Minister: ‘Politie acties tegen illegale cambio’s in Suriname gaan door’

41
Minister: 'Formeel geen melding van 2e dode bij schietincident goudbedrijf'
De ex-minister van Justitie en Politie in Suriname, Stuart Getrouw

De Surinaamse minister van Justitie Stuart Getrouw heeft maandag aangegeven dat de recente acties van de politie, tegen illegale cambio’s in Suriname, gewoon doorgaan. Deze acties werden aangekondigd tijdens de recente persconferentie van president Desire Bouterse.

In het kader hiervan heeft de politie vrijdagmiddag 7 februari jl. bij verschillende adressen in Paramaribo en Commewijne invallen gepleegd. Daarbij werden enkele illegale cambio’s gesloten en werden enkele aanhoudingen verricht. Ook zijn grote geldsbedragen in beslag genomen. De redactie van Waterkant.Net verneemt dat de bekende Sopo van Commewijne een van de aangepakte illegale cambio’s is.

Volgens de minister is deze operatie verricht op basis van de Wet Toezicht Geldwisselkantoren. Getrouw geeft aan dat deze illegale geldwisselkantoren al een poos bezig waren valuta te kopen en te verkopen, welke handeling een negatief effect had op het wisselkoersbeleid.

“Het zal niet alleen bij de actie van vrijdag 7 februari blijven want de acties gaan door”, verzekerde de bewindsman.

41 REACTIES

 1. sopo is de grootste legale cambio wat de regering illegaal noemt om hun eigen diefstal van de centrale bank van 200 miljoen us dollar te verbloemen.Free for sopo
  gemodereerd

 2. Goed zo mini ster, criminaliteit gaat niet omhoog als je de statistieken onderste boven houdt. Mijn omoe snesie om de hoek geeft mij al jaren50 cent meer voor de yankee dollar dan de cambio. Ga je nu ook de chineze winkels sluiten? Pas op dat zal ze in Bejing niet bevallen en de hun mandarijn in Parbo nog minder


  Maak melding

 3. Wanneer je de jure optreedt, moet je de dieven van Spsb en alle vermeende zaken aanpakken. Maar dat doe je niet.

  Dus niet nu cambios aanpakken en dan je heilig voelen. Je houdt jezelf voor de gek.

  Succes


  Maak melding

 4. Nog 5 Jar meer ellende van Bouterse.Welke stomme Surinamer gaat nog op hem stemmen. Brood 10 cent duurder en een Illegale Cambio is elke Surinamer, die een slag wilt slaan.


  Maak melding

 5. Hoe zit het met die criminaliteit?
  Waarom gaat die mini ster dat niet eerst aanpakken.
  Vind die mini ster het normaal dat er bij een opa van 85 jr ingebroken wordt.
  Stel dat die oude man thuis was te wageningen.
  MINI STER wanneer die rovers je eigen familie gaan roven dan zal je aktie ondernemen orrrr!
  Jullie gaan achter die cambios aan om het gestolen geld terug te halen.
  Waarom gaat die mini ster niet achter die 200 miljoen aan soso kaaaaaa
  gemodereerd

 6. Goede zaak natuurlijk dat illegale cambios worden aangepakt maar als dit de enige maatregel is om de waarde van de srd te stabiliseren dan zal de koers blijven stijgen want de vraag naar valuta blijft groot.

  De overheidsuitgaven moeten sterk omlaag. Nu wordt maandelijks gemiddeld 390 mln srd meer uitgegeven dan wordt ontvangen.

  Het beleid van de overheid komt neer op dweilen met de monetaire kraan open.


  Maak melding

 7. Deze illegalen gambio’s zijn/waren speciaal in het leven geroepen om gelden te laten verduisteren. Hierbij zijn alleen maar hooggeplaatsten erbij betrokken. Wat in cash is en geconfiskeerd wordt gaat het om cowboy money. Dit is om de aandacht af te leiden van het ware gebeurtenis. Het gaat om 500 miljoen dollar die niet meer gevonden zal worden.

  SURINAMERS WORDEN JULLIE EENS WAKKER!!!!!
  gemodereerd

 8. Cambio’s beconcurreren elkaar. Ze streven ernaar om een grotere positie in de geldwisselmarkt te verwerven. Dit houdt tevens in dat een groter marktaandeel voor de één betekent automatisch een kleiner marktaandeel voor de ander. Om meer klanten aan te trekken zullen zij de aanbieders van vreemde valuta meer SRD’s aanbieden. Dit gegeven drukt de koers omhoog. Ik vind het alleen jammer dat de overheid dit nu pas gaat inzien. Maar het is nog niet te laat. In feite moet de overheid alle cambio’s afschaffen. Alleen systeem banken moeten de mogelijkheid krijgen om valuta’s in te kopen en te verkopen.


  Maak melding

 9. Beste mensen, weer zo een losse flodder actie van D.D.B & Co.
  Als de boeven die regeren hun werk goed hadden gedaan, dan waren illegale cambio’s geen noodzakelijke kwaad.
  Mijn excuus, wat een “domme opmerking he”, want abanies kunnen niet een land leiden.
  Het gaat je goed beste Sranang.


  Maak melding

 10. Hebben jullie Malhore aan de Rust en Vrede straat ook opgezocht want daar kun je binnen wisselen.
  Laatst bij een zaak 1 US$ gewisseld voor 11 SRD na soso lafoe yu kang lafoe toch.
  Pakken jullie ook de prijzen in de winkels aan want de koers van 11 SRD wordt gelijk doorberekend in de prijzen ja zelfs bij Kirpalani die eigendom is van de familie Kirpalani die voorzitter is van de RvC vab de CBvS.
  Dit is geen geheim maar publieksgeheim


  Maak melding

 11. Kondremangs
  Eindelijk ben ik het een keer eens met onze pseudo econoom. ……mijn goede vriend Stuart moet inderdaad ALLE cambios sluiten! Waarom? Omdat dit fenomeen in de jaren 80 tijdens het militair dictatuur de kop opstak. ..het waren /zijn witwas instellingen voor drugscriminelen en werden ook beveiligd door bedrijven van militairen. ..bv stanford…de bankier van de onderwereld aan de derbystraat werd beveiligd door mozart security van. ….melvin linscheer. ………
  Tot op heden zijn de meeste cambios gelieerd aan bepaalde politieke partijen en figuren. ……..teveel om op te noemen.
  Helaas zie ik het niet gebeuren dat allemaal gesloten worden. ..teveel belangen ….langer dan 35 jaar is dit systeem al verweven in onze samenleving. ….dus zou je goed beleid hierop moeten voeren. .maar niet olv DiDiBri en zijn boevenbende. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 12. RobGay….

  blijf jij nou liever op flightradar dat niet bestaande Surinaamse vliegtuig volgen boven Paramaribo.

  Want als jij hier je bek opentrekt, zet heel China de vuilnisbakken buiten.


  Maak melding

 13. De minister moet undercover medewerkers sturen naar de diverse illegale plekken waar men vreemde valuta kan aanbieden. Deze plekken zijn bij veel mensen bekend. De kans is ook groot dat de illegale handel zich op straat gaat verplaatsen. De illegale cambio’s kunnen stromannen de straat op sturen om geld te wisselen. Dat is echter het risico van de verkoper van de vreemde valuta. De kans is groot dat de mensen die Euro’s en dollars aanbieden met vals geld in de maling worden genomen. Zij kunnen ook beroofd worden.


  Maak melding

 14. Er moet goed monetair beleid en minder verspillende regeringsbeleid komen. Dit soort acties slaan nergens op en zijn alleen maar lastig vallen van mensen en geld verspilling. Waarschijnlijk zijn ze zelfs illegaal.
  Welke wet verbied twee mensen om onderling geld te wisselen??

  @RobG 11 februari 2020 at 10:06
  Cambio’s beconcurreren elkaar.
  REACTIE: Je conclussie is weer typisch krom en dom. Concurrentie drukt altijd de prijs, dus als de regering de koers laag wil houden moet ze juist meer cambio’s toelaten. Als je niets begrijpt van markt werking moet je er niet over praten.
  En het feit dat ze cambio’s willen sluiten is omdat ze een communistisch systeem willen invoeren. Dan kunnen ze net doen alsof de koers laag is, alleen kun je nergens valuta voor de officiele koers kopen. Wat heb je aan een zogenaamd lage koers als je nergens valuta kunt kopen en dan maar naar de illegale cambio’s moet gaan waar een veel hogere straatkoers geld??
  In de jaren 80 had je die situatie ook. Toen kregen de militairen wel valuta tegen de offiele koers ( alleen de maties dus) en die stonden op alle straathoeken hun valuta met grove winsten te verkopen. Verschillende paarse toppers zijn toen rijk geworden van deze illegale praktijken. Is dat soms de reden dat ze het willen?? Nog ff snel voor 25 mei een grote slag slaan ten kosten van het volk?? Hebben ze dan nog niet genoeg gestolen??


  Maak melding

 15. Als de vraag groter is dan het aanbod zal de koers stijgen.Indien er geen vertrouwen is in de surinaamse munt zal de vraag stijgen.Daar heeft Sopo ,bobo,Lobo geen invloed op.


  Maak melding

 16. Opsluiten allemaal zowel legaal als illegaal,Cambio’s horen niet in Suriname 🇸🇷 thuis 🏠 gewoon jouw geld gaan wisselen bij de Banken 🏦 van Suriname, DSB,Harkrin Bank 🏦 post spaar Bank 🏦 Fina Bank 🏦 noem maar op, oprotten met die Cambio’s , hoe kunnen Cambio’s in Suriname 🇸🇷 het Land in zijn Greep houden alle vergunningen intrekken en vergoed weg wezen uit het samenleving.
  gemodereerd

 17. Sinds wanneer moet een minister van Juspol zich bezig houden met wisselkoersen, over de aanpak van drugscriminaliteit is hij altijd muisstil geweest!! Deze kerel is ook 1 van de judassen van regering bouta!!


  Maak melding

 18. Kondremangs
  @wazig. ….Stuart Getrouw Is familie van DiDiBri. ….de stiefvader van DDB was inspecteur van Politie Getrouw. …….en ik heb met Stuart op de lagere school St Stephanusschool aan de Brumastraat (voormalige weidestraat)gezeten ……hij was altijd een bobo. …altijd bevriend met hem geweest. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 19. RobG 11 februari 2020 at 10:06

  Cambio’s beconcurreren elkaar. Ze streven ernaar om een grotere positie in de geldwisselmarkt te verwerven. Dit houdt tevens in dat een groter marktaandeel voor de één betekent automatisch een kleiner marktaandeel voor de ander. Om meer klanten aan te trekken zullen zij de aanbieders van vreemde valuta meer SRD’s aanbieden. Dit gegeven drukt de koers omhoog. Ik vind het alleen jammer dat de overheid dit nu pas gaat inzien. Maar het is nog niet te laat. In feite moet de overheid alle cambio’s afschaffen. Alleen systeem banken moeten de mogelijkheid krijgen om valuta’s in te kopen en te verkopen.
  ===================================================================
  Helemaal mee eens. De cambio’s hebben ook geen goed administratie, vandaar dat die 19 miljoen euro nog steeds vast zit! Alle valuta transacties moeten via de reguliere bankinstellingen plaatsvinden. Buiten dat systeem moet strafbaar zijn voor IEDEREEN!!

  Buiten de Cambio’s om zijn ook figuren als Brunswijk en andere handelaren ook verantwoordelijk voor de valuta schaarste. Brunswijk verkoopt zijn goudstaven in Frans Guyana en beschikt over voldoende illegale valuta’s. Daarom heeft hij ook als eerste geprotesteerd tegen de huidige maatregelen.


  Maak melding

 20. Wat verstaat men onder illegale cambio’s? In wezen is dat dan een cambio wiens vergunning is ingetrokken en desondanks vreemde valuta blijft verhandelen. Als iemand vreemd geld heeft en deze wil verkopen cq wisselen en een kennis deze bij hem/haar koopt, maakt het die persoon al tot een illegale cambio? Zover bekend is er geen wet die het verruilen van vreemd geld tegen gaat. Dus die hele aktie tegen illegale cambio’s is dan zomaar want die bestaan er gewoon weg niet.


  Maak melding

 21. Klaas de Groot
  RobG onze pseudo econoom snapt inderdaad niets van marktwerking. RobG denkt dat hij onder de markt loopt en denkt dat de markt zo werkt met het verkopen van allerhande spullen groenten en vlees.
  RobG noet dit dus marktwerking d.w.z. hoe de markt werkt.
  Klaas
  Probeer RobG niets uit te leggen want hij weet het beter dan de vele economen die in Suriname zitten


  Maak melding

 22. Veel mensen hebben boter op hun hoofd. I.p.v bij banken hun euro’s en dollars te wisselen, kiezen ze voor een paar grijpstuiver winst bij een dubieuze Gambio.

  Voor de mensen in Suriname wordt het leven alleen maar duurder.

  Als iedereen gewoon zijn geld bij de bank zou wissel zou de koers heel anders zijn.
  gemodereerd

 23. @Klaas de Groot
  @Bigi Sma,

  Om over deze materie te kunnen discussiëren moet je op kennis niveau een tandje hoger kunnen denken. Het denkniveau van jullie is niet toereikend. Simpele geesten halen hun kennis van Face Book. Door jullie redenering kan ik niets anders concluderen dat jullie een beperking hebben in het kunnen toepassen van de concurrentieanalyse. Dit is niet erg omdat niet iedereen met dezelfde capaciteiten is geboren. Laat dit maar even duidelijk voor jullie zijn.

  Vreemde valuta is een goed dat niet in overvloed beschikbaar is in Suriname. Het is een zeer schaars goed. Ik zal me daarom beperken tot twee partijen die een belangrijke rol spelen op de wisselmarkt in Suriname. Er zijn natuurlijk meer partijen zoals handelaren en de overheid. In dit concreet geval gaat het om de vragers naar vreemde valuta (cambio’s) en de aanbieders van vreemde valuta (consumenten). Omdat er in Suriname een enorme schaarste is aan vreemde valuta concurreren zijn de de opkopers van vreemd geld (cambio’s) met elkaar omdat een ieder de gunst wil winnen van de consumenten die het vreemd geld aanbieden. Zij zullen de consument lokken door een hogere prijs aan te bieden voor elke aangeboden dollar of Euro.

  De consument streeft naar nut maximalisatie (economisch gedrag van de consument) en zal natuurlijk kiezen voor de vrager naar vreemde valuta die het meest aanbiedt voor een dollar en Euro. De gevestigde cambio wil de concurrent steeds nét een stap voor zijn door een hogere wisselkoers aan de consument aan te bieden dan de concurrentie. Dit stuwt de prijs (wisselkoers) omhoog omdat juist aan deze zijde van de valuta markt men elkaar beconcurreerd om de gunst van de consument, de aanbieder van vreemd geld.


  Maak melding

 24. Beste RobG
  Volgens mij denkt u dat iedereen om VMBO niveau economie bedrijft.
  U komt helaas niet veel verder dan HAVO.

  Allemaal waar maar het is zaak naar de oorzaak te gaan en dat is gebrek aan vertrouwen. iedereen die kan vlucht de SRD uit en wil Dollars voor dat de SRD nog verder daalt.
  Gambio’s maken dankbaar gebruik van deze omstandigheden. Gebrek aan Valuta op straat maakt deze duur.
  Als een president dan zo dom is om koste wat kost via een enkele outlet goedkope dollars in de markt te brengen wordt het alleen maar erger want op het moment dat men bij Chotelal weg rijd is de $ 300 ongeveer in SRD 450 duurder geworden.
  Op de $ 33.000.000 die via Chotelal als interventie in de markt gebracht is, is door de CBvS SRD 50.000.000 verlies geleden omdat ze zo nodig moesten doen dat de koers niet omhoog ging.

  Beste RobG de door dit geklungel is de staatsschuld in reele termen met ongeveer SRD 3.000.000.000 gestegen., Meer dan de ambtenaren salarissen en pensioenen per jaar.

  TOP prestatie voor een paar weken chaos.


  Maak melding

 25. @jojo,
  Onwetendheid speelt Klaas de Groot en Bigi Sma parten. De beperking in hun denken is een sta-in-de-weg om ware kennis te vergaren. Maar deze lacune in hun denken kan altijd verholpen worden. Ik wil hen wel helpen om van deze last af te komen. Mijn uitleg is no-nonsens, simpel en helder geformuleerd. Ik had ook formules kunnen gebruiken om tot hun verstand door te dringen.

  Het ontstaan van het tekort aan vreemde valuta in Suriname is duidelijk. De vraag naar Valuta is veel groter omdat de verdien-capaciteit van het land. Zo makkelijk als hoe Santoki en Somodihadjo het voorstellen met hun diaspora gelden en gelden van islamitische bank, gaat het in werkelijkheid niet. Met name de diaspora zal haar verdiende geld niet willen kwijtraken aan stel amateurs.


  Maak melding

 26. Wat een flauwekul allemaal. De Surinaamse munteenheid is srd. De werkende Surinamers worden betaalt in srd. Waarom moet men dan de huur enz. in $ betalen. En waar gaan al die $ dan naar toe. Al die huiseigenaren hebben boter op hun kop en waarom laat de
  overheid dat toe. De grote vraag is waar vinden de mensen het geld om de $ te kopen, hebben zij zoveel srd?
  gemodereerd

 27. RobG uw analyse klopt niet. In 2007 -2008 was er een krediet crisis die een forse dip veroorzaakte in de economie. Venetiaan heeft de per direct de tering naar de nering gezet en werd niet herkozen door zijn hardship beleid wat hij voerde. Hij pakte de import direct aan.

  Gebrek aan dollars komt door onevenwicht tussen vraag en aanbod. Er wordt nu al jaren gesproken over productie en er wordt niets van waargemaakt. Het vertrouwen in de SRD is weg. Als er 10 maal meer Dollars zouden zijn dan zou de koers nog niet herstellen omdat iedereen dollars wil en moet hebben om aan verplichtingen te voldoen.

  De nieuwe regering zegt niet dat het makkelijk zal zijn. Het zal heel harde maatregelen gaan vergen en dat gaat vertrouwen wekken. Ik begin mijn plannen weer af te stoffen omdat ik vertrouwen heb in een regering Chan en dan mogen redelijke NDPers van mij best mee doen.


  Maak melding

 28. RobG
  Onzin verkondigen is wat anders dan de waarheid niet willen accepteren.
  Je posting inzake de koersstijging wil ik deze aanmerking maken zodat de kinderen dit ook kunnen beamen.
  Maximalisatie vindt overal en door iedereen plaats dus niet alleen de consument maar dus ook de Cambio’s.
  Dat de koers stijgt is het gevolg van de grotere vraag dan het aanbod. Vraag het aan de knippaverkoper hoe meer knippa’s hoe lager de prijs anders blijft hij zitten met de knippa’s echter zal op een gegeven moment de verzadiging de prijs mede bepalen.

  Zoals Jojo aangeeft zal de koersstijging voorlopig niet kunnen worden gestopt ook al pomp je nog 100 miljoen US dollars bij de Cambio’s en de banken
  De koersstijging zal ook niet stoppen omdat de vraag in Suriname nog altijd groot zal zijn, dat weten Mulo en Mavo studenten dus ook, door het vluchtgedrag van de Surinamers om de waarde van hun zuur verdiende SRD’s veilig te stellen.
  En dat doen ze door maximalisatie dus ten tijde van wisselen een zo laag mogelijke koers proberen te krijgen dus de vraag zal hierdoor constant aanwezig zijn.
  Hiertegenover wil de tierist een zo hoog mogelijke koers dus zal hij mondjesmaat blijven wisselen en niet heel veel te gelijk.
  Ook de vraag van de overheid naar valuta om leningen en rente te betalen is ook debet aan de koersstijging

  De schaarste aan valuta zal blijven RobG wat de CBvS en jou meester ook zullen ondernemen het zal verder toenemen en nog meer als er niet wordt gestopt met het meer uitgeven (import en aflossingen en rente) en minde inkomsten vergaren (export en productie).

  RobG
  Be my guest om te praten over mijn opleiding en denkvermogen. Tja kong en bezie en ervaar dan hoe snel je door de grond zult zakken met al je gezwam.
  Zoals jojo en vele anderen zeggen RobG Havo examenklas niveau niet dat het slecht is maar je zult niet alles wat daarboven zit zal je kunnen bevatten


  Maak melding

 29. De beurt is nu aan mij.
  Je hoeft dit niet te lezen. Kom dus niet janken dat het te lang is
  Waldo is het volledig eens met Rob,
  Bigi Sma en Jojo zitten aan de andere zijde.

  Rob
  De consument streeft naar maximaal nut. Oftewel de tweede wet van Gossen
  (isonutscurve raakt de budgetlijn)
  Deze heeft niets te maken met het artikel vreemde valuta!!!! Deze gaat over prijsvorming.
  Het streven naar maximaal nut vind niet plaats op een markt.
  Prijsvorming wel.
  Toen ik je posting las dacht ik aan twee vrouwen die afspreken elkaar op de markt te ontmoeten om 12.00 uur.
  Ze waren allebei stipt aanwezig om 12.00 uur, maar op verschillende markten. Jij haalt markten door elkaar en haalt er een markt bij die er niet is. Ik begin met het laatste

  Wat betekent nu het streven naar maximaal behoeftebevrediging. (maximaal nut)
  We spreken over behoeftebevrediging, omdat nut een ordinale grootheid is en niet kardinaal. Dit wil zeggen niet meetbaar slechts rangschikbaar. (ik heb liever, om bij het voorbeeld van Bigi Sma te blijven, knippa dan pommerak)
  Gegeven het budget van de consument (hoeveel geld heeft hij beschikbaar) zal de consument die combinatie van goederen (pommerak en knippa) kiezen die hem maximaal nut oplevert.
  Bijvoorbeeld 2 knippa’s (X) en 3 pommerak (Y) is nog net BETAALBAAR en levert hem de meeste nut op
  Dit is puur een onderwerp dat gaat over (de) consument(en)
  Voor jouw de volgende twee functies stel je aan elkaar gelijk en voila je hebt het optimum
  U = (x,y) ½ Bijvoorbeeld en
  B = Px X + PyY px is de prijs knippa = 2 py is de prijs van pommerak = 3
  Nu kan je de goederencombinatie bepalen die je maximaal nut oplevert.

  Zoals je kan zien heeft jouw onderwerp NIETS te maken met de markt van vreemde valuta.
  Vele huisvrouwen en huismannen, zeker met weinig geld zijn hier dagelijks mee bezig.
  Hoe kan ik met zo weinig geld mijn gezin het beste bieden.
  Als je meer hierover wilt weten. Google dan op de Oostenrijkse school
  (Gossen, Menger en natuurlijk Walras)

  Laten we het nu gaan hebben over prijsvorming op markten.
  Dit is veel lastiger. Omdat de koper, de vrager zelden macht heeft.
  De macht van de verkoper is onder andere afhankelijk van het aantal aanbieders.
  Jullie houden de discussie niet zuiver en verzanden daardoor in de trens
  Ik wil die discussie zuiver houden en zal vanaf nu spreken over de vraag naar SRD en het middel om deze te kopen , namelijk vreemde valuta (Euro of USdollar).
  Wie is de vrager? Dat zijn consumenten (oa toeristen, maar ook mensen die hun schulden in $ moeten betalen, alsook speculanten). Zij zijn actief
  Hij gaat op pad langs de aanbieders. Dit zijn cambio’s, banken, casino’s en een groep handelaren. Zij zijn passief. Ze wachten op de koper van SRD’s
  Hier zit al een tekortkoming in je posting Rob.
  Je gaat ervan uit dat de aanbieders een hechte groep vormen.
  Wat de vragers betreft, wil ik voor de eenvoud met je meegaan.
  Omdat de aanbieders geen homogene groep vormen, maar een heterogene groep kan je en mag je er niet van uit gaan dat de prijs altijd tendeert naar een evenwichtswaarde. (in bank/ economen-termen; stabiele wisselkoers.
  Hiemee kan je je posting in principe al in de prullenbak gooien.
  Je hypothese klopt al niet, dus verder gaan heeft dan geen zin.
  Desalniettemin zal ik, omdat ik mijn vogels toch in de gaten moet houden doorgaan.
  Twee jonkies net uit het nest, maar met een gaat het niet goed, maar dit terzijde

  Twee elementen wil ik hierbij naar voren halen.
  1. Als de markt daadwerkelijk bestaat uit slechts twee groepen dan is je gedachte dat er sprake is van volkomen concurrentie ( de vragers (en aanbieders zijn van alles, maar dan ook alles op de hoogte, dus ook waar kan je hoogste koers krijgen, ze hebben geen voorkeur voor de aanbieder) niet realistisch.
  Dat heeft de vrager naar SRD natuurlijk wel (hij is aanbieder van vreemde valuta)
  Ik kan mezelf als voorbeeld nemen. Toen ik de laatste keer in Suriname was las ik op Waterkant dat je bij een casino in de binnenstad de hoogste koers kon krijgen.
  Ik liep daar, vriendin zei laten we naar binnen gaan,maar ik besloot niet te wisselen, maar gewoon tegen een slechtere koers te wisselen in Lelydorp.
  Ik hechtte meer waarde aan onze veiligheid dan aan een hogere koers. Ik zal niet de enige zijn, die zich blind staart op een hogere koers.
  Hiermee is nog een element van de vrije markt onderuit gehaald
  Je veronderstelling van rationeel denkende mensen is onzin. Mensen hebben voorkeuren
  Dit wat de vrager naar SRD/aanbieder van vreemde valuta betreft
  Dan gaan we kijken naar de aanbieder van SRD, (zijnde de vrager naar vreemde valuta)
  Ook hier maak je de fout dat de aanbieders onderling volledig en 24 uur per dag op de hoogte zijn van de prijs van de valuta.
  De markt is niet transparant. Daarvoor zijn er teveel aanbieders op zo’n kleine markt (Suriname)
  Bovendien
  Ontkracht je je standpunt door zelf te stellen dat er meer partijen zijn, hierdoor gaat je veronderstelling van transparante markt nog verder de mist in.

  2. Je eindigt wederom met een ontkrachting van je stelling, namelijk dat er prijsconcurrentie/prijsopdrijving is
  Dat kan dus niet op een markt van volkomen concurrentie . Op deze volledig transparante markt s er geen voorkeur voor de aanbieder van SRD
  En is er maar 1 prijs mogelijk
  Je haalt twee markten door elkaar ; de markt van volkomen concurrentie (veel vragers en veel aanbieders die afzonderlijk nooit invloed hebben op de prijs)
  en een markt met veel consumenten en een aantal cambio’s. (banken, handelaren)
  Ik weet niet hoeveel cambio’s er zijn. Ik doe een gok 20 stuks?
  Dan zitten we ineens op een markt van oligopoly. En een heel andere manier van prijsbepaling. Ik spreek niet over prijsvorming (vraag en aanbod), maar bepaling. Machtspositie
  Weinig aanbieders van SRD
  en veel vragers van SRD’s
  Oligo betekent weinig
  Poly betekent veel
  Denk aan het spelletje monopoly (1 aanbieder van grond/straten/huizen/hotels Mono betekent 1)
  En veel spelers die grond enz vragen

  Nu we deze omissie uit de weg hebben geruimd, kunnen we de markt van oligopolisten gaan bekijken.
  Ik ga niet alles uitleggen. Ik wil je er slechts op wijzen dat de aanbieders dan macht hebben .
  Zij zouden inderdaad de markt kunnen sturen door de vrager van SRD’s weing
  SRD’s te bieden voor 1 Euro/$. Ze hebben immers macht.
  Toch doen ze dit niet.
  Waarom doen ze dit niet?
  Argumenten hiervoor kunnen zijn
  1. Hun macht is minder groot dan wordt aangenomen Er zijn (potentiële) concurrenten
  2. Ze hechten meer waarde aan vreemde valuta dan aan de SRD
  Omdat
  – de vaag naar vreemde valuta in de (nabije) toekomst wel eens fors zou kunnen toenemen; importen moeten worden betaal en natuurlijk aflossing van buitenlandse schuld inclusief rente
  – het VERTROUWEN, (het sleutelwoord) in de SRD steeds minder wordt .
  Natuurlijk door de vele leningen, door het strafproces en zeer zeker door de perikelen rond de centrale bank. (diefstalook wel genoemd lenen, governor die in de gevangenis zit, governor die toch niet wil
  Een centrale bank is gebaat bij een governor die vele , vele jaren het monetaire beleid van een land kan uitstippelen.

  Even voor de lol,
  Hoeveel knippa’s en pommerak worden er nu uiteindelijk gekocht?


  Maak melding

 30. Ai mi mat Pico
  Hopelijk is begrijpend lezen besteed aan RobG wat ik enigszins betwijfel door zijn onherroepelijke liefde voor Bouterse Neks no fout op alles zand erover.
  Simplistisch gezien hoop ik dat hij ook zoiets als de prijselasticiteitstheorie hierop kan loslaten “prijs van een product (SRD) daalt dan is het gevolg dat de prijs van het product (Valuta) stijgt”
  Vraagje RobG
  Is er een prijselasticiteit te bepalen van de SRD 🙂


  Maak melding

 31. Jojo
  Ai boi dan is 1 elastiekje te weinig want de koers kan op hol slaan waardoor je voor 1 biljet van 100 US$ weleens 100 biljetten van 10 SRD zou kunnen krijgen.
  Ten tijde van de crisis in de jaren 90 kreeg ik, ik heb nog de verklaring van de Hakrinbank, een koers van 108,84 voor 1 Hfl.

  RobG heeft niet gehabt en ook niet gebeten want hij is wel in staat om op mijn vraag te reageren met een “uitkomst”

  🙂 🙂


  Maak melding

 32. Wat een idioot!!!

  Alle cambios zijn illegaal en worden gebruikt om geld te witwassen dat weet die minister ook cambios zouden sws niet mogen bestaan!

  Waarom deze gek dingen komt uitleggen en bep cambios beschermd is bekend ik word strontmisselijk van de corruptie en de leugens van deze schurken.

  Wiens brood men vreet diens taal men spreekt!!!

  Schaam je je niet om met mooie woorden het volk te bedriegen vuile hond


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.