Overheid: ‘Downgrading door Fitch is politieke manoeuvre om oppositie te helpen’

91
Overheid: 'Downgrading door Fitch is politieke manoeuvre om oppositie te helpen'

Ratingbureau Fitch in New York heeft de kredietwaardigheid van Suriname naar beneden bijgesteld van ‘B-‘ naar ‘CCC’. Dat blijkt uit een concept rapport dat woensdag naar de Surinaamse overheid werd gestuurd. Fitch komt tot die lagere rating vanwege een sterke toename van de overheidsschuld, verminderde financieringsflexibiliteit en afnemende externe liquiditeit.

Deze factoren vergroten het risico dat de regering niet aan haar betalingsverplichtingen in vreemde valuta kan voldoen, aldus Fitch.

De kredietbeoordelaar stelt verder dat het grote overheidstekort in combinatie met het oplopende tekort op de lopende rekening, voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van mei 2020, niet consistent is met de gestabiliseerde wisselkoers. Hierdoor wordt het risico op macro-instabiliteit groter, stelt Fitch.

De onverwachte verlaging van de rating van Suriname is niet in goede aarde gevallen bij de Surinaamse overheid. De Surinaamse minister Hoefdraad van Financiën, noemt het in een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut ‘een ongekende politieke manoeuvre’. Hij zegt in een reactie dat Fitch met deze ratingverlaging ‘de oppositie in de kaart speelt’.

Hoefdraad vermoedt dat er onder éen hoedje wordt gespeeld met de oppositie. 


91 REACTIES

 1. Natuurlijk Boefdraad de schuld licht elders en niet bij jullie wanprestaties.
  Het wordt spannendddddddddd
  Maar met die gevonden olie en gasbron komt het goed met Suriname over 6á7 jaren daar mag je dan alleen maar naar kijken maar aankomen niet.


  Maak melding

 2. Alles wat niet goed uitkomt voor de NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ is: Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek Politiek


  Maak melding

 3. We kunnen mogelijk aannemen dat Hoefdraad gelijk heeft. Wat hij daarmee opschiet is een tweede. De Fitch lijkt me niet een orgaan dat je kunt verwijten van politieke vooringenomenheid. Dat kan alleen als je keihard bewijs hebt. Jij moet dus kunnen aantonen dat de Fitch haar cijfers bij de VHP aanhang vandaan haalt. Als Overheid heb je je eigen cijfers and prospects waar Fitch ook gebruik van maakt. De Fitch laat zich echter niet specifiek leiden door enkel en alleen de cijfers van de regering.

  Ik ben van harte geneigd Hoefdraad gelijk te geven, maar je schiet er niks mee op omdat je het niet kan bewijzen. Het heeft weinig zin links en rechts verwijten te maken. Je hebt totaal niks te makken bij deze machtige organen. Integendeel, kun je mensen boos maken en dan kunnen ze inderdaad een politieke zaak van maken. Het probleem moet je echt intern houden. Doe je dat niet zal elk land en ,instituut, organisatie ,whatever, zich bemoeien met Surinaamse zaken. De Fitch kun je als Surinaamse overheid tackelen door aantoonbare en rechtmatige cijfers te laten zien die wel wijzen op vooruitgang binnen het economisch gebeuren in Suriname. Geef een ratingbureau geen kans om vanuit de luie stoel en hier en daar wat telefoontjes te plegen, je land te downgraden.


  Maak melding

 4. Hoefdraad slaat wild om zich heen en kraamt onzin uit. Zijn bermverklaring raakt kant noch wal.

  Door zijn wanbeleid zijn de fiscale en monetaire indicatoren verslechterd en is het risico vergroot dat Suriname in de nabije toekomst haar schulden niet meer kan betalen.

  Hij is de veroorzaker niet Fitch of de oppositie.


  Maak melding

 5. Een gerenomeerde instelling (Fitch) gaat zijn goede naam niet te grabbel gooien!
  We mogen er dus vanuit onze ‘luie stoel‘ echt wel vanuit gaan dat Fitch wel weet waar ze het over hebben!
  De schuld weer bij anderen leggen is een makkelijk verweer, de NDP heeft gefaald en zal daar uiteindelijk de rekening voor moeten betalen.


  Maak melding

 6. Onzin Hoefdraad, wat een onzin.

  De economie van Suriname is niet (duurzaam) gestabiliseerd. Duurzaam is als:
  1. De Mou om niet monetair te financieren wederom wordt aangegaan
  2. De strafbepaling op verhogen kredietplafond weer in de wet wordt opgenomen
  3. Meevallers in het Spaar en Stabilisatiefonds worden gestort

  Dus aub Hoefdraad, kom geen onzin vertellen.


  Maak melding

 7. Het is al eerder gezegd:
  De administratie van de regering Hoefdraad is een grote puinhoop. Er worden administratieve trucjes toegepast om een acceptabel beeld te geven. De werkelijke financiele schade die deze regering heeft veroorzaakt wordt pas duidelijk wanneer er een andere maar eerlijke regering komt.

  Hoe langer deze criminele bende in de regering blijft hoe groter de schade en hoe langer het herstel !


  Maak melding

 8. De enige oplossing voor deze constatering, is dat het volk in mei a’s compleet moet afrekenen met de huidige regering. Democratie is een mooi ding , iedereen kan van alles roepen, er is maar een ding dat geldt en dat is stem deze regering in mei a’s compleet weg. Volk van Suriname u heeft op deze dag de kans en maak er AUB gebruik van. Laat u niet verleiden met mooie praatjes van drugsbazen en moordenaars. Weet u nog waarvoor Abrahams het veld moest ruimen?? Voor iedereen geldt dat als u Suriname weer wil laten bloeien, stem dan niet op de NDP.


  Maak melding

 9. Ben benieuwd wat pseudo econoom RobG hierop heeft aan te vullen. Hij geeft toch altijd af op anderen als dit onderwerp wordt aangehaald.

  pakiratigri 17 januari 2020 At 06:09
  We kunnen mogelijk aannemen dat Hoefdraad gelijk heeft.
  Vraag mij af hoezo en waar haal jij de onderbouwing vandaan om mogelijk aan te nemen dat?
  Je zwamt evenals Hoefdraad de stinkende lucht uit je oven die niet geëvenaard word met gebakken lucht

  Fitch een ratingsbureau die over de gehele wereld wordt erkend alleen Hoefdraad vindt dat ze politiek gelieerde mededelingen doen.
  Alleen jammer dat van Trikt nu op de voorgrond treedt terwijl de grootste boef zijn baas met rust wordt gelaten ondanks dat er onomstotelijk bewijs is dat hij een op en top financiële schurk is


  Maak melding

 10. @Pakiratigri, een creditrating bureau gaat niet zomaar downgraden. Alles valt en staat met de geloofwaardigheid van zo’n bureau. Die gaan ze echt niet op het spel zetten. Ik zou zeggen zoeken het dichter bij huis.


  Maak melding

 11. Inflatie en devaluatie.. dat wat surinamers al jaren elke dag ervaren krijgen ze nu te horen van Fitch.. Mensen.. Nu gaat dagelijks leven.. in Suriname .weer.. duurder worden.. Meer pakketjes uit Nederland…cambio van chotelall functioneerd als centrale bank.van suriname.. ..toen Lall geboren werd waren er 5 sterren extra aan de hemel.. Fitch is geen vhp..ook geen nps.. Misschien hebben ze nog nooit van vhp gehoord…. Wang loh gissen Eh psah in a regering..


  Maak melding

 12. Goed interpreteren Bigi Sma. De omschrijving “mogelijk” houdt in dat iets gebeurd kan zijn of niet . Dat is de onderbouwing op zich. In mijn verder schrijven heb ik niet gezegd dat de minister Hoefdraad gelijk heeft. Ik zeg wel dat ik geneigd ben hem te geloven. Maar daar schieten we niets mee op. De omschrijving “ mogelijk” houdt dus in dat men een swing kan nemen. Ook bij rechtsuitspraken wordt deze terminologie gebruikt. Termen als “vermoedelijk ,of mogelijk” komen aan de orde wanneer een rechtbank op een bepaald punt slechts kan gissen wat zich heeft afgespeeld, maar voor het overgrote deel wel voldoende bewijs heeft.


  Maak melding

 13. Nederland exporteert voor 94 miljard euro landbouwproducten naar buiten en is 2de exporteur ter wereld na de usa. Nederland heeft geen enkele bodemschat maar behoort tot de rijkste landen ter wereld met een tripple A status.

  Suriname is 10 x zo groot en heeft olie, goud bauxiet etc en behoort tot de armste landen met de slechtste rating die er is.

  RobG kan vast uitleggen hoe dat kan.


  Maak melding

 14. Verregaande onzin wat Hoefdraad beweert. Ratingbureau’s werken voor investeerders, niet voor de politiek. Ze beoordelen de risico’s van investeringen in landen en ondernemingen. Instellingen zoals pensioenfondsen mogen niet beleggen in bedrijven en landen met een te lage rating.

  Het is belachelijk om te veronderstellen dat een instituut als Finch de oren zou laten hangen naar een politieke partij in een land waar 99,9% van de wereldbevolking nog nooit van gehoord heeft. Ze zouden hun reputatie te grabbel gooien en de tent kunnen sluiten.

  Helaas zijn er in Suriname genoeg onnozele lieden met een minderwaardigheidscomplex die denken dat alles wat verkeerd gaat de schuld is van buitenlanden die Suriname niets gunnen. Wanneer zullen ze eindelijk eens begrijpen dat er niemand is die zich interesseert voor wat er in Suriname gebeurt en men alleen zelf zich uit het moeras kan werken?

  Incompetente bestuurders aan de kant schuiven en corrupte politici oppakken zou een goed begin zijn.


  Maak melding

 15. Van een “topeconoom” als Hoefdraad had ik een inhoudelijk sterke verklaring verwacht om de bevindingen van Fitch te ontkrachten. Maar helaas, het is weer een politieke actie volgens Hoefdraad. Zeer, zeer zwak natuurlijk. Hoefdraad is nu een “TOBeconoom” die niet wil toegeven dat het gevoerde fiscale en monetaire beleid tot een puinhoop heeft geleid. Zielig mannetje(slaat niet op zijn figuur)


  Maak melding

 16. @Pakiratigri
  Het is ondenkbaar dat Hoefdraad gelijk heeft.
  Het is absurd te roepen dat Fitch de oppositie faciliteert.
  Het is meer dan aannemelijk dat Fitch door alle mooie verhaaltjes van Boefdraad geprikt heeft nadat er geen formele verhouding meer was met SU.
  De andere ratingbureaus hun tatings zijn oud.
  IMF en Wereldbank waarschuwden
  Het merendeel van de Surinaamse economen is het duidelijk on eens met Boefdraad. Idem dito de meeste belangen organisaties.
  Alleen in Ocer applaudisseert men voor het beleid van Boefdraad.

  Ook u hebt het inzicht dat het niet verstandig is Fitch onbewezen verwijten te maken. Dat gedrag bewijst wat mij betreft
  1>> Dat Fitch waarschijnlijk gelijk heeft.
  2>> Hoefdraad een zenuwinzinking nabij is.
  3>> De NDP regering implodeert


  Maak melding

 17. @Vliegende Hollander,
  🤣🤣🤣🤣
  Hij zal een deken over zijn kop (hooft heeft hij niet)getrokken. Wendy die is zijn mond aan het spoelen met mondwater. Help niet bij haar. Luciën die krijgt last van stuiptrekkingen. En Damsco die ligt in een gierput


  Maak melding

 18. Fitch heeft voorafgaand zoals het gebruikelijk is bij het opstellen van een rapport dit keer geen bezoek gebracht aan Suriname. Zij hebben zich laten beinvloeden door de vele brieven die de oppositie naar hen heeft gestuurd. Het is allemaal zo doorzichtig. Het is nu een taak voor de regering om de bevolking via gerichte voorlichtingsactiviteiten hiervan op de hoogte te stellen.


  Maak melding

 19. Beste RobG, waarom zou Fitch moeten langskomen Wat is er in die tussenliggende maanden veranderd dan ? In novemver had men ernstige bezorgdheid uitgesproken over de toenemende schuldpositie van Suriname. De onlangs verhoging van het leenplafond, bovenop de andere investeringsplannen van de overheid en grote op tekorten te midden van toenemende externe druk, brengen risico’s met zich mee voor de houdbaarheid van de overheidsschuld. Suriname heeft in die tussenliggende periode geleend bij de Amerikanen voor een overname van de Dam en Bouterse die naar China vloog om een aantal leningen af te sluiten. Ook de zaak v Trikt doet Suriname meer kwaad dan goed. Rob, de Surinaamse regering maakt er een puinhoop van.


  Maak melding

 20. Volgens Hoefdraad is Fitch n onbetrouwbare niet integere partij die wanprestatie levert. Zielige figuur. Op geleide v d oppositie heeft Fitch t rapport geschreven volgens die verzadigde vetzuur. Komisch.


  Maak melding

 21. Ook dit gaat jullie niet helpen. Een kortstondig hoera is het enige dat jullie eraan zullen overhouden. De Fitchrators die Suriname voor de laatste keren hebben bezocht komen uit….Nederland en zijn voor een goed deel H.st. Een een twee tussen deze gasten en de opositie was verwachtbaar na de laatse ronde gesprekken die zij toen zogenaamd met maatschappelijke groepen hebben gevoerd, vraag het maar aan Ramautarsingh en ander tegenstanders van deze regering. Dat zij hun goede onafhankelijkheid in deze op het spel zetten zegt veel over de paniek die heerst bij hun exponenten hier. De heren zijn blijkbaar bereid om hun baan bij het bureau te verliezen in ruil voor wat hun is beloofd hier in Suriname. Ik daag de pers uit (eigenlijk ijdele hoop) om uit te zoeken hoe de lijnen lopen tussen de opositie, metname de VHP en wie de rators zijn. Laat eens zien dat je journalistiek onderzoek weet te plegen. En jullie hier, juich maar voor zolang het duurt.


  Maak melding

 22. pakiratigri 17 januari 2020 At 08:42
  Goed interpreteren Bigi Sma. De omschrijving “mogelijk” houdt in dat iets gebeurd kan zijn of niet . Dat is de onderbouwing op zich.

  Als jij pakiratigrie zoiets neerzet dan is interpretatie heel makkelijk want hierdoor geef jij Hoefdraad schijngelijkheid met je “mogelijk”
  De rechtbank zegt pas mogelijk indien er bewijs is dat mogelijk de beschuldiging onjuist is.

  Maar in deze case is bewijs voor mij zo helder als een klontje.
  Geen geld, proberen meer te lenen dan nodig ( 150 miljoen terwijl je minder nodig hebt om Alcoa te betalen), rente percentages van meer dan 9% op een obligatielening, nergens eigen geld inbrengen maar steeds lenen, ja zelfs consumptieve goeden financieren wat duidt op geldgebrek.
  Ik hoef niet door te gaan maar stel je voor om RobG te benaderen en zijn visie te vragen.

  Zwak van je om te zeggen “goed lezen en interpreteren” maar dan moet je wel de juiste woorden plaatsen in een context die ook goed en begrijpend is


  Maak melding

 23. RobG 17 januari 2020 At 10:11

  “Fitch heeft voorafgaand zoals het gebruikelijk is bij het opstellen van een rapport dit keer geen bezoek gebracht aan Suriname. Zij hebben zich laten beinvloeden door de vele brieven die de oppositie naar hen heeft gestuurd. Het is allemaal zo doorzichtig. Het is nu een taak voor de regering om de bevolking via gerichte voorlichtingsactiviteiten hiervan op de hoogte te stellen.”

  beste RobG
  Fitch is na een vorige onwelgevallig rapport door Suriname aan de kant gezet. Er is dus geen relatie meer met Fitch door toedoen van Boefdraad.
  Waarom zouden ze dan nog naar Suriname komen als er genoeg bronnen en systemen zijn voor haar om een goed beeld te krijgen van de staat van de Surinaamse economie. Als “Wetenschapper” zou u toch moeten weten dat er heel veel informatie is die dit soort organisaties kunnen gebruiken.
  U zult ook weten elke eisen er aan dit soort rapporten gesteld worden voor dat deze gerapporteerd worden. Ofwel het is uitgesloten dat een amateur economen met Cubaanse of Groninger opleiding instaat zullen zijn de waarde van dit rapport in diskrediet te brengen middels fabels.

  Fitch laat haar oren niet hangen naar een regering en zeker niet naar een oppositie partij aangezien de markten haar verantwoordelijk zullen houden voor politiek gemotiveerde rapportages.
  Wat betekend dit voor de houders van Suriname obligaties. Die verliezen nu extra omdat hun accountants een afwaardering zullen eisen. Als deze de vingers achter politiek gemotiveerd handelen zouden kunnen krijgen is er morgen een rechtszaak tegen Fitch.

  Beste RobG wie kan Boefdraad en de regering Bouterse nog serieus nemen. Bij elke uitspraak vallen ze door de mand als fabeltjes verkopers.


  Maak melding

 24. @Lucien, wat jij en je aanhang doet is de zaak politiceren. Zo ging dat ook met de veroordeling van de President.

  1) zie voor de afgesloten leningen op de website van sdmo. Je kan daar ook de hoogte van de totale schuld terugvinden uitgesplitst in binnenland/buitenland alsmede kortlopende en langlopende schulden. Die cijfertjes liegen niet.

  2) waarom zou Fitch haar reputatie op het spel zetten om valse informatie de wereld in te helpen.

  3) welk belang heeft de oppositie om de Suriname zwart te maken aangezien zij een onderdeel zijn van het parlementaire stelsel. Met een lege portemonnee is het lastig regeren.

  Neem van mij aan andere bureaus zullen binnen afzienbare tijd ook hun ratings downgraden. Waarom is het zo moeilijk om toe te geven dat de NDP een zooitje heeft gemaakt. Zou je sieren om afstand nemen van hun criminele beleid.


  Maak melding

 25. Er gebeuren veel dingen tegelijkertijd en Boefie kijkt naar de oppositie laat hij eerst naar lijnen tussen zieken en verlofgangers kijken! Die zijn geen oppositie maar vertrouwelingen.
  Ba suku Ba finni Ba tjarie en nu een Robbertje mind blowing uitvechten.


  Maak melding

 26. Paki-RAT-igri,

  dat “mogelijk” van jou is geen onderbouwing, doch slechts een “aanname”
  Zoals we van jou gewend zijn.

  Alleen maar gebakken lucht…
  Gelul in de ruimte…
  Veel gekakel maar nooit een ei…

  Je bent en blijft een kansloze, roepende in de woestijn. Best wel een zielig ventje, ben je.


  Maak melding

 27. @Koos: Welk belang de oppositie, metname de VHP heeft om Suriname zwart te maken? Laat me niet lachen, ze doen al heel lang niet anders dan Suriname bij allerlei internatiomale organisaties zwart maken enkel en alleen om eigen politiek belang en hierbij loopt Chan voorop! Het grappige, of eigenlijk misdadige is dat jullie het zelf ook weten en in alle toonaarden verdedigen. Maar je weet wel, wie het laatst lacht…..vul zelf maar in.


  Maak melding

 28. @Lucien, wat is er mis met het beschermen van je eigen volk. Jouw president schoot op zijn bevolking. De NDP neemt een loopje met de rechtstaat en het straffeloos lenen.
  Als er sprake is van institutionele criminaliteit dan hoort de internationale gemeenschap dit te horen. Wat jouw president doet is een dijk optrekken en de vuile was binnenhouden. Anno 2020 gaat dit niet lukken.


  Maak melding

 29. Gek he? Met al die aanpassingen van de wet, om het schuldenplafond te verhogen, nog even, dan krijgt Suriname dezelfde status als Haiti, de junkstatus.


  Maak melding

 30. Werkloze worden op geroepen om op 22 januari zicht te melden voor Ford Zeelandia om daar na te lopen naar de rechtbank .

  Er is geen bruine bonen met rijs wel gratis bus en water van NDP .

  Laat je horen en laat je zien dat het beter gaat met de schurken van NDP .

  Oproep is geplaats door R Abrahams meer bekend als Ba Kridie of zweef tekie .

  De Groeten

  aan

  Bo Bo Bouterse


  Maak melding

 31. Als militaire vakbond leider begonnen in 1980 en als veroordeelde President naar de gevangenis 2020 .

  Hou de hoofd KOEL Bouterse het heeft maar 40 jaren geduurd waar heb jij al de leugens gevonden .

  Verbroedering heeft verloedering gebracht onder de bevolking groepen in Suriname .

  Verbroedering samen doen maar NDP alleen heeft de Regering gevormd Akan Troesoe .


  Maak melding

 32. Hoe komt fitch tot deze analyse als de regering niet de juiste cijfers geeft.

  Dit soort rating bureaus hebben de wereld in 2007 in een diepe wereldwijde crisis gestort met hun verkeerde ratings.


  Maak melding

 33. @jojo,
  Het is terecht dat de regering dit opgedrongen advies naar de prullenbak verwijst.
  Fitch heeft uit wraakgevoelens ongevraagd, dus zonder uitnodiging en de gebruikelijke hoge vergoeding een negatief advies uitgebracht. Het is toch duidelijk dat zij dit doen om problemen voor de regering te veroorzaken. Fitch is enerzijds zeer boos omdat de regering hen aan de kant heeft geschoven en anderzijds heb ik het vermoeden dat zij van de oppositie een hoge vergoeding hebben geincasseerd. Zij hebben de allerslechtste rating gegeven die men aan een land kan geven. Een land met een dergelijke rating kan niet eens voedsel importeren, mensen lijden honger, de overheid kan geel lonen betalen en voorzieningen bekostigen. De oppositie hoopt op deze onerlijke manier aan de macht te komen.


  Maak melding

 34. Bij de NDP zien ze alleen maar spoken. Alles wat ze niet bevalt, wordt gedaan om de oppositie te helpen. Maakt niet uit of het vanuit Suriname zelf komt of vanuit het buitenland. Dat de paarse coalitie het land naar de Filistijnen heeft gebracht, zien ze niet. De NDP heeft veel weg van een sekte, waarbij de leider blindelings wordt gevolgd. Dit heeft niets met echte politiek te maken. Trouwens, ik denk dat ze bij de NDP de verdachte van de moord op advocaat Wiersum als een held zien. Want moordenaars worden door de NDP-ers vereerd en verheerlijkt. Hoe meer moorden, des te groter de eer. Stelletje ezels. Eigenlijk beledig ik met deze vergelijking de ezel. Het dier de ezel is slimmer dan de NDP-aanhanger.


  Maak melding

 35. @RobG,
  Ook al ben ik het vaak inhoudelijk niet met je comments eens, ik heb je tot nu toe
  een bepaalde mate van ratio toegedicht.
  maar bij het lezen van jou laatste comment, moet ik ineens aan Julian With denken.
  Ik probeer er nog achter te komen, waarom ik die link leg.
  maar misschien kan je me helpen….


  Maak melding

 36. @Manu,

  Ik denk dat ik jou moet corrigeren: Je schrijft: Nog even en Suriname heeft net als Haïti DE JUNK STATUS.

  FITCH heeft Suriname gedowngraded naar CCC (TRIPPEL C) CCC =JUNK STATUS.

  Deze DEVALUATIEregering MOET OPZOUTEN

  Winston Ramautarsing heeft steeds gezegd dat Suriname haar schulden niet kunnen betalen.


  Maak melding

 37. INGEZONDEN: Niet alle NDP’ers zijn verstandsverbijsterd
  16/01/2020 22:36

  Ik ben al acht jaar lid van de NDP. Maar dat neemt niet weg dat ik een mening vorm op grond van eigen moraal. Lid zijn van de NDP sluit verstand hebben niet uit. Ook al leeft helaas die perceptie bij velen in onze samenleving, zoals de heer With dat recent verwoordde.

  Ik maak een helder onderscheid tussen de persoon Bouterse en de partij de NDP. Dat de persoon Bouterse is gevonnist, wil niet zeggen dat NDP ook is gevonnist. Natuurlijk heeft het vonnis gevolgen voor de NDP. Maar de NDP is een beweging die meer is dan slechts één persoon.

  Ik ben samen met velen onder de indruk van het charisma van Bouterse. Hij heeft de NDP naar grote hoogtes gebracht. Maar ook ik besef dat het vonnis van de president naar elke burger afstraalt. Hoe kan ik mijn kinderen uitleggen dat hun president de moord van vijftien mannen op zijn geweten heeft? Wat voor een voorbeeld geven wij ons nageslacht?

  Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik mij schaam. Niet over mijn partij, maar over mensen binnen de partij. Ik herken mijzelf niet in degenen die zaten te schreeuwen en te schelden op Zanderij. Blijkbaar vinden zij twintig jaar voor moord de gewoonste zaak van de wereld. Als zij willen delen in de schande van het vonnis, dan is dat hun goed recht. Maar laat dat niet ten koste gaan van de groep die verbijsterd is.

  Als Bouterse aanblijft, dan zullen de verkiezingen gaan over de vraag of een moordenaar president mag blijven. Het gevolg zal zijn dat de NDP in de oppositie belandt. De verbijsterden mogen veel lawaai maken, in het stemhokje spreekt de stem van de zwijgende massa. Ik roep daarom de heer Desi Bouterse op: de partij is met u begonnen, maar laat het niet met u eindigen. Wees een man en haal deze hebi op de NDP weg!

  Serge Emanuels BSc.

  TENMINSTE EEN DIE NUCHTER KAN DENKEN EN DE MOED HEEFT OM ZIJN MENING KENBAAR TE MAKEN. IK DENK NIET DAT HIJ DE ENIGE IS. MISCHIEN DE EERSTE IN DE RIJ DIE MOED HEEFT GEHAD. ER VOLGEN NOG MEER.


  Maak melding

 38. @ RobG: De beoordeling van Fitch (en van elk ander ratingbureau) is geen advies aan de Surinaamse regering maar informatie naar investeerders ten aanzien van de kredietwaardigheid van de beoordeelde. Wat de Surinaamse regering van de beoordeling denkt zal Fitch een zorg zijn. Wat de investeerders van de beoordeling denken is een groot probleem voor Suriname. Voor adviezen moet Suriname bij het IMF zijn, maar die bevallen niet, dus op termijn is Suriname failliet en haar tafelzilver kwijt.

  De gebruikelijke sukkels