Dam te Henar doorgestoken door groot landbouwbedrijf

15
Dam te Henar doorgestoken door groot landbouwbedrijf

Bij routine controle van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Ressort Henar, is gebleken dat een groot landbouwbedrijf ertoe is overgegaan een dam door te steken. Via een pompinstallatie is binnen korte tijd grote hoeveelheden water naar het areaal van dit bedrijf getrokken.

Door de asociale handeling van het bedrijf kunnen boeren die verder in het gebied liggen, niet beschikken over voldoende irrigatiewater, omdat het waterpeil dan heel snel daalt. Deze handeling moet ook gezien worden als beschadiging van Surinaamse overheidseigendommen en is bij wet strafbaar gesteld. Na overleg met de coördinator regio west van LVV, heeft de ressortleider in het gebied de politie in kennis gesteld van deze strafbare handeling. Deze gaf aan de ondernemer de opdracht om de dam terstond in originele staat terug te brengen.

Het is haast elk seizoen het geval dat men ertoe overgaat, overheidsdammen door te steken om zodoende rechtstreeks water uit de irrigatieleiding te trekken. Dit brengt met zich mee dat andere boeren worden gedupeerd en dat de infrastructuur wordt vernietigd. De overheid geeft jaarlijks heel veel uit, om deze landbouw infrastructuur in stand te houden en zal dus niet toestaan dat deze wordt beschadigd.

De medewerkers van LVV zullen de controle regelmatig blijven uitoefenen zodat de infrastructuur nog de boeren geschaad worden. Vooral in deze periode van watertekort doet het ministerie een dringend beroep op alle boeren zo efficiënt mogelijk om te gaan met irrigatiewater. Het is ten strengste verboden om overheidsdammen door te steken om zodoende rechtstreeks water uit de irrigatieleiding naar arealen te trekken, meldt LVV.

15 REACTIES

 1. Graag naam van het groot landbouwbedrijf ook erbij vermelden. Staat erbij dat het vaker gebeurd ten gunste van zichzelf, maar er wordt niet opgetreden. De arme boeren in het achterland worden nieteens voor 1% beschermd. Zal mijn niet verbazen als er een politiek link hier is. Mee eten van dat stukje koek.


  Maak melding

 2. Wsarschijnijk onder politieke dekking gedaan. Het lijkt een noodkreet van een rijstboer te zijn speciaal nu het elke plant seizoen gebeurd. De noodkreet voor meer water. Het opschonen van irrigatie kznalen en opvullen met water van deze kanalen moet in het voorseizoen gebeuren. Waterpompen en sluizen ervoor gebruiken. Infrastructuur dus staat betaalt en haalt op inkomstenbeladting later.. Goed bextuur nodig van overheid.


  Maak melding

 3. Een gepleegd strafbaar feit wordt door de politie afgehandeld. Er zou door LVV aangifte gedaan moeten worden wegens moedwillige vernieling van ‘s lands eigendom. Een stevige boete zou op zijn plaats zijn.


  Maak melding

 4. Dat is die oude rijst areaal van Badresein Sital, was jaren al bekend, het mooie is : daar krioelt het van die kwie kwie’s . Dames en heren en ook grote krobia’s. 👌


  Maak melding

 5. Bij het aanleggen van de irrigatie werken,is men teveel van de huidige techniek uitgegaan.Men was vergeten dat onderhoud niet de sterkste kant van de Suri is.Nu er water nodig is,gaat men de pompen van Wageningen opknappen.Waakay draait maar op 1/4 capaciteit.Hadden ze alles met sluizen geregeld als bij de plantage’s vroeger dan zou een ieder voldoende water hebben.


  Maak melding

 6. Natte rijstbouw is zoetwater verspillend en slecht voor het milieu en mens door gebruik van grote hoeveelheden pesticiden.

  Een ander stille moordenaar is de gehalte arsenicum rijst. Er is al data over de effecten van arsenicum in rijst en de grote hoeveelheden pesticiden die gebruik wordt bij natte rijstbouw.

  Er sterven jaarlijks wereldwijd vele mensen door langdurig veel rijst eten.

  Teveel rijst eten is daarom slecht voor je gezondheid.

  Eet vooral geen rijstkorrels met een vlies. De vlies van een rijstkorrel bevat hoge concentraties arsenicum.

  Natte rijstbouw geleidelijk vervangen door droge rijstbouw. Je hebt in ieder geval veel minder pesticiden nodig.


  Maak melding

 7. Lijkt wel toestanden uit het Wilde Westen in de VS waar de grrootgrondbezitters dit soort streken uithaalden. Wie tegen hen sprak kreeg een legertje bewapende cowboys op hun dak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.