zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieLVV: Keuring van groente en fruit nog altijd verplicht

LVV: Keuring van groente en fruit nog altijd verplicht

-

Does Travel - naar Suriname

Op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen is er dagelijkse een komen en gaan van vertrekkende reizigers. Deze reizigers melden zich aan voor de keuring van hun groente en fruit.

Om de landen aangesloten bij de Europese Unie (EU), beter te beschermen tegen schadelijke organismen, zijn er nieuwe regels voor iedereen die plantaardig materiaal verhandelt, importeert en/of exporteert. De invoering van deze nieuwe regels zijn per 14 december 2019 ingegaan en gelden voor alle landen die handelen met de EU, dus ook voor Suriname. Voor de uitvoer van alle planten- en of plantmateriaal is een fytosanitair certificaat vereist.

Het is verboden om verse groenten, b.v.sopropo, antroewa, peper en boulanger mee te nemen of te posten. Ook bepaalde vruchten zoals pommerak, pommeroos, curacaose appel, sapotille, sterappel en andere fruitsoorten waarvan bekend is dat ze fruitvlieg kunnen bevatten zijn verboden. Indien de groente is verwerkt, ingevroren of geblancheerd mag het wel worden meegenomen. Zuurgoed is wel toegestaan.

Sinds de nieuwe regels van de EU, zijn reizigers verplicht een fytosanitair certificaat bij zich te hebben als zij voornemers zijn om producten mee te nemen. Ter voorkoming dat uw groente en fruit worden ingenomen op Schiphol of een ander EU luchthaven, doet het ministerie van LVV een dringend beroep op een ieder die zulks wenst mee te nemen, contact te maken met de afdeling Plantenbescherming aan de Letitia Vriesdelaan nummer 10.

De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 11:00 uur, de kosten voor de keuring bedraagt SRD.31,51. Deze dienst is ook telefonisch te bereiken op de nummers 479112 toestel 1218 of via 426832.

Vermeldenswaard is dat op de Johan Adolf Pengel luchthaven u ook groente en fruit kunt kopen. Een inspecteur van de dienst plantenbescherming verstrekt ter plaatste een fytosanitair certificaat voor uw aankoop. Het ministerie wenst u erop te attenderen niet op de dag van vertrek uw producten aan te bieden voor keuring, maar liever de dag ervoor. Laat u zich goed informeren alvorens u het e.e.a. aanbiedt voor keuring. Het is n.l. een vereiste dat de botanische naam van het product vermeld wordt op het certificaat. Indien u dat niet weet zal dat alleen maar voor oponthoud zorgen.

LVV heeft zich te houden aan de door de Europese Unie uitgevaardigde regels en doet er alles aan om zo goed als mogelijk de diensten aan te bieden naar de gemeenschap toe. Het hebben van een fytosanitair certificaat voor alle plantaardig materiaal is verplicht gesteld bij Surinaamse nationale wetgeving en wel G.B. 1936 no.77

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Dit is de reden waarom iedereen probeert drugs te verkopen om aan geld te komen. De zoveel onnodige beperkingen om andere goederen behalve drugs te beperken voor eigen gebruik. Er zijn toch voldoende maatregelen te nemen zonder het publiek de dupe van te laten zijn.


  Maak melding
 2. Als je zo makkelijk op de luchthaven een certificaat kunt krijgen vraag ik mij af wat de meerwaarde hiervan is. Want LVV kan niet aan de groente zien wie deze heeft geproduceerd en of ze wel op de juiste wijze zijn gekweekt etc.
  Dus allemaal een reden om de verkoper op de luchthaven te bevoordelen.
  Gevulde sopropo mag niet want er zit vlees in het klaargemaakt product evenals zoutvlees met sopropo


  Maak melding
 3. De leiding van de douane onder leiding van inspecteur August van Lobbrecht is de wacht aangezegd door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Het is nog niet duidelijk waarom de complete leiding is vervangen. Het team onder leiding van Van Lobbrecht is in mei 2018 aangetreden.

  Voortschrijdend verschil van inzicht zoals Van Trikt dit zo goed verwoorde. Teveel controle op kalk en meel


  Maak melding
 4. Waarom wordt er dan op onze Luchthaven losse certificaten aangeboden voor 20 SRD wanneer men groenten en fruit daar koopt? Dit is een familielid van mij overkomen. Zijn de producten op Zanderij dan niet gekeurd door LVV die zoveel bombarie maakt? Elk goed gekeurd product hoort een gecertificeerd stempel op de verpakking te staan. Er gaat dus duidelijk iets niet goed en zo wordt er extra geld uit de vertrekkende passagiers hun portemonnee geklopt.

  Wanneer komt het goed??? Nooit????


  Maak melding
 5. Ik heb gehoord dat als je geen certificaat hebt je op Schiphol voor de volgende keuze wordt gesteld. Groenten laten vernietigen of 300 euro betalen. N.B. Ik heb dit verhaal niet op juistheid kunnen controleren, maar als het juist is is deze hele affaire en money making business geworden voor Nederland om Suriname en de rest van Zuid Amerika te pesten om hun eigen teelt van Surinaamse groente in de Nederlandse kassen te beschermen. Deze zelfde grap hebben ze toch uitgehaald met ons tropisch hard hout. Deze hebben ook een certificaat (FSC?)nodig.
  Gevolg: Suriname exporteert haar hout naar China, waar er geen keurmerk nodig is en Europa zit nu om tropisch hardhout verlegen.Het begint op een soort handelsoorlog te lijken.


  Maak melding
 6. Beste John.

  Je draagt wat door man. Het is een Europees beleid om de burgers te beschermen voor planters die lustig met de gifspuit in de rondte gaan. Als je illegaal spullen invoert, moet je daarvoor boeten. Het s geen € 300 euro maar jij weet al dat die Nederlanders er weer een verdien model van maken. Nee dieSurinamers maken er een rotzooi van door illegalen certificaten te verkopen. Dus DWT beter lezen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES