Cubaanse artsen gereed om aan de slag te gaan

26
Cubaanse artsen 1 februari aan de slag met loon van SRD 6.000
Archieffoto: enkele van de Cubaanse artsen bij aankomst te Zanderij in 2019.

De groep van 50 Cubaanse artsen die medio vorig jaar zijn gearriveerd in Suriname zijn gereed om aan de slag te gaan. De artsen die in de afgelopen maanden een inburgeringstraject hebben doorlopen, zijn volledig klaargestoomd om de samenleving van eerstelijnszorg te voorzien. Dit meldt Edwin Noordzee, coördinator van de Cubaanse Artsenmissie aan het Nationaal Informatie Instituut.

Noordzee benadrukt dat het voornaamste doel van de overheid met deze missie is het steeds versterken van de eerstelijnszorg. Eind januari zijn de inspecties op de werk- en woonplekken bestemd voor deze artsen afgerond. Vanaf 1 februari zijn een deel van de artsen naar hun standplaatsen gezonden. De rest van de groep zal vanwege de afstand en technische aspecten ietwat later in de maand hun standplaats bereiken.

De artsen zijn ondergebracht bij poliklinieken van de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst. De groep zal voor een periode van 3 jaar worden ingezet, waarna mogelijkheden voor eventuele verlenging van de samenwerking zal worden bekeken. “Ik kan u geruststellen dat deze groep na een inburgering van zeven en een half maanden staat te popelen om hun kennen en kunnen te tonen aan de Surinaamse samenleving”.

De coördinator twijfelt niet aan de kwaliteit van de zorg die de artsen zullen bieden. “Het zijn artsen die in verschillende landen reeds hun krachten hebben gegeven.”


26 REACTIES

 1. Wederom een stukje vooruitgang en ontwikkeling ten behoeve van de Surinaamse gemeenschap. Gezondheidszorg. Ondertussen heb je Surinaamse studenten in Servië. Succes!


  Maak melding

 2. Lachen geblazen het volk wordt weer belazerd door de bedriegers in Suriname
  die het land alleen maar leeg roven van geld en alles.Laat die artsen de zieke Bouterse behandeling zowel geestelijk.Hij heeft die december 1982 moorden op zijn geweten.
  gemodereerd

 3. Heeft Suriname na de onafhankelijkheid niet genoeg artsen in huis????
  Vertrouw op eigen kunnen, me mars noh !!!!!

  Citaatt;Ondertussen heb je Surinaamse studenten in Servië. Succes!

  Waarom niet in Ghana??????


  Maak melding

 4. De Surinaamse staat moet aan het Cubaans comministische regime ook een bepaald bedrag in U$ dollars betalen per Cubaanse ‘arts’ en dat komt dan bovenop hun salaris van SRD 6000,- per maand. Transparantie is ver te zoeken bij deze regering en het exacte bedragen zullen ze niet bekend maken. Als je kijk naar die foto dan heb ik mijn bedenkingen. Ik zie een bonuman met vrouwen die hand en span diensten leveren. Heb er weinig vertrouwen in.


  Maak melding

 5. Dit zal weer een constructie van deze regering zijn om de boel op te lichten. Het volk zal straks weer geconfronteerd worden met onduidelijke bedragen die weggeloods zijn. het wordt nu echt tijd om een transparante regering uit te kiezen dat er is voor land en volk, en geen gelukzoekers.


  Maak melding

 6. patient begrijpt/verstaat arts niet en arts verstaat/begrijpt patient niet…..

  via google translate worden de klachten vertaald wat levensgevaarlijke situaties (verkeerde diagnose) oplevert ….


  Maak melding

 7. Zandstrooien in de ogen van het volk, en steeds onterecht aangeven dat het goed gaat met de Surinamer is het voornaamste doel van de regering (soso lee). Gewoon openlijk het volk dom houden.

  De artsen staan gereed om aan de slag te gaan (prima), maar het volk wil ook de volgende weten:
  – wat heeft dit project tot nu toe gekost?
  – wat gaat dit project nog kosten?
  – wie en hoe wordt dit dure project gefinancierd?
  – is er wel een samenwerking met de lokale artsen
  – noem maar op….etc etc….
  – waarom gaan een heleboel politici met hun familie dan naar Cuba voor medische checkup (lees vakantie) op kosten van de staat?

  Ik ben geneigd om de enige echte (volks) sheriff in te schakelen voor graafwerkzaamheden. Anders blijven talloze vragen onbeantwoord.


  Maak melding

 8. @Roy
  “patient begrijpt/verstaat arts niet en arts verstaat/begrijpt patient niet…..”

  Dat is inderdaad het geval zeker bij oudere burgers. Mijn schoonmoeder had in het verleden een cubaanse huisarts. Het was elke keer weer één grote spraakverwaring ,elkaar niet goed begrijpen en verkeerde medicijnen. En dat was het een Cubaanse arts die al een aantal jaren in Suriname werkte.

  Ze reist nu liever 1,5 uur naar Paramaribo om daar naar een surinaamse arts te gaan


  Maak melding

 9. Uit de reactie van Pakiratigri blijkt hoe dom sommige landgenoten zijn. Deze ‘artsen’ (zijn het wel artsen of zijn het gewoon vakantievierders?) worden in USA dollars uitbetaald. Dit betekent dat een groot deel van hun lonen naar Cuba geëxporteerd wordt terwijl de kosten in Suriname door de Staat gedragen wordt. Nu al is bekend dat de Cubanen meer geld verdienen dan een Surinaamse arts. Hoe frustrerend moet het zijn om in Suriname te werken en te wonen als je ziet dat buitenlanders voor hetzelfde werk meer betaald worden ? Maar ja we hebben ook een leider die de koloniale tijdperk van roven, moorden en plunderen voortzet.
  gemodereerd

 10. Kijk luister bij waterkantnet gaan jullie Suriname niet vooruit helpen ben jij niet eens met de regering. Sluit je aan bij een politieke partij, alleen op die manier kan jij wetten, en doen en laten van de regering beïnvloeden. Nu gaan jullie net als hooligans of toeschouwer bij een voetbal westrijd tekeer, Slaat nergens op.


  Maak melding

 11. Goed zo…..want deng di fu dja de goeie niet nagesproken gooien er met de petten naar maar meki deng go na wang tra kondre passen ze zich wel aan..welkom welkom
  gemodereerd

 12. Het wordt dus een catastrofale communicatie tussen arts en patiënt. Zelfs al hebben een klein beetje Spaans op de mulo school gehad, maar geen spaans voor wetenschappelijke begrippen. Een beetje Spaans om naar een en ander hoeren tent te gaan zoals blue diamant. Of om te schelden . Zoals Bouta “puta madre, adonde sonos dineros” Rattas hoefdraad “el gran criminal que potatos”. Los Son padrones y ladrones !!


  Maak melding

 13. @tigritigri….volgens mij is waterkant.net een onafhankelijke instituut waar bij een ieder zijn democratische mening heeft. Op deze manier probeert het volk Suriname voorruit te helpen en behoeden van de abani’s. Kritische vragen kunnen een positieve werking hebben, maar ook een negatieve. Het is afhankelijk hoe jij en de andere ernaar kijken (met welke kleur bril).

  Een voorbeeld uit de honderden..100 miljoen usd verdwenen. Niemand weet waar dat geld is. Er komt ook geen echte verklaring dan een lulverhaal over aardappelen en uien. Wij als volk hebben recht om te weten wat er precies is gebeurd. Oppositie partijen hebben tal van vragen gesteld, maar zoals gewoonlijk wordt er simpel weg niet gereageerd. Snap je nu. Om Suriname vooruit te helpen heeft het volk keihard de waarheid nodig.

  Andere voorbeelden (topje van het ijsberg) op zomaar een paar op te noemen:
  – project carifesta
  – project naschoolse opvang
  – project helikopter Abrahams
  – project ambassade gebouw in Parijs etc etc…

  Tot nu is het volk dom gehouden en geen verantwoording afgelegd. Foei toch.


  Maak melding

 14. Als je studeerd om arts te worden heb je stel hersenen. Om een taal te leren is niet zo moeilijk. Iver de hele wereld gaan studenten naar Cuba om te studeren en ze volgen hun les in het spaans. Denk je dat deze artsen geen nederlands kunnen leren?? Wie zegt dat ze het nog niet spreken??
  De Su artsen die geld als water verdienen zien hun inkomsten kelderen.
  Arts in Su is binnen 2 jaar miljonair. Komt dat van de patienten?? Of garantiebrief op garantiebrief.
  Soms kom je niet eens bij de arts. Zuster helpt je en je betaald grof
  Deze artsen werken hard.
  gemodereerd

 15. In suriname hebben we de vereniging van medici (VVM). Deze vereniging behartigt de belangen van de medici middels afspraken maken met volksgezondheid afgestemd op het beleid van de regering. Er is/wordt een budget hiervoor begroot en opgenomen. Heel simpel. Maar de wrijving begint pas als de regering niet aan haar afspraken houdt. Een afspraak (lees contract) is een rechtshandeling waarbij wil en verklaring wordt geopenbaard. Beide partijen zijn gebonden aan dat contract. Volksgezondheid is nummer 1 verantwoordelijkheid van de regering. Ga niet ermee sollen.

  Ga maar eens naar de poli van AZ. Echt bizar daar. Je bent al 7 uur daar, maar wordt pas om 3 uur (gelukkig) geholpen. Zeker luie artsen? Nee…het beleid spoort niet. Ook de faciliteiten om zowel artsen als patiënten goed te accommoderen ontbreken. Foei.


  Maak melding

 16. Met name de artsen die tegen de komst van de Cubaanse artsen zijn, zijn de grootste graaiers in de gezondheidszorg. Heel vaak schrijven zij valse declaraties uit zodat Staatsziekenfonds grote bedragen moet overschrijven naar hun bankrekeningen. Ook Nederlandse ziekenfondsen zijn klaar met hen. Deze artsen zien thans hun inkomens prognoses voor de komende perioden kelderen nu de Cubaanse artsen ingezet gaan worden.
  gemodereerd

 17. Wendy lees hoe je de ndp zelf tegenspreekt. Artsen uit Cuba zijn er omdat ndp er niks van bakt.
  gemodereerd

 18. De studenten die in Cuba sturen moeten zich de eerste 2 jaar op de Spaanse taal richten.
  Ben wel benieuwd wat het inburgeren van deze artsen inhoudt.


  Maak melding

 19. Ik ben niet voor de NDP. Ze hebben het land in een economische chaos gestort. Ze moeten dus weg. Maar neemt niet weg dat als een project een goed project is, dat je dat ook kunt waarderen. Als ik hier kijk naar de reacties dan ga ik twijfelen aan de verstandelijke vermogens en integriteit van de mensen achter het commentaar. Een cubaanse arts kost US 800 per maand. Een schijntje van wat je kwijt bent aan een Surinaamse arts. Bovendien willen de Surinaamse artsen niet naar het binnenland, terwijl de mensen in het binnenland ook recht hebben op medische zorg. Misschien niet de ideale oplossing, maar een goede oplossing waar de mensen in het binnenland erg mee geholpen zijn.
  gemodereerd

 20. Cubaanse artsen…hahaha…het zijn vluchtelingen!!
  Hahaha..hoevelen van ze zijn echte artsen?!
  Ze moeten echt goeie goochelaars zijn want zover we weten is er geen hulp voor patienten in Suriname.Medicijnen zijn schaars en medische apparaten ontbreken.
  Wat ontbreekt zijn medische artsen die onze taal praten, ons begrijpen en bekent zijn met ons culturele background en weten welke bevolkingsgroep lijden aan ziekten die hun oorsprong hebben uit landen waar hun voorvaderen van afkomstig zijn.
  Wat we nodig hebben zijn nederlandse artsen want driekwart surinamers wonen in Nederland en bezoeken de dokter daar.Patienten met een surinaamse background is niet iets vreemd voor ze.Ondanbare sirinamers,het zijn dokters zonder grenzen die uit nederland komen en patienten behandelen!


  Maak melding

 21. Artsen ? Zal mij niet verbazen aks het gewoon economische vluchtelingen zijn die hun vaderland maar al te graag wilden verlaten.
  Heeft een instantie de diploma’s en getuigschriften van deze artsen op echtheid gecontroleerd ?
  gemodereerd

 22. Ja, die mense in binnenlant hebbe seeker regt op arts, ma dang kunne se tok die lookale mense opleide tot arts ov hebbe die lookale mense geen hersene? Ov flugte se self naar die stat wanneer se haale artse diplooma?


  Maak melding

 23. Iedereen heeft zo zijn eigen mening maar geen van die mensen steken maar ook zelf zijn handen uit enkel alleen maar kritiek niets is goed. Zeur niet kijk eens één keer in je eigen hart. Dankzij één van deze artsen heeft me moeder een paar jaartjes langer geleefd.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.