dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPetitie over bestrijding AOW-gat van Surinamers aangeboden

Petitie over bestrijding AOW-gat van Surinamers aangeboden

-

Does Travel - naar Suriname

De bestrijding van het AOW-gat van Surinamers is na decennia van actie en strijd wellicht dichterbij dan verwacht. Dit concluderen afgevaardigden van Het Overkoepelend Orgaan Bestrijding AOW-gat Surinaamse (ex-) Koninkrijksgenoten (afgekort HOOB AOW-gat) en Bondgenoten, na de aanbieding van de geactualiseerde petitie.

Deze petitie werd gisteren, dinsdag 28 januari, in het gebouw van de Tweede Kamer der Staten Generaal in Den Haag aangeboden aan de Nederlandse regering en leden van de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal door tussenkomst van de leden van de Vaste 2e Kamer Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Na een woord van welkom door de woordvoerder van de Commissie, mevrouw Corrie van Brenk gaf de heer Iwan Leeuwin, coördinator HOOB AOW-gat, een korte toelichting over de beweegredenen van HOOB AOW-gat en Bondgenoten van het aanbieden van een geactualiseerde petitie. Hij vertelde over de vele acties en bijeenkomsten van de Surinaamse gemeenschap(pen) in Nederland in historisch perspectief en de voortschrijdende inzichten.

Vervolgens was het de taak aan Mevrouw Dr. Barryl A. Biekman, (adviseur HOOB AOW-gat) om de Kamerleden in kort bestek de opbouw, het doel, kortom de inhoud van de PETITIE uit te leggen. Daarbij werd benadrukt wat de Surinaamse gemeenschappen aan een rechtvaardige houding en politieke en bestuurlijke daadkracht verwachten. “De Surinaamse gemeenschappen rekenen op u. Na decades van actie en strijd zouden we graag zien dat er dit jaar, ter gelegenheid van de Herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname een doorbraak wordt gerealiseerd ten gunste van alle Surinaamse gedupeerden”, hield ze de Kamerleden voor. “Ook aan de zijde van het Kabinet en Parlement van de Republiek Suriname worden positieve acties verwacht in de zin dat ze dit vraagstuk hoge prioriteit geven, Dat wil zeggen zichtbare politieke aandacht”, benadrukte ze verder.

Mede namens de delegatie van HOOB AOW-gat bedankte Biekman alle opgekomen Fracties. Ze bracht in herinnering de positieve acties van Fracties DENK, SP en 50plus. HOOB AOW-gat is blij dat de Fracties nu bereid zijn om zich meer te verdiepen in dit complexe vraagstuk. De Coalitiepartners van D66 en het CDA werden ook bedankt voor de relevante vragen2 die zij op 22 januari jl. hebben gesteld aan de Minister van SZW over de gedeeltelijke AOW-opbouw van in Nederland wonende mensen met een Surinaamse achtergrond.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

38 REACTIES
 1. Dit geldt dan ook voor de mensen met een Antilliaanse achtergrond die ondanks het hebben van een Nederlands paspoort ook een AOW gat hebben.En wat betreft de geboren Nederlanders die jaren in in het buitenland gewoond hebben? Die hebben ook een AOW gat. Volledige AOW krijg je als je 50 jr onafgebroken hebt gewoond in het land Nederland.Niet het koninkrijk der Nederlanden zoals zoveel Surinamers denken


  Maak melding
 2. Aanvulling.
  Vijftig jaar na je vijftiende verjaardag.Nu de AOW leeftijd verhoogd wordt in een langzaam tempo zal het straks 16 jr worden en later 17 jaar als de AOW naar 67 jaar gaat


  Maak melding
 3. Hoe vaak moet nog uitgelegd worden dat het recht op AOW wordt opgebouwd gedurende de tijd dat een persoon INWONER van Nederland is. Het LAND Nederland. NIET het KONINKRIJK der Nederlanden. Dr. Biekman is vast geen doctor in de rechten.


  Maak melding
 4. het is opmerkelijk eerst de 19.000.000 terug
  daarna olie en gas gevonden in suriname
  en nu de aow gat.
  tijdens deze president gebeuren en zo veel gooie en minder gooie dingens
  oja en de president is naar de rechtzaak geweest


  Maak melding
 5. de waarheid…

  JUNK STATUS
  President moet 20 JAAR BAJES voor massamoord uitzitten…
  Governor rooft, steelt en belazert de boel..
  Misiekaba verbiedt schoolboeken….
  751 kilo drugs afkomstig uit Suriname onderschept in Engeland….

  btw….19,5 miljoen is NIET terug, er ligt een HB van het OM.
  Ook hier zit mogelijk frauduleus handelen van
  v. Trikt achter.


  Maak melding
 6. Je kan dit honderduizend keer uitleggen aan Surinamers ze willen het gewoon niet snappen.DeSVB is zo vaak te gast geweest op uitnodiging van Surinaamse organisaties om het AOW vraagstuk haarfijn uit de doeken te doen maar het komt helaas niet binnen.De Tweede Kamer heeft dit vraagstuk heel vaak op de agenda gehad en behandeld.Het Europees Hof heeft zich er ook over gebogen.


  Maak melding
 7. Als de regering besluit om iedere Surinam,er en Antilliaan (en geboren Nederlander die een aantal jaren in het buitenland heeft gewoond) alsnog de volledige AOW uitkering te betalen dan moet dat met terugwerkende kracht. Laat men eens gaan uitrekenen hoeveel miljarden dat gaat kosten. Dan begrijpt men misschien dat het nooit gaat gebeuren.

  Als ex-Surinamers enz. die er geen recht op hebben volledige AOW gaan krijgen dan gaan Turken, Marokkanen en alle andere nieuwe Nederlander (miljoenen inmiddels) daar natuurlijk ook om zeuren. Conclusie, vergeet het maar.

  Suriname gaat toch rijk worden? Ga daar maar om AOW vragen, tenslotte heb je daar belasting betaald in je Surinaamse jaren, niet in Nederland.


  Maak melding
 8. Het komt wel binnen , maar toch vinden velen het onterecht, je moest heel Nederlands doen, het was ook goed zo, maar in je achterhoofd heb al die tijd Nederlands geleefd, je sprak Nederlands, kreeg Nederlandse les enz, maar je krijg niet het zelfde aow bedrag, je wil het niet begrijpen,al leg je het Honderd keer uit


  Maak melding
 9. En toch, Turken ,Marokko, of wie dan ook, Suriname heeft een ander gevoel, heel Nederlands vele zijn op gegroeid met Nederland alsof je een Nederlander was, hoe kan je dat 100.000 keer uitleggen, en ze willen dat maar niet snappen.


  Maak melding
 10. Bere furu tori aanvulling AOW-gat of niet met 50 euro erbij gt het geen zoden aan de dijk leggen,multi vraagstuk is mislukt;wees opgepast deze gasten zijn gewend honderdjarige oorlogen uit te vechten😂😂😂😂😂😂dat wordt wat honderdjarige multi oorlog;love Su


  Maak melding
 11. Het is vechten tegen de bierkaai,lees het ingezonden stuk van @ hans vd Broek en @ Percival en @ Moe Van. AOW uitkering heb je zelf betaald, als je ervoor gewerkt heb krijg je die. Als 15 jarige begint de overheid je AOW uitkering, voor je opzij te zetten mits je in NL woont.
  Ben je in Su of elders woonachtig dan ben je so wie zo de sigaar, punt uit !!!!!

  Jacko


  Maak melding
 12. @MoeVan Welk deel van het Statuut van het Koninkrijk en de AOW heeft u niet begrepen?
  En wie zijn “ze” in de opmerking”…ze willen dat maar niet snappen”?


  Maak melding
 13. Ik vind het zo mooi hoe Percival en Hans van den Broek zich inzetten om hun emoties over dut onderwerp en dit dossier ventileren.
  Ja hun emoties.
  Het Statuut 1954 no 503, de AOW 1956 no 281 geven heel iets anders aan dan de wijze van uitvoering AOW vanaf 1957.
  Met de Reparatiewet van 1985 is er een (afgedekte) bekenning dat rechthebbenden zijn benadeeld en Stb 1990 no 129 heeft de benadeling bekrachtigd.
  Bij verandering in wetgeving, worden gunstige bepalingen (naar de betreffende buiten de overheid) toegepast.
  Ik hoop niet dat voor Percucal en van den Broek geldt, dat zij de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de pastor allemaal uithangt. If you can get what i mean!? Please do not correct my expression!


  Maak melding
 14. Zoals ik eerder aangaf, vind ik het zo mooi hoe Percival en Hans van den Broek zich inzetten om hun emoties over dit onderwerp en dit dossier. Bij mij komt het als laf zijn over, dat Marion Geerlings op dit forum mevrouw Biekman negatief bedoeld aanhaalt.
  Mevrouw Biekman is spreekwoordelijk en in mij eigen ervaring, zonder deur en laagdrempelig, tot aan geen drempel benaderbaar.
  Vraagt u gewoon een gesprek met mevrouw Biekman aan.
  Mevrouw Biekman heeft een ruime beschikking over Rechtskenners en legt zich als Wetenschapper zwaar en diep in op met name dit AOW debacle.
  Dag en nacht zijn naar mijn weten, deskundigen geraadpleegd en vele bibliotheken en (Staats)archieven bezocht en afgelopen en doorgespit.
  Ook ik heb mij als onderzoekende Rechtskenner, door de gedrevenheid van mevrouw Biekman, met andere Rechtskenners ingezet voor en op dit AOW dossier.
  Zij die geen geloof in zichzelf hebben, zijn gauw geneigd hun eigen tekortkoming af te wenden en subtiel te bedekken, door naar anderen te wijzen met iets binnen hun eigen kleinzielige en kleingeestige gedachte.
  Het Statuut 1954 no 503, de AOW 1956 no 281 geven heel iets anders aan dan de wijze van uitvoering AOW vanaf 1957.
  Met de Reparatiewet van 1985 is er een (afgedekte) bekenning dat rechthebbenden zijn benadeeld en Stb 1990 no 129 heeft de benadeling bekrachtigd.
  Bij verandering in wetgeving, worden gunstige bepalingen (naar de betreffende buiten de overheid) toegepast.
  Ik hoop niet dat voor Marion Geerlings ook geldt, dat zij de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar haar pastor allemaal slaapt. If you can get what i mean!? Please do not correct my expression!


  Maak melding
 15. @MoeVan. ik geloof dat jij het niet snapt. je moet in nederland woonachtig zijn om aow op te bouwen. het heeft niks mee te maken of je Nederlander bent of niet. wij hebben dit zelf ondervonden, omdat we in het buitenland gewoond en gewerkt hebben. daar we wisten dat we gekort zouden worden hierdoor hebben we daar maatregelen voor genomen


  Maak melding
 16. Ik ben benieuwd naar de oplossing. Want je hebt er inderdaad zelf betaald en hoe ga je groelen bevoordelen en andere benadelen? Ik ben benieuwd naar de petitie


  Maak melding
 17. @ Dre: Die oplossing van Lucia Wilma is dat ze gedurende hun verblijf in het buitenland AOW premie betaald hebben. Dat is een bestaande regeling. Je hebt recht op AOW als je in Nederland belasting betaald hebt. Ook wie niets verdient betaalt toch belasting als je iets koopt. Wie in het buitenland woont en geen belasting betaalt aan Nederland bouwt geen rechten op, zo simpel is het.
  Zelf heb ik 12% korting, jammer dan. Ik heb gewerkt en krijg daarom ook een pensioen. Wie geen pensioen krijgt heeft blijkbaar niet gewerkt en kan maar beter zijn mond houden. Je hebt al genoeg gekost zonder er wat voor terug te doen.

  Sinds het statuut waren Suriname en de Antillen buitenland. Weer een slimme streek van Nederland waar de Surinamers en de Antillianen met open ogen in zijn getrapt. Ze wilden zo graag eigen baas zijn dat ze even niet aan de consequenties dachten.

  Investigate Patriot doet wel interessant met zijn verhaal over de toescheidingsovereenkomst, maar als hij gelijk heeft dan volstaat een gang naar de rechter om je gelijk te krijgen.


  Maak melding
 18. Het verzoek van de werkgroep heeft veel meer gevolgen dan alleen de vraag om de jaren die men in Suriname heeft gewoond ook mee te rekenen bij de berekening van de AOW. Als aan het verzoek wordt voldaan, zal dat betekenen dat Nederlanders die in het buitenland wonen ook niet meer gekort mogen worden. Net als de Surinamers van voor 25 november 1975, zijn ze immers ook Nederlanders die in het buitenland vertoeven of hebben vertoefd.
  De regering zal dit dus niet alleen voor de uit Suriname afkomstige Nederlanders moeten ‘fiksen’, ondanks het verzoek van mevr. Biekman dat dit als cadeautje aan de Surinamers wordt gegeven ter gelegenheid van de herdenking 45 jaar onafhankelijkheid van Suriname.
  Het zou strategisch veel sterker zijn geweest als de indieners van de petitie steun en samenwerking hadden gezocht bij organisaties die de belangen behartigen van Nederlanders die in het buitenland wonen en werken. Evenals ‘HOOB AOW-gat’, zouden die Nederlanders kunnen vragen de regeling zo danig te wijzigen dat de Nederlandse nationaliteit bepalend moet zijn voor de berekening van de AOW, en niet het aantal jaren dat men in Nederland woont (en werkt). Een gemiste kans dus.

  ‘HOOB AOW-gat’ had zich eerst moeten vergewissen wat hun verzoek betekent voor de kosten van de gehele AOW-regeling, in plaats van te hopen op een uitzonderingspositie om historische redenen. Ik denk dat men dan tot de conclusie was gekomen dat hun verzoek weinig kans van slagen heeft. Het cadeautje waarop men hoopt, zou dan veel duurder blijken uit te pakken dan de Nederlandse regering zou willen uitgeven…..


  Maak melding
 19. Nederland maakt geen uitzondering om historische redenen.Hun verzoek gaat nooit en te nimmer gehonoreerd worden.Zovelen hebben te kampen met een AOW gat.


  Maak melding
 20. Ieder kind die voor zijn/haar 14jaar in Nederland was heeft recht op een volledige AOW, stel dat je op je 15 of 16 jaar in Nederland bent gekomen dan heb je te maken met een AOW gat.
  Turkse en Marokkaanse kinderen zijn door hun ouders juist uit deze strategie punt van de AOW snel met de gezinshereniging naar Nederland gehaald.


  gemodereerd
 21. Ik hoop dat dit onrecht eindelijk wordt recht gedaan.het is een grote schande dat dit nog niet geregeld is .
  Helaas kan ik mij niet voorstellen dat dit echt gaat gebeuren.Zeker zo lang als de Heer Rutte
  en kompanenaan de macht zijn.


  Maak melding
 22. De gehele club van de mensen die deze petitie hebben aangeboden worden uitgelachen. Mensen jullie dienen toch op zijn minst kennis te hebben van de sociale wetten en regelingen die hier zijn voor alle ingezetenen met name alle Nederlanders. Deze wetten schrijven voor dat iedereen met een AOW recht heeft op een inkomen gelijk aan het minimumloon. Als er een gat is wordt dit automatisch gedicht door een aanvulling, vroeger door de sociale dienst maar tegenwoordig door het SVB zelf door de AIO-aanvulling. Wat willen jullie eigenlijk een extra pensioen nog hierboven op.


  Maak melding
 23. AOW gat, is niet alleen bij de Suriname-Nederlanders maar ook bij de Hollanders die een paar jaar of langer in het buitenland gewoond en gewerkt hebben. Als ze dit recht moeten breien, dan moeten alle Hollanders die jaren in het buitenland gewoond hebben en ook in het bezit van een Nederlands paspoort ook de Nederlandse Antillen en Aruba, Indonesië en Afrika en overal op de wereld, gecompenseerd moeten gaan worden, dat gaat dus echt niet gebeuren, weet je hoeveel dat wel niet moet gaan kosten, daar gaan ze echt hun vingers niet aan branden..


  Maak melding
 24. Suriname wil overal een uitzonderingspositie in hebben, staan ze er wel bij stil dat we wel onder Nederlands bewind stonden, maar dat we nooit aan de AOW pot hebben bijgedragen? Hoezo wil je recht doen gelden op iets waar je nooit voor betaald hebt.
  Misschien zie ik dit verkeerd, maar ook Hollanders die in het buitenland werken en wonen hebben een tekort op hun AOW, want die worden ook procentueel gekort op de jaren dat ze niet meebetaald hebben aan de pot.


  Maak melding
 25. Wellicht een idee om tijdens een meeting te bediscussiëren. Ik zorg voor een lokatie. Wie zorgt voor de convocaties. Volgens mij leeft er bij vele nazaten ( ik ook ),het idee dat Je automatisch in aanmerking hoort te komen als je in het toenmalige koninkrijk bent geboren en opgegroeid. Wat enigzins te begrijpen is. Allen die voor de onafhankelijkheid geboren en getogen zijn in Suriname…..horen hiervoor in aanmerking te komen. Suriname was tot 1975 toch Nederlands grondgebied????. Of zie ik dat verkeerd?????


  Maak melding
 26. @frank
  als je premie hebt betaald kom je inderdaad in aanmerking, maar naar wat ik begrijp hebben surinamers er niet voor betaald (net zoals mijn man en ik niet toen we in het buitenland woonden en werkten), dus komen ze er niet voor in aanmerking. ik zou willen van wel, want dan konden wij er ook aanspraak op maken


  Maak melding
 27. De ned-politici zijn bekend om mensen te korten op hun uitkeringen. Gemeente Den Haag heft mij gekort op mijn uitkeringen ABW/RWW en WWB. EN nu doen ze alsof hun neus bloedt. Laat die mensen van HOOB-AOW een gang naar het EU Hof van Justitie doen. Eens kijken of EU Hof v Justitie een uitsprak hierover kan doen. Mensen meoten begrijpen dat evenals in Su, de politiekelingen in Ned ook vrienden van de geboeften zijn. Doen alsof zij eerlijk zijn terwijl je genaaid wordt en je een ander verhaal te horen krijgt. Je moet maar blijven herhalen van je eigen leugens, langzamerhand wordt je geloofd. Zo brengt men dat. Het geval van Allochtonen en Autochten geeft een goed impressive hoe de gewonen nederlander denkt hedentendage. Ebkele juristen worden dood geschoten omdat zij de vreinden van de geboeften ondersteunen. Er zullen er meer volgen..


  Maak melding
 28. Voor de respondenten die de materie niet begrijpen en vooral die moedwillig kwaadaardig de rechthebbenden willen ontmoedigen.
  https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/ouderdomsregelingen

  Via deze link kunt u het volledig debat van de Hoorzitting over het Algemeen rekenkamer rapport volgen.

  Luistert u vooral goed wat prof Vonk als Wetenschapper, zegt en ook aan de hand van de vragen die aan hem gesteld zijn

  Veel lobby werk is verricht om het AOW GAT van Oud Rijksgenoten ( Surinamers) en de voormalige Nederlandse Antillen mee te nemen in de discussie.
  Tot en met 1990, ongeacht de nationaliteit, gaat het om wonen in “Het Rijk” wat anders bedoeld is als Koninkrijk der Nederlanden. DUS EEN IEDER IN SURINAME tot en met 24 november 1975, EEN IEDER IN DE (voormalige)NEDERLANDSE ANTILLEN en ARUBA DE 15 JAAR OF OUDERS WAS TOT EN MET 1990 (EN NA DE WETSWIJZIGING IN 1990 ALLEEN GELDENDE VOOR IN NEDERLAND) ZIJN KONINKRIJKSGENOTEN VOLGENS DE AOW 1956 Stb. 1956 no 281 afgeleid van HET STATUUT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN van 1954, Stb 1954 no 503 en 596
  Wie buiten het Koninkrijk der Nederlanden in bijvoorbeeld Amerika, België, Duitsland, Engeland, Australie, China, Brazilië, dus al dan niet binnen of buiten de EU woonachtig/metterwoon gevestigd is (geweest), ongeacht of men de Nederlandse nationaliteit bezit, bouwt geen AOW rechten in Nederland op.


  gemodereerd
 29. Wat me opviel is dat velen geen gebruik maken of willen maken van de AIO regeling.Ze vinden het ingewikkeld en het levert restricties op.Je mag maar 13 weken het land uit gaan en iedere keer moet je het melden.Ze vinden dat ze gegijzeld worden.De regering gaat dit echt niet veranderen voor de Surinamers.Die regel geldt voor een ieder. De AIO valt onder een bijstandsuitkering.De mensen van de voormalige Nederlands Antillen hebben hier ook mee te maken maar je hoort ze niet terwijl zij nog steeds vallen onder het koninkrijk der Nederlanden.Niemand heeft de Surinamers gedwongen om hier te komen dat was hun eigen keus.Ik vond dhr Kout bijzonder dwingend.Met dit gedrag is hij slecht af bij de Tweede Kamer.De kwestie van het AOW gat is tot treurens toe behandeld in de Tweede Kamer.Ik zou zeggen mensen maak gebruik van al die regelingen om je inkomen op te krikken en vraag hulp als je er niet uitkomt.


  Maak melding
 30. Voor velen die het WEL begrijpen (en) diezich door HOOB en Bondgenoten willen of zullen laten inlichten en ook nog voor de armoedoogstende doemdenkers en de nog altijd op het verkeerde been verkerende betweters;

  Deze onderstaande linken, helpen vast wel.

  https://app.box.com/s/qfoxscdir61jofs83x26wo5slntfcwve
  het Persbericht

  https://app.box.com/s/ef0eoy4bfykdbdaqb0n0t512rac9ep9q
  Het Tweede Kamer SZW-commissie debat van woensdag 19 februari 2020.
  Dat de bat dat is aangegeven als, bijeenkomst die volgens percival niet door is gegaan.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES