vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Staatsobligaties Suriname gewild door olievondst'

‘Staatsobligaties Suriname gewild door olievondst’

-

Does Travel - naar Suriname

Surinaamse staatsobligaties die in 2026 worden afgelost, zijn momenteel zeer gewild. De enorme vraag onder beleggers, die rekenen op een hoog rendement, is op gang gekomen door de recente vondst van olie in Suriname. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf vanmorgen.

Suriname heeft in 2016 succesvol een tienjaarsobligatie van 550 miljoen dollar geplaatst. De rente op de obligatie was 9,25 procent. De opbrengst werd onder meer gebruikt voor een lening aan Staatsolie Maatschappij Suriname.

Volgens de Telegraaf steeg het effectieve rendement op de obligatie dinsdag naar 12,6% door wat de krant noemt ‘de koopwoede’. Investeerders redeneren dat het vermogen van Suriname om te kunnen betalen aanzienlijk zal toenemen, als de olie komt.

Met deze obligatie troeft Suriname volgens de dataverzamelaar Bloomberg honderd andere landen af, die met hun staatsobligaties ook blijven dingen naar de portemonnee van pensioenfondsen en vermogende families, aldus de krant.

Afgelopen maandag beweerde de algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, dat de ene olievondst de Surinaamse overheid op termijn maar liefst US$ 15 miljard zal opleveren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

67 REACTIES
  1. Is Suriname niet falliet volgens bepaalde gasten???
    Alle landen hebben schulden. Anderen hebben niet eens goud, olie, gas, hout, bauxiet en water van goede kwaliteit.
    Voor een falliet land wilt wel een ieder het nu besturen.


    Maak melding
  2. Trouwens wie zegt mij dat de pandbrieven op termijn redament zal opleveren. Wordt er door de wereldrangorde deze pandbrieven erkent en gegarandeerd.
    Mij een groot vraag???
    Dus kopen zeg ik en je geld verspillen.

    Tjee


    Maak melding
  3. Enorme Onzin
    De koers is sterk gaan stijgen na dat de brug obligaties op 19.12.2019 is afgesloten en er extra zekerheden zijn ontstaan.
    De koers was gedaald naar 70% en is daarna gestegen in een paar stappen naar 85%.
    zie ingevoegde link na www voor gevoegd te hebben.
    bourse.lu/security/USP68788AA97/243043

    Als het goed is zie je daar het koersverloop. 10% plus op 20.12.2019.


    Maak melding
  4. Wendy ,

    Als het zo goed gaat met Su ,vraag ik me af waarom de mensen daar in Su zo klagen dat het erg slecht gaat met hun. Meeste van hen zijn jouw soort mensen die altijd klagen ,roven en moorden om te kunnen eten / leven.

    Ik zou nooit klagen en bedelen als het zo goed gaat met su zoals men zegt.


    Maak melding
  5. @Wendy, volgens mij heb je geen enkel benul van de economische toestand van Suriname.

    – Newmont en IAMGold royalties gaan niet meer naar de staatskas maar naar Oppeheimer.

    – Uit te keren dividend van Staatsolie gaat niet meer naar de staatskas maar naar Oppenheimer.

    – Dieselolie die Newmont afneemt van staatsolie niet meer betaald aan staatsolie maar aan Staatsolie maar wordt betaald aan Oppenheimer.

    Wie regeert er nu in Suriname, is het de NDP of Oppenheimer ? Daarnaast heeft Fitch Suriname gedegradeerd tot de junkstatus en daarmee staat het land op gelijke hoogte met Angola en Conga. En vergeet niet dat Staatsolie straks honderden miljoenen dollars moet inbrengen om mee te doen met het olieproject van Total en Apache. Geld wat ze hebben en waarschijnlijk op de Internationale kapitaalmarkt niet kunnen lenen tegen fatsoenlijke rentes.

    Wendy ik denk dat je een realitycheck nodig hebt.


    Maak melding
  6. De Wijsheid komt van boven.

    Zolang de gezaghebbenden met Wijsheid en Eerbied tewerk gaan, zal het beleid leiden tot een evenwichtige, plezierige en stabiele samenleving.

    Kortom!
    Het is niet het vele dat goed is, maar het Goede moet Veel zijn!
    Hopelijk lezen huidige en toekomstige politici dit.

    Be Honest, Gentle, Patient, Strong and Wise!
    Blessings


    Maak melding
  7. @Koos: Leuteren uit je nek is een vak, maar jij verheft het gewoon tot hogere kunst. Wat een onzin kraam jij uit. Alleen maar om de leugens die jullie elke dag het net op smijten nog enigszins in stand te kunnen houden. Wat een armoe in intellect en integriteit, echte VHPstreken. VHP, de meest corrupte organisatie ooit in Suriname moet zijn bek houden zoals exminister van OW&V Balesar dat ook doet om te voorkomen dat de gehele VHPtop wordt vervolgd! Of denk je echt dat jij het beter ziet dan de redactie van de Telegraaf? Sodemieter op van het net en ga wat doen met je waardeloze leven man!!


    Maak melding
  8. Wendy laat die gasten, allemaal die zo lelijk tegen jouw doen behoren bij Santhoki, die heeft de Telegraaf geplaatst en niet , De Ware Tijd , of Dag blad De west, Waar zijn die Hooggeleerden van de VES , Suriname 🇸🇷 komt steeds negatief in Beeld hoor ik ze altijd praten en hoe komen deze gasten van de Telegraaf met het news weer klap in gezicht van de Oppositie en velen hier op het Forum van de Waterkant, Suriname 🇸🇷 is Failliet maar waarom willen ze gaan zitten 🪑 De VHP ,De NPS ,PL , ik zou geen toep van een ander over nemen dus die allemaal roepen te schreeuwen dat Suriname Failliet is dan moeten ze ook geen stemmen 🗳 gaan zoeken in het Binnenland.Bert en Ludwig wat is jullie reactie op dit news die geplaatst is door de Telegraaf of is de Telegraaf ook van de NDP .


    Maak melding
  9. Suriname is rijk en toch leven heel veel mensen in armoede omdat VHP en NPS er altijd voor gezorgd hebben dat de rijkdom uit het land werd gesluisd. VHP en NPS hebben er altijd voor gezorgd dat Nederland en Amerika meer uit het land haalden dan erin stopten. Het geld dat in Suriname werd gestopt in de vorm van ontwikkelingshulp, leningen , overmakingen van familieleden en de opbrengsten van natuurlijke hulpbronnen is veel kleinder dan de bedragen die het buitenland aan Suriname heeft verdiend. VHP en NPS willen dit systeem in stand houden omdat zij er baat bij hebben.

    De economen die de oppositie ondersteunen met misleinde informatie denken aan de vergoedingen die zij van de oppositie zouden kunnen krijgen. Zij misleiden de gemeenschap met valse berichten en beweringen dat het land failliet is. Het is een politiek spel dat zij spelen. ” Wendy heeft het mooi uitgedrukt. ” Ze willen wel het failliete land wel besturen “. Je neemt toch geen failliete boedel over?


    Maak melding
  10. Als je obligaties koopt met een bepaalde looptijd, dan leen je ahw geld aan een bedrijf of instantie in de hoop dat je na de looptijd je eigen geld plus de beloofde renteopbrengst terug krijgt.
    Elias zei duidelijk dat het op te halen geld gebruikt gaat worden voor machines/motoren om de olie naar boven te halen en te verwerken. Hij versierde zijn bedelcampagne met een kleine Sriba dat er binnen 3 wkn weer een nieuwe bron zal worden aangeboord.
    Nu ik geen rente meer krijg op mijn spaargeld, beleg ik in edelmetalen en stenen. Ik hou Guyana in de gaten en denk bij mezelf : Sranang leri kroipie fos ju long no seri a meti fos ju sutu a pingo!
    STAATSolie zal eerst de eigen schulden moeten aflossen voordat obligatiehouders aan de beurt zijn.


    Maak melding
  11. Er zijn bepaalde mensen, zowel binnen als buiten Suriname, die het tot een kunst hebben verheven om Suriname telkens negatief te positioneren. Als het nou goed of slecht gaat met Suriname. Deze mensen hebben een soort tunnelvisie die constant hopen dat Suriname in een economisch ravijn dondert. De reacties zijn navenant.
    Zeker, de economische situatie is op dit moment (nog) niet waar het wezen moet.
    Daarom is het van groot belang om de economische ontwikkeling kritisch te volgen en onze opbouwende kritiek daarop te geven. Daar is op zich niks mis mee. blijf dat vooral doen. Maar als je komt beweren dat Suriname failliet is dan ben je destabiliserend bezig.Dan ben je bewust Suriname in een kwaad daglicht te stellen.
    Als je beweert dat Suriname failliet is dan heb je niet alles goed op een rijtje in je hoofd en ben je een waardeloze econoom.
    Theoretisch gezien is het eigenlijk onmogelijk voor een land om failliet te gaan. Een faillissement is namelijk een wettelijke constructie die in het leven is geroepen door de wetgever in een land. In de meeste gevallen zijn veel schuldeisers buitenlandse geldverstrekkers, die dus niet naar de rechter kunnen stappen om hun geld terug te vragen bij het faillissement van een land.In de praktijk kan een land wel besluiten om haar schulden niet meer te betalen. Dit levert in de meeste gevallen een verdieping van de economische ellende op, aangezien buitenlandse investeerders het vertrouwen verliezen in het betreffende land, en geen geld meer zullen willen lenen. Investeringen zullen uitblijven, waardoor het land in een soort van isolement zal komen te zitten. De rente zal omhoog schieten, evenals de inflatie. Import van goederen wordt zoals gezegd nagenoeg onmogelijk, waardoor de bevolking afhankelijk wordt van de productie binnen het eigen land. De munteenheid stort in, en hyperinflatie kan de kop opsteken.
    Het bovenstaande is op dit moment bij lange na niet aan de orde in Suriname. Sterker nog, er staan buitenlandse investeerders in de rij en die beweren dat het vermogen van Suriname alleen maar zal toenemen. Hoezo Suriname een failliet land? I rest my case.


    Maak melding
  12. Juichen op dit soort berichten kan je vergelijken met dat reclamespotje van de Nederlandse staatsloterij:
    De voorpret op de KANS om miljonair te worden.

    Een Bouta-lover ziet het verschil niet tussen aan de ene kant de realiteit en de gerelateerde problemen en obstakels en aan de andere kant de fantasie van de ideale situatie.

    Suriname heeft met de gecreeerde situatie overwegend meer zwakke punten en meer bedreigingen dan sterke punten en mogelijkheden.
    De positie van Suriname is zeer instabiel.


    Maak melding
  13. Dit soort nieuws ga je niet groot lezen in de media of horen.
    Waar zijn die zeikerds nu die schreeuwenden dat su failliet is?
    Nu wil iedereen obligaties hebben en denken die investeerders nu even niet aan corruptie. Als je maar alvast wat obligaties in je bezit heb heh want je wil de boot niet missen als je winstmarge in su vele malen hoger is dan elders. 😄😄😄


    Maak melding
  14. Hahaa kijk de Boutisten zetten de aanval in. Ze beweren dat er niks aan de hand is in Suriname. Welke Boutist durft cijfermatig te onderbouwen dat het geweldig gaat in Suriname ?

    Het land staat op de afgrond met loan sharks als lachende derde.


    Maak melding
  15. @peter.r. Ik ben het helemaal met jou eens.
    Mensen die niet verder denken en tunnelvisie hebben, nooit of nauwelijks buitenlands nieuws lezen of volgen , zullen altijd dom en achterlijk reageren. En t zijn steeds dezelfde idioten die er niets van snappen, die schreeuwen ja suriname is falliet.


    Maak melding
  16. @ Koos pas als er geen rijen meer zijn bij KFC, Naskip, Burger King, Mac Donalds, Chi Ming ectect. ( vooral ’s avonds) ga ik t eens met je zijn.

    Voor nu is t lekker toeven in Suriname. 😁


    Maak melding
  17. Aan de KUMAKOISI LOVERS: DE OBLIGATIEHOUDERS ZIEN HUN OBLIGATIES OVER ENIGE JAREN STIJGEN VANWEGE DE GROTE OLIEVONDST.

    ALS IK OBLIGATIES HAD ZOU IK ZE IN EEN KLUIS STOPPEN OMDAT ZE OVER ENKELE JAREN RENDEMENT ZULLEN OPLEVEREN.

    HET IS NIET ZO DAT HET PLOTSELING GOED GAAT MET DE ECONOMIE ZOALS ACHTERLIJKE WENDY SUGGEREERT.

    JE MOET ECHT OLIEDOM ZIJN OM ZELFS IN DIE RICHTING TE DENKEN.

    SURINAME ZAL DE KOMENDE 5 JAREN VERZUIPEN IN DE SCHULDEN.


    Maak melding
  18. Sta mij toe te reageren. Onderstaande zin heb ik gekopieerd dus de spelfouten zijn niet van mij!

    ” Voor een falliet land wilt wel een ieder het nu besturen”.

    Met deze opmerking wordt in ieder geval de indruk gewekt dat niemand een failliet land zou willen besturen. Dat is de kenmerkende gedachte van de Surinamer die alleen wil besturen als er een vetpot is. Maar een echte Nationalist en iemand die besturen als een roeping beschouwd, wil ook zijn failliete land besturen. Zijn enige doel is om het land weer “gezond” te maken.


    Maak melding
  19. In het kader van “Yes we can do the job” heeft minister André Misiekaba geweldige daadkracht getoond. Binnen 24 uur heeft hij ervoor gezorgd dat boeken uit schoolbibliotheken worden verwijderd. Kinderboeken, kookboeken, naslagwerken en sprookjesboeken. Goed gedaan minister en een schouderklop voor het zo netjes volgen van procedures, zegt de VHP in een persbericht. Boeken moeten eerst worden gescreend door het ministerie, aldus de minister.

    Dan hebben zijn medewerkers nog veel werk te doen, om de duizenden boeken die familie en vrienden in de afgelopen jaren hebben gedoneerd aan mediatheken en bibliotheken aan honderden scholen in heel het land. “Meteen uw ambtenaren aan het werk zetten minister, want wie weet zitten er misschien gevaarlijke sprookjesboeken bij van boze wolven en rovers in het bos. Dat kunnen we onze kinderen niet aandoen hoor! Nee, liever elke dag leugens en fake news op radio en sociale media om het volk te misleiden”.

    Het is volgens de VHP duidelijk dat minister Misiekaba met een politieke actie bezig is om de VHP te besmeuren. Misschien kan de minister net zoveel daadkracht tonen bij het volgen van procedures bij het aankopen van dure auto’s, de procedures bij het doorsluizen van US-dollars naar bevriende cambio’s, de procedures bij het storten van opmerkelijk hoge bedragen op de Surinaamse Postspaarbank, of de procedures bij aanbesteding van consultants en zo zijn er nog vele procedures, waar deze daadkracht zeer welkom is.

    “Maar we kunnen de minister geruststellen. De boeken zijn onschuldig, zijn bronnen van wijsheid waar onze kinderen op school nog veel van kunnen leren. De minister ook. We hebben ook voor hem twee boeken. Eén waarin wordt uitgelegd ‘Gij zult niet stelen’ en één getiteld: Alibaba en de veertig rovers. Minister ga door met dit krachtdadig beleid. U bent op de goede weg…op 25 mei op weg naar huis,


    Maak melding
  20. Gaat om de laatste opmerkingen, als neutrale burger, wil ik graag dat corruptelingen en andere misdadigers conform de grondwet aangepakt worden.

    Wanneer de volgelingen in volle partijcentra naast zulke bajes kandidaten zitten, om ok een deel van de koek te bemachtigen, lachen de misdadigers en dieven ze stiekem uit. Geslijm, blindheid en gierigheid om een aalmoes.

    Waar trekken we de grens?


    Maak melding
  21. Gezien een aantal minder positieve reacties op dit forum mag ik gerust stellen dat mijn opmerking ten aanzien van de tunnelvisie mbt het negatief bejegenen van Suriname niet geheel onwaar is.
    Bovendien valt op dat wanneer je een evenwichtig beeld probeert te geven van de economische situatie in Suriname je meteen wordt gebombadeerd tot Boutist(?). Alsof ik daar enige profijt van zou hebben. Beetje lachwekkend wel.

    Wat ik wel een mooie opmerking vond is van iemand die de laatste Fitch beoordeling
    aankaart. Terecht overigens. Want zo’n beoordeling moet serieus worden genomen.
    Wat doet zo’n kredietbeoordelaar nou precies (even kort samengevat).
    Die geeft aan de hand van bepaalde risicomodellen een rapportcijfer aan een land waaruit blijkt in welke mate een land haar schulden terug kan betalen en of beleggen in dat land wel/niet verstandig is.
    Dit rapportcijfer is van groot belang voor grote internationale beleggers en (internationale) geldverstrekkende instanties om te weten wat hun risico’s zijn.(kredietwaardigheid)
    Wat zijn de gevolgen indien dit ‘rapporcijfer’ laag is. Wat nu het geval is in Suriname.
    Internationale beleggers zullen hun aandelen verkopen en ‘weglopen’ en niet meer investeren en geldverstrekkende instanties zullen geen geld meer lenen. Dat zou economisch zeer desastreus zijn voor een land.
    Maar wat zeer frappant is in Suriname is dat (ondanks de lage rating)investeerders niet weglopen maar juist willen investeren in Suriname omdat ze van mening zijn dat het vermogen van Suriname alleen maar zal toenemen. (de investeerders ‘ruiken’ het geld) dan doet zo’n negatieve rating door Fitch kennelijk even niet terzake omdat er geld te halen valt in Suriname. Dat geldt ook voor de geldverstrekkende instanties die wel weten dat Suriname de leningen wel zal kunnen terugbetalen. Tot nu toe is niet gebleken dat deze geldverstrekkende instanties een weigerende houding hebben ten aanzien van de leningaanvragen van Suriname.
    Dus ja, de ratings van Fitch kunnen zeker van invloed zijn voor de financiële/economische ontwikkeling van een land. Maar door de vondst van olie/gas in Suriname (in tegenstelling tot Angola en Congo) weten de investeerders en internationale geldverstrekkers dat het vermogen in Suriname alleen maar zal toenemen waardoor terugbetaling gegarandeerd is. investeerders en de geldverstrekkende instanties zijn geen filantropische instellingen die op basis van het ‘vriendelijk gezicht’ van Bouterse geld lenen aan Suriname. Bij deze instantie’s gaat het alleen maar om geld verdienen. Als ze bij voorbaat wisten dat Suriname niet terug kan betalen dan zouden de leningen zeker niet verstrekt zijn. Laten we wel wezen. Ondanks de negatieve rating van Fitch zijn buitenlandse investeerders dus wel bereid te investeren in Suriname en van ‘weglopen’ is er helemaal geen sprake . En daar mag Suriname best wel verheugd mee zijn.


    Maak melding
  22. Een staatsobligaties is niets anders dan een staatslening. Bijna alle landen in de wereld geven staatsobligaties uit om bijvoorbeeld hun begrotingstekorten of hun vermoegensbehoefte te dekken. Als er grote belangstelling bestaat voor de Surinaamse staatsobligaties dan zegt dit wel heel veel over de ongevraagde waardering die door Fitch is gegeven. Beleggers zijn niet dom en kijken ook naar de motieven van Fitch om het land zo laag mogelijk te waarderen. Fitch blijkt dus niet zuiver te zijn gegaan. Fitch blijkt dus een bedrieglijke waardering te hebben gegeven.


    Maak melding
  23. @Peter R, als het allemaal zo rooskleurig is waarom kan Suriname dan niet lenen tegen fatsoenlijke rentes op de kapitaalmarkt ? Gezien veronderstellingen zou het terugbetalen van de lening geen probleem moeten zijn.

    @RobG, als de staat geen grip heeft op de royalities van newmont, iamgold en staatsolie dan is een aanpassing van de rating meer dan terecht. Gaat zelfs zover dan Oppenheimer de tarieven voor de stroom bepaald. Moet niet gekker worden.


    Maak melding
  24. @Ray Socialisatie:

    Het land is economisch kapot gemaakt en is bedolven onder de schulden. Deze failliete boedel moet overgenomen worden door kundige bestuurders die het land zeker in rustig vaarwater gaan brengen.

    Als Suriname in handen blijft van een Jap Japie met een scheermes zal er onherstelbare schade worden aangericht met of zonder Olievondst!!

    SURINAME MOET WORDEN VERLOST VAN DEZE MOORDENAAR VEROORDEELD IN EERSTE AANLEG.


    Maak melding
  25. Interessant voor de belegger ja, voor Suriname nee.

    Als je de inkomsten van de staat inpikt als onderpand voor de staatsobligaties dan worden ze vanzelf interessant, zeker met een rente van 9,5% en een lager risico op default.

    Interessant voor de belegger. Suriname loopt door het weggeven van de inkomsten een paar jaar aan de leiband van oppenheimer.


    Maak melding
  26. Rustig aan beleggers. Rustig aan. Er staan nog tien wachtenden voor u in de rij. U komt allen aan bod. Rustig aan. Whahahwhahawhahahahahahahaha.😂😂😂. Suriname voorwaarts. Geen tijd voor doemdenkers, negatievelingen en valse scenario’s. Het is zielig te aanschouwen hoever men wil gaan alleen maar om verkiezingswinst te boeken. En ja ,Suriname heeft nog een lange weg . Maar dat gaat Suriname niet weerhouden om een aanvang te maken. Het was een bittere teleurstelling voor de VHP en overige oppositie toen er op olie gestuit werd. In eerste instantie volgde de nodige felicitaties. Het heeft niet lang geduurd alvorens men zijn ware gezicht liet zien. De NDP moet niet over de olie gaan werd er geblaat. Weet je wat deze uitspraak betekent? Dat het niet gaat over de ontwikkeling van de Surinaamse bevolking in zijn totaliteit, maar eerder over de VHP. Die moet aan de macht! Hoezo? Bepaalt het volk dat niet zelf?

    Allerlei listige en misleidende informatie wordt verspreid. Lukt dat niet, zoekt men een andere uitweg. Zaken andersom draaien bijvoorbeeld. Hoe meer je dus bezig bent, hoe meer je laat blijven dat je geen shit geeft om de Surinaamse bevolking. Volgens de VHP bestaat de Surinaamse bevolking slechts uit de NDP. Hij heeft gelijk en op 25 mei zal weer blijken dat de NDP de totale Surinaamse bevolking representeert. Het nationalistische gevoel van de Surinamer is niet gebonden aan slechts een partij. Iedereen gaat gewoon op termijn er baat bij hebben. En niemand die beweert dat het momenteel geweldig goed gaat. Maar er zijn vooruitzichten. Het is dan beter positief te zijn. Een psycholoog kan zijn cliënt niet de grond inboren door hem allerlei sombere situaties voor te houden. Waar is die mee bezig?


    Maak melding
  27. @ Lucien

    “VHP, de meest corrupte organisatie ooit in Suriname moet zijn bek houden zoals exminister van OW&V Balesar dat ook doet om te voorkomen dat de gehele VHPtop wordt vervolgd!”

    Front heeft frauderende ministers naar Santa Boma gebracht en veroordeeld. Bouterse heeft deze veroordeelden in zijn Kabinet opgenomen als adviseurs etc.

    Bouterse beloofde de Halve VHP op te sluiten, er is nog geen enkel onderzoek gestart na 9 jaar. Dit terwijl de regering haar best doet om de onderzoeken naar haar mensen te frustreren.


    Maak melding
  28. De Opositie en de WK pessimisten en verder allen die fake nieuws en leugens verspreiden om de regering en onze enigste echte Volkspresident/leider in een kwaad daglicht te stellen hebben niet eens door dat ze een verloren strijd voeren, hoe dom kan je niet zijn. Boven genoemde zullen bovendien 25-20 een enorme dreun krijgen te verwerken waar men alleen maar diaree van zal krijgen. Suriname is voor de echte trotste hardwerkende Surinamers die geloven in eigen kunnen en zich ook 100% voor inzetten om het land tot grote hoogte te brengen en niet voor landverraders die hoogverraad plegen tegen hun eigen bevolking en uit zijn die aan de Neokolonialisten te verkwanselen die op hun beurt op hun achterste benen lopen en de laatste fase van het imperialisme inzetten terwijl we vechten voor dekolonisatie om zelfstandig verder op eigen benen te kunnen staan, nogmaals een verloren strijd voeren.

    Lang leve de revolutie!!


    Maak melding
  29. @Pakiratigri

    “Rustig aan beleggers. Rustig aan. Er staan nog tien wachtenden voor u in de rij. U komt allen aan bod. Rustig aan. Whahahwhahawhahahahahahahaha.😂😂😂. Suriname voorwaarts. Geen tijd voor doemdenkers, negatievelingen en valse scenario’s.”

    Waarom was de waarde van de eerste Oppenheimer obligaties dan gedaald naar 70% ofwel was de rente gestegen naar 13%.
    Waaron ging de koers van de eerste obligaties na 20.12.2019 toen de zekerheden bijgesteld werden van 70% naar 85% (plus 20%).

    Er staat geen enkele belegger in de rij alleen gokkers die nu hun belangen veiliggesteld hebben door alle nog beschikbare onderpand voor hun Obligaties te claimen.


    Maak melding
  30. @ RobG

    “Als er grote belangstelling bestaat voor de Surinaamse staatsobligaties dan zegt dit wel heel veel over de ongevraagde waardering die door Fitch is gegeven. Beleggers zijn niet dom en kijken ook naar de motieven van Fitch om het land zo laag mogelijk te waarderen.”

    Er is geen grote belangstelling de laatste obligatie is ondanks 100% betalingszekerheid, een rente van 9,8% niet geplaatst zoals gewenst ($ 150.000.000 maar $ 111.000.000) tegen een discount ofwel met een korting van 5%.
    U maakt ruis en gaat voor bij aan de feiten


    Maak melding
  31. In het artikel lees ik het volgende: “Afgelopen maandag beweerde de algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, dat de ene olievondst de Surinaamse overheid op termijn maar liefst US$ 15 miljard zal opleveren.”
    Gecommuniceerd werd at de olievoorraad op 300 miljoen barrels werd geschat. Uitgaande van een olieprijs van $60 is dat een waarde van $18 miljard. Volgens Jojo, en die weet alles, krijgt Suriname iets van 10% daar van aan royalties. Dat is dus nog geen $2 miljard en dat pas over een jaar of 6 en uitgesmeerd over een aantal jaren. Hoe komt Elias aan die $15 miljard?

    Wat de obligatie betreft, als het effectieve rendement stijgt dan wil dat zeggen dat de koers onder de uitgifteprijs is gedaald. Niet echt een teken van vertrouwen. Het zijn gezien de hoge rente gewoon junkbonds passend bij een CCC status.

    Volgens RobG heeft het buitenland meer verdiend aan de Surinaamse grondstyoffen dan Suriname. Dat krijg je als je je grondstoffen door buitenlanders laat weghalen voor een fooi. Waarde onstaat pas als je met die grondstoffen producten maakt. Daarvoor was de waarde alleen maar wat het kostte om ze uit de grond te halen. Als je er zelf niets mee doet en anderen het werk laat doen dan moet je niet zeuren. De Chinezen verdienen een veelvoud van wat Suriname krijgt met het hout dat ze weghalen. Suriname laat zich weer bij de neus nemen heer RobG en wie is nu de schuldige?


    Maak melding
  32. Als land ben je afhankelijk van leningen om de financiële huishouding rond te krijgen.
    De staatslening. Met leningen kan je investeringen doen in het land (bijvoorbeeld infra structuur). Elk land heeft een staatslening. Ook de ‘zogenaamde’ rijke landen ja.
    Het lenen is dus geen uitvinding van de huidige regering van Suriname. Ze lenen weliswaar meer maar dat heeft als reden dat er ook veel meer investeringen in het land worden gedaan. Hoewel ook hierover de meningen verdeeld zijn. Hangt ervan af vanuit welke oogpunt je het wil bekijken.
    Hoewel de economie tussen Nederland en Suriname niet te vergelijken is wil ik daar toch wat over melden. Nederland heeft een hele hoge kredietstatus wat inhoudt dat Nederland met een lage rente zou kunnen lenen. Maar wat schetst mijn verbazing? vandaag in de krant gelezen. Quote: ‘Begin augustus bleek dat de onzekere vooruitzichten van de Nederlandse economie er de afgelopen maanden voor gezorgd hebben dat Nederland steeds meer rente moet betalen over zijn staatsleningen.Beleggers zijn niet langer bereid geld toe te leggen op korte leningen aan de Nederlandse staat.
    Bovendien is de rente op Nederlandse staatsleningen de afgelopen maanden sterker gestegen dan die van andere landen met een triple A-waardering, de hoogste kredietstatus’. einde quote.
    Waarom dit voorbeeld: kennelijk is de krediet status van een land meer een handvat voor beleggers en geldschieters dan dat ze zich daarop blindstaren.
    Kennelijk kijken beleggers en geldschieters naar economische verwachtingen van een land om hun strategie te bepalen met als handvat de kredietstatus.
    Nederland heeft de kredietstatus AAA.Maar zal gezien de economische verwachtingen van Nederland toch een hogere rente moeten gaan betalen voor een lening. Frappant is dat eigenlijk.
    Dat in tegenstelling tot Suriname waar de kredietstatus erg laag is maar waarbij de investeerders/beleggers/geldschieters van mening zijn dat het vermogen van Suriname zal toenemen. Ze hebben dus vertrouwen in de economische verwachting van Suriname.
    Dit zijn niet mijn woorden maar dat van eerder genoemde instanties/beleggers.
    De rente die geldschieters hanteren is dus van diverse factoren afhankelijk. Ik heb geen inzicht in de rente’s die de geldschieters voor de leningen van Suriname hanteren en hoe dat zich verhoudt ten opzichte van andere landen. Of die rente’s te hoog zijn of niet te hoog zijn weet ik dus niet. Mocht iemand dat echt willen weten dan zou je dus al die leningsovereenkomsten van Suriname moeten natrekken om tot een juiste conclusie te komen en bovendien ook moeten vergelijken met andere vergelijkbare landen hoe dat zich daarmee verhoudt. Het heeft toch veel meer voeten in de aarde dan om zo uit de losse hand te beweren dat de rentepercentage’s voor Suriname hoog zijn. Wie weet heeft Suriname wel mooie percentage’s kunnen bedingen voor de leningen. You never know. Maar aan een concreet antwoord waag ik mij niet aan.


    Maak melding
  33. Loes bere Loes bere Loes bere Loes bereh

    De tegen partij, De oppositie het overgrote deel van dit Forum jullie zijn weer aan de scheiterij.
    25 mei 2020 gaan jullie allemaal springen van de Bosje Brug.


    Maak melding
  34. Hoi peter R.

    Jouw posting is erg interessant. Niet gewend dat men zo inhoudelijk op zaken ingaat maar toch ook evenwichtig (zonder al die kos kosie onder elkaar.) zeer prettig! daarom moet ik toch even reageren. normaal gesproken reageer ik niet want de meeste reacties zijn gewoon bagger. Ik vraag mij soms af waarom sommige Surinamers zo’n haat ten opzichte van Suriname vertonen. Dat je tegen Bouterse ben kan ik begrijpen maar waarom altijd het goede nieuws uit Suriname afkraken?
    Opvallend dat Nederland ondanks die AAA status toch meer aan rente moet gaan betalen. Wat is het nut van die hoge status dan?


    Maak melding
  35. @Hans van den Broek,
    Naast de ontdekte hoeveelheid aardolie is er ook een grote hoeveelheid aardgas ontdekt. De grootte van dit gasveld is ruim de helft van de omvang van het gasveld in de provincie Groningen. Volgens schattingen moet er in het Surinaams gasveld ruim 1,5 miljard kubieke meter gas aanwezig zijn. Ik denk dat de heer Elias deskundig genoeg is om een reële schatting van het bedrag aan inkomsten voor de staat kan maken.


    Maak melding
  36. Elias zei afgelopen maandag ook dat het nog niet bekend is hoe groot de gevonden olievoorraad is. Daar wordt nader onderzoek naar verricht. Dit is echt de huid verkopen voordat de beer geschoten is. Ondertussen is de staatschuld ruim 3miljard USD.


    Maak melding
  37. Elias zij dat verlopige boring een bedrag van 12 miljard opbreng .

    Dat bedrag van 12 miljard zijn nog geen in komsten van Suriname alleen .

    Guyana gaat past over 7 jaren 700000 vaten Olie per dag produceren .

    In Olie industrie ziet men een bedrag als 12 miljard nog als snoep geld .

    Een Raffinaderij alleen bouwen voor het Raffineren van 100000 barrels kost tussen de 5 en 7 miljard USD .

    Staats Olie zou dan geld moeten lenen om dit te bouwen .

    De uitbreiding of aanpassing van Staats Olie heeft al 2 miljard gekost waar men maar 15000 barrels per dag heeft .


    Maak melding
  38. De Centrale bank van Suriname heeft in 10 jaren nooit het bedrag naar 1 miljard te brengen in kast .

    Er is een wereld Crisis volgens NDP Regering daarom kon men niet staren .

    Zelf de pensioen geld van de ouderen heeft NDP Regering op gegeten .

    NDP Regering heeft zelf schulden bij de Cambio .

    NDP Regering heeft de kast te goeden van de banken en Cambio ook gebruik laat Boegdraad komen uitleggen waar de kast te goeden zijn gebleven .


    Maak melding
  39. Getwijfeld of ik wel moest reageren. Toch maar gedaan.
    Ik vrees dat jullie er de ballen van hebben begrepen. Niet erg, iemand weet over elk onderwerp alles.
    Ik val vast in herhaling, maar ik vind het zo een mooi voorbeeld:
    oom Bert heeft van zijn vrouw leren timmeren, ik heb van een vriendin leren schoffelen. (eerst lachte ze me uit en vroeg me wat ik aan het doen was)

    De HANDEL in deze obligaties staat HELEMAAL los van Suriname en van Staatsolie

    Ik zal met een voorbeeld dit proberen duidelijk te maken.
    In 1990 kocht ik voor HFL 50.000 Staatsobligaties rente 9%!!
    Elk jaar kreeg ik HFL 4500 rente (Dus elk jaar, geen rente op rente)
    Toen ging de rente op de kapitaalmarkt (de zgn lange rente) dalen. Heerlijk.
    Want ik had die Staatsobligaties die mij 9% rente opleverde. Naarmate de rente verder daalde werd ik blijer.
    Omdat beleggers (NIET de overheid) natuurlijk liever mijn 9% wilden dan de rente die intussen steeds verder was gedaald.
    Hoe laten ze het merken dat ze heel graag mijn Staatsobligatie wilde hebben?
    Daar zit nou net de crux.
    Ze gaan bieden, ze gaan tegen elkaar opbieden. De prijs van mijn obligatie, (de koers) werd steeds hoger. Mooi mang (tenminste als je wilt verkopen)
    Stopt dit nooit? Ja het stopt zodra de rente niet verder daalt en natuurlijk aan het eind van de looptijd dan is de koers (de prijs) weer 100%.
    Dan moet de Staat de obligatie terugkopen en ontvang je je inleg terug. In de tussentijd heb je een mooie rente ontvangen.

    De koers van de obligatie waar in dit artikel over geschreven wordt was fors weggezakt tot ongeveer 71%. Goedkoop? Sommige beleggers (de kopers) vinden van wel, anderen (de verkopers) vinden van niet
    In 2023 moet de koers weer 100% zijn, zijnde de prijs van de obligatie.
    Dus wie hebben de koersstijging veroorzaakt?
    Vragers, kopers, beleggers, speculanten.
    Helaas voor de personen hier die victorie kraaiden. Suriname heeft er dus helaas niets aan.

    Tot zover mijn reactie op dit artikel.
    Misschien dat ik straks ook nog reageer op een enkel forumlid hier


    Maak melding
  40. Als men aan geeft dat de waarde van de Olie fonds 20 miljard USD is ,wel niet zeggen dat de 20 miljard USD alleen voor Suriname is .

    Elias gaf ook aan Suriname is niet in staat de Olie dat op in zee word gevonden te verwerken op land of in de Raffinaderij wat men nu heeft gebouwd .

    Suriname kan alleen Ruwe Olie verkopen waar je niet zoveel verdient .

    Suriname zou dan opslag tanken moeten bouwen om het Olie aan land te brengen .

    Opslag tanken waar je 30000 barrel Olie kan op slaan , om dat later terug te pompen naar Olie tankers .


    Maak melding
  41. Staatsolie heeft 20% in dit veld. Dus ook de investeringen om over 5 jaar olie op te kunnen pompen, moet Staatsolie voor 20% aan bijdragen. Waar halen ze die 650 miljoen US dollars vandaan?


    Maak melding
  42. Al krijgt Suriname een AAA+ rating van de fitch het is en zal op 0 blijven uitsteken met de huidige beleidsmakers en dragers. Ze zitten allemaal te denken hoe,waar en wanneer ze hun zakken kunnen vullen.


    Maak melding
  43. Er zijn altijd mensen die klagen en bedelen. Werkschuw.
    Zet een advertentie dat he iemand zoekt vr een werk . Kijk of ze reageren. Nee ze willen naar lanti.
    In nl pinaren mensen ook. Sommige moeten van 20 euro per week uitkomen. In USA heb je ook armen. Mensen die 3 banen hebben.
    Als je niet wilt werken heb je geen geld nodig.
    Mijn moeder was huisvrouw en hft 9 kinderen n mijn vader was kostwinner. Ze hebben een huis gebouwd. Niemand ging naar casino of elke dag uit.
    Je moet zitten en wachten wat regering voor je doet. Maak geen moeite.


    Maak melding
  44. Wellicht dat ik onvoldoende scheld, want mijn reactie op dit artikel is niet geplaatst.
    Men is aan het beoordelen. Te weinig scheldwoorden wellicht.
    Nu mijn reactie op een tweetal personen alhier.
    (als dit wel geplaatst wordt)
    @ Rob
    Je eerste zin
    Een obligatie is geen lening!
    Een obligatie is een schuldbekentenis
    Een bedrijf of de staat leent geld (Staatslening) en geeft je een waardepapier als bewijs.
    Dit bewijs (obligate = verplichting; is een schuldbekentenis van de Staat)

    @ peter
    Er zitten nogal wat veronderstellingen in je postings, maar ook wat fouten.
    1. Als land ben je afhankelijk van leningen om de financiële huishouding rond te krijgen.
    Natuurlijk niet. Ik heb een jaar of wat geleden Rob hier ook al op gewezen.
    Het is wel het adagium van deze regering. LENEN
    Je huishouding moet je op orde hebben. Dat geldt voor gezinnen, bedrijven en de overheid.
    Lekker zoals jij het wilt
    2. Investeren doe je om de productiecapaciteit te vergroten, niet voor consumptieve doeleinden, doe je dit wel dan kom je onherroepelijk in de problemen.
    3. Nederland versus Suriname.
    A) Je neemt een stuk over uit een door jouw gelezen artikel . Echter heb je gekeken naar de rente op Nederlandse staatsobligaties . Besef je wel wat een stijging van deze rente betekent. Voor alle zekerheid voeg ik een link toe
    Lees mijn posting hier boven, die nog niet geplaatst is, met name over rol van beleggers
    B) Van wie leent Nederland en waar leent Nederland
    Op de weekstaat van de CBVS kan je zien dat minister Hoefdraad in maart minder dan nul SRD op zijn rekening had staan. De Staat stond rood.
    EN
    De staat heeft schatkistpapier geplaatst bij de CBVS. Dit geld is rechtstreeks naar de banken gegaan (ook af te lezen op de weekstaat).
    Lenen op de kapitaalmarkt in EURO’s!!!!! bij Nederalndse beleggingsinstellingen
    Suriname leent ook op de kapitaalmarkt , maar niet in SRD, (denk eens na hoe risicovol dit is!)
    Nu even , zonder aanmatigend te willen zijn, een economie bestaat uit drie sectoren
    De particuliere sector (gezinnen en bedrijven)
    De overheid
    Het buitenland.
    Om het te versimpelen stel ik even dat de export even groot is als de import. Saldo buitenland is dan nul
    Als er een particulier spaaroverschot is (zoals in Nederland) dan MOET (dit is een economisch wetmatigheid) er logischerwijze een begrotingstekort zijn. Het is een noodzaak.
    Er MOET immers geïnvesteerd en geproduceerd worden
    Ik hoop dat het tot nu toe te volgen is.

    4. Je stelt dat je geen zicht hebt op de rente-écart tussen landen.
    Merkwaardig,
    Hiervoor behoeft men niet alle leningen van Suriname te vergelijken met alle andere landen
    Het is een ieder hier bekend dat de rente die Suriname nu betaalt, tussen de 9% en 10% ligt
    Kijk even naar de link en de rentepercentages die Nederland betaalt.
    Is de rente die Suriname betaalt hoog vraag je jezelf af.
    De vraag stellen is deze beantwoorden.
    *Betaal je liever 9% dan 1% rente?
    * Waarom zou jij bijvoorbeeld 15% moeten betalen als jij geld leent en minister Hoefdraad of minister Abdoel of vul maar in welke minister, slecht 7%.
    Kredietwaardigheid, de mogelijkheid tot terugbetalen, onderpand
    Je laatste zin:
    “Wie weet heeft Suriname wel mooie percentage’s kunnen bedingen voor de leningen. You never know. Maar aan een concreet antwoord waag ik mij niet aan.
    Dan lees je de postings hier niet, dan lees je niet wat minister Hoefdraad zegt,
    Suriname leenbt tegen meer dan 9%, betaalt daarenboven de rente vooraf en moet extra zekereheden verschaffen.
    Je hoeft je dus nergens aan te wagen; het is een feit Het heeft al plaats gevonden. Retrospectief.

    Wat je eerste posting betreft pik ik slechts een zinnetje eruit
    En wel de zin
    “Sterker nog, er staan buitenlandse investeerders in de rij en die beweren dat het vermogen van Suriname alleen maar zal toenemen.

    Waar baseer je dit op?
    Als buitenlandse investeerders in de rij staan, dan heeft Suriname de regie, dat moet je wel met mij eens zijn.
    Wat betekent dit dan, hoe kan je hier gebruik van maken?
    1. Lenen bij de buitenlandse investeerders en eisen dat je teug mag betalen in eigen valuta (SRD!) Hieroor loop je niet het risico dat de valuta die geleend hebt in waarde stijgt, wardoor je nog meer moet gaan terugbetalen
    2. Geen onderpand
    3. Lagere rente dan de nu gehanteerde bijna 10% rente
    4. Rente achteraf betalen en niet vooruit
    Aangezien Suriname geen van deze zaken helaas kan bepalen heeft zij niet de regie,maar de buitenlandse investeerder heeft de regie, is de baas


    Maak melding
  45. Mijn rendement van 2015 is vr 99% al binnen mei wordt de laatste tranche uitbetaald,ga nu weer vr vijf jr beleggen,geloof in eigen kunnen;lekker verdiend


    Maak melding
  46. @Hans van de Broek
    😂
    Ik weet lang niet alles maar een heel klein beetje van alles.

    Elias komt tot deze waarde omdat hij een multiplier gebruikt. Voor dat er overwinning nagedacht zal kunnen worden zullen nog een aantal boringen succesvol moeten zijn en de bewezen reserves 3-5 maal hoger moeten worden.
    Verder moet hij er wel van uitgaan dat Staatsolie voor 20% gaat deelnemen en dat een deel van de spinoffs (support industrie en dienstverlening) in Suriname gaat landen.

    Beste RobG u maakt zich grenzenloos belachelijk door kortzichting naar het gas te verwijzen en te verklaren dat 1,5 miljard m3 gas ongeveer de helft van het Groningergasveld zou bedragen. Slochteren alleen was goed voor 2.800 miljard m3 ofwel bijna 2.000 maal het volume van alleen Slochteren. Tot voor kort werd er jaarlijks meer dan 20 miljard m3 gas uit de Groninger grond gepompt.
    Het gas zal gebruikt worden als energie voor de verwerkingsinstallaties op de FPSO en afgefakkeld worden als de druk te hoog is.

    Beste RogG u bent het bewijs dat een NDP regering slechts onzin gebruikt als informatie om het volk te belazeren. Kijkt u het Dubai filmpje van Misiekaba uit 2014 eens terug.


    Maak melding
  47. “Suriname heeft in 2016 succesvol een tienjaarsobligatie van 550 miljoen dollar geplaatst. De rente op de obligatie was 9,25 procent. De opbrengst werd onder meer gebruikt voor een lening aan Staatsolie Maatschappij Suriname.
    “Volgens de Telegraaf steeg het effectieve rendement op de obligatie dinsdag naar 12,6% door wat de krant noemt ‘de koopwoede’. Investeerders redeneren dat het vermogen van Suriname om te kunnen betalen aanzienlijk zal toenemen, als de olie komt.”

    Even een recap.
    Nergens is onderbouwd dat het rendement op de obligatie ook op 12,6% uitkomt. Dit kan alleen maar als de obligatie ook onder de nominale prijs is verkocht, immers de rente is volgens mij vaste couponrente van 9,25% of als je een koersrendement (marktrente) hebt die immens gaat stijgen.
    Discutabel, omdat de lening van USD 550 miljoen op 26 oktober 2026 volledig moet zijn afbetaald. Inclusief de halfjaarlijkse rente kom je ongeveer uit op USD 1,5 miljard. Als de olie voor de kust van Suriname pas over effectief 5 tot 7 jaar in productie gaat en wij leven nu in 2020, vraag ik mij af of Suriname van nu tot 2026 aan haar verplichtingen kaan voldoen.
    De Staatsolie directeur gaat er verder van uit dat de olievondst Suriname op termijn 15 miljard kan opleveren. Dat is als Staatolie voor 20% kan mee participeren op een deal met Apache en Total en ongeveer 10% royalty’s zou kunnen binnenhalen. Wat neerkomt op een totaal van USD 150 miljard (=100%) of wel 2,5 miljard vaten tegen USD 60.
    Apache en Total zitten nu op een put met een voorzichtige berekening van 300 miljoen vaten? Je zou dus iets meer dan 8 keer de huidige hoeveelheid olie moeten vinden. Tel uit je winst. Halve waarheden en hele leugens.

    peter r. 29 januari 2020 At 12:31
    Leuk verhaal maar is totaal geen realiteit. “Theoretisch gezien is het eigenlijk onmogelijk voor een land om failliet te gaan.” aangevuld…, omdat landen een soevereine status hebben t.o.v. andere landen. Dit is boeken en google logica.
    Als een land haar schulden niet meer kan betalen hebben wij het over een schuldencrisis. In de “praktijk” noemen wij dit een staatsbankroet ofwel in de “volksmond” een faillissement. De negatieve gevolgen van zo’n staatsbankroet noem je zelf in je onderbouwing. Waarom anderen meteen voor “niet alles goed op een rijtje hebben in hun hoofd” en “waardeloze econoom” worden uitgemaakt is voor mij een raadsel en niet geheel duidelijk.
    Zelf geef je helaas geen degelijke onderbouwing waarom Suriname het volgens jou het zo goed doet, anders dan dat jij beweert dat er buitenlandse investeerders in de rij staan. Nergens kan ik hier een onderbouwing van vinden en al helemaal geen cijfermatige onderbouwing die Jojo zo vaak genoeg in jip en janneke taal voor je (jullie) heeft neergepend.
    En als dat verhaal van de vele investeerders waar zou zijn, dan zijn het geen investeerders die geld erop toe gaan leggen voor Suriname. Ze gaan eerder voor een zoveelste lucratieve deal om als multinational beter van te worden en voor Suriname de krenten achter te laten. Nu al moet Suriname door de economische ellende waarin zij nu terecht is gekomen tegen woekerrentes geld lenen, één van de negatieve gevolgen zoals je die zelf beschrijft. Mijn advies, als je in het vervolg uit boeken kopieert dat je dan zelf even de verdieping in gaat.

    De kredietstatus van Nederland meenemen in je volgende betoog wekt de suggestie dat je toch een vergelijk probeert te trekken tussen Suriname en Nederland…appels en peren.
    Het feit alleen maar dat je als rechtgeaarde Surinamer aangeeft geen inzicht te hebben in de schulden positie van Suriname inclusief rente die betaald moet worden, zou jij je al verre van dit soort discussies moeten houden. Lees en luister naar de wijze lessen van Jojo, want je snapt er net als dat kind RobG verder niets van.
    En dit is niet negatief bedoeld…

    pakiratigri 29 januari 2020 At 14:15
    “Allerlei listige en misleidende informatie wordt verspreid. Lukt dat niet, zoekt men een andere uitweg. Zaken andersom draaien bijvoorbeeld.”

    Leuk geprobeerd, maar het blijft het handelsmerk van de NDP. Jullie blijven proberen de illusie van waarheid te creëren. Nog steeds denken jullie keer op keer leugens te herhalen, waarbij anderen het uiteindelijk zullen gaan geloven.
    Jammer, het volk heeft het door, het is afgelopen!


    Maak melding
  48. Nieman bepaald wat ik moet schrijven ik ben tot de basis school gegaan dat geeft ik aan .

    Maar toch ga ik huizen samen met mij doelgroepen huizen bouwen .

    Grond en Grondstoffen hebben mij voorouders en de kolonisten achter gelaten .

    Ik wacht niet op Olie om mijn bijdragen te leveren aan de doelgroepen .

    Jij schijf een heel bijbel heeft nu tijd om een bijbel door te nemen .

    Bij je al op een Boorplaatform gegaan .


    Maak melding
  49. jij schrijf de handel staat los van de obligaties staats Olie en Suriname .

    Wie geeft ze dan uit .

    Een vrouw heeft mij leren timmeren goed lezen .


    Maak melding
  50. De handel in Obligatie staan lost van staats Olie en Suriname .

    Moet dit de juiste beeld zijn van de onderwerp .

    Heb jij een fout gemaakt of is dit juist .


    Maak melding
  51. RobGay,

    NDP heeft gezorgd voor :
    JUNK-STATUS !!!!!!!!!!!!!!!

    Oppenheimer is eigenaar van een FAILLIET land.

    Droom lekker verder in de krochten van de Bijlmer.


    Maak melding
  52. Wendy,

    als jij je paranoïde, geindoctrineerde paarse broodmolen opentrekt, zet heel China de vuilnisbakken buiten.
    🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳


    Maak melding
  53. Staatsolie kondigt een nieuwe obligatie aan van $150.000.000 voor de lokale en regionale markt 7% voor 5 jaar en 7,5% voor 7 jaar. Inschrijving voor Mei ofwel voor de aflossing van 14 mei van de huidige obligaties.

    Zoals reeds voorspeld op 14 mei 2020 zou Staatsolie haar huidige obligaties niet kunnen aflossen en er is cash nodig voor projecten die niet uit de eigen cashflow gefinancierd kunnen worden.
    We moeten wel onder ogen zien dat met de Brokkopondo dam en de productiecapaciteit van EBS, afhankelijk van de verkoopprijs van de elektriciteit, de balans van Staatsolie zeker aanzienlijk versterkt is. Lenen kan daardoor wat makkelijker zeker als het productief ingezet gaat worden.

    Elias geeft aan dat hij uit eigen middelen (afschrijvingen en waarschijnlijk ingehouden winst) fors wil investeren. Hij is duidelijk; stroomlijnen van de raffinaderij, investeren in IAM Gold Saramacca en Optimalisatie van Brokkopondo zodat het voor haar volle capaciteit uitgenut kan worden. Dat laatste is toe te juichen als het maar geen 100% Tapa Jay wordt. Brokopondo wordt voor slechts 50 -60% benut door te weinig water aanvoer. Het is dus zaak Brokopondo effectiever te gebruiken door het als een batterij in te zetten.

    Beste meneer Elias u bereid zich duidelijk voor op een regime change. Na 25 mei zullen er genoeg mogelijk heden zijn om suriname duurzame energie te geven en de waarde van Brokopondo met beperkte investeringen te verdubbelen.


    Maak melding
  54. Veel mensen hebben in suri geen vast inkomen .
    De schuld van de staat is ook een schuld op elke inwoner in suri .
    Het bruto product en de prijzen uit verkoop dekken nog niet de aflossing van de schulden die suri heeft .
    Vandaar dat een van de laatste staats leningen geweigerd werd bij imf en geld leende van india .
    Om schuld versneld aftelossen is er net als met de goud vondst volgens mij haast geen andere optie dan ook deze vondst teverkopen .
    Zolang er sneller word uitgegeven dan geld verdient zal dat zo blijven volgens mij.
    De schulden naar beneden lukt alleen door minder uitgave en meer inkomen .
    Het volk moet inkomen een vast inkomen zodat zij de economie kunnen verbeteren van binnen uit.
    Aan partijen de eer omtezorgen dat het mogenlijk word .
    Werkgevers trekken dus uit weet ik het waar en van dat wat suri aan grondstoffen heeft een direkt kant en klaar product maken dan komt er werk en inkomens basis .
    Nu met alles wat men vind is het alleen lippen afvegen


    Maak melding
  55. Pico Brada
    Ik heb je posting gelezen. Goed mang van de investering van 50k in obligaties tegen 9%.
    Wat ik wellicht voor RobG in een goed rekensommetje dat van de koers duidelijk wil maken:
    Voor 1 obligatie van € 1.000 tegen 9% rente gekocht. Dus levert de rente per jaar, bij onveranderde rente op de kapitaalmarkt, € 90.
    Daalt de rente (zoals Pico aangeeft) stel naar 8% dan MOET de waarde van de obligatie stijgen om dan tegen een rente van 8% € 90 op te kunnen leveren.
    Dus wordt de waarde van de obligatie X = € 90/8% uitgewerkt levert een koerswaarde op van € 1.125 van de obligatie
    Daalt de rente naar 3% dan is de waarde van de obligatie van € 1.000 gestegen naar
    X (de nieuwe waarde van 1 obligatie) = € 90 / 3% uitgewerkt leert dan dat de obligatie waarvoor Pico € 1.000 heeft betaald op het moment dat de rente is gedaald naar 3% een ander € 3.000 neertellen om de obligatie te kopen van Pico
    Is een simpel rekenvoorbeeld RobG hopelijk begrijp je deze

    Pico brada libi deng want yu e broko a san djie deng maar ze snappen het waarschijnlijk toch niet


    Maak melding
  56. Omgekeerd geldt dus, RobG, dat als de rente stijgt mijn vriend Pico minder voor zijn obligatie zal vangen stel de rente stijgt naar 12% dan is de waarde van de obligatie € 750 dus een verlies voor Pico van € 250. Dus zal Pico niet verkopen want dan ben jij RobG de lachende want na de looptijd krijg jij dus € 1.000


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES