NDP .

  De Wreedste Surinamers zitten in NDP ook vol met snuivers en Alcoholisten .

  Ouders van kinderen let goed op u kinderen dat zij niet met NDP bemoeien .

  De overwinning zal groot zijn maar de bevrijding zal groter zijn op 25 mei 2020

  Wij van de Oppositie werken niet met zuip lappen van de NDP .

  Kracht en wijsheid hebben jullie van de voorouders om te strijden wanneer het moet .


  Maak melding

 12. De protestmars gaat over het volgende “stoppen met dit wanbeleid”en dus niet om de regering weg te krijgen.
  Indien de regering het wanbeleid niet kan stoppen en op dezelfde voet blijft doorgaan dan zullen ze MOETEN opstappen want dan zijn zij niet bij machte aan de roep van het volk te voldoen.
  Zoals Bouva vaak zegt “sorry ik kan niets doen dat het volk ons heeft gekozen” moet Bouva dan ook MOETEN zeggen “sorry het volk die ons heeft gekozen vraagt ons iets en dat kunnen wij niet uitvoeren DUS moeten wij het volk ons mandaat teruggeven”
  Dus als de coalitie zegt, kijkend naar die domme redenaar Abdoel en de uitgave zieke Hoefdraad bijvoorbeeld, wij willen maar kunnen het niet tja dan is er maar 1 ding te doen en dat is REGEERMACHT TERUGGEVEN


  Maak melding

 13. De Inheemse bevolking dient beter te gerespecteerd te worden.
  Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname.
  Maar door deze regering wordt bijna iedereen genaaid zowel letterlijk als figuurlijk.


  Maak melding

 14. Lopen die gasten nog steeds in deze kleding rond.Ik moet hier wel om lachen hoor. De oudste van het land en nog steeds geen vooruitgang. Geef ze een rolletje redband snoep en hup terug naar de jungle.
  jullie mogen blij zijn dat wij in Paramaribo de touwtjes in handen hebben anders vochten jullie nog steeds tegen elkaar Apaches tegen Cheyennes toch?
  Leve de NDP, hoera hoera hoera


  Maak melding

 15. De enige echte originele inwoners van Suriname en niet het zwarte of bruine rapalje verdienen alle respect. Je hebt nooit last van deze mensen, ze roven en plunderen niet, ze verkrachten en moorden niet omdat ze eergevoel hebben. Maar het wordt tijd om op te komen voor je rechten dus haal de speren en pijl en boog te voorschijn en shoot ding mars!


  Maak melding

 16. @Picolaas
  “Lopen die gasten nog steeds in deze kleding rond”

  Beetje respect Picolaas. De president kleed zich ook vaak zo en liet zich wel door een beschilderde indiaan naar de rechtbank begeleiden.
  Hopelijk komt u niet vaak ik het bos want dan zou u weten hoe waardevol de kennis van deze mensen is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.