Cambiohouders: “Laten wij gezamenlijk de valuta gekte stoppen”

67
US dollars

De Vereniging van Cambiohouders Suriname heeft in een communiqué opgeroepen om gezamenlijk de valuta gekte te laten stoppen. De vereniging schrijft: We hebben de afgelopen dagen een abnormale koersexplosie mogen waarnemen en wel vanaf donderdag 30 januari nadat het nieuws bekend was geworden dat een deel van de Kasreserve welke door de banken onder beheer van de Centrale Bank was geplaatst medio 2019, was aangewend voor oneigenlijk gebruik en bestemming door de leiding van de Centrale Bank.

De wisselkoersen hebben gelijk gereageerd op het nieuws over de niet legitieme ingreep welke de CBvS had gepleegd op de valutategoeden van de banken welke in goed vertrouwen onder beheer van de CBvS waren geparkeerd.

De wisselkoers voor de USD welke al geruime tijd onder druk staat wegens de constante schaarste aan contante en girale dollars, is door de toegenomen onrust, onzekerheid en paniek welke is ontstaan door de aanslag op een deel van de Kasreserve verder verergerd.

De dagelijkse stijgingen welke nu worden genoteerd op de parallelmarkt van soms 10 tot 15 punten per dag lijken echter ook deels door speculatie te worden aangedreven waarbij sommigen uit zijn om misbruik te maken van de ontstane onzekere en paniekerige situatie.

Wij willen een dringend beroep doen op allen, zowel de AANBIEDERS als VRAGERS van vreemde valuta om NIET mee te gaan met de ontstane valutagekte daar de burgers, de kleine ondernemers noch de bedrijven gediend zijn met deze absurde wisselkoersen.

Een eenmaal losgeslagen wisselkoers is nu eenmaal zeer moeilijk terug te brengen naar aanvaardbare proporties en zullen wij als natie de harde prijs hiervoor moeten betalen indien het leven van alledag ontwricht en onbetaalbaar wordt.

De gevolgen van een ontwrichte samenleving zoals toename van de heersende onveiligheid, verdere verruwing van de criminaliteit, armoede, sociale en maatschappelijke onrust, zullen nog lange tijd nagalmen en dat moeten wij niet willen.

Wij doen een dringend beroep op onze regering en ook de monetaire autoriteiten om de toenemende onrust te doen kalmeren door snel uit te komen met een verklaring van wat de juiste stand van zaken is, waar wij als natie precies aan toe zijn en hoe uit deze acute vertrouwenscrisis te geraken.

Wij vertrouwen erop dat de banken als de hoeders van de aan hun toevertrouwde gelden van het volk, de vinger aan de pols zullen blijven houden om herhaling van soortgelijke ongewenste excessen geheel uit te sluiten.

Allen, burgers en bedrijven, ga NIET mee met het jagen op vreemde valuta, elke aankoop van valuta op de parallelmarkt is zuurstof toevoegen om de koersgekte verder op te stuwen. Koop alleen uw valuta via erkende instellingen en alleen als zulks strikt noodzakelijk is.

Wij hebben een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid als Surinamers, ga niet voor een tijdelijk voordeel of zoete winst …de prijs welke wij als natie zullen moeten betalen voor het opjagen van de koers, zal voor lange tijd bitter en zuur nasmaken.


67 REACTIES

 1. Zolang deze Corrupte regering aan de macht blijft gebeurt er niks, hoeveel keer heeft de poep President het volk beloofd om de koers naar beneden te brengen. Op 24 februari komt weer een beloofte en geschreeuw van de Poep mensen. Ga nog meer schreeuwen wi wan bouta, wi wan bouta, hoe harder men gaat schreeuwen hoe hoger de koers gaat. Je hoort niets van Abdoel, Misiebaka, Ramsaram en van andere Elite Rovers Bende van NDP.


  Maak melding

 2. Er zijn van die asociale en greedy louche ondernemers die alleen zitten te wachten tot er dyugudyugu is om dan gelijk de prijzen te verhogen. Zo wordt de koers ook artificieel omhoog gestuwd. Een ondernemer die alles reeds op voorraad heeft staan en waarvan de winstmarge al is vastgesteld, mag nu geen misbruik maken van het troebele water. Het is aan de regering om stevig op te treden tegen deze asocialen. De burger moet zoveel als mogelijk en waar mogelijk, niet ingaan op deze prijsstijgingen. (Grappig ,dit bericht heb ik geschreven bij de prijsstijgingen van cement en zo. En prompt verschijnt er een nieuw artikel. Dus heb ik het ook hieronder geplaatst. Komt min of meer overeen).
  gemodereerd

 3. De geest is uit fles, en moeilijk weer terug te stoppen. Vaak genoeg
  gewaarschuwd te hoge staatsschuld, dan is wachten op de sneeuwbal die
  alles op gang brengt. Zie daar de trigger .


  Maak melding

 4. Kijk dit is nog maar het begin, ruil u geld op in goud, zilver, dollars en
  euro of u moet later op de blaren zitten met waardeloos geld.


  Maak melding

 5. Duidelijk en begrijpelijk verhaal, al zullen de ‘NDP propagandisten’ ongetwijfeld de schuld van dit alles neerleggen bij de oppositie, cambio’s en het ‘buitenland’!
  Afgelopen zaterdag zou de overheid (lees NDP) met een verklaring etc. komen, het is nu donderdag en nog weet men van niets en moeten de cambio’s de knuppel in het hoenderhok gooien om duidelijkheid te krijgen over hoe nu verder!
  De regering geeft nog steeds niet thuis en denkt, weer een dag dichterbij de maand mei.
  Vertragingstechnieken gaan het land verder opbreken, het schip Suriname heeft meer gaten dan reparatiemateriaal.


  Maak melding

 6. Nonsens. De koers wordt bepaald door de economie. Waarom hebben sterke economieën geen last van speculatie? Onze economie ligt op zijn gat door slecht beleid. Meer uitgeven dan binnenkomt en lenen om rekeningen te voldoen. Wij kunnen al die sociale programma’s niet dragen met onze inkomsten. Veel belasting wordt ontdoken. Daarom hield Venetiaan de hand op de knip. Vandaar uit had men moeten bouwen naar een sterkere economie. Maar alles staat in het teken van de verkiezingen winnen door cadeaus uit te delen met geleend geld. Tijdens Venetiaan waren er ook cambios en toch bleef de koers stabiel door goed economisch beleid.
  gemodereerd

 7. @Pakiratigri.
  Er zijn van die asociale en greedy louche ondernemers die alleen zitten te wachten tot er dyugudyugu is om dan gelijk de prijzen te verhogen.

  Wie is de grootste importeur van cement…..


  Maak melding

 8. Ha ha ha haaaaa jaaaaa, ik vind dit super grappig.

  Waarom?

  Daarom!
  (Quote)
  …..gedeelde verantwoordelijkheid als Surinamers, ga niet voor een tijdelijk voordeel of zoete winst …
  (Unquote)

  Look who’s talking, de valutahandelaren die op elke transactie grof geld maken. Die juist verdienen en baat hebben bij deze situatie.

  Nu serieus
  Beste regering, beste NDP, dit is puur jullie verantwoordelijkheid dus schuld. Jammer dat jullie dit niet zo zien maar helaas zal dit jullie de das om doen. Bouta o sroto, niet vanwege de politiek of minachting vd rechterlijke macht maar vanwege de minachting van de economische situatie van Suriname. We gaan jullie wegstemmen om deze situatie.


  Maak melding

 9. Ik lees reacties met een verwijzing naar Afrikaanse toestanden; u weet wel corruptie, zakkenvullerij, families op hoge posten ook als kunnen zij niet tot en met 5 tellen, en meer morserij. Mijn Afro -Surinaamse broeders en zusters vinden het niet leuk om dit aan te horen maar wat wijst de praktijk uit ? Het is toch een grote boevenbende hier ?
  gemodereerd

 10. De oproep van de Vereniging van Cambiohouders is hypocriet. Juist 1 van hun leden (Chotellal) heeft meegewerkt aan deze crises. Die heeft zijn zakken goed gevuld.

  Surinamers zitten nu in een survival modus en dat ze nu jagen op vreemde valuta kan ik begrijpen. Dat is hun volste recht.

  De Vereniging van Cambiohouders moeten de burgers niet aanspreken maar de verantwoordelijken die deze crises hebben veroorzaakt namelijk de REGERING !


  Maak melding

 11. Iedereen met een beetje geld in Suriname probeert het om te zetten in valuta, omdat ze 100% weten dat de SRD binnen kort een forse devaluatie zal ondergaan. Met probeert nu de schade te beperken. De top van de NDP heeft hun vermogen al lang op buitenlandse rekeningen geparkeerd.


  Maak melding

 12. Huishuren die in vreemde valuta betaald worden door Surinamers woonachtig in hun eigen land is ook not done. Het is vastgoed op Surinaamse bodem. De munteenheid is SRD. In SRD moet er dan betaald worden. Laten de eigenaren dan SRD incasseren en moeten ze zelf op zoek naar valuta. En als de vastgestelde huurprijs x SRD per maand is, blijft het ook zo gedurende het contract. Geen schommelingen. Toeristen kunnen uiteraard in Dollars en Euro’s afrekenen . Dit is slechts een voorbeeld.En als je grondig de boel gaat doorzoeken kun je meerder manieren vinden om zo min mogelijk gebruik te maken van valuta. Men moet het probleem terug leggen bij degenen die het veroorzaken. Het probleem is niet de NDP. Het is de mentaliteit van Suriname. Al tig jaar geleden had men zelfvoorzienend kunnen worden door zoveel mogelijk productielijnen op te zetten voor de lokale en buitenlandse markt. Zelfvoorziening houdt dus in dat je minder valuta nodig hebt.


  Maak melding

 13. Aan iedereen die het land Suriname een warm hart toe draagt.

  NEEM A.U.B. DOLLARS MEE I.P.V EURO’S ALS JE OP VAKANTIE GAAT !

  En wissel ze in bij een bank voor SRD’S.
  Niet bij een CAMBIO.


  Maak melding

 14. Paki-RAT-igri….

  tok-tok-tok-tok-tok-tok……
  veel gekakel, maar nooit een ei….

  vraag het UWV of je op een kinderboerderij hand en spandiensten mag verrichten.

  Zijn ze bij de reclassering ook weer even van je verlost.


  Maak melding

 15. Punt 1 bepalen de cambiohouders de koers??
  Punt 2 waarom cambiohouders?? (Witwassen weet iedereen)
  Punt 3 waarom hebben cambiohouders NOOIT valuta terwijl en meer naar srd omwisseld dan koopt??
  Voor mijn part mogen allemaal dicht.
  Maar ze zitten allemaal in politiek dus krijg je dit.
  Het geld dat Suriname kreeg en het geld dat we krijgen van multi nationals is genoeg om de koers naar 1,80 te brengen.
  Moet een keer ophouden dat figuren ten koste van het volk zichzelf verrijken. Gaat niet alleen om deze regering maar om alle anderen hiervoor. Vanaf Ferrier.
  Eigen belang. Waar is Ferrier toen oud gaan worden??
  Alleen een dictator kan Su tot grotere hoogten brengen.
  Hele dag op FB maar je werkt niet. Yu e go wroko.
  Je krijgt een perceel en je komt elke dag meehelpen je huis te bouwen.
  Te veel luilakken


  Maak melding

 16. Ik zal een ieder aanraden om een reke ing in het buitenland te openen. Bij voorkeur een land waar je in dollars of euros je geld kan stallen. Zodoende weet je zeker dat de surinaamse roverheid er niet bij kunt. Ook kun je met dan een buitenlandse pas gebruiken om geld uit de muur te trekken voor wat er nodig is.
  gemodereerd

 17. Om het tij te keren. moet men in Suriname gaan beseffen, dat wij deze situatie zelf aan het creëren zijn. Wij moeten ons gaan toespitsen op de productie, er zijn zoveel mogelijkheden om de productie sector op te schroeven, maar nee er wordt massaal geïmporteerd uit het buitenland met het gevolg dat er valuta nodig is. Wij zijn een verwend volk met notabene een moordenaar. Als wij Surinamers de zaak willen omdraaien, dan is de enige mogelijkheid om deze regering naar huis sturen op 25 mei.
  gemodereerd

 18. Wie heeft deze ontwrichte samenleving veroorzaakt? Het antwoord is duidelijk, 10 jaar wanbeleid, tig corruptieschandalen, de zo velen ministers die bedankt zijn geworden, miljoenen die gestolen zijn bij Ebs door Duiker en zijn vrienden, op Ow door de grootste rover Abrahams, Carifesta, naschoolse opvang, waarbij opa Bouva en profeet Missikonju een hoofdrol speelden, Bij de Spsb, met Kromosoeto in de hoofdrol, bij de Dsb met Siegfried Proeve, en nu zelfs bij de Centrale bank van Suriname met van Trikt, raad van commisarissen, Boefdraad, Svb, en als hoofdverantwoordelijke, die moordenaar, als je al deze schandalen analiseerd, kun je maar tot ėėn conclusie komen, dat in Suriname een criminele organisatie de macht heeft, en die macht niet meer uit handen wil geven.


  Maak melding

 19. de verantwoordelijken zijn

  bouterse aaloedhin boefdraad abdoel van trikt de zoon v lilian ferrier simons en c.s
  dus geen franchepane verhalen dat anderen hiervoor verantwoordelijk zijn


  Maak melding

 20. De regering heeft aangegeven dat de huren in SRD betaald moet worden. Sinds de NDP aan de macht is worden de huizen uitsluitend in euro’s en dollars verkocht, omdat verkopers niet opgescheept willen zitten met een waardeloze valuta. Veel mensen zijn vergeten dat er een moment was waarbij je meer dan 3000 Surinaamse gulden moest neertellen voor een Nederlandse gulden. Het spaargeld van mensen werd bijna waardeloos. Sindsdien wil niemand een huis in SRD verkopen of verhuren. Nog steeds worden alle woningen in Suriname in valuta verkocht. De kopers lossen hun hypotheek ook af in valuta. Dus als de regering wil dat de huren in SRD moet worden betaald moeten ze ook een wet doorvoeren dat de hypotheken in SRD wordt afgelost. De huisbazen zeggen aan hun huurders: als je een huis in SRD wil huren moet je bij de NDP zijn. Want zij hebben dit probleem veroorzaakt. Verhuurders gaan failliet als ze hun huishuur in SRD ontvangen terwijl ze een hypotheek in valuta moeten betalen. Simpel weg omdat de SRD niet waardevast is.


  Maak melding

 21. @Vondelingetje en trolletje Flyer,
  Je begint weer hé? Waarom ben je zo wanhopig op zoek naar aandacht van Pakiratigri? Ik ben al bezet jongen. Ik vind je echt een rare gozer hoor. Je hebt echt niets anders te doen dan allerlei ongepaste opmerkingen te plaatsen en daarmee discussies af te leiden. Je moet minder dieken in zaken die je totaal niet aangaan. Als je zo graag wilt dieken , gebruik dan je neusgat. Daar zit genoeg maandenlang opgehoopte snot en schimmel in.


  Maak melding

 22. De cambiohouders kunnen nooit de koers stabiel houden. Hoe dan? De koers wórdt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Niemand vertrouwd de srd meer (creatie van de corrupte beleid). De regering heeft een contolerende taak en moet hierin faciliterend optreden. Maar daar inplaats faciliterend ze zich zelf met hun familie en vrienden. Alle dollars worden opgenomen en in het buitenland gestalt. Het volk wordt nog dieper in het moeras gedrukt. Dit kan absoluut niet meer zo doorgaan.


  Maak melding

 23. Is er alweer verplicht wisselen? Zo haalt de Boevenbende onder hoofdverdachte en veroordeelde criminele Dictator valuta binnen sinds jaar en dag. En bij vertrek moest/moet je reçu laten zien anders mag je niet vertrekken (die beestenbende ze schelden steeds op ons in de diaspora en het land dat ons thuis is maar ze drijven op geld uit het buitenland)
  En nu lijkt het alleen Chodebal te zijn die $’s kreeg van de Centrale bank maar er waren volgens de verhalen toch meer die ook sjoemelden met goedkoop verkregen $’s? Ik zou hetzelfde met Codebal en soortgenoten doen wat de revoboys met alle monumentale panden heben gedaan in de afgelopen 40 jaren. hebzucht een geldverspilling want nu wordt er bv weer een nieuw Statengebouw op de oude plek gebouwd. Dang saideh ju brom a owru wang? En die verklaring waar iedereen op wacht gaat niet komen voordat de koers weer omlaag is en dan zullen ze blaffen en mekkeren dat na deng du en alles wordt weer paars zoals alles wat in Suriname met lantimooni of donatiemoni tot tand komt een paars tintje krijgt. Lek a deng sweti ding bal fu mek a moni!
  Mi moni mi e kibri 10 njari kba bika mi no e sorgu foefoermang nanga das nosso pier ede nanga uma mindrifutu snor nanga barba nanga planga fu verbergi ding drogaai.
  Volgende problema na ID fromu tek un ai luku!


  Maak melding

 24. Paki-RAT-igri….

  je word steeds minder en slechter in je inhoudsloze reakties.

  Ik snap wel dat het pijnlijk voor je is als je dagelijks met de keiharde realiteit geconfronteerd word en het besef van alle chaos en ellende maar niet tot die ene paarse diepvries hersencel van je wil doordringen.

  Laat mijn neus maar vol zitten met snot, die dikke, brede, zwarte neusgaten van jou puilen uit van het witte poeder.

  Wens je vanaf hier een Corona-virus vol weekend.
  Kan je lekker afkicken in de kelderboxen van de Bijlmer.

  Oja….als er “slimmerik” geroepen word, moet JIJ vooral NIET omkijken….

  Verder blijft het toch jammer, dat je vader, bij jou waarschijnlijk onbekend, geen condoom gebruikt heeft.

  🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳


  Maak melding

 25. Phe a moni de: Wie moet nou gaan boeten voor deze plunderaars? De hard werkende Surinaamse burgers, natuurlijk! Dat is jammer! Wie gaat achter de slot en grendel, niet deze lui, maar de kruimeldieven.

  Niet toegeven aan de Cambiohouders, want eerst moet de kas van de Centrale Bank worden gespekt. Zo niet, heeft de SRD geen tegenwaarde om de SRD te kunnen waarborgen. NDP weet dat zij het vertrouwen aan het verliezen is en begint nu met zijn eind sprint, Wie is de volgende???


  Maak melding

 26. pakiratigri 6 februari 2020 At 13:57
  @Vondelingetje en trolletje Flyer,
  Je begint weer hé? Waarom ben je zo wanhopig op zoek naar aandacht van Pakiratigri? Ik ben al bezet jongen. Ik vind je echt een rare gozer hoor. Je hebt echt niets anders te doen dan allerlei ongepaste opmerkingen te plaatsen en daarmee discussies af te leiden. Je moet minder dieken in zaken die je totaal niet aangaan. Als je zo graag wilt dieken , gebruik dan je neusgat. Daar zit genoeg maandenlang opgehoopte snot en schimmel in.
  ******************************************************
  @ Pakiratigri ..je diekt en diekt tot in die Moordenaars’ { Desire Delano Bouterse} backside.
  Schaamteloze kwakzalver om anderen van dieken te beschuldigen.

  Ik heb je vaker geadviseerd om de zeer geachte @ Jojo te vragen je wat levenslessen
  bij te brengen. Dat doet hij met liefde zonder een vergoeding aan te koppelen.

  Met je TODO-LOSO hersenen zal het niet eenvoudig zijn. Niet geschoten is altijd mis geschoten.

  Try it … neen heb je… ja kun je krijgen.

  Met je


  Maak melding

 27. Haha Die Mul,
  Oh ja ,je hebt ook een appeltje te schillen met Pakiratigri,dus je dacht, ik kom er even bij. Welkom in de familie Mul. Pakiratigri heeft grote armen. Een fijne dag toegewenst.😂😂🤣👍✌


  Maak melding

 28. Boedraad liegt de boel bij elkaar. Het is 5 voor 12 in Suriname. De Centrale Bank is vleugellam. De USD 1.4 miljard aan spaargeld van burgers, is niet bedoeld om het land draaiende te houden. Daarnaast beschikt de Centrale Bank niet meer over haar goudreserves, want die zijn nu van de lokale banken om het gat te dichten van de kasreserves die zijn ‘verdwenen’. De monetaire reserves zijn nul tot negatief is bij de Centrale Bank. Anders gezegd de Centrale Bank heeft geen interventiekracht meer, de wisselkoers niet meer kan verdedigen en niet kan voldoen aan achterstanden in betalingen. In tussen is Boefdraad met de grootste spoed naar het buitenland vertrokken. Vraag is waar heen. Komt hij weer terug met woekerleningen ?

  Heb het al eerder gezegd, deze regering moet vandaag nog opstappen. Uit eindelijke oplossing ligt bij Mw Lagarde van het IMF. De experts van het IMF zullen de nieuwe regering van adviezen moeten voorzien die men moet opvolgen. Wellicht kan men dan leningen afsluiten tegen gunstige voorwaarden om ergste leed te lenigen. Verder is het keihard bezuinigen.
  gemodereerd

 29. Houd vol ,houd vol. Pakiratigri is er met Godswil tot 25 mei. Daarna verdwijnt hij weer met de Noorderzon. De laatste loodjes wegen het zwaarst . No bruya trolletjes Flyer en Mul. 👍😉


  Maak melding

 30. pakiratigri 6 februari 2020 At 14:35
  Houd vol ,houd vol. Pakiratigri is er met Godswil tot 25 mei. Daarna verdwijnt hij weer met de Noorderzon. De laatste loodjes wegen het zwaarst . No bruya trolletjes Flyer en Mul. 👍😉..
  *****************************************************
  @ Pakiratigri … na 25 Mei Moet je verdwijnen … terug naar het grote Dierenbos.
  Be Careful …. na 25 Mei zal er op ” Groot Wild ” gejaagd worden.


  Maak melding

 31. Speculanten , de VHP , louche ondernemers en cambio’s krijgen de schuld van de koersstijgingen. Allemaal flauwekul.
  De VES , economen en mensen met gezond verstand waarschuwen al jaren dat de bovenmatige overheiduitgaven en de monetaire financiering van de enorme begrotingstekorten tot een waardedaling van de srd zouden leiden. Dat is wat nu aan de hand is. De koers stijgt al sinds 2010.

  Er is nu sprake van een versnelling in de koersstijgingen door het verlies aan vertrouwen als gevolg van de roof van valutaspaartegoeden van burgers. Het verlies aan vertrouwen in de mogelijkheden van de overheid en de CBvS om de koers te stabiliseren leidt tot de verwachting dat de koersen verder zullen stijgen.

  De vraag naar valuta is sterk gegroeid terwijl het aanbod van valuta door particuleren en ondernemers vrijwel geheel is weggevallen. Door de verwachting dat de koersen verder zullen stijgen is men bereid om vandaag elke prijs voor valuta te betalen omdat men verwacht morgen minder te krijgen voor hun srd’s.

  De actie van de cambios is misschien goed bedoeld maar ook zij zullen hier weinig aan kunnen doen of ze moeten er honderden miljoenen dollars tegenaan gooien wat niet reëel is.

  De vraag naar en het aanbod van valuta zullen zich weer herstellen en de waarde van de srd stabiliseren als het vertrouwen in de srd , de CbvS en het overheidbeleid wordt hersteld.

  De houding van de regering spreekt wat dat betreft boekdelen. De regering vindt de roof van spaartegoeden normaal ,heeft geen geld, ze gaan door met enorme uitgaven en gaan door met tekorten monetair financieren omdat ze geen andere mogelijkheden hebben.

  We mogen ons dus opmaken voor verder stijgende koersen.


  Maak melding

 32. Hahahaha,
  Wat een grap. Luister, over een maand ben ik in Suriname voor 2weken en hoop op een heerlijke goedkope tijd. Ik ga voor 1 op 15.

  We gaan voor nog 5……


  Maak melding

 33. Mensen mensen…het is echt niet de schuld van ddb, boefje, etc. A no mi.

  – Koers stijgt….schuld VHP
  – criminaliteit stijgt…..schuld VHP
  – prijs levensmiddelen stijgt….schuld van Chan
  – tandarts niet meer te betalen….schuld van Chan
  – schoolgeld niet meer te betalen…schuld VHP
  – forse woningnood…schuld van Chan
  – slechte infrastructuur…..schuld Chan

  Etc etc……toverwoord is A no mi. Na Chan schuld dat suriname in verval is geraakt.

  Ik begin een vermoeden te krijgen dat Chan aan het spoken in de paarse hoofden. Paniek is compleet. Bezoekje brengen aan LPI kan geen kwaad.


  Maak melding

 34. Bouterse zal morgen op een persconferentie ingaan op de ontstane financieel economische situatie waarin het land verkeert. Ben benieuwd welke kul verhaal deze incompetente president houden.
  gemodereerd

 35. Je kan merken dat Pakiratigri zelf geen bezittingen heeft. Hij wil dat men de huishuur in SRD betaald waarbij het bedrag niet verandert. En als de huiseigenaar noodzakelijke reparaties moet verrichten en de bouwmaterialen zijn in prijs gestegen of 2 tot 3 keer zo duur geworden? Dat gaat hem echt niet worden. Er werd geklaagd over Venetiaan maar zijn team wist precies hoe de economie te managen en geen Gudu Pa te spelen met de schaarse middelen. Iedere 1e jaars economie student kan je vertellen dat het beleid van deze regering de enige oorzaak is van de neergang van Suriname.


  Maak melding

 36. Ja, jullie moeten die schaarse dollars die er nog zijn niet kopen. 😁😁. Laat ze mang
  Wacht rustig 😂😂
  Laat de schaarse dollars voor de importeurs. 😂😂😂


  Maak melding

 37. Suriname heeft een import-economie. Er is een grote vraag naar goederen. Voor de import van deze goederen heeft men dollars en Euro’s nodig. Deze vraag naar goederen werd alleen maar groter toen de regering Bouterse aan het bewind kwam. De economie floreerde. De groeicijfers waren explosief. Er ontstond zelfs een tekort aan energie. Toen kwam de economische klap. De prijzen van goud, olie en andere grondstoffen zakten op de wereldmarkt. De inkomsten van het land liepen terug maar de vraag naar buitenlandse goederen diensten bleef groot. Er onstond een tekort aan dollars en Euro’s om aan de grote vraag naar import goederen te voldoen. Het gevolg is dat de koers van dollar en Euro’s ging stijgen. De dollars en Euro’s waren hard nodig en de cambio’s voerden de prijs omhoog. De overheid kon de import van buitenlandse goederen afremmen maar dan zou men zelf de productie van deze goederen in Suriname ter hand moeten nemen. Dit is natuurlijk een onmogelijke opgave. Het verbieden van de import zou een mogelijkheid kunnen zijn maar dat zal weerstand oproepen bij de o.a. de regeringen van de EU landen en de VS.

  Door de perikelen die zijn ontstaan bij de Centrale Bank van Suriname denken eigenaren van sommige cambio’s dat er een tekort is ontstaan aan Euro’en Dollars. Zij zien hun kans schoon om de wisselkoers omhoog te gooien. Ook fabrieken die stenen produceren en cement verkopen maken misbruik van deze situatie en gooien de prijs van bouwmaterialen omhoog. Dit heeft helemaal niets met het beleid van de regering te maken. Deze prijsstijgingen zijn het resultante van de grote vraag naar valuta om de importen van goederen te bekostigen.


  Maak melding

 38. Rob geeft zijn idolen een brevet van onvermogen. 😂😂😂
  Een onmogelijke opgave schrijft hij zelf
  Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.
  Ik zoek altijd 1 persoon uit die ik ga stalken. Ik weet niet meer wie het was een tijd geleden.
  Leuke tijd hier gehad mang.
  Jullie voelen je betrokken geloof ik. Suriname interesseert me geen ene moer. Ik kom alleen hier om me spang te nemen.
  Hopelijk gaat het nog even door. Ik ben toch benieuwd waar jullie land gaat eindigen.
  Maar als jullie doen wat wij willen, dan is er nog hoop
  Love you


  Maak melding

 39. Huizen worden al langer dan 27 jaar in valuta verkocht en verhuurd.
  Vene had mt zn green te mind geroepen dat ze met zouden stoppen.
  De grote lappen grond die VHP ers hebben gehad zijn ze daarna gaan verkavelen. Nu moet de staat percelen kopen om huizen te bouwen
  Kavels waren voor bepaalde mensen. Toen Somo daar zat was ht voor mensen die op hem leken. Heeft hij zelf gezegd. Nu heeft hij zelf de vakantiehuizen achter cola kreek niet meer.
  Mensen die huur in valuta betalen moeten een huurovereenkomst overleggen en de regering laat ze de valuta kopen en de eigenaar betaald 40% van dat geld aan de staat voor belasting


  Maak melding

 40. @Don Kaw,
  Mijn verhaal over de stijging van de koersen is de werkelijkheid. Natuurlijk kan men gaan produceren maar men kan niet alle goederen die in Suriname geïmporteerd worden zelf gaan produceren. Dat is een onmogelijke opgave. Suriname zal zelf meer goederen moeten gaan produceren die gewillig zijn op de wereldmarkt. Men moet ook rekening houden met concurrenten die hetzelfde product aanbieden.


  Maak melding

 41. Mijnbouw raakt een keer uitgeput. Een goede niet corrupte regering zou alles doen om de landbouw en de landbouwers in bescherming te nemen en te laten bloeien middels investeringen. Goede gronden zijn in overvloed. Maar a ka regering investeert in niets. De economie staat compleet stil. Olie gevonden en er wordt meteen feest gevierd.


  Maak melding

 42. @Wendy
  Schaam je!!! Alleen een dictator kan Suriname tot grotere hoogtes brengen.Wat een dom gelul.Dictatorschap houdt in:Onderdrukking,geen vrije pers,het achtervolgen van de inteligentsia(denk aan de decembermoorden) het recht wordt met voeten getreden etc etc.Wendy ga je mond eigenlijk moet ik smoel zeggen met zoutzuur wassen.Je bent erger dan ik gedacht had en van jouw soort lopen er helaas heel veel rond in Suriname


  Maak melding

 43. Iedereen met een normaal verstand zag dit al aankomen. Behalve Bouta-lovers.
  En ze blijven er in geloven dat de koers van een munt wordt bepaald door een bepaalde groep dat maar een deel is van het groter geheel.

  Bouta-lovers willen bewust dom zijn omdat ze Bouta belangrijker vinden dan hun eigen gezonde verstand (tot voor zover aanwezig).


  Maak melding

 44. @ RobG

  “Suriname heeft een import-economie. Er is een grote vraag naar goederen. Voor de import van deze goederen heeft men dollars en Euro’s nodig. ….”

  Beste RobG u bent selectief in u benadering en vergeet nog al wat:

  1>> Toen de kredietcrisis in 2007-2008 een gat sloeg in de budgetten van Vene III is dat door zuinig te doen in een jaar weer herstelt.
  2>> Toen Bouterse aan het bewind kwam is hij direct gaan uitgeven zonder naar de inkomsten kant te kijken en heeft hij ondanks de record prijzen voor Goud en Olie de gezondheid van de economie verrzwakt.
  3>> Boefdraad is gaan plannen met steeds doorgroeiende prijzen en de opening van Newmont op een veel vroeger moment dat realistisch.
  4>> Toen de prijzen afnamen is niet bij gestuurd. Hoewel iedereen weet dat grondstoffen prijzen ups en downs hebben. beter gezegd door te dromen heeft Boefdraad de dip van de olie prijs versterkt en voor een blijvende crisis van gemaakt voor Suriname.
  5>> Bouterse ontvangt meer dan ooit aan inkomsten uit goud en olie omdat Vene II en III een meer dan solide fundament achter gelaten hebben. Alleen door consumptie met leningen te financieren is de staatsschuld met 700% gestegen en betaalt Suriname nu meer aan de Staatsschuld dan aan haar ambtenaren.
  6>> De gevolgen van de staatsschuld worden nu door de koers risico’s en de CCC rating snel veel extremer.

  Hoe komt dat beste RobG. verlies van vertrouwen op alle markten.


  Maak melding

 45. Bouta-lovers kunnen hun reactie beter beginnen met: “Er was eens … ”
  Want ze maken hun eigen sprookjesverhaal waar ze ook nog stellig in geloven.


  Maak melding

 46. “Wij hebben een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid als Surinamers, ga niet voor een tijdelijk voordeel of zoete winst …de prijs welke wij als natie zullen moeten betalen voor het opjagen van de koers, zal voor lange tijd bitter en zuur nasmaken.”

  Wie houdt wie voor de gek. Het is deze zelfde regering en niemand anders die verantwoordelijk en aansprakelijk is voor de wanorde die er nu heerst in het land.
  Mijn advies aan een ieder is toch voor zich zelf te kiezen, dat doen deze mensen al vanaf 1980. Hun mooie prietpraat ten spijt, Bankrun of niet, uiteindelijk komen ze niet voor het volk op. Het is allemaal eigenbelang van deze NDP figuren. Het liegen, bedriegen en misleiden zit in het DNA van de paarse figuren.
  Volk van Suriname, als jij je SRD wil wisellen naar buitenlandse valuta en/of als jij al je valuta wil weg halen van de banken, doe het nu voor dat het te laat is. Ik geloof namelijk niet in die ongepaste bezorgdheid van de mensen die het hardst lopen te roepen dat Surinamers een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid hebben. Waarom nu, om straks ook het laatste beetje te stelen?
  De prijs die je als natie in de toekomst zal moeten betalen is toch al niet meer te overzien, door al die leningen die zijn genomen door deze regering. En niemand kan uitleggen waar al deze gelden naar toe zijn gegaan.
  Het moet voor eens en voor altijd afgelopen zijn, het volk kan geen offers blijven brengen voor een kleine groep criminelen.
  If a mus bos, mek a bos!!!


  Maak melding

 47. Corruptie, boeverij, etc zal je altijd en overal hebben. Ook in rijke landen wordt er flink gestolen. Maar wat nu hier gebeurd is erger dan de ergste. Gewoon openlijk grote bedragen van het volk stelen en daarbij nog zeggen a no mi. Triest triest voor het volk.


  Maak melding

 48. mijn ticket staat klaar om samen met mij doelgroepen Grondstoffen tot eind producten kan maken ook voor de export .

  Ik ga niet naar de bank of NDP Regering om hulp te zoeken voor de investering van maar 10000 EURO .

  Mijn doelgroepen hebben met geduld gewacht dat als nu in praktijk gaat komen zal de natuur steunen .

  Met al het geschrijf of je wat geld ga lenen bij een bank in Su en in Nederland laat het geld lekker in de kluizen niemand krijg nog rente in Europa op geld te sparen bij de banken.


  Maak melding

 49. Is maar goed ook dat de Wereldbank en Europese bank geen rente meer geeft de laatste 5 jaren geeft op spaar geld of te goeden op de bank .

  Men heeft berekent dat de rente dat de bevolking groepen terug krijgen aan consumptiegoederen word gebruikt .

  Er zijn zoveel leuke zaken te doen maar men gaat het geld aan banken geven om te gaan gokken en grond gaan kopen .

  Door teveel consumptie goederen met rente te kopen stort de wereld binnen 5 jaren in .


  Maak melding

 50. Suriname zal nooit en te nimmer een eensgezind land worden. De verschillende bevolkingsgroepen laten dat niet toe. Er heerst een flinke verdeeldheid onder de zogenaamde surinamers. Hindostanen, Javanen, Creolen, die zgn joden, binnenland bewoners, en alle bevolkingsgroepen, jullie haten elkaar en gunnen elkaar t daglicht niet in de ogen. Er een etnische politiek gevoerd, waarbij er behoorlijk veel angst is als de ene groep aan de macht komt dat die alleen maar gaat omkijken naar de eigen etnische bevolking. M.a.w. als Hindostanen aan de macht komen, kijken ze alleen maar naar Hindostanen om, enz…enz…
  Dit land is een gecreëerd land door de ex kolonisator en slavenmeester NEDERLAND. De angst onder de bevolking is ook dat Dit land weer in handen valt van Nederland, wat koste wat t kost voorkomen moet worden. Dit land mag nooit en te nimmer meer in handen van Nederland komen. En alle plantages waar slaven hebben gewerkt en gestorven, moeten Surinaams erfgoed blijven. Als er nog plantages zijn op naam van Nederlanders, moeten die gewoon onteigend worden. Kwalijke zaak dat t land ook overspoeld word met Chinezen die gewoon doen wat ze willen in t land, omdat jullie t zelf toelaten. Er is totaal geen nationalisme en of t gevoel in die richting binnen de Surinaamse samenleving. Alla sma wan mek money, en t maakt niemand uit hoe. Er word geroofd, gemoord en geroofd, mensen …vrouwen worden verkracht en beroofd en ga zo maar door met die misstanden binnen de bevolking. Kortom…a kondre na wan ka puinhoop, en niemand is te vertrouwen daar. Suriname…eens zo’n mooi land met een best rustige bevolking die toleranter was dan dat nu t geval is, jullie gaan achteruit met jullie gedrag.
  Als er een nieuwe regering word gekozen, wat is het alternatief na deze regering?? Gaan jullie weer op een emotionele manier kiezen en weer vriendjes van die en die neerzetten op posten waar men geen ka kennis van heeft?? Of gaan jullie kiezen op basis van een inhoudelijk paertij programma van de verkiezingskandidaten. Zijn jullie doorgeevolueerd of zijn Surinamers nog steeds dat ka domme achterlijke volk waar we voor worden aangezien in t buitenland, en vooral Nederlanders kijken op deze manier naar ons…alsof we een stelletje hersenloze mensen zijn die geen bal kunnen presteren. Want ik kan je een ding zeggen….ze willen het land Suriname maar al te graag overspoelen en jullie weer komen domineren, zoals ze dat overal ter wereld doenb met andere etnische samenlevingen. Nederlanders zijn van nature onderdrukkers en uitbuiters en t zijn meester misleiders en bedriegers. Willen jullie dat soort mensen in t land hebben die maar een belang kent, en dat is hun eigen belang en hun volksbelang???

  Surinamers…step up your game en get your ass together. Bouw dat land op en raap je normen en waarden die op straat liggen weer op en sta recht op. Laat de wereld zien dat we na 40 jaar nog steeds het land in handen hebben en we kunnen t zelf doen. Er is veel kennis en kracht. Suriname heeft een jonge bevolking…kies een jonge regering met frisse ideeën en een frisse kijk, Kies een regering doe opgeleid is van mensen die normen en waarden hebben, en niet gaan stelen van jullie. Kies een regering van goeie leiders, betrouwbare leiders en vrees geen transparantie, want dat moet je hebben. Een regering die het niet erg vind gecontroleerd te worden. Zet geen aap op posten waar iemand geen verstand van heeft, en al helemaal geen statusgeile Surinamers met een waardeloze denkwijze, en die kinderlijk verlangens hebben om, net als die van Trikt, zgn met een dikke auto naar t werk te moeten gaan. waardeloos is dat. Geen mensen plaatsen die corrupt zijn.
  gemodereerd

 51. @jojo, u vergeet dat onder Venetiaan een back up van Nederlands ontwikkelingsgeld ter beschikking stond van de Surinaamse regering. Terwijl het in Nederland creperen was, stond er een stevige backup van Nederlands ontwikkelingsgeld ter beschikking van Venetiaan. Dus Venetiaan had het niet moeilijk of zwaar en toch ging hij een hardvochtig sociaal-economisch beleid voeren. De keuzes die hij maakte hadden met zijn politiek-economische visie te maken.


  Maak melding

 52. In 1980 tijdens de Staatsgreep van NDP hadden ze als eerste al het Goud uit de kluizen laten halen .
  Later had men het Goud zelf bij de Militaire leiding in huis gevonden ik zal geen namen noemen maar hij leef nog .


  Maak melding

 53. @ RobG

  Is het nog niet concreet en duidelijk genoeg dan ?

  Zodra jij stopt met persoonsverheerlijking en objectief en kritisch durft te zijn zal jij duidelijkheid krijgen.


  Maak melding

 54. @RobG
  “@jojo, u vergeet dat onder Venetiaan een back up van Nederlands ontwikkelingsgeld ter beschikking stond van de Surinaamse regering. Terwijl het in Nederland creperen was, stond er een stevige backup van Nederlands ontwikkelingsgeld ter beschikking van Venetiaan. …

  Natuurlijk ben ik dat niet vergeten beste RobG
  Het was nog ongeveer euro 40.000.000/ jaar totaal euro 400.000.000. De helft is al opgegaan aan de betaling van onbetaalde bruggen en bij behorende steekpenningen.
  Omdat geld vrij te krijgen moest er evenveel eigengeld ingebracht worden.

  Dit was nog geen 5% van de staatsbegroting over die periode.
  Beste RobG qua goud royalties etc. is er onder Bouterse een veel voud binnen gekomen. ideem qua olie. Verder heeft Bouterse in 10 jaar tijd kans gezien de staatsschuld met SRD 18.000.000.000 te laten stijgen of wel even veel als 5 jaar begrotingen onder Venetiaan en pakweg 3 jaar begrotingen van Bouterse.

  U verhaal is onzin en u weet dat best.


  Maak melding

 55. Die paarse NDP rattenkolonie weet eenzijdig alles in dat land in no-time naar de kloten te helpen en vervolgens moet het GEZAMENLIJK opgelost worden.

  Jaag dit criminele tuig met pek en veren het gevang in. Financieel kaalplukken, zodat eveneens paarse nazaten geen cent te makken hebben.

  Het volk zou beelden moeten bekijken hoe je dit soort gajes moet aanpakken.

  Ceaucescu…Saddam Hoessein….Khadaffi…Mussolini.

  Zo moet je dat doen…oppakken, aanpakken eb afmaken.


  Maak melding

 56. Paki-RAT-igri..

  dat heet gewoon vluchtgedrag.
  Je ziet de bui al hangen en verdwijnt als een laffe zwerfhond met de staart tussen de poten.

  Evenals jouw baasje in DNA…als Gajadien of Belfort hem verbaal veruit de baas zijn en met zijn wanbeleid en crimineel verleden confronteren rent hij als een hazewindhond de zaal uit.

  Ik heb je altijd al een zielig, minderwaardig en paranoïde, paars geïndoctrineerd Stumpertje gevonden.
  En ik hoef mijn gelijk niet te halen, je komt het hier en nu persoonlijk aanbieden.

  Het forum van er danig van opfleuren als je voorgoed weggevlucht bent.
  Opgeruimd staat netjes….toch.


  Maak melding

 57. Feit of mening ? En oorzaak of gevolg ?

  Het veranderen van de waarde van een munt is het GEVOLG van het geheel van alle handelsprocessen van een land.

  De waarde van een munt is niet afhankelijk van de mening van personen. Ook kan geen enkel individu of groepering met een eenzijdige actie de koers bepalen.

  Dus als een president of minister zegt: ik vind dat de koers omlaag moet.
  Dan is er maar 1 cruciale vraag bestaande uit 2 woorden dat geroepen en concreet / gedetailleerd beantwoord moet worden (dus niet met los lossie en bor borrie):
  HOE DAN ?


  Maak melding

 58. Jammer van zo,n mooi land en zo,n geweldig vriendelijke bevolking.
  Pieter van Leeuwen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.