Turkse handelsdelegatie heeft interesse voor investering in Surinaamse bananensector

40
Turkse handelsdelegatie heeft interesse voor investering in Surinaamse bananensector

Momenteel bevindt zich in Suriname een Turkse handelsdelegatie bestaande uit investeerders en regeringsautoriteiten. De delegatie is opzoek naar investeringsgebieden en mogelijkheden voor samenwerkingen. De delegatie heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de bananensector.

De vertegenwoordiger van de handelsdelegatie, Filiz Eltez, ambassadeur Anwar Lall Mohamed van Suriname en Consul-Generaal Roy Lieuw A Sie, hebben op vrijdag 14 februari een bezoek gebracht aan LVV-minister Rabin Parmessar. Tijdens deze ontmoeting is door Eltez de interesse voor investeringen in de bananensector naar voren gebracht.

Zij heeft aangeboden om de agrarische sector te ondersteunen met medicijnen. Turkije is heel ver gevorderd in het bestrijden van ziekte op landbouwgebied en wordt de landbouw uitgeoefend met behulp van de modernste technieken. Minister Parmessar gaf de delegatie een uiteenzetting van de huidige stand van zaken bij het bananen bedrijf FAI N.V. Ook dankte hij voor de getoonde interesse om in de bananensector te willen investeren alsook voor de geboden hulp op het gebied van medicijnen.

Turkije heeft een bevolking van meer dan 80 miljoen en staat wereldbekend om hun moderne landbouw uitoefening, ze bezitten de kennis die wij heel goed kunnen gebruiken. We gaan dit aanbod met beide handen aangrijpen, gaf minister Rabin Parmessar aan. Afgesproken is dat zowel LVV evenals de handelsdelegatie een concept raamwerk maken zodat er in een vervolggesprek, concreter kan worden ingegaan op de interesse gebieden en eventuele samenwerkingen.

De minister gaf tot slot aan dat er een inventarisatie wordt gemaakt van de daadwerkelijke situatie bij FAI N.V. Na afronding hiervan, kan worden aangegeven wat het beste oplossingsmodel is voor de continuïteit van dit bedrijf en kan worden nagegaan hoe gestalte gegeven kan worden aan de Turkse interesse in de bananen sector.

40 REACTIES

 1. De belangstelling van de Turken is een uit de hemel gegeven op!ossing. Als er 30 miljoen van de 80 miljoen turken Su bananen verslinden dan zit de bananen sector goed. We hebben afzet. Zogezien is de werkgelegenheid van de 1200 en plus personeel verzekerd. De ndp moet daar blij mee zijn met de verkiezingen in Mei aanstaande.
  Er moet nog aan de voorwaarden gewerkt worden natuurlijk. Te hopen is dat de werkers en het land geen bad deal krijgen.


  Maak melding

 2. Als de arbeiders onder goede omstandigheden kunnen werken en een goed loon krijgen is ht prima.
  Ze zullen hun gezin hebben.
  De Belgen hadden ht ook zo kunnen aanpakken
  gemodereerd

 3. Ik snap niet welke investeerder nu op dit moment het risico zou willen nemen om een onbekend aantal miljoenen te steken in een zwaar verliesmakende onderneming. Neem van mij aan, als de Belgen na al die jaren er geen toekomst meer in zien, dan moeten hierover wel vragen gesteld worden. Er moet meer aan de hand zijn dan alleen “de onduidelijke financiële en economische toestand waarin Suriname de afgelopen jaren verkeerd”.
  Welke lijken komen nog meer uit de kast?


  Maak melding

 4. Ik snap niet welke investeerder nu op dit moment het risico zou willen nemen om een onbekend aantal miljoenen te steken in een zwaar verliesmakende onderneming. Neem van mij aan, als de Belgen na al die jaren er geen toekomst meer in zien, dan moeten hierover wel vragen gesteld worden. Er moet meer aan de hand zijn dan alleen “de onduidelijke financiële en economische toestand waarin Suriname de afgelopen jaren verkeerd”.
  Welke lijken komen nog meer uit de kast?
  Btw, die consul-generaal Roy Lieuw A Sie is toch de broer van???..Belangenverstrengeling??
  Het moet na 25 mei wel echt afgelopen zijn met deze flauwekul.


  Maak melding

 5. Als lanti een bakba bedrijf niet zelf kan runnen hoe willen ze een land runnen echt belachelijk hoe gaan ze in andere sectoren investeren en werkgelegenheid creëren voor de laag geschoolde medeburgers onder ons. Praten over productie verhoging is alleen maar lariekoek als je niet eens een bakba bedrijf in stand kan houden laatstaan uitbreiden.Hoop dat er nog capabele mensen in ons gezegende land zijn die betere tijden doen herleven. Echt triest met deze gezagsdragers.
  gemodereerd

 6. Een ding zeg ik DDB met Turken werken is goed ze zijn als dieren ze gaan dood voor jou ben naar turkye geweest. Ze gaan hun leven voor jou geven . Maar nep ze niet,speel niet met ze ze gaan je vinden.,maar voor de rest ,Merhaba,tesje keur iderim,heb twee maanden daar gewoond,turken zijn goed,marrokanen zijn net negers alleen zijn licht van kleur en arrogant ze willen geen mix berbers accepteren omdat ze beetje kroes haar hebben.Maar Turken kan je op rekenen,maar spot niet met ze.Dus opgepast ga vaak naar turkye
  gemodereerd

 7. Surinamers reken jullie niet rijk. Bananen worden in europa tegen dumpprijzen verkocht. Dan hoe gaat Suriname profiteren? Hard werken en onderbetaald worden wilt niemand. Kom met een goed uitgewerkt plan vanuit de regering i.p.v. wachten op een ontwikkelingsland die een ander ontwikkelingsland wilt helpen. De regering heeft geen motivatie want die zijn corrupt. En zo blijft Suriname een derdewereldland.


  Maak melding

 8. De regering moet ver blijven van dit zaakje. Taak van een regering is niet om ondernemer te spelen maar om faciliteiten te scheppen dat er ondernomen kan worden.

  Als de Turken dit willen, breng de Belgen en de Turken bij elkaar en laat de markt zijn werk doen.


  Maak melding

 9. Ik ga morgen met mijn broerders praten want ze gaan bobo Wendy niet accepteren maar ze gaat niet meer van DDB zijn en ze gaat haar ,haar stylen en ik doe alles .Ga een huis zetten voor haar in Nw Nickerie dus hoop dat mijn broers accoord gaan . Ik ben verliefd is Valentijn ik weet niet van morgen.


  Maak melding

 10. Het maakt geen moer uit wie er in de regering zit. Hoe slecht kun je zijn? En hopen dat een land omvalt voor je eigen politieke gewin en frustratie?


  Maak melding

 11. De regering bemoeienis is nodig. Kranten koppen als regering offered 1300 gezinnen op is geen optie. De ndp kan een groot verkiezings verlies lijden daar door..

  Een verlies lijdende onderneming rehsbiliteren is geen pretje. Msar als je over tien jaren kijk in de toekomst kan je wel winst zien. Helaas kan je nu geen goede tjukus verwachten van de turken.Zij hebben de dredu voor de Moko ziekte waarschijnlijk.


