Ontslagen governor Centrale Bank van Suriname staat auto af

59
Ontslagen governor Centrale Bank van Suriname staat auto af

De ontslagen governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert-Gray van Trikt, heeft gisteren zijn geïmporteerde Range Rover afgestaan aan de bank. Naar de redactie van Waterkant verneemt heeft de ex-governor ook zijn volgauto ingeleverd bij de moederbank.

Na alle perikelen rondom de aankoop van het voertuig en andere zaken van de ex-governor, heeft de Surinaamse overheid op 21 januari eindelijk van zich laten horen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die het parlement hierover informeerde, zei dat Van Trikt twee peperdure auto’s zou hebben aangeschaft.

De bewindsman vroeg het parlement de tijd en ruimte het onderzoek voort te zetten, omdat er volgens hem heel veel werk gedaan moet worden in deze kwestie. De focus is op de eerste plaats geweest op de aanschaf van de voertuigen, een Lexus en een Range Rover.

Volgens Hoefdraad is er op 10 mei 2019 een betaling gedaan voor een gepantserde Lexus voor US$ 280.000. Voor de Range Rover is 285.000 euro betaald. De waarde is veel minder dan waarvoor de bank heeft betaald. Op 13 januari 2020 is de lening opgemaakt en waarbij antidatering heeft plaatsgevonden voor 19 augustus 2019. Geduld-Nijman heeft toegegeven dat zij de opdracht heeft gegeven aan twee werknemers voor het plaatsen van een andere datum. De Lexus was eerder al ingeleverd bij het directoraat Nationale Veiligheid.

Naar zeggen van de minister is er voor de voertuigen door de Centrale Bank onder meer vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting en statistiekrecht aangevraagd en verleend. Nadat de zaak aan het licht kwam, zouden andere stukken zijn opgemaakt en anti-gedateerd door waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman. Ook zij diende haar ontslag in.

Ten aanzien van het aangeschafte voertuig, zei Hoefdraad dat de feiten die zich hebben aangediend met met betrekking tot de lening, de aankoop en het verzoek tot vrijstelling van invoerrechten, omzetbelasting, statistiekrecht indruisen tegen de beginselen van deugdelijk bestuur van de Centrale Bank ‘waardoor ook de integriteit van de leidinggevende in deze kwestie in geding is.’

Ook zou er sprake zijn van conflict of interest aangezien de governor een sterke relatie zou hebben met het bedrijf Orion waarmee de bank samenwerkt en waaraan opdrachten werden gegeven en betalingen verricht. In de periode van 24 juni 2019 tot 18 november 2019 zou de CBvS iets meer dan 1 miljoen euro hebben betaald aan Orient. 

Alle handelingen die door Hoefdraad werden opgesomd werden door hem genoemd als handelingen die in strijd zijn met de bankwet en andere wetten van het land die de strijd tegen de corruptie in de hand voeren. De bewindsman benadrukte dat er in deze geen sprake bestaat van verschil van inzicht tussen de regering en de bankpresident, zoals Van Trikt zelf beweerde. 


59 REACTIES

 1. Nu nog die 5 miljoen euro die naar orient is gegaan, die 1 miljoen euro die naar Nederland is gegaan, die studie kosten die naar Maastricht is gegaan. Let op de nl bankrekeningen van deze man en zijn belgische rekeningen. Hangend het onderzoek mag hij het land niet verlaten.


  Maak melding

 2. In feite heeft van Trigt vrijspel gehad want ook de raad van commissarissen van het CBS heeft zitten slapen. Slecht bestuur en eigenbelang staan hoog in het vaandel van deze regering. Het meest opmerkelijke is dat je nergens leest dat Su door Fitsh gerate is op een ccc status en dat su failliet is. Bij het afsluiten van de laatste lening in dec. Geef de su regering al haar inkomsten uit goud afkomstig van rosebel en iamgold afgestaan aan Oppenheimer. Hetzelfde geldt voor de inkomsten van heavy fuel die eerst genoemde nodig heeft voor haar generatoren. Dit moeten ze rechtstreeks aan opperheimer betalen. Staatsobligaties heeft nu dus ook geen inkomsten meer. De enige inkomsten die su nog heeft is de 20% uit de laatste olie vondst. Su heeft nu maar 2 opties tw monetaire financiering of die 2 afstaan in ruil voor nieuwe leningen. Deze regering heeft van su een 2e Venezuela gemaakt,


  Maak melding

 3. In feite heeft van Trigt vrijspel gehad want ook de raad van commissarissen van het CBS heeft zitten slapen. Slecht bestuur en eigenbelang staan hoog in het vaandel van deze regering. Het meest opmerkelijke is dat je nergens leest dat Su door Fitsh gerate is op een ccc status en dat su failliet is. Bij het afsluiten van de laatste lening in dec. Heeft de su regering al haar inkomsten uit goud afkomstig van rosebel en iamgold afgestaan aan Oppenheimer. Hetzelfde geldt voor de inkomsten van heavy fuel die eerst genoemde nodig heeft voor haar generatoren. Dit moeten ze rechtstreeks aan opperheimer betalen. Staatsolie heeft nu dus ook geen inkomsten meer. De enige inkomsten die su nog heeft is de 20% uit de laatste olie vondst. Su heeft nu maar 2 opties tw monetaire financiering of die 2 afstaan in ruil voor nieuwe leningen. Deze regering heeft van su een 2e Venezuela gemaakt,


  Maak melding

 4. Wat ik wel weet is dat de duurste Lexus met een vermogen van 470 pk ruim €120.000 en een duurste range rover €145.000 kosten . Blijkbaar heeft R V Trikt de bedragen verdubbeld.
  Ik durf te gokken . Deze bink komt nooit achter de tralies. De paarse frauduleuze dna cellen zitten in zijn lichaam, hoe meer men steelt, heelt of moordt des te meer men wordt aangebeden . Zo zit dat nu in het beleid van Bouterse . Alias de killer .


  Maak melding

 5. Zeer opmerkelijk, dat juist degenen die hardop schreeuwen dat anderen Suriname aan de verdoemenis helpen, het juist die mensen zijn (NDP) die dit land naar de afgrond helpen.
  Het is te hopen dat het kiezersvolk straks afrekent met deze boevenbende. Het wordt nu tijd dat er een ander bewind komt om Suriname op grotere hoogten te brengen. De tijd van DDB is voorbij, hij mag achter de fajalobi’s gaan zitten.


  Maak melding

 6. @Brantimaka

  Je beweringen kloppen niet de duurste range rover zit je al boven de 2 ton met alle toeters en bellen.

  En let wel beide wagens waren gepantserd en dat kost ook gemiddeld 30k per voertuig.


  Maak melding

 7. ah toch een dad van moraliteit, de auto’s teruggeven. Ben echter benieuwd of ook geld wordt overgemaakt want er was nog niet afgelost op de persoonlijke leningen. ben benieuwd naar de dagwaarde van de auto’s en welk bedrag van Trikt gaat overmaken. Of zal hij worden kwijtgescholden zoals bij de SPSB?

  Trouwens ook Hoefdraad moet zijn leningen nog terugbetalen o.a. de financiering van zijn dure optrek


  Maak melding

 8. De luie PG kan nu eindelijk zijn ingezakte schommelstoel verlaten. We praten over strafbare feiten die stuk voor stuk te achterhalen zijn. Het is dus niet alleen de verantwoordelijke koppen die moeten rollen ,maar eerder daadwerkelijke vervolging en bij bewezen schuld en veroordeling ,de vrolijke gang naar Santo Boma gemaakt moet worden. Van Trikt hoeft niet naar Santo Boma. Nu hij eenmaal een gepantserde Lexus had aangeschaft ,mag hij daar in dat luxeverblijf vertoeven. Nu meer dan ooit moet er voortdurend toezicht zijn nadat deze onverkwikkelijke zaak is afgehandeld.


  Maak melding

 9. Gepantserd ook nog!!! Zou hij drugsdealers effe heen en weer rijden. Kan RobG, Luciën, Wendy, Divel enz ook effe meerijden.
  Want deze paarse bataljon zijn de gebruikers ervan vandaar dat ze zoveel onzin kraaien hier op het net.
  En wat gebeurt nu met deze Ferrari ‘s???


  Maak melding

 10. Wat nu… Banken hebben geen autohandel of autohuur in hun diensten… Auto oh gwah veiling.. En wie staat daar als opkoper… De bende van.. van trikt… ndp is een roversorganisatie…. op dit moment spelen ook andere zaken een rol…. Baas heeft van de krijgsraad dames al een veroordeling van 20 jaar op zijn rug staan….. Het is geen schikking geworden… Intern is de ndp motor vastgelopen.. Fitch rating is ccc… Regerings advies. van. . Van der San aan baas . . was..,, yoe kaw.. laat die pres post. .op kantoor en ga daar,,, dus laat je koeieneren.. .,,en laat je mooi inpakken door die krijgsraad dames…Wat neerkomt op een krijg de typhus..advies.. Dank je.. wel adviseurs.. zeg ik. want..er werken er meer.. daar..op kantoor


  Maak melding

 11. Hij moet dat geld terug betalen.
  Ik zou geen auto’s willen maar het geld.
  Neemt hin maar een lening. Mama schaamt zich, durft haar kop niet te tonen.
  Je zoon is volwassen en verantwoordelijk voor zijn eigen daden
  Zijn zn diploma’s wel origineel???


  Maak melding

 12. @ rob
  Surinaams gezegde” Jang mang no lob Jang mang”.
  Volgens mij was van trikt een concurrent geworden van boefie. Boefie kon niet aanzien dat van trikt meer dan hem begon te graaien.


  Maak melding

 13. grappig,

  Al die patserlimousines, njang patoe, cassavecorrupten , carifesta, zoontje, zusje vrindje ramona, Leendert met zn kapitale villa en 80.000 per maand alsook waidoe die klip en klaar stelt bij de ndp te gaan om er zaken te kunnen regelen.

  Toen hij in de oppositie zat kon dat volgens hem niet. Nu zit hij aan tafel en wordt het geregeld.

  T gaat er kennelijk niet over.
  Nu van der San nog.

  Kennelijk is de competentie van” best man on the job” gecompromitteerd.

  Kruistocht tegen corruptie?
  Voorbeeldje: Zo lang er nog alleen spaans sprekende mensen een surinaams paspoort hebben met geboren paramaribo erop gedrukt. Betaling aan huisadres en buiten kantooruren….

  Het jaar van de RAT is officieel begonnen.


  Maak melding

 14. Auto overgedragen Lening doorgehaald?? Probleempje minder voor van Trikt.

  Boefdraad zwijgt als het graf omdat het onderzoek naadloos aan zal tonen dat hij wel op de hoogte was. Waarom zou de belg liegen. Boefdraad is rond uit naïef als hij door het buitenland reist en het land tengronde richt. Hij kan Abdoel en co van alles op de mouw spelden.

  Liegen en bedriegen is core business voor Boefdraad,


  Maak melding

 15. Dit is een ernstige zaak wij moeten hierover niet te lichtvaardig zijn. Wat moet er straks gebeuren met ons geliefd Suriname als de NDP straks de verkiezingen gaat winnen. Het is Suriname toch niet waard om deze bende als regering t moeten hebben?. Afrekenen met die gasten straks op 25 mei a’s.


  Maak melding

 16. Ik denk dat met opzet de auto’s zijn aangeschaft om de president en Hoefdraad uit de wind te houden.
  De vraag is:
  waarvoor heeft van Trikt een gepantserde auto nodig? Is hij bevreesd voor aanslagen op zijn leven, wellicht vanuit de coke wereld.
  geeft van Trikt deze auto’s terug zodat Bouterse en Hoefdraad in een gepantserde auto kunnen worden verplaats gezien de naderende verkiezing en de mogelijkheid dat de coke maffia haar distributiebasis kwijt zal raken.


  Maak melding

 17. 18000 woningen?! 18000 staatskas berovingen bedoelde de opperrover. U weet wel de man die ik nu officieel MOORDENAAR mag noemen, met toestemming van de rechter.


  Maak melding

 18. Heel jammer dat dit heeft kunnen plaatsvinden. Ik ga ervan uit dat de wetgeving op dit gebied op basis van voortschrijdend inzicht aangescherpt zal worden. De leemtes in de wet maken dit soort praktijken mogelijk. Dit had niet mogen gebeuren.


  Maak melding

 19. Vanaf dat de auto’s op schip zitten is in Suriname al bekend voor wie zo een dure auto bestemd is. Niks blijft geheim in Suriname.

  Dus men kan van alles lopen verklaren. Die feiten moesten allang bekend zijn binnen de kringen.

  Zelfs een dove kan zo een dure auto van kilometers ver al aan zien komen en een blinde kan de motor horen ronken.

  Wie houdt wie nou voor de gek…


  Maak melding

 20. RobG

  28 januari 2020 At 11:24

  Heel jammer dat dit heeft kunnen plaatsvinden. Ik ga ervan uit dat de wetgeving op dit gebied op basis van voortschrijdend inzicht aangescherpt zal worden. De leemtes in de wet maken dit soort praktijken mogelijk. Dit had niet mogen gebeuren.

  ================================

  Net als onze kroonjuwelen die verpand zijn aan de Oppenheimerfunds. Ook dat had nooit mogen gebeuren RobG. Maar daar hoor ik jouw niet over. En die schade is vele malen groter dan het gesjoemel bij de moederbank. Om het maar even in persprectief te plaatsen.


  Maak melding

 21. Off topic
  Venezuela probeert zijn enorme olievoorraden en het staatsoliebedrijf te verkopen aan Russische en Spaanse oliebedrijven omdat het land in feite failliet is. Skeer totaal.
  Het staatsoliebedrijf is uitgehold , overladen met schulden en door en door corrupt. Geen geld om te investeren en de olieproductie neemt steeds verder af.

  Dit is de toekomst van Su als de NDP weer gaat regeren


  Maak melding

 22. Kondremangs
  Misplaatste verontwaardiging bij de ene boef tov de andere. ……Een nieuwe regering ZONDER DiDiBri en zijn boevenbende zou ALLEREERST een grootschalig onderzoek moeten instellen naar de VERRIJKING VAN POLITIEKE FIGUREN EN HUN TRAWANTEN vanaf 25 november 1975 EN ALLE BEZITTINGEN VERKREGEN DOOR CORRUPTIE. ..MOETEN IN BESLAG GENOMEN WORDEN EN DEGENE BERECHT WORDEN. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 23. RobG
  Tot op heden is de antie corruptiewet nog niret afgrkomdigd en dus nog niert in werking en dfat bijne 2 jaar na dato van behandeling en goedgekeurd in de DNA


  Maak melding

 24. DIT SCHIJT POEP VOLK VERDIENT NIET ANDERS,,, ZE ACCEPTEREN ALLES BLIJVEN EEUWIG DOM, STAAN ERBIJ KIJKEN ER NAAR VINDEN HET GOED

  ZELF ZIJN ZE ARM HEBBEN VREDE MEE..
  STELEN ROVEN V ASN ANDEREN..


  Maak melding

 25. Er komen straks, nog meer lijken uit de kast, maar het enge van deze zaken, lopen af met, bagatelliseren, toveren, misleiding, en soort gelijke woorden .

  De onderzoekers, zullen een etentje ,uiteraard op kosten van het volk nemen, een poepie laten ruiken en rustig verder gaan, waar ze goed in zijn .


  Maak melding

 26. @RobG
  De vergrijpen en handelingen waar van Trikt voor aangesproken is, behoeven geen nieuwe wetten. Antidateren, Overfactureren, te dure auto’s, je eigenbedrijf inzetten voor je werkgever zijn dingen die onder bestaande wetgeving als fraude en zelf verrijking gezien worden.
  Het opdrachten geven zonder vereiste prestatie of gegarandeerd resultaat is oerdom.

  Qua frauderen hoeft men deze regering niets te leren want al die dossiers worden netjes gearchiveerd waarna het openbaar ministerie tegengewerkt wordt.

  Nieuwe wetten zijn loze letters waarvan vergeten wordt ze af te kondigen in het staatsblad als ze de regering slecht uitkomen.


  Maak melding

 27. Vreet na pot gaat weer door Elias van Staatsolie roept mensen op om van hun spaargeld Obligaties Staatsolie te kopen op een Persconverentie.


  Maak melding

 28. Moet deze ex governor niet worden opgesloten????

  Het is toch te gortig voor woorden dat hij met gemeenschapsgeld niet één maar twee gepantserde auto’s gaat kopen. Dus één voor privé en één voor z’n werk.


  Maak melding

 29. Ik denk dat Boefie en anderen zondermeer een probleem gaan krijgen. Als dit zal worden uitgezocht door de PG zal er automatisch meer naar boven komen. Het over factureren kenden wij al vanaf de jaren 80 bij de overheid en bij het bedrijfsleven al veel eerder. Het is publiek geheim dat het bedrijfsleven soortgelijke bedrijfjes, een soort katvanger, opzetten in het buitenland die hiervoor gebruikt werden. De sergeanten coup heeft hier veel van geleerd en je kan je afvragen van wie deze sergeanten het geleerd hebben.

  Wie weet, wan ogri sa tya wan bun, kunnen ze meteen alles uitzoeken. Ik blijf het zeggen, gezegend zijn zij die de ballen hebben om deze criminelen te ontmaskeren.
  Time will tell!!!


  Maak melding

 30. @Koos, je bent eenzijdig gebrainwasht over de kwestie Oppenheimer. Er is een lening aangegaan en de lening moet terugbetaald worden. Het voordeel is dat de stuwdam nu in Surinaamse handen is. Men hoeft geen 50 tot 60 miljoen US Dollar per jaar aan de Suralco/Alcoa terug te betalen. Met een deel van de inkomsten van de staat wordt de lening afgelost terwijl dit op jaarbasis een voordeel oplevert van 50 tot 60 miljoen US dollar. Dit geld komt via Staatsolie bij de staat Suriname terecht. Het is dan ook terecht dat de Surinaamse overheid de rating van Fitch naar de prullenbak verwijst. Standard & Poors en Moody’s zouden er anders over oordelen. Maar Fitch is betaald door de VHP in de hoop dat het oordeel van Fitch de VHP stemmenwinst oplevert.


  Maak melding

 31. Deze govenor is gewoon een ordinair griedie boef. Hij wilde de overige boeven overtreffen. De rem is hard erop gezet, dat bolwerk begint te wankelen. De boeven gaan elkaar binnenkort opruimen of verdrinken maar kunnen net als Tolud verdwijnen. Ze hebben veel te verbergen, daarom gaan ze over “dead body’s” om de verkiezingen te winnen. Suriname is gedoemd met de moordenaar. Door te chanteren, bedreigen, leugens te vertellen, mensen op te laten pakken willen ze de verkiezingen winnen. Wat zal nieuw zijn, dan de bekende shit van deze partij. Er moet een frisse wind in Suriname gaan waaien daarom stem niet voor ondergang maar vooruitgang.


  Maak melding

 32. @Sammy, ik zou het advies van Elias zeker ter harte nemen omdat achter zijn advies intellectuele denkkracht zit. Simpel uitgelegd. Elias ziet liever dat Surinamers investeren in de exploitatie van de olie- en gasvondsten. Hierdoor kunnen Surinamers meer profiteren van deze inkomsten uit gas- en olie. Als de obligaties worden gekocht door buitenlanders gaat een groot deel van de opbrengsten naar het buitenland. Suriname kans vervolgens maar voor een klein deel profiteren van deze natuurlijke hulpbronnen.


  Maak melding

 33. Volk wordt wakker de ene verduistering na de andere. Stem bewust in mei. Beloftes maken schuld hebben jullie dat gezien. Ik bedoel niet de dingen die nu pas gerealiseerd worden omdat er verkiezingen aankomen. Is mooi dat er olie gevonden is maar zijn er capabele mensen om dit te regelen. Kijk naar de resuffels in de afgelopen periode.


  Maak melding

 34. “Fitch is betaald door de VHP”…
  “het advies van Elias zeker ter harte nemen omdat achter zijn advies intellectuele denkkracht zit”

  Belachelijker kan iemand zichzelf niet maken.
  Ik snap met de beste wil ook niet meer waarom iemand deze jongen nog serieus neemt.


  Maak melding

 35. @ RobG

  “Er is een lening aangegaan en de lening moet terugbetaald worden. Het voordeel is dat de stuwdam nu in Surinaamse handen is. Men hoeft geen 50 tot 60 miljoen US Dollar per jaar aan de Suralco/Alcoa terug te betalen. Met een deel van de inkomsten van de staat wordt de lening afgelost terwijl dit op jaarbasis een voordeel oplevert van 50 tot 60 miljoen US dollar. ”
  U bent duidelijk gebrainwashed. als u nu even de prospectus voor de brig obligaties scaned dan wet u dat de voor delen die u aanhaalt direct op de rekening van Oppenheimer terecht komen net als andere staatsinkomsten.
  Boefdraad is wereld kampioen geld uitgeven dat er niet is of al 3 maal is uitgegeven.

  Staatsolie moet zelf HFO aan Newmont leveren terwijl Newmont de rekening betaald aan Oppenheimer als garantie voor rente en aflossing voor alle obligaties.
  Oppenheimer of haar relaties hebben door de gegeven garanties direct 15% koerswinst geboekt op de oude obligaties..

  Erger de Elektriciteitsoprijzen gaan om hoog zodat de zekerheden van Oppenheimer verbeteren. Oppenheimer bepaald de elektriciteitsprijs in SU beste RobG.

  Fitch heeft dit wel gelezen u niet.

  Beste RobG Elias geeft geen advies over investeren door Surinamers in staatsolie. Hij geeft juist aan dat:
  1>> Het nog 5 -7 jaar gaat duren voor dat er olie kan gaan stromen. Dus inkomsten uit Offshore olie zouden kunnen gaan komen.
  2>> De productie beslissing over pakweg 18 maanden genomen wordt
  3>> Dan Staatsolie nog de 12 maanden de tijd heeft om met geld over de brug te komen.
  4>> Verder heeft Suriname van wel 40 jaar olie ervaring maar ligt zij aan de zijlijn omdat de haven dicht geslibt is en het Chinese baggerschip nog gebouwd moet worden.

  Elias is verstandiger dan dat ik dacht maar kan op dit moment met zijn mini operatie weinig anders doen dan bidden voor een andere regering. Deze andere regering zal hem kunnen helpen de onderneming gezond te maken.


  Maak melding

 36. Het is een hele boevenbende en Boefdraad probeert zijn straatje schoon te vegen. Ze moeten allemaal voor het gerechtshof verschijnen. Knoeien met data’s, vervalsingen, frauderende de boel voor de gek houden allemaal uit eigenbelang. Opsluiten deze oplichters in ons land.
  Hoefdraad is hoofdzakelijk medeplichtig en nu doen alsof zijn neus bloed. Tot de bodem hoort dit onderzocht te worden zonder aanzien des persoon. Al dat geld moet terug in de kas. Wie is nog te vertrouwen in ons land? Geld en goederen zijn vergankelijk zo ook het leven. Eerlijkheid duurt het langst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.