Aantal dengue meldingen in Suriname aan het stijgen

9
Eerste geval van Dengue in Suriname; overheid geeft 'Dengue alert'
De muskiet die Dengue overbrengt

In Suriname is het aantal dengue meldingen aan het stijgen. De maand januari is nog maar net 19 dagen oud en er zijn reeds 26 positieve laboratorium bevestigde dengue cases bij het B.O.G. gerapporteerd. Dit aantal is bijna evenveel als het geheel aantal positieve Surinaamse laboratorium bevestigde gevallen gerapporteerd in het kalenderjaar 2019. De aangemelde adressen zijn voor nu, voornamelijk in Paramaribo gelokaliseerd.

Het ministerie van Volksgezondheid en het B.O.G.zijn op scherp en houden de situatie goed in de gaten. De artsen, ziekenhuizen, laboratoria en poliklinieken zijn vanaf begin december 2019
geïnformeerd omalert te zijn omtrent het denguevirus en zo ook de nodige maatregelen te treffen om de juiste zorg aan patiënten te bieden, maar ook om alle dengue casussen te melden bij het B. O. G. Dengue ook wel knokkelkoorts genoemd, veroorzaakt vaak geen symptomen bij patiënten, maar kan heel gevaarlijk zijn. Er is geen vaccine en geen medicijn voor dengue bekend.

De beste manier om dengue te voorkomen is om broedplaatsen op te ruimen en watervoorraden af te dekken en ervoor te zorgen dat men niet geprikt wordt door muskieten. Hoewel er door verschillende
overheidsdiensten inspanningen worden verricht, zoals bespuitingen van de omgeving van
gerapporteerde adressen van alle dengue gevallen (binnen een straal van 100m), het geven van
voorlichting en het inzamelen van grofvuil en huishoudelijk afval, is uw hulp en dat van allen in de samenleving nodig om dengue besmetting in de eigen omgeving te voorkomen.

Dengue epidemie is te voorkomen. Wat kunt u zelf doen?

 • Gebruik een anti-muskieten middel (gel, lotion of spray) of draag bedekkende kleding
 • Ruim alle broedplaatsen van de muskieten op en dek watervoorraden af. Hierbij kunt u
  denken aan alle waterhoudende voorwerpen zoals vazen, bloempot onderzetters, fonteinen,
  autobanden, kapotte dakgoten, oude wasmachines en dergelijke
 • Breng grofvuil naar de daarvoor bestemde stortplaatsen
 • Plaats muskietengaas bij ramen of deuren

Hoe weet u als u dengue heeft?
U zou dengue kunnen hebben indien u al enkele dagen koorts heeft en twee of meer van de
volgende klachten ervaart:

 • Misselijkheid en braken
 • Uitslag op de huid
 • Hoofpijn en/of pijn achter de oogbollen
 • Spierpijn en/of gewrichtspijn
 • Kleine rood/paarse vlekjes op de huid

Indien u deze klachten ervaart, is het noodzakelijk naar de dokter te gaan! Indien de symptomen erger worden, ga dan direct naar de arts. Indien u dengue heeft opgelopen kunt u voorkomen dat anderen besmet worden door (alsnog) zelf anti muskieten middelen te gebruiken (lotion, gel of
spray), bedekkende kleding te dragen en ook overdag onder de klamboe te slapen. Daarnaast door muskieten broedplaatsen in uw omgeving op te sporen en op te ruimen, meldt het BOG.

9 REACTIES

 1. Ze zijn te lui om hun erf te onderhouden en hun troep te deponeren in een vuilnisbak.
  Het neemt niks van je weg als mens om verantwoordelijkheid op je te nemen.
  Heb ook denque opgelopen toen ik 3 jaar terug iemand had bezocht die het had een vicieuze cirkel van de muggen.
  Geen pretje tering mug maanden last gehad van mijn gewrichten.


  Maak melding

 2. Brantimaka. Wat u zegt klopt niet de eadesaegypti legt zijn eitjes is schoon water regen water in emmers bloempotten autobanden enz. En dus niet in vuil water zoals in de goten of trensen Het probleem is dus in dit geval niet de overheid maar de gemakzucht van onze mede landgenoten als men de rommel opruimt waar regenwater zich in kan verzamelen is het probleem opgelost. Niet voor alles maar naar kantine wijzen trek zelf het boetekleed ook eens aan


  Maak melding

 3. CORONAVIRUS ! In China heeft de Gezondheidsraad bevestigd dat het recent opgedoken coronavirus overdraagbaar is van mens op mens. Dit virus is ontstaan in de Chinese stad Wuhan. De klachten door het virus variëren van een gewone verkoudheid tot ernstig nierfalen.
  Mensen moeten ervoor zorgen om na contact de handen goed te wassen en vermijd vooral contact met zieke mensen (NDP’ers), pluimvee en visproducten. Het advies is ook om zo min mogelijk naar China af te reizen ! Wees gewaarschuwd wat Suriname binnenhaalt want voordat het besef er is bestaat het volk Suriname niet meer.


  Maak melding

 4. De Aedes aegypti is op zich te vergelijken met een muskiet (mug). Niet besmet en krijg je een beet is het vergelijkbaar met de huismug. Het probleem komt wanneer deze mug besmet is. De besmetting kan komen van een aap bijvoorbeeld die het virus in zich draagt. Of misschien een kadaver ,wie weet. Vanaf dat moment raakt deze mug besmet . Komt deze mug in contact met de mens krijg je dengue , Zika , Chikungunya, of gele koorts. Dezelfde mens die dan een voedingsbron vormt voor deze mug, zorgt er voor dat de volgende mug ook besmet raakt en zo kan de ziekte zich verspreiden door steeds mensen te prikken en het leggen van eitjes waardoor de volgende generatie muggen ook besmet raakt. Stilstaand water en nog een paar andere voorkeuren zijn de ideale voedingsbodems voor verspreiding van de eitjes van deze mug.

  Daarom wijst de overheid op het belang van het opruimen van materiaal dat eventueel water bevat. Dat water is immers stilstaand. Als deze mug eitjes legt in stromend water, belandt dat via de sloot ,kreek ,rivier uiteindelijk in de oceaan. Geen overlevingskansen dus. Deze mug is slim en zal vooral de mens en omgeving opzoeken.
  Deze mug is overgebracht vanuit Afrika door de voormalige kolonisatoren. Het waren niet alleen slaven die zich op de boten bevonden. Het klimaat in Suriname en omstreken is vergelijkbaar met het klimaat in sommige Afrikaanse landen. De overlevingskansen van deze mug en andere vectoren(flora en fauna) voor besmetting zijn dus ideaal. En van tijd tot krijg je die epidemieën. Daarom moet de burger dit probleem tackelen door zich te houden aan de voorlichting. Je kunt dit probleem verminderen en tot een aanvaardbaar niveau brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.