  Maak melding

 12. Turkije is bondgenoot van China, zou goed kunnen dat die Turken niet belazerd worden in Suriname. Zolang ze maar geen Surinaamse Nederlander zijn.
  gemodereerd

 13. Als de Turken het verlies leidend project willen overnemen dan is het hun probleem en hun geld laat ze met rust alsof de klagers een betere optie hebben alleen maar zitten klagen alsof jullie die 1200 gezinnen zullen onderhouden.
  gemodereerd

 14. Die Turken zullen wel gek zijn. Terwijl ze ook kunnen investeren in Afrika. Deze minister van LVV loopt zich heel erg uit te sloven voor iets dat weer gedoemd is te mislukken. De Belgen hebben het goed bekeken en de benen genomen. Al die drugs die tussen de bananen worden verscheept richting buitenland.
  Sarie Torie


  Maak melding

 15. De Belgen, Univeg zo heet het bedrijf is weg, heeft niets met de situatie in Su te maken. Univeg heeft een schuld van 320-350 miljoen Euro. Het bedrijf heeft tot eind 2021 tijd van de banken om de zaken op rit te krijgen. Ze hebben andere grotere problemen, en dat is de oorzaak voor hun vertrek. Zoek op Internet, in 10 min wist ik wie of wat achter het bedrijf staat en wat de oorzaak is van hun vertrek. Wees niet onwetend onderzoek de dingen! Let op de kranten berichten. Andere Tip kijk naar het verloop olie vondst de op 1 volging van gebeurtenissen!
  gemodereerd

 16. dat gaat nogmaals de verkeerde kant op,er zijn zoveel werkolzen in suriname ,dus strax hopen de Surinamers op een baan garantie van de turken wat een lachertje zeg, je wordt al hier in nl bestolen door turken als je voor ze werkt laat staan in suriname.
  echt jammer voor suriname.
  gemodereerd

 17. Zeker doen zeg ik de Turken maken meteen een einde aan de coke transporten en degenen die erachter zitten want Erdogan haat coke en alles en iedereen die er wat mee te maken heeft en de straffen zijn niet mild.


  Maak melding

 18. Belachelijk; niet eens een bananen bedrijf kunnen runnen, dan willen ze stuwdam, goud, hennep en olie bedrijven kunnen runnen. Verkoop gewoon alles, dan is het klaar.


  Maak melding

 19. De corrupte regering is dar klein beetje hesenen in hun idiote kop ook kwijt. Turkije staat al hoelang niet in oorlog en verderf. De ene moskee na de andere zal daar rijzen. Jullie zullen je dochter moeten verkopen aan de Turken. De surinaamse mislims zullen moeten knielen onder de Turken. Turken zijn de groitse coke dealers ooit. Illegale bordelen zullen er komen. Surinaamse meisjes zullen voor prostetuee moeten werken. En deze zogenaamde leiders van suri zullen genieten van steekpenningen. Surinamers: deze politieke regering heeft jullie allang verkocht. Ze gaan door totdat surinamers weer slaven zullen zijn in eigen land. Ze geven geen KA om de surinamers. Welke land heeft suriname niet uitgebuit. Door KA mensen in de regering. Een goed regering gaat eerst voor het land, dan voor de bevolking en dan pas voor zichzelf. En nu buigen er ka donkeys voor die coke dealer en zn gestoorde wijf die zich first lady noemt. Eens een donkey altijd een donkey. Dus.


  Maak melding

 20. Heel erg opvallend dat er plotseling een Turkse handelsdelegatie hier is. Zijn het niet die ondro gron Turken die permanent hier vesting hebben?
  Casino en drugs Turken!!
  gemodereerd

 21. Mevrouw Venetiaan is onze Firts Lady en geen Ingrid Bouterse die stelselmatig ons volk vernederd met haar pakketjes om zieltjes te winnen. Deze hersenloze Ingrid moet maar weer een steen in het bos gaan zoeken en daaronder voor alijden kruipen. Hoe kan je je een Lady noemen als je op 1 kussen slaapt met een moordenaar. Dus ben je een waardeloze delletje.


  Maak melding

 22. Ze gaan net als bij LRGroup garant staan voor enorme leningen waarna deze Turken jarenlang goedkoop gefinancierd roofbouw kunnen plegen.
  Helaas vist Parmessar achter het net FAI gaat voor een faillisement. De staat gaat dat financieren. De afwikkeling zal niet meer plaats kunnen vinden voor dat DDB uitgezwaaid wordt.

  Met een echte regering staat de zaak er ongetwijfeld anders voor.


  Maak melding

 23. Hahahah we kunnen niet eens bacovebedrijf zelf draaien en hebben daarvoor buitenlanders nodig hahhhahaah….robgeit haal de bacove uit je achterste en kom met een verklaring haal het eruit en lik er eerst goed aan


  Maak melding

 24. Geen slecht idee als Turkse investeerders belangstelling hebben voor bananenteelt in Suriname. Er is een grote consumentenmarkt in Turkije en daarbuiten. Turken bezitten namelijk in Europa een groot netwerk aan winkeltjes waar men ook veel fruit verkoopt.De afzet is zeker gegarandeerd. Belangrijk is dat de productiekosten in Suriname niet erg hoog zijn. De staat Suriname moet als klein aandeelhouder altijd opkomen voor de belangen van de werknemers. Een groot Surinaams belangvis hiermee gediend.


  Maak melding

 25. Niets in Suriname blijft in eigenbeheer,
  Alles wordt maar uitbesteed aan andere Volkeren-Landen Jammer de winsten zullen weer
  worden weggedragen naar een ander land China Turkije Brazilie noem maar op.
  Waarom niet deze mensen in huren of in dienst nemen om ons eigen mensen bij te scholen om hun kennis te delen. zodat wij een keer zelf de dingen leren en ons kennis bijspijkeren maar als je goed kijkt in elke winstbranche zie je het zelfde systeem uitbesteding aan andere en zelf zitten wij als kleintjes met het minimalen.


  Maak melding

 26. Als er zoveel angst is voor Turkije en de Islam dan is het toch beter als jullie bij jullie zwarte broeders in Afrika de handen ophouden ? En de Islam ziet niet op Suriname te wachten want dat geld kunnen ze beter elders investeren dan.


  Maak melding

 27. @RobG

  “Belangrijk is dat de productiekosten in Suriname niet erg hoog zijn.”

  Laat ik het gebazel over de Turkse afzet en hun schaduw economie in west Europa even negeren.

  U doet weer een aanname die niet klopt. De productie kosten in Suriname zijn duidelijk te hoog zelfs na de devaluaties etc.
  De loonsom van FAI is pakweg SRD 3.000.000 per maand voor 1.300 medewerkers. Dat betekend heel simpel dat de productiviteit veel te laag is en dat men in Oost Afrika of elders of omdat de mensen harder werken of de helft kosten. de loonkosten per banaan kunnen elders gehalveerd worden.
  Greenheart is ook niet voor niets nooit succesvol geweest als houtverwerker.
  De oorzaak is simpel efficiency is geen kernwaarde in de Surinaamse cultuur. Hoeveel men kan regelen over de rug van de werkgever resp. collega is nationale sport. Dat gaat nu sterk veranderen.

  Een andere ondoelmatigheid is het geven dat de haven niet functioneert en een container naar of van Suriname veel meer kost dan naar een vergelijkbare locatie. Dit is triest. De oorzaak:
  1>> Zelfs de kleine container schepen kunnen nog maar met 2/3 belading binnen komen of wel ze moeten omvaren en het laatste deel van hun reis en het eerste deel van hun vervolg reis met 2/3 vracht afleggen.
  2>> Er zijn te weinig gevulde retour containers of wel dat maakt het vervoer ondoelmatig.
  3>> Koel containers moeten waarschijnlijk leeg naar Suriname gebracht worden.

  FAI vertrekt niet voor niets.
  Turken zijn heel scherpe ondernemers die zich zeker niet door Parmessar de kaas van hun puntbroodje laten eten. Ofwel Parmessar kan alle nadelen eerst compenseren voor dat deze turken gaan acteren.
  Het zou mij niet verbazen als zij namens FAI er zijn en de doorstart gaan organiseren.
  Heeft u wel eens van een Pre-pack gehoord bij faillissementen. Parmessar is gezien zijn uitspraken Alice in Wonderland.
  gemodereerd

 28. overal in de wereld……. verlies draaien in je bedrijf…..is omdat de markt niet goed is
  verlies draaien in suriname?….. is omdat ze het geld misbruiken of verduisteren.

  meeste bedrijven zijn financiël best wel rendabel, alleen het eeuwige mis-management en stelen van bedrijfseigendommen cq gelden is hetgeen de surinaamse bedrijven nekt.

  suriname is een wespennest waar iedereen moet roven, want anders eindig je met niets en ben je het haasje.
  en zo blijft de narigheid gewoon doorgaan…. c’est la vie


  Maak melding

 29. Turkije drijft op europese en Amerikaanse steun en jullie verwachten economische steun van Turkije? Stop dreaming and get your act together,.


  Maak melding

 30. Driekwart van de Turkse bevolking leeft onder de armoedegrens,en daar willen jullie bananen aan verkopen,terwijl er dichtbij Turkije(Afrika) volop bananen worden geteelt tegen een relatief lagere prijs met een bij Suriname vergeleken zeer korte aanvoerlijn?Die Turken zijn dar bij jullie met een verborgen agenda !


  Maak melding

 31. Watch out, de Turken zijn niet barmhartig, kijk wat ze in Syrië doen en hoe ze de Koerden af maken.

  Parmessar is aan het klagen,misschien moet hij eerst leren om een bedrijf eerst goed te laten functioneren en met Dalla Delano [raten om het land met rust te laten.


  Maak melding

 32. No mang geen Turken meer, kijk maar hoeveel drugsgeld wordt witgewassen in hun casino in Su.
  gemodereerd

 33. Zoveelste noodgreep, een van de vruchtbaarste landen in de wereld is niet bij machte om een banaan te produceren die met succes geëxporteerd kan worden. De zoveelste Surinaamse regering die niet productie-gericht is. De Surinaamse economie wordt nog altijd gedomineerd door buitenlandse bedrijven. Nu komen ze weer met een Turkse investerdeer uit een vergane hoed waar allang geen bodem meer in zit.

  Suriname doet er beter aan om Surland opnieuw op te richten, herstel de gedane fouten uit het verleden. Richt een semi parestataal bedrijf op waar de overheid geen overkoepelende dominante rol in speelt, zodat het bedrijf en management zich in een marktwerkende omgeving goed kan ontwikkelen. Uiteindelijk zal dit bedrijf moeten worden geprivatiseerd. Dit heeft meer toekomst, beheer en ontwikkeling in eigen hand.


  Maak melding

 34. Rusland heeft een aardig overzicht gegeven van de hoed en de rand.

  RobG deze sector was door Front aardig opgebouwd van failliet Surland naar een industrie die wekelijks 70 containers bananen verzond.
  Uit eindelijk heeft Bouters I het verkocht voor $ 31.000.000 (gecashed) en onvoldoende mee gekeken.
  Rusland weet wel waarom het misgegaan is met FAI en haar uit eindelijke moeder. Door pech of zwak management is er ziekte ontstaan en heeft FAI schijnbaar wat jaren verlies geleden en is er na jaren bijpassen een verzoek aan de Surinaamse regering gedaan om ook eens mee te denken over haar belang (werkgelegenheid/ deviezen etc.). Het verzoek om bijn te springen was in gegeven door de zware tikken die een moeder bedrijf op de beurs kreeg door problemen elders.

  De verwijten van RobG en Parmessar krijgen een andere tint als men de geschiedenis overziet.

  Zoals normaal hebben Parmessar en Boefdraad niet gereageerd. Als er geen zicht is om de investering in Suriname door de slechte politieke, sociale en financiele situatie terug te verdienen dan is het vrij makkelijk. Stekker er uit en afschrijven en deal maken met een bevriende partij die wel door kan als de Surinaamse regering door verkiezingen gedwongen wordt wel over de brug et komen.
  Beste RobG Parmessar bluft en heeft geen poot om op te staan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.