vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisBenefietavond: Elisabeth Samson Event door Cynthia McLeod op 2 februari

Benefietavond: Elisabeth Samson Event door Cynthia McLeod op 2 februari

-

Does Travel - naar Suriname

Op 2 februari organiseert Cynthia McLeod, namens Stichting Elisabeth Samson Huis en De Nieuwe Kerk, een benefietavond voor de restauratie van het Elisabeth Samson Huis aan de Wagenwegstraat 22 in Paramaribo. Deze avond vindt plaats in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Het huis waar Elisabeth Samson ooit heeft gewoond, verkeert in deplorabele staat. Met dit evenement steunt u de restauratie van het monumentale pand in Paramaribo, zodat het behouden kan blijven voor komende generaties van inwoners van Suriname en daarbuiten.

Cynthia McLeod, voorzitter van de Stichting, geeft een inspirerende lezing over Elisabeth Samson en haar plannen voor het huis. Presentatie door Simone Weimans, muziek door Denise Jannah, een act door Jeffrey Spalburg en met medewerking van Gerda Havertong.

17.30 uur Deur open
18.00 uur Start programma
20.00 uur Einde programma, borrel in ’t Nieuwe Kafé
21.00 uur Einde avond

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. Is men soms vergeten de toegangsprijs door te geven, omdat het te duur zal zijn?
    het is toch gebruikelijk dat het publiek die van plan is te komen naar dit event van te voren weet wat de kosten zullen zijn? slordig zo’n bericht.


    Maak melding
  2. Als donkere vrouw mocht zij niet trouwen met een blanke man al was zij vrij geboren.Maar Elizabeth ging tot in Holland haar gelijk halen.Ze heeft haar manneke kunnen trouwen al was deze veel jonger dan haar.
    De NDP zal niet blij zijn met haar.Omdat zij gevochten heeft tot in Holland om haar blanke man te mogen hebben.


    Maak melding
  3. Elisabeth Samson was ook de eerste vrije rijkste zwarte vrouw van de Amerika’s. Ze was namelijk ook plantage eigenaar.

    Het is de bedoeling dat het huis zal fungeren als een museum en een stadhuis. Vroeger was het namelijk ook een stadhuis.

    Dit soort panden kunnen alleen gered worden met behulp van zulke particuliere initiatieven.

    De overheid heeft het pand voor om en bij 500.000 euro verkocht aan de stichting. De geplande renovatie is geschat op ruim 600.000 USD.

    Ik hoop dat het het een succesvol project word en dat meerdere van zulke panden worden behouden ipv vervallen.

    Een goed voorbeeld is het rode vervallen pand op de hoek van de Zwartenhovenbrug en Sophie Redmond. Daar kan ook een museum komen. Als ik mij niet vergis werden slaven daar gebrandmerkt/ gewogen/ gekeurd.


    Maak melding
  4. @Frantz
    Niet vergeten.Deze dame had ballen.Ze heeft zich kunnen handhaven in een tijd die gedomineerd werd door blanke mannen en daar had je echt karakter en moed voor nodig.Ze ging recht op haar doel af en liet zich niet afschepen door niets en niemand.


    Maak melding
  5. Het is duidelijk dat velen van jullie hier de geschiedenis van deze dame niet kennen. Maar zoals zij de slavernij en met name het slavenleven op de plantages romantiseerde en vindt dat de nazaten van de tot slaaf gemaakten blij moeten zijn dat hun voorouders tot slaven zijn gemaakt romantiseert zij nu ook deze voormalige slavenhoudende vrouw. Zij herkent waarschijnlijk het kwaad in deze als het eigene. Van mij geen cent naar dit project!! We moeten onze helden herkennen en de vijanden en geschiedvervalsers ook!!


    Maak melding
  6. Dat het wapen van Amsterdam is verwijderd bij het presidentieel paleis, dat is pas schande. Het gaat om de historische link en niet om die zogenaamde dekolonisatie.

    Ik zie daarin geen enkel verschil met het whitewashen gedaan door de Europeanen.

    Suriname was en is nog steeds een plantage land. Die nalatenschap is overal aanwezig en zichtbaar.

    Het veranderen van plaatsnamen en kenmerken/beelden heeft helemaal niks te maken met dekolonisatie.

    Dan kunnen de nazaten van ex-slaven net zo goed ook hun namen en opgelegde religie door de slavendrijvers gegeven veranderen. Dan pas kun je spreken van dekolonisatie…


    Maak melding
  7. De slaven waren overleverd aan avonturiers, militairen , planters en ander gespuis uit de graafschap Holland en Zeeland die werden vertegenwoordigd door het WIC.

    Het was een zeer geweldadigd, wetteloos en zedeloze periode.

    We hebben helemaal geen historisch band met de gewone bevolking in Nederland.

    Ga het niet mooier maken dan het was.


    Maak melding
  8. De naam McLeod geeft aan dat ze hoogstwaarschijnlijk blanke Schotse voorouders in de bloedlijn heeft zitten. Of dat bloed romantiseert en houd van sprookjes, dat zult u aan haar moeten vragen.

    Ik ben zelf geen liefhebber van het romantiseren van de koloniale periode maar weergave van de feiten en behoud van de koloniale tastbare bewijzen.

    Of nazaten van de voormalige slavenhouders daar een trots gevoel bij hebben dat is aan hun.

    Belangrijk is dat de tastbare bewijzen moeten blijven voor het nageslacht. We weten immers dat heel veel wat er is geschreven over de geschiedenis vele feiten zijn weggelaten en/of verdraaid en gewist. Dat is niet iets van pas, daar hebben de Europeanen meer dan 2000 jaar over gedaan…


    Maak melding
  9. Het is teveel eer voor Elisabeth Samson. Dit gebouw moet worden ingericht als een museum of een documentatiecentrum ter herinnering aan de slavernij en de migratie van verschillende bevolkingsgroepen daarna.


    Maak melding
  10. Een Surinamer 28 januari 2020 At 10:00
    “de naam bouterse is een Nederlandse naam”

    U maakt mijn punt duidelijk, in Suriname hebben de mensen van Creoolse afkomst voornamelijk Joodse en Europese voorouders gemengd met Afrikaans. Dat is zo af te leiden aan de achternamen.

    Want de Creolen die een Chinese achternaam hebben kunt u ook niet van zeggen dat ze het zomaar hebben gekregen. Die naam hebben ze van hun Chinese voorvader die met een Creoolse dame was gehuwd.

    Daarom is het Nationaal archief ook belangrijk zodat men documenten in kan zien en hun voorouders kunnen opsporen.

    De Europese monarchen en mensen van adel kunnen hun voorouders tot meer dan 1000 jaar terug opsporen.

    Documentatie en tastbaar bewijs blijft belangrijk. Om het te wissen of niet onder ogen te (willen) zien dan blijf je in de cyclus van onwetendheid en besef van (ware )identiteit.


    Maak melding
  11. Maar waarom weer in het land van de “kolonisator” een benefietavond houden.
    Zo onthoud je de Surinamers van een leuke avond; zij kunnen ook hun bedrage leveren.
    Vergis je niet de mensen daar hebben ook veel dollars en euros.

    Later kan je trots zijn en zeggen dit hebben wij in Suriname zelf gerealiseerd.
    En verder heb je niet het negatieve commentaar van sommige personen.


    Maak melding
  12. @Luciën,

    Ik weet dat jullie anno 21e eeuw nog steeds last hebben van het slavernij syndroom !!!
    Waarom verander je eigen naam niet in een pure Afrikaanse naam !!!!
    Jullie pronken met oer Hollandse namen of niet, en maar schelden naar de Hollanders, stelletje hypocrieten !!!!


    Maak melding
  13. We hebben nog steeds last van slavernij, daarom moet in dat gebouw een slavenhuis worden gevestigd en niets voor Elisabeth. Waarschijnlijk identificeert Cynthia zich meer met Elisabeth, dan met de slaven.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES