vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHoefdraad: 'Chotelal kreeg goedkope dollars van Centrale Bank van Suriname'

Hoefdraad: ‘Chotelal kreeg goedkope dollars van Centrale Bank van Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

Bij een speciale zitting van de Surinaamse Nationale Asemblee dinsdag heeft minister Hoefdraad van financiën toegegeven dat City Cambio van Chotelal de goedkope US dollars die het bedrijf verkocht, van de Centrale Bank van Suriname kreeg.

Hiermee kregen parlementariërs eindelijk antwoord de vraag op hoe cambiohouder Chotelal aan Amerikaanse dollars kwam om tegen een lagere wisselkoers te verkopen. Het antwoord kwam niet als een verrassing, want dit werd al lang in de samenleving vermoed. Volgens Hoefdraad werden ook andere cambio’s voorzien.

De herkomst van deze goedkope US dollars bleef lang een raadsel. Ook de gewezen Centrale Bank-governor Robert van Trikt kon geen pasklaar antwoord geven. “Die vraag moet u aan de president stellen”, zei hij in december 2019 tijdens een persconferentie op de bank toen nadrukkelijk werd gevraagd naar de herkomst van het geld.

Het is geen geheim dat Chotelal de NDP een warm hart toedraagt. Het personeel van Chotelal heeft de president massaal ondersteund toen hij op 22 januari voor de Krijgsraad moest verschijnen. Het bedrijf was op die dag gesloten.

Minister Hoefdraad stelde dat het systeem heeft gefaald, maar dat er maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen. De Assemblee heeft geëist dat het onderzoek rondom de perikelen bij de Centrale Bank van Suriname onverstoord wordt voortgezet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

53 REACTIES
 1. Deze mensen verdienen de hoogste prijs voor stommiteiten.
  Ze zijn de belangrijkste wet van de economie vergeten dat luidt: De economie zuivert zichzelf. Als je links knijpt krijg je een reactie aan de andere kant.
  Ga je rommelen met geld dan krijg je een reactie op de koers. Het zal u nu duidelijk zijn waarom Bouterse door zijn stom beleid de koers niet kan droppen.


  gemodereerd
 2. Suriname: de ultieme maffia staat en bananenrepubliek.

  Echt dit is niet te geloven. De grootste criminelen zitten op de hoogste functies en de Surinaamse taart wordt netjes onderling verdeeld.

  En Suriname zit nog tot 3 generaties na het Bouta regime in de shit.


  gemodereerd
 3. Na een heel lange tijd geheim houden en aarzelen komt Hoefdraaf met een vage verklaring over de herkomst van de goedkope dollars van Chotelal (dit systeem van plundering snapt het volk nog steeds niet, vraag maar aan hun). Dus nu de koers op hol is geslagen…dan komen ze prompt met een verklaring. Feit is dat het systeem en de regering heeft gefaald en hierdoor de economie voor de zoveelste keer schade heeft geleden, maar A No Mi, het is de schuld van de kolonisator……


  Maak melding
 4. Hahahaha
  Surinamers slikken alles wat hun voorgeschoteld wordt.
  Er bestaat geen dommere volk dan het Surinaamse volk.
  Sorry maar het is zoals het is.
  Het volk heeft een grote smoel,maar op straat komen neeee
  Ik hoop dat de paarse weer een mandaat van 5 krijgt.


  gemodereerd
 5. Jullie allemaal,vrienden en familie hebben genoten van die goedkope dollars. Dus jullie moeten geen ene malle moer commentaar komen uit kraaien. Je bek gewoon dicht houden.


  gemodereerd
 6. Waar is pseudo econoom RobG die verdedigde dat de goedkope dollars het gevolg zijn van inzicht en handelen van de minister van Financiën.

  Luisterend en kijkend naar de openbare vergadering van DNA wil ik het volgende opmerkingen
  – Hoefdraad lacht als een opgezwollen papitodo die duidelijk kiespijn heeft
  – Abdoel geeft blijk van niets te snappen van jaarverslagen en Financiën. Kan hem niet kwalijk nemen dat hij dus zo oerdom zijn collega’s te verdedigen.
  – Bouva blijkt uit hetzelfde hout gesneden te zijn doch iets minder hard hout als Abdoel
  – Adhin die op de achtergrond steeds zijn wenkbrauwen fronst

  Mensen bedenk dat deze beerput een diepe is die door van Trikt wellicht zal helpen worden geopend om de stinkende reuk te laten verspreiden


  Maak melding
 7. Neks No Fout Nog 5 Jaren ,Goedkope Aardappelen ,Goedkope Uien ,Goedkope Knoflook ,Goedkope Zonnebloem Olie En Goedkope Dollars .Het is toch niet slecht voor de consument.

  Gratis pakketten ,Gratis eten ,iedere week feesten.
  Dus ga nog voor 5 jaren ,komt alles goed.

  Met welke land is het goed gegaan met deze Boefdraad Hersenloze nietsnutten soorten die hebben geregeerd.


  gemodereerd
 8. Zeer vreemd, dat juist degenen die zich hebben opgeworpen om de zogenaamde misstanden van de jaren 70 hebben weggeschoten middels een coup, nu veel erger blijken te zijn van de toen zeer respectabele regeerders. Deze regeerders waarvan velen niet meer leven zijn gelukkig roemrijk ten onder gegaan. Hoe het deze huidige boeven zal vergaan is een kwestie van afwachten.


  gemodereerd
 9. Wijsheid!!!!
  Wanneer je zomaar roept: ik heb dollars via de centrale bank aan Djotelall gegeven!
  Waarom vraagt niemand: HOEVEEL?
  Waar is de boekhouding?
  Hoeveel Srd heeft de bank teruggehad? En wanneer?
  Hoe komt het dat de handelaar Djotelall zo rijk is plots?
  Met Phagwa was de regering daar voor feest. Mensen vergeten.
  De deal was al gemaakt.
  Wij sturen dozen met geld voor je.
  Jij verkoopt 30 procent.
  70 procent komt naar ons cash dollars.
  Haha
  Wat argeloos en slap van de oppositie en justitie.
  Iedere koe of Aloepresident weet dat.

  De beveiliging op het kantoor Orion doormiddel van Centralebank medewerkers gaat gewoon door.
  Van Trikt is echt niet zomaar ontslagen.
  Is een spel.
  Hij is nu rijk.
  Allemaal zijn ze rijk nu.

  Ze hebben nu genoeg geld om Somo Brunsie en Rusland om te kopen.

  Let maar op.
  De minister komt zonder cijfers vertellingen doen in het parlement.
  En klaar


  gemodereerd
 10. MINISTER GILLMORE HOEFDRAAD zit stevig in het nauw. In De Nationale Assemblee waar hij dinsdag aan het eind van de dag naar toe gedirigeerd werd om tekst en uitleg te geven over de verdwenen kasreserves, kwam hij met heel weinig verduidelijkende antwoorden. Hij hield het bij vaagheden, probeerde het accent te verleggen door een heel verhaal te houden over de problemen van De Surinaamsche Bank, maar de echte antwoorden bleven uit.

  Hoeveel geld er precies verdwenen is, waar het heen is gegaan en wie daarvoor verantwoordelijk zijn, blijven daardoor nog altijd onbeantwoorde vragen. Zelfs de simpele vraag over waar de US dollars van Chotelal komen, omzeilde hij. Dat hij zich aan het eind van de vergadering nog minister mocht noemen, heeft hij te danken aan de meelopers van de NDP.

  Die parlementariërs hadden in de eerste vragenronde nog enige kritische kanttekeningen bij alles wat er de afgelopen dagen is gebeurd, maar slikten vervolgens zijn uitermate zwakke uitleg voor zoete koek en zaten tijdens de tweede ronde braaf als schoothondjes instemmend te knikken en te luisteren. De motie van de oppositie waarin het aftreden van de minister werd geëist, haalde het daarom niet.

  De vraag pe a moni de, blijft dus overeind. Daarop hebben we nog altijd geen antwoord, ook al zei Adhin vrijdag dat de regering zaterdag met een verklaring zou komen. En waar is Desi Bouterse? Terwijl onze ‘volkspresident’ al jaren belooft dat hij de valutakoersen terug gaat dringen, moet dat volk als gevolg van de chaos die nu is ontstaan, lijdzaam toezien dat een US dollar al voor zo’n SRD 10 van eigenaar verwisselt. En het einde is nog niet in zicht.

  Maar de president laat het volk in zijn sop gaar koken. Hij had ook niet de moed om dinsdagavond in De Nationale Assemblee te verschijnen maar liet Hoefdraad dat karweitje opknappen. Er moet nú duidelijkheid komen wat er precies met ons geld is gebeurd en wie daar allemaal voor verantwoordelijk zijn.

  Ook zal de rol van de Surinaamse Bankiersvereniging moeten worden onderzocht, die maandag tijdens een persconferentie met een slappe verklaring kwam en alle schuld legde bij de toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Terwijl ze weet dat dit bezijden de waarheid is. Wat hebben de bankiers te verhullen?

  En wat doet de oppositie, behalve boze verklaringen rondmailen? Dit is hét moment om de achterban de straat op te sturen. Maar een kleine vier maanden voor de verkiezingen wil ze niet samenwerken, want stel je voor dat de ander meer eer krijgt dan jouw partij! Dus een gezamenlijke actie zit er waarschijnlijk niet in.

  Daardoor loopt ze de kans mis om de regering naar huis te sturen. Maar nu is het momentum; over een paar maanden kan de NDP weer het voordeel hebben van de publieke opinie dankzij alle cadeautjes die ze ongetwijfeld weer (betaald met ons eigen geld) over het volk gaat uitstrooien. Inclusief aardappelen en uien


  Maak melding
 11. Wat mij opviel is dat het enige lid dat kennis van zaken heeft van deze materie namelijk Drs Rossellie Cotino Msc haar mond hield. Ze heeft niet zo lang geleden een graad in accountancy gehaald aan de witte man school Erasmus Universiteit Rotterdam. Was dit een strategie of schaamde zij zich. Dit was haar vakgebied en toch werd ze niet door de NDP naar voren geschoven om het woord te voeren.


  gemodereerd
 12. Dit is de reden waarom men op Surinamers wil missen.

  Wij Surinamers worden als ëën groot grap gezien.


  gemodereerd
 13. Ja hoor leuk geprobeerd ; hoefdraad . Hij gaat Robert v T nog meer in een diepe stront gooien eenmaal hij verantwoordelijk is voor de verdwijning van die 100 miljoen . Wat een ondergrondse communicatie moest dat wezen !!! Tussen Boefie en Trikkie.
  Maar toch heeft boefje geen daad op het woord gegeven.
  Waarom die Klotelal met één uitgezonderde koers??? Wordt er soms 100 maten gemeten, want die Bouterse is net zo als de pest .
  Het KAN een witwasserij zijn, waarbij de SRD worden afgeroomd ten koste van die dubieuze dollar $, want die Robert krijgt het flink op de pantoffel van hoefdraad, terwijl boefje de gezaghebbende is op de monetaire gebeuren in Suriname.
  Ik denk een beetje logisch , gewoon de feiten aanleunen tegen het protest van hoefdraad. Let maar op : komen dagen weet boefje niet meer wat hij heeft gesproken . Net als zuiplapje adhin .


  Maak melding
 14. Wederom laten die laffe zwerfhonden Paki-RAT-igri, RobertaGay, Domsco, Wendy waterkantteef het plotsklaps afweten.

  Dagelijks borrelen er nieuwe schandalen uit die paarse beerput.

  En die volgevreten speknek en pathologische leugenaar, oplichter, fraudeur Hoefdraad wordt schaamteloos door de coalitie-maffia in leven gehouden.

  FITCH, IMF, S&P, OPPENHEIMER kijken handenwrijvend mee.
  Als alle lijken massaal uit de kast rollen na 25 Mei, gaat de SRD in een vrije val naar de 12-15.


  Maak melding
 15. Ik blijf me afvragen waarom Abdoel zo vol voor de coalitie en de minister blijft verdedigen
  Wat een lafbek, ik heb het vermoeden dat deze Abdoel zich zodanig laat nemen dat hij er nog van geniet ondanks de pijn die hij lijdt middels de penetratie


  Maak melding
 16. De motie ingediend tegen Hoefbraad door de VHP, ABOP, PL en NPS is verworpen met 15 vóór en 26 tegen. De Rovers groep verdedigd steeds hun rover leider Hoefdraad. Het is heel vreemd dat het geld niet goedkoop door de bank verkocht kon worden maar wel door Chotelall. Chotelall is een witwas praktijk van Bouta criminele geld.


  Maak melding
 17. Duidelijk dat Boefdraad geen antwoord had en vaag blijft.

  Wat wel duidelijk is dat hij per omgaande Wraak nam op Steven Coutinho door aan te kondigen dat de Blauwgrond transactie die nodig was om de DSB te reden terug gedraaid zal of zal moeten worden.

  Laten we hopen dat Boefdraad de kans niet krijgt om iedereen onder de tram te gooien voor dat hij vlucht.


  Maak melding
 18. Wie heeft de deal gesloten met Chotelal? Bouterse natuurlijk. Wie krijgt de schuld: alleen Tricky.
  Hoefdraad mag aanblijven ondanks dat duidelijk is dat hij en Bouterse medeschuldig zijn aan het roven van de spaargelden van burgers. Deze uitkomst Is alleen mogelijk in een maffiastaat of een dictatuur en niet in een democratie waar politici verantwoording dienen af te leggen en consequenties trekken uit verkeerd en misdadig handelen.

  Hoefdraad is nu de enige monetaire autoriteit die functioneert. Hij kan nu zonder tegenspraak van de cbvs de geldpers aanzetten.
  We zullen het wel merken aan de usd- en de eurokoers.

  Ondertussen blijven dringende zaken liggen.

  Geen behandeling van de begroting 2020. Het enorme begrotingstekort dreigt monetair te worden gefinancierd.
  De voortgang van risico analyse om witwassen tegen te gaan ligt stil. het risico om op de grijze lijst te geraken is groot.
  Geen Governor, de srd stijgt, geen geld om de srd te ondersteunen.
  Werkenden en gepensioneerden verarmen verder.

  p.s
  Verkoopt Chotelal nog goedkope usdollars. Zo ja dat gaat het roven van spaargelden door en kunnen Speculanten een hogere winst maken met de stijgende usd koers


  Maak melding
 19. De dollars zijn dus naar het volk, de gewone man teruggevloeid. Ze konden tenminste goedkope dollars kopen.

  Steven van DSB is intussen uitlandig. Blijkbaar is er toch niet veel aan de hand.


  gemodereerd
 20. Minister Hoefdraad stelde dat het systeem heeft gefaald, maar dat er maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen. De Assemblee heeft geëist dat het onderzoek rondom de perikelen bij de Centrale Bank van Suriname onverstoord wordt voortgezet.

  Niet het systeem heeft gefaald maar jullie politieke leiders zijn een schande voor het land en het volk. Jullie leiders verwijzen steeds maar naar het onrecht wat in het verleden aangedaan is door Nederland. Ik vraag mij in alle oprechtheid af of dat verwijt terecht is, aangezien wij op de oude voet van roven moorden en de Staatskas plunderen door gaan. Er is geen halt toegebracht aan de zelfverrijking; de armen worden steeds armen en de rijken vullen hun buik meer en meer. Er is armoede en onzekerheid mbt de politieke situatie in het land. Wie durft te beweren dat armoede en plunderen en roven en moorden onder Nederlands gezag op grote schaal voorkwam, moet zich maar eens verdiepen in die periode. Toen kende het land welvaart, gezondheidszorg was voor een ieder beschik en bereikbaar en was van roven en moorden geen sprake. Wat een geweldig tijd moet dat geweest zijn waar mensen tot laat in de avond nog voor hun huizen konden zitten genieten van een Borgoe of een damspel. Probeer het nu maar eens.


  gemodereerd
 21. Een ezel struikelt niet 2 keer op hetzelfde steen.

  Helaas zie het Surinaamse volk niet dat het keer op keer gestruikeld wordt. Maar ja het Surinaamse volk is niet te vergelijken met een ezel natuurlijk.

  Het Surinaamse economie is gedoemd te mislukken door de torenhoge rentes op spaarrekeningen (piramidespel) en verkeerde monetaire beleid. Nu snap ik waarom veel mensen hun geld in Nederland kwamen wisselen en terug namen naar Suriname om winst te maken.


  Maak melding
 22. Ook in de buitenlandse media wordt flink gediscussieerd. Voor de zoveelste keer internationale schande. Ik hoop toch stiekem dat de potentiële buitenlandse investeerders dit bericht nooit lezen. Wie geloofd nog in deze regering? Massaal afrekenen op 25 mei….eigenlijk liefst eerder.


  Maak melding
 23. De verklaring van de geachte minister van Financiën laat geen ruimte over voor twijfel. Hij geeft aan dat het geld niet gestolen is. De oppositie en met name de VHP moest in een hele zure appel bijten. Overigens ,de abbreviatie VHP staat voor de Verenigde Hyena’s Partij. Letterlijk niks wat de oppositie in gedachte had, is uitgekomen. Eerste wilde men het volk opzwepen en massaal de straat laten opgaan. Mislukt dus. Vervolgens kreeg je de interpellatie. De motie daarna ingediend, was natuurlijk kansloos. Op deze manier krijg je een tennisarm. Die van de coalitie had wel effect.

  Na afloop gaat de oppositie naar huis zonder veel wijzer te zijn geworden. In ieder geval weet men waar de dollars van Chotelal vandaan komen. Daar was ook veel om te doen. Er werd zelfs gespeculeerd dat het om witwassen ging. Twee concrete maatregelen zijn of zullen worden getroffen. Het strafrechtelijke onderzoek aangaande van Trikt. Een tweede is maatregelen treffen opdat dit soort fouten definitief tot het verleden horen.

  Bij een strafonderzoek is er niet echt sprake van een deadline. Doch, de verkiezingen komen eraan. Tenzij er geen rare dingen gebeuren zal het toch daarvan afhangen en zeker niet door het volk te proberen op te hitsen en chaos te creëren. Het is namelijk een vorm van sabotage. De NDP bewijst voor de zoveelste keer hoe vakkundig zij alle aanvallen afslaat. Beter afweergeschut bestaat er niet.


  Maak melding
 24. De valutakoersen lijken in een vrije val te zijn geraakt, sedert de omvang van de kasreserve kwestie bekend is geworden. Maandag schoot de koers door naar SRD 9.50 voor de dollar en dinsdag noteerde die tien cent hoger. Maar dat is voor degenen die kleinere bedragen willen inkopen. Zakenlui die grote bedragen willen inkopen moeten SRD 10 neertellen. Alleen, er zijn weinig cambio’s die nog diensten verlenen.

  “De markt zit op slot. Iedereen klemt zijn dollars vast”, weet een ingewijde in de markt. Het gros van de cliënten krijgt daarom ook nul op het rekest. Via de ‘achterdeur’ vindt er nog wat handel plaats. De cambio’s beroepen zich erop dat zij niet langer worden voorzien van dollars en dus ook niet verder kunnen verkopen. In feite wordt er verkocht wat de markt aanbiedt. “Maar als niemand aan ons verkoopt, kunnen wij niets”.

  De zegsman vermoedt dat de plotselinge stijging ook te maken heeft met bewegingen bij de banken. Die hebben ook enigszins de rem op de verkoop gezet. “Ze zullen het mogelijk ontkennen, maar wij weten dat zij wel grif dollars verkopen aan importeurs die zaken importeren die we hard nodig hebben. Maar importeurs van luxe zaken worden op de lange baan geschoven. Daar is niets mis mee, maar die komen de dollars dan ook buiten zoeken.”

  Eerder had dezelfde zegsman reeds de verwachting uitgesproken dat rond deze tijd de koersen deze hoogte zouden bereiken. “Er is geen beleid en met deze nieuwe kwestie ben ik bang dat men de kluts compleet kwijt is.”


  Maak melding
 25. Met veel moeite was het mij gelukt op 23 december om SRD 2000,- om te zetten in euro.Dollars waren nergens te krijgen dan bij Chotelal.Bij de cambio’s 20 en vijftig euro te kopen,kon ik mijn SRD omzetten in waarde vast geld[200 euro].Nu zal het nergens meer kunnen denk ik.


  Maak melding
 26. Hoefdraad e taki,oemoe bribie yere sa a foefoermang dies e takisoso verduistering soso ley,pa a monie de sa lin na wereld bank veillig gesteld op buitenlandse banken,dalek na de verkiezing als deze yorkas verloren hebben staat de heli al klaar om te vluchten,


  Maak melding
 27. De vraag naar us dollars is groot onder de migrant chinezen… Ding mang Eh zweef tik alah valuta… Het geld gaat geruisloos naar China.. Dat geld komt nooit meer terug … De migrant chinees krijgt bij ndp en consorten een voorkeursbehandeling… Migrant chinezen mogen bij surinaamse overheidsinstellingen als eerste binnen… .. Waar in de wereld krijgen surinamers een voorkeursbehandeling?. IN CHINA dan.. Antwoord is.. Noop.. Nergens… VOOR DE jongeren in Suriname wordt er bitter weinig gedaan… Het bestaande arbeidsmarkt wordt nu door de slecht functionerende banken alleen maar bekrompen.. Satis had kritiek op de ndp.. Ding mang srot ing… Santo boma. . Studeren in Servië kan als je met valuta betaalt.. Het is geen sociale werk dat Servië doet.. . Nu weet iedereen dat de,, goedkope dollars,, van chotelall.. niet rechtstreeks uit Amerika komt… Het geld zegt steven coutinho, stond verleidelijk geparkeerd op de centrale bank van Suriname..Het was een kasreserve…Mag niet gebruikt worden..was de afspraak ..Van Trikt zit straks voor.. .samenzwering tot vermoedelijke valutafraude in het beklaagdenbankje.. .Op de radio zegt van trikt dat de regering probeert om hem een loer te draaien…. Hij noemt de naam van de president.. .


  Maak melding
 28. Hoefdraad en BOUTERSE,
  de Bonnie&Clyde van 2020

  Wat een ranzige, criminele, corrupte misdadige roversbende.

  Dag na dag, keer op keer komen er meer en meer lijken uit die paarse kast.

  Koers vliegt als een raket omhoog en nog steeds blijft een klein aantal, hersenloze, laaggeschoolde en maatschappelijk kansloze paria’s de wandaden van de criminele organisatie NDP recht lullen.

  Het besef van de realiteit van alle dag wil maar niet tot die ene hersencel, die ze overigens gezamenlijk delen, doordringen.

  Best wel triest als je als je zo een uitzichtloos bestaan moet lijden. Maar ja….wie niet horen wil, moet maar voelen.


  Maak melding
 29. Misschien hanteerde de Centrale Bank de reele wisselkoers. Niks mis mee toch.

  Wisselkoersen in Suriname worden beheerst door hebzucht en angst.

  Surinaamse producten zijn ondanks de stijgende koers niet goedkoper geworden in Nederland. Ze worden wel steeds duurder. Hoe kan dat ?


  Maak melding
 30. @ pakiratigri

  “De verklaring van de geachte minister van Financiën laat geen ruimte over voor twijfel. Hij geeft aan dat het geld niet gestolen is.”

  😂 beste Pakiratigri, ik heb met belangstelling naar het verhaal van de minister geluisterd. het gehalte antwoord op vragen was vrijwel nihil.
  Heeft u wel eens een dief horen zeggen ik heb gestolen.

  Het warrige gedoe van de minister was veel zeggend te noemen. Na veel trekken geeft hij toe dat er geld naar Gambio’s gegaan is. Zijn verhaal was af voor dat de vragen gesteld waren. Niets is concreet beantwoord en alles is door geschoven naar onderzoek bij de PG etc.

  Het is meer dan vreemd dat als er USD’s naar meerdere Gambio’s gegaan zijn alleen Chotelal zo aardig is ze ver onder de Gambio Koers te verkopen. Hebben de anderen zich niet aan de afspraken gehouden??

  Vastgoed transacties. Dit is pure diefstal omdat de regering de CBvS als haar kassa gebruikt heeft door haar eigen vastgoed bij de CBvS te parkeren. Wie garandeert dat de correcte prijs betaald is en of de CBvS rendement gaat behalen op deze investering. Dit is onethisch want het moet nog maar blijken of het vastgoed courant is.

  RobG elk woord van Boefdraad stinkt en dan niet naar ui of knoflook naar naar list en bedrog.


  Maak melding
 31. Grappig hoe content de NDP’ers zijn met de Pyrrusoverwinning in de assemblee. Hoefdraad blijft aan door het kuddegedrag van de coalitie. Een eigen afweging maken in de coalitie is uit den boze. De ernst van de monetaire situatie waarin Suriname nu verkeert ontgaat ze volledig. Als Hoefdraad en Bouterse maar buiten schot blijven. terwijl toch voor een ieder duidelijk is dat het geld is geroofd.

  Uiteindelijk gaat het om het effect van de roof van spaartegoeden op de financiële en monetaire situatie in Suriname. Het vertrouwen is volledig weg. Een indicatie van het effect is de ontwikkeling van de waarde van de srd. Die stijgt en er zijn geen instrumenten en dollars voorhanden om iets tegen de waardedaling van de srd te doen.
  Het volk struint met srd’s de cambio’s af om hun srd’s zo snel mogelijk om te wisselen omdat het vertrouwen in de srd volledig weg is. Maar usdollars zijn er niet en als die er zijn moet je nu meer dan 10 srd betalen voor 1 usd.
  De stijging van de koers vertaalt zich verder in prijsstijgingen. Iedereen met een srd inkomen of pensioen is de pineut. Ik vraag me af of de ndp achterban nog zo trouw aan de partij zal zijn op 25 mei als de koers verder stijgt en ze steeds minder kunnen kopen met hun inkomen.

  Dus pakiratigri juich maar , de echte schade zit hem in de daling van de waarde van de srd en het onvermogen van deze regering om iets tegen de waardedaling te kunnen doen.
  Of Hoefdraad liegt of niet , of hij aanblijft of niet en of er een strafproces komt of niet is van ondergeschikt belang.

  Van groter belang is dat het inkomen van werknemers en de pensioenen verder worden uitgehold door het beleid van Hoefdraad en dat zal op 25 mei de doorslag geven.

  Ik verwacht dat Hoefdraad de geldpers aanzet om tot 25 mei nog rekeningen te betalen. Dat zal de druk op de srd nog vergroten waardoor de koers sneller zal stijgen

  De zaak stort voor 25 mei volledig in. De ndp in paniek


  Maak melding
 32. Vertrouwen komt te voet heb ik hier vaker geschreven.
  Waarom zou ik de minister nu ineens geloven? De verklaring van hem stelt weinig voor, slechts een knieval naar de oppositie.
  Hoefdraad moet de exacte data melden van overdracht van de dollars. In zijn belang, maar ook het algemeen belang. De oppositie had dit direct moeten vragen en kunnen concluderen door de weekstaat te raadplegen of de minister wederom loog..
  Ik ben nog niet lang niet overtuigd. Slechts een verhaal
  Indien hij niet loog zou namelijk op de weekstaat duidelijk naar voren moeten zijn gekomen dat dollars de kluizen van de centrale bank hebben verlaten en het aantal bankbiljetten in omloop zou moeten zijn verminderd. (debet – credit -)
  Immers Chotelal krijgt dollars (minder dollars bij de centrale bank) en betaald met SRD (minder SRD in omloop).
  Hulde voor de oppositie dat zij deze man het vuur aan de schenen legt.
  Vanzelfsprekend zullen de NDP jongens elkaar steunen in de DNA en daarom was het natuurlijk van te voren bekend dat de motie het niet zou halen, maar dat wil geenszins zeggen dat je dan geen motie moet indienen en alles op zijn beloop moet laten.
  Conclusie; als er nog gespeculeerd word waar het geld vandaan komt, of er sprake is van witwassen dan kan en moet de minister in het belang van de Staat Suriname twee dingen doen
  1. Antwoord geven middels de boekhouding , dus geen verhaaltjes
  2. Daarna opstappen, want er blijft een vieze smet kleven aan de minister van Financien. Zowel in eigen land alsook daarbuiten

  @ Tjallie
  “Hoefdraad is nu de enige monetaire autoriteit die functioneert. Hij kan nu zonder tegenspraak van de cbvs de geldpers aanzetten.”
  Dit zal hij niet zo doen, want dan kan hij verantwoordelijk worden gehouden.
  Een of andere oetlul of een zwerver wordt daar geplaatst. Hij hoeft alleen af en toe zijn handtekening te zetten. Moet lukken toch?

  Dan zaak nummer 2 de verdwenen 100 mln
  Met uitzondering van Daniel (12.25 uur alinea 1) lees ik hier niets over


  Maak melding
 33. @Jojo
  “Wat wel duidelijk is dat hij per omgaande Wraak nam op Steven Coutinho door aan te kondigen dat de Blauwgrond transactie die nodig was om de DSB te reden terug gedraaid zal of zal moeten worden.”
  Een hele domme actie van Hoefdraad die het gehele bankensysteem in Suriname in gevaar brengt. De DSB is nog niet uit de gevarenzone. Als Hoefdraad het terugdraaien van de transactie doorzet wordt het risico op een bankrun bij de DSB aanzienlijk groter.
  Als de DSB valt, sleept het de andere banken en verzekeringsmaatschappijen mee de afgrond in


  Maak melding
 34. Chotelal zegt men maar……….. DAT ding is gewoon van die boef abraham
  Chotelal…….maar de realiteit is van abrahams


  gemodereerd
 35. Kan iemand mij dit uitleggen? Het klinkt als corruptie. Of is het normaal dat een centrale bank dollars verstrekt die onder een bepaalde waarde liggen? Dan verlies je toch geld? Tenzij het geld niet op legale wijze was ontstaan, dan is het witwassen. Een centrale bank heeft wel een rol maar dat is dan toch meer rente sturend en controlerend naar het stelsel? En hoe kan 100 miljoen kasreserve vd banken als verassing kwijt zijn? Waar is de boekhouding?

  Kan iemand me uitleggen want ik begrijp er geen drol van. Klinkt allemaal erg vaag.


  gemodereerd
 36. @ Tjallie.
  Boefdraad dreigt nu dat hij terug zal moeten draaien. Als de RvC zwak is dan wordt Coutinho ontslagen.
  Als de RvC sterk is dan gaan de rechter en de wereld.

  Ik geloof dat Coutinho de nagel in de doodskist van Boefdraad wordt omdat Coutinho niet terug kan en mensen kan mobiliseren. Hij heeft charisma, drive en charisma en vooral een boodschap die met weinig worden duidelijk gemaakt kan worden.


  Maak melding
 37. Schandalig wat er in su gebeurd. Hier op wtk is er maar 1 ndp- idioot met weinig kennis van zaken, die een onzin reactie heeft gegeven. Ons aller bekende econoom waarvan ik de naam maar niet zal noemen houdt zich stil. Tja, deze scheefgang rechtpraten is gewoon onmogelijk. Oproep aan alle ndp-ers, stemmen jullie voor nog 5 jaar. Want dan hebben jullie van de honger geen ontlasting.
  M


  Maak melding
 38. Wordt Suriname de volgende Zimbabwe?? In ieder geval gaan we wel die kant op.

  Inwoners van Zimbabwe kunnen vanaf volgende week hun nagenoeg waardeloze Zimbabwaanse dollars omruilen voor de veel stabielere Amerikaanse dollar. Vanwege de hyperinflatie is de wisselkoers wel bizar hoog, voor 1 dollar zijn 35 biljard Zimbabwaanse nodig.
  Het land gebruikt al buitenlandse munteenheden sinds de Zimbabwaanse dollar waardeloos werd door hyperinflatie, die in 2008 500 miljard procent bedroeg. Zimbabwanen moesten in die tijd plastic zakken propvol papiergeld meenemen om hun boodschappen te kunnen doen. De prijzen stegen toen zeker twee keer per dag.
  Voor een bankrekening met 175 biljard krijgen de inwoners vijf dollar, daarboven geldt de vastgelegde koers. De nationale bank van Zimbabwe heeft 20 miljoen dollar voor de operatie gereserveerd.

  Ik voorspel alvast een run op plastic zakken.


  Maak melding
 39. Ik heb nog in geen enkel studieboek gelezen dat de koers van een valuta wordt bepaalt door een president, een minister van financien en een paar cambios.

  Het was toch al lang al duidelijk dat deze trio de boel aan het belazeren zijn !

  De regering Bouterse / Hoefdraad heeft ernstige misdrijven gepleegd en moet vervolgd worden.

  En hoe ik het zo zie kan Hoefdraad rekenen op een jaartje of 6 Santo Boma inclusief bed and breakfast.


  Maak melding
 40. Beste mensen. opo yu ai lokoe. NDP gaat de verkiezingen winnen en dit is hun strategie. Ze kopen gekozen DNA leden gewoon om. Check mi na de verkiezingen. NDP gaat met gestolen/ Drugs geld smijten. Want baas wil lang lang op zijn fluitje blijven blazen. Gado de wi fesi mang.


  Maak melding
 41. Hehe….eindelijk zijn een paar coalitielefen wakker geworden. Ze erkennen en geven aan dat honderden miljoenen usd verdwenen
  (lees gestolen) zijn. Thats it. Ze laten een scheet en slapen verder. Allemaal medeplichtig aan de roofpartij. Opsluiten.

  Tijdens de spoed openbare vergadering dinsdag van De Nationale Assemblee (DNA), is de regering in een door de coalitie ingediende motie onder andere opgeroepen om het onderzoek in de verdwenen U$$ 100 miljoen onverminderd voort te zetten. De motie van de coalitie is met 26 stemmen vóór en 15 stemmen tegen aangenomen.

  De coalitie schrijft in de motie, dat de situatie vrij ernstig is en er sprake is van afname van het vertrouwen in de monetaire autoriteiten. Volgens haar blijkt uit de antwoorden van de regering dat in het systeem van checks and balances er dergelijke tekortkomingen zijn geweest, waardoor de controle-instituten het ontstaan van de verschillende problemen en misstanden niet op tijd hebben kunnen signaleren.


  Maak melding
 42. Het is een feit dat Boefdraad zich in alle soort bochten loopt te wringen. Deze hele rot DNA leden moeten ook naar huis. Hebben zij met hun allen vogelpoep in hun ogen en zwart beschimmelde hersensvocht? Gewoon weg stemmen Boefdraad met zijn leugens. Trouwens deze hele regering heeft ons land naar de klote geholpen. List en bedrog . En ze blijven maar liegen, bedriegen, roven en stelen. Strafbare zaken verdraaien. Opsluiten deze oplichters. Onze gemeenschapsgeld moet terug in kas. Onze spaarcenten waarvoor wij hard hebben gewerkt is gestolen. Wat een gore boevenbende. Adhin met je aardappelen en uien, dan rest het nog dat jij rijst gaat planten met he vrouw voor het volk.


  Maak melding
 43. 🦨🦨het hele zaakje stonk al. Stelletje criminelen, ze helpen allemaal mee om het land de verdommenis in te helpen, allemaal corrupte zakkenvullers.👿🙈🙉🤨 en wie zijn nu de dupe, de mensen, ondernemers die de dollars hard nodig hebben voor hun onderneming.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES