dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij“Scholierenmoeders” programma in Suriname maakt doorstart

“Scholierenmoeders” programma in Suriname maakt doorstart

-

Does Travel - naar Suriname

In het kader van het versterken van de capaciteit van de interne organisatie heeft het Ministerie van Sport – en Jeugdzaken c.q. het Onder Directoraat Nationale Jongeren Aangelegenheden (NJA) een stakeholders workshop gehouden om de afdeling “Scholierenmoeders” nieuw leven in te blazen. Deze workshop heeft op vrijdag 24 januari plaatsgevonden, waarbij alle relevante en directe stakeholders bij elkaar werden gebracht om gezamenlijk een plan van aanpak te bepalen.

Middels deze workshop zal het ministerie trachten de verantwoordelijkheid van elke partner te benadrukken, zodat de betrokkenheid en duurzaamheid van het begeleidingstraject van deze doelgroep gegarandeerd wordt. Dit traject wordt zowel technisch als financieel ondersteund door ontwikkelingspartner UNICEF.

Er is tijdens de workshop ook een presentatie verzorgd door Margo Biervliet, waarnemend onderdirecteur NJA, over het scholierenmoeder programma. Hierbij gaf zij in het kort aan hoe het programma is ontstaan en wat het traject is. Verder is er ook data gedeeld met de overige stakeholders die voortgevloeid zijn uit intake gesprekken met de  scholierenmoeders.

Priya Hirasingh, vertegenwoordiger van de UNICEF, gaf te kennen dat het niet alleen maar gaat om Surinaamse moeders, maar ook om jonge ouders die bewust of onbewust ervoor hebben gekozen om op zo een jonge leeftijd een kind te krijgen. UNICEF is blij dat zij dit programma mogen ondersteunen en zijn bereid om samen met het ministerie te kijken naar het vervolgtraject.

Begeleiding, preventie en rehabilitatie van kwetsbare jongeren vallen binnen de speerpunten van het Directoraat Jeugdzaken c.q. het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Deze prioritering zal op een strategische, maar voornamelijk op een praktische manier tot uiting moeten worden gebracht. Eén van de grootste prioriteiten van het ministerie in 2020 is daarom capaciteitsversterking.

De afgelopen jaren was de begeleiding van scholierenmoeders niet optimaal, vandaar dat het ministerie middels dit initiatief een doorstart wil maken, benadrukte minister Lalinie Gopal van Sport- en Jeugdzaken. Het afgelopen jaar is ook het personeel, dat betrokken is bij het programma, getraind door deskundigen om voor een gepaste aanpak en begeleiding te kunnen zorgen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
 1. Opvoeding begin vanaf je geboorte. De jonge moeders moeten hun benen voortaan dicht houden. De gasten die als man geboren zijn horen ook beter te weten. Hebben totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel.Seksuele handelingen brengen vaak consequenties met zich mee. Er bestaat de pil en condoom gebruik. Veilig vrijen hebben sommigen nog nooit van gehoord.
  Ook nog nooit gehoord van geslachtsziekten. HIV en Aids en alle andere seksuele overdraagbare aandoeningen. Ze denken vaak dat overkomt mij niet. Seksuele voorlichting op alle scholen en thuis is geen taboe meer. Opvoeders maken het tot een taboe. Bewustwording is hierin zeer belangrijk. Het moet niet zo zijn dat wanneer het kalf verdronken is dempt men de put. Er heerst een valse schaamte bij de opvoeders om hun kinderen hierover te informeren. Er wordt gedacht mijn kind doet het niet of hoeft het iet te weten met alle gevolgen van dien. Er komen dagelijks veel tiener zwangerschappen voor in ons land. Veel gevallen vanaf 12 jaar. Deze jonge moeders zijn voor het leven getekend en hun kroost al helemaal. Kinderen hebben niet om het leven gevraagd. Het zijn dus niet enkel de instellingen die de verantwoording hiervoor moeten dragen. De ouders/opvoeders zijn hoofdelijk verantwoordelijk. Met 5 minuten plezier vergooien velen hun toekomst, als zij die al hebben.


  Maak melding
 2. @ Kaaiman 25 januari 2020 At 18:09
  “Kan de minister de dames ook vertellen dat ze minder moeten eten? Kijk hoe dik ze allemaal zijn. Ze geven geen goede voorbeeld aan hun kinderen.”

  LOL. Je hebt gelijk. Dat komt ervan wanneer ze de hele dag zitten op hun vette kont en zichzelf vol vreten met junk food.
  Ze moeten thuis maar eens wat minder naar die stomme soapseries kijken en naar de gym gaan.
  Het huis zelf schoonmaken i.p.v. over te laten aan een huishoudster is ook een goede excercise.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES