dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisVIDEO: Documentaire 'Onze Jongens in de Jungle' in première

VIDEO: Documentaire ‘Onze Jongens in de Jungle’ in première

-

Does Travel - naar Suriname

Op zondag 9 februari gaat in Nederland de documentaire ‘Onze Jongens in de Jungle‘ in première. De film gaat over verhalen van Nederlandse soldaten die hun dienstplicht in Suriname vervulden. Het is een bijzondere film uit een vergeten koffer, over Nederlandse oud-militairen in Suriname.

Regisseur Jelmar Hoekstra had op zolder een houten koffer met spullen van zijn oom gevonden die in Suriname was geweest. In de koffer zat een kapmes, een dagboek en wat oude filmbeel­den. Hieruit kwamen persoonlijke verhalen van de inmiddels bejaarde Nederlandse dienstplichtigen en beroepsmilitairen.

Het resultaat is een onderhoudend filmdocument geworden vol nostalgie, avontuur en soms tragiek. Te zien zijn sterk verbeterde 8 mm opnames van jonge mannen die op piranha’s vissen, zich met een kapmes door het  oerwoud banen of de gevolgen van een noodlottig ongeval met een antitankmijn schrijft dagblad BN/De Stem .

In deze raamvertelling wordt uniek archiefmateriaal met verhalen van toen verbonden met verhalen van nu. Afgewisseld met gesprekken met zeventigers en soms tachtigers die, terug in Suriname, terugblikken op hun tijd in de voormalige kolonie aldus de krant. Het van oorsprong zwart-wit beeld werd met moderne apparatuur ingekleurd.

De première van de film komend weekend in het Chasse Theater in Breda, zal niet ongezien voorbij gaan. Voor het theater zal die dag legermaterieel worden neergezet dat in Suriname werd gebruikt.

De trailer:

https://youtu.be/Q6D9AeAfu_Q

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

7 REACTIES
  1. Toen was alles anders. Een soft was maar een paar dubbeltjes, de wegen waren niet zo druk. Men was niet zo hebzuchtig. Ze waren tevreden met de simpele dingen.

    Neemt niet weg dat bepaalde culturen alleen maar op geld en het materiële zijn gefixeerd, de rest vinden ze niet interessant.
    Al die gouden (boeddha)beelden en tempels zijn daar voorbeelden van. Zelfs met nieuw jaar wensen bijv. Chinezen elkaar (nog meer) rijkdom toe met “gong chi fa chai” of “gong hei fat choy”


    Maak melding
  2. Het heeft niets te maken met cultuur. Vernietiging van onze bossen is in de laatste 10 jaren fors toegenomen. Wat doen de skalians nog steeds daar? Aan wie behoort deze skalians? Hoe wordt de kwikverbruik gecontroleerd? Waarom wordt alles ongecontroleerd kaal gekapt. Regeringsleden hebben een dikke vinger in de pap. Daarom niet ingegrepen. Foei.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES