woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname potentieel grote leverancier cassave aan Europa

Suriname potentieel grote leverancier cassave aan Europa

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname kan een grote leverancier worden van cassave en cassaveproducten aan Europa. De mogelijkheden voor export op grote schaal zijn op woensdag 5 februari besproken tussen de directeur Leeroy Jack van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en Diana Banks, ceo van de organisatie Concept Advies en Ontwikkeling in Nederland. Banks is momenteel in Suriname op een handelsmissie.

De Nederlandse consultant zei bij het kennismakingsbezoek aan directeur Jack geloof te hebben in de potentie dat Suriname cassave op grote schaal kan gaan leveren aan Europese afnemers. Ook is Banks van mening dat er een distributiecentrum in Nederland opgezet kan worden om de export en levering van cassaveproducten in Europa te coördineren. “De mind shift moet nu van behoefte naar commercie”, aldus Banks. Ze is naar Suriname afgereisd met haar team en verblijft er twee weken voor oriëntatie in de cassavesector. 

Directeur Jack is zeer positief over de vooruitzichten van de consultant en deelt dezelfde visie. Hij zegt dat er nog geen doorbraak is gekomen in de sector waarbij cassave massaal wordt verbouwd. Het wordt volgens hem nu wel tijd dat deze doorslag komt. Jack wil ook met zijn staf bekijken op welke manier zijn directoraat kan bijdragen aan het bewerkstelligen van de visie om cassave op grote schaal te exporteren.

Zowel Banks als Jack en zijn staf zijn van mening dat het idee volgens de juiste richtlijnen moet worden geleid totdat de realiteit wordt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

38 REACTIES
 1. CASSAVE & KANKERCELLEN !!!

  Stop niet, lees tot het einde!

  Na enig onderzoek bleek dat abrikozenzaden vitamine B17 bevatten. Terwijl ik werd behandeld voor kanker, zou ik op zoek gaan naar voedsel dat ook vitamine B17 bevat. Het bleek dat cassave vitamine B17 heeft. Dus ik at driemaal daags 10 gram cassave.

  Nadat ik een maand cassave had gegeten, controleerde mijn arts mijn blaas op kanker. Hij was verrast omdat mijn blaas helemaal schoon en normaal was.

  Zolang ik cassave bleef eten, voelde ik me heel fit en heel gezond. Om de drie maanden zou ik een controle uitvoeren en mijn resultaten bleven schoon. Sindsdien at ik alleen cassave en ging ik niet door met andere medicijnen tegen kanker.

  Samenvatting van vitamine B17 actieve ingrediënten van cassave zijn:
  De wetenschappelijke naam van vitamine B17 is Amygdaline.
  Kankercellen zijn onrijpe cellen. Ze hebben verschillende enzymen in vergelijking met normale cellen.

  Wanneer vitamine B17 wordt gecombineerd met normaal celenzym, zal B17 veranderen in 3 soorten suiker. Maar in combinatie met kankercellenzym verandert B17 in:
  1 suiker,
  1 benzaldehyde en
  1 blauwzuur.

  Dit blauwzuur doodt lokaal kankercellen.
  Abrikozen- en cassavezaden bevatten beide vitamine B17.

  Meneer Pereira, een 70-jarige man, kreeg de diagnose prostaatkanker. Zijn vrouw in het ziekenhuis las toevallig mijn artikel. Ze hadden geen geld voor de behandeling van kanker en de gegeven injectie maakte Mr.Pereira erg zwak. Zijn vrouw gaf hem cassave om te consumeren. Nadat hij een week cassave had gegeten, begon zijn situatie te verbeteren. Na elke maand cassave te hebben gegeten, verminderde zijn PSA-testresultaat van 280-290 naar 5,89!
  Ze bezochten me met de testresultaten voor en na het eten van cassave. Pereira had geen symptomen meer van kanker na het blijven eten van cassave.

  Er was een andere persoon die leverkanker had en een operatie moest ondergaan. Maar uit de MRI-scanresultaten bestonden de kankercellen nog steeds. Dus begon ze na de operatie cassave te eten. Een maand na het eten van cassave of ubi kayu vertelden artsen haar dat het niet langer nodig was om een ​​operatie te ondergaan, omdat de MRI-scan geen kankercellen in haar lever aantoonde.

  Dus waarom zou je cassave niet proberen om kanker te genezen? Het is goedkoop, gemakkelijk te krijgen, gemakkelijk te koken en erg lekker.

  Het is heel gemakkelijk om te bereiden:
  1. Kies verse topioca of cassave, die geen blauwachtige kleur op het oppervlak heeft.
  2. Kook wat knollen en dek de pan niet af tijdens het koken.

  Dit helpt het overtollige midrosianzuur te verdampen.
  3. Eet tijdens het eten van tapioca niet tegelijkertijd gember / gembervoedsel, zoals gemberkoekjes, gemberbier, gin enz.
  Ik zou iedereen aanmoedigen om het bovenstaande artikel te lezen. Mijn eigen broer, 2 maanden geleden, ging zijn PSA controleren en het was 2000. Ze controleerden het later en het was 3000. Mijn zus belde om me te informeren.
  Het eerste wat we deden was bidden. Ik herinnerde me het bovenstaande artikel dat iemand me enige tijd geleden had gestuurd. Ik stuurde het door naar mijn zus. Ze probeerde het op mijn zwager.
  Na een maand cassave te hebben gegeten, daalde zijn PSA van 2000 naar 6,65. Hij herhaalde de PSA-test op 28 mei 2018.
  Raad eens wat zijn PSA was: 0.63.
  Is dit niet geweldig? De Heer is getrouw geweest. Dit spul werkt.


  gemodereerd
 2. Liever ff niet hoor wachten tot na 25 mei want anders zal dit zaakje gauw teniet worden gedaan door de coca transporten in alles wat Suriname exporteert veel werk om vast te stellen als je cassavemeel of cocapoeder hebt ze kunnen de wortels ook weer gaan uithollen en opvullen met hun troep en noem maar op en na bewerking mooi afwerken met kaarsvet!
  Ik laat die bojo en heriheri wel ff aan me voorbij gaan.


  Maak melding
 3. Kilo aardappel Eur 1,70
  Kilo cassave bijna Eur 3,- !!

  Net als de zoete aardappel weten de hollanders geen raad met cassave. Mag hopen dat er een goede businesscase ligt.

  Om arm altijd goede plannen maar dit neigt naar een zoethoudertje.


  Maak melding
 4. Suriname kan grote leveranciers worden is cassave? Wat een echte joke. Ze bedoelen zeker grote leverancier van coke.

  Inderdaad heeft Suriname potentie, maar alle projecten die via de regering lopen worden mislukt (lees kapitaalvernietiging). Er zijn tal van voorbeelden hiervan. Bigi ai, gridi, meki njang, njang patu nummer 1 zijn ze.


  Maak melding
 5. Cassave wordt momenteel gehaald uit Thailand Idia Nigeria Ghana Indonesië .
  De hoeveelheid die deze landen leveren wordt bij lange na niet gehaald door alle platers tezamen in Suirname


  Maak melding
 6. Cassave wordt momenteel gehaald uit Thailand Idia Nigeria Ghana Indonesië .
  De hoeveelheid die deze landen leveren wordt bij lange na niet gehaald door alle platers tezamen in Suirname. Dus de vraag “hoe zou Suriname kunnen leveren”


  Maak melding
 7. Ze gaan zeker weer geld lenen voor een tweede cassavefabriek.
  Levert die andere fabriek die miljoenen heeft gekost en overgedragen is aan militairen al enige productie?? We horen er niets meer over. Of gaan ze miljoenen lenen en dan straks doen alsof die besteed zijn aan die eerder fabriek??
  .
  Het ene onzin verhaal anex rookgordijn na het andere. In de tussentijd leent Hoeffie weer overal miljoenen want de geld honger van de paarse criminelen is onverzadigbaar.


  Maak melding
 8. ..ze weten niet waarover ze praten..ook de zgn.consultant niet.
  Heb graag dat Su cass.ooit in Nl verkocht kan worden.maar dan moet sur Cass.verder veredeld worden..bederft snel.is niet steeds v.gelijke kwaliteit..cassava instituut bij Adek zou helpen..hard werken geblazen su’s..geen slm stijl..mooie praatjes v Limbo en vdSan gaat niet helpen..is een harde mij…en dat dringt onvoldoende door in Su.


  Maak melding
 9. Als ingevroren voorgesneden cassave friet dan kan het misschien wel. Maar zo onbewerkt weten de meeste Europeanen inderdaad weinig raad met zulke aardvruchten.


  Maak melding
 10. De diepvries verpakte cassave, liggen jaren te rotten in de koeling van de Toko’s in Nederland.
  Niet elke Surinamer vindt cassave, gekookt, gebakken of cake lekker, de andere buitenlanders nog minder. Ik vraag mij stellig af waarom men iets gaat beginnen of opzetten wat direct gedoemd is te mislukken. Wanneer er een landelijk onderzoek wordt gedaan onder de consumenten in geheel Europa of zij wel of niet cassave kennen of ooi hebben gegeten, zakt je broek van je kont af. Zij kennen of/ lusten het niet. Het heeft totaal geen smaak net als aardappels. Wat je van aardappels kan, kan je ook met cassave: koken, bakken, chips, cake, oven schotel. Dus wat voor toegevoegde waarde heeft cassave? Jammer dat deze handelaren geen onderzoek vooraf hebben verricht om tot de juiste conclusie te komen. Er is voldoende vergelijkingsmateriaal voor wat wel/niet haalbaar is.
  Cassave kan ook bitter worden en is dan niet te eten.


  Maak melding
 11. Nadat ik ben opgelicht in Suriname met mijn beveiligingsbedrijf, zou ik nieuwe nederlandse ondernemers adviseren om met bankgaranties te werken. Zaken doen met surinamers in Suriname is no go!


  gemodereerd
 12. Ojee…..
  ze gaan weer miljoenen verdienen hoor…Let op.

  Kan toegevoegd worden aan het rijtje mislukkingen van de populistische, megalomane paarse showprojecten, die steeds langer word.

  Hoor je nooit meer iets van 🥳🥳🥳🥳🥳🥳


  Maak melding
 13. Heeft deze mevrouw wel ervaring in het importeren en exporteren van land- en tuinbouw producten, enige wat ik heb kunnen vinden over haar ,heeft met taal te maken.


  Maak melding
 14. Potentieel !!! Hoor ik sinds 2010 . Naar Nederland, ik dacht niet . Ga maar exporteren naar Cuba of Venezuela. By the way : met het exporteren van cassave haalt Bouterse die 100 miljoen € het land niet binnen . Stom gelul. Allemaal. Suriname kan misschien aardappelen en uien planten. Dan is die 100 miljoen bespaard gebleven .


  Maak melding
 15. Alles van Suriname is kan en kunnen. Je hoort nooit dat het gedaan is. Kunnen 1. Doen is 2. Ze hadden toch ook een cassave-fabriek gebouwd. Wat is er mee gebeurd. Ze kunnen nauwelijks de markten die zij in al handen hebben behouden, laat staan nieuwe markten aanboren. Ze kunnen nog geen sopropo exporteren willen ze overgaan naar cassave.


  Maak melding
 16. Zaken doen met Suriname is No Go!!! Of met bankgaranties werken. Ze hebben me opgelicht met mijn beveiligingsbedrijf. Ze zijn me nog1.8miljoen srd schuldig.


  gemodereerd
 17. Wacht even , wa a r is het podo siri project gebleven, de palm olie project, de fly over project, de tram project, het drinkwater project……… Ai booi ik dacht d a t ik alleen zo achterlijk kon dromen.


  Maak melding
 18. Suriname heeft heel veel potenties maar na 10 jaar nog niks geproduceerd. Dromen doen mensen tijdens hun slaap en vooral niet met open ogen. De regering heeft al heel bedrijven opgezet, alleen komt er niks uit de bedrijven. Geld laten verdwijnen dat is het product wat Suriname produceert. Nog 20 voor de ndp.


  gemodereerd
 19. Het is makkelijk cassave planten. Je hoeft ook niet zo veel te onderhouden. Bovendien groeit het automatisch in de natuur. Alsof je met cassave export het land vooruit kan helpen. Kijk maar naar de Afrikaanse landen. Welk land is vooruit gegaan met de export van knol vruchten.


  gemodereerd
 20. @cassave,

  U schrijft een heel interessante reactie over het eten van cassave. Er is zeker een grote markt voor cassave. Wereldwijd eten ruim 500- 800 miljoen mensen dagelijks cassave. Ook in Europa wordt cassave steeds meer geconsumeerd. Het is een glutenvrije groente uit de tropen. Cassave moet men niet rauw eten. Het moet altijd verhit worden door hem te koken, bakken, frituren, stomen of grillen. In cassave zit niet erg veel vitaminen maar toch mag het vitamine C-gehalte er wezen; Van foliumzuur of vitamine B11, of B6, of B3 zit alledrie 7% van de ADH. Verder bevat cassave 5 % van de ADH aan B1 en 4% van de ADH aan B2.
  Door het vaak eten van cassave wordt aderverkalking en een scale aan andere hart- en vaatziekten voorkomen. Het hoge vezelgehalte is hier mede verantwoordelijk voor.

  Ik denk dat het tot de bestuurders in Suriname na voortschrijdend inzicht duidelijk is geworden dat de landbouw in Suriname echt een grote potentie heeft. Er is landbouwgrond in overvloed. Er is een begin gemaakt met het op competentie niveau opleiden van mensen in de verschillende planttechnieken. Geen getheoretiseer maar in de praktijk toepassen van planttechnieken. De mensen die deelnemen aan de nieuwe landbouwcursussen moeten van de overheid per persoon alvast 1 ha grond krijgen om de productie op gang te komen.


  Maak melding
 21. Nu we het over export hebben.
  Kan iemand mij informeren over het waterexport project of was dit een geweldige show van de NDP dat Suriname op exportgebied nog niet impotent was. Ook het cassaveproject van weleer is een blunder geworden. Power en Madhai zijn de grote winnaars geworden. Volgens mij komen ze hiermede de 1.500 opgelichte en teleurgestelde cassaveplanters hiermede tegemoet.
  Weg met de NDP. We hebben er niets mee.


  Maak melding
 22. De Cassave Fabriek kon al veel werk brengen in Para ,maar staat nog stil .

  NDP had ook een moderne stenen Fabriek gebouwd in Para voor 50 miljoen USD tijdens Wijdenbosh Regering .

  Men sloop de Fabriek op dit moment ik weet niet waarom ze de ziekenhuis niet daar hadden gebouwd naast politie buro Rijsdijk waar de stenen fabriek stond .


  Maak melding
 23. @ RobG,
  We zullen de casave aanplantvelden, op grote schaal in het binnenland met irigatiewater, bevuild met kwik ,gaan bevoeien !!!
  De gezondste surinaamse casave zal dan verkrijgbaar zijn in Nederland !!
  Misschien ook bemest met “kwikresidu” uit het stuwmeer gebied dat volgens Dodson uit
  het stuwmeer gehaald zou worden door de Skalians,waarover wij niet meer weten !!


  gemodereerd
 24. Cassave bedank voor je informatie heel goed beschreven en begrijpelijk .

  Ik was mei 2019 vorig jaar in Suriname heb ik zelf Cassave geplant na de verkiezing ga ik voor lange tijd in Suriname dan ga ik meer planten .

  Dat van vorig jaar komt niemand er aan ik ga ze zelf op eten met vis .

  De bejaarde huizen van Suriname krijgen geen Cassave waarom plant NDP geen Cassave voor de bejaarde huizen kunnen ze ook geld verdienen .

  Laat de jongeren op een moderne manier Cassave planten in Suriname en maar lullen dat jongeren lui zijn .

  Bij beplanting van Cassave moet je geld verdienen op de binnenlandse markt de bejaarden kopen het zo op .


  Maak melding
 25. Bekende populiere NDP projecten van aflopen 10 Jaar:
  Cassaveproject—Dubai project—Tremproject—Woningbouwproject—-Waterproject—Suikerrietproject—Speciale grassoort project—Vissersproject—Na schoolse opvangproject—Carifestaproject—moderne ziekenhuisproject ect. kosten meer dan USD 6,9 miljard


  Maak melding
 26. Die consultant wil natuurlijk een opdracht binnen slepen. En dan een blabla verhaal schrijven. Potentie is wel aanwezig, maar de infrastructuur en planning ontbreken. Ze spreken alleen maar in de toekomende tijd. Zou kunnen e.d. Vrachtschepen meren niet frequent aan. Tegen de tijd dat die verse cassave in Nederland aankomt is de lading al bedorven. Met het vliegtuig is geen optie, onzeker en onbetaalbaar. Dromen jullie maar lekker door, tot de verkiezingen 2025


  Maak melding
 27. De slimme Europeanen gaan goedkoop de rauwe cassave importeren, het bewerken en allerlei produkten ervan maken. De Surinamers krijgen alleen een magere prijs voor hun rauwe cassave.


  Maak melding
 28. Bij elke bemoeienis van deze regering wordt een mooi uitdagend project een pisi ka. Ze kunnen niet afblijven van het geld. Bigi en hebzucht zijn keurmerken van bouta en co.


  Maak melding
 29. Een goed plan maar voor hoe lang.
  We wachten het af want over een tijd hoor je toch tussen de cassave is er drugs gevonden.
  Haha………..
  Suriname en export dan denk ik meteen aan doorvoeren van drugs.
  Dit is toch de waarheid.
  Wie houd wie voor de gek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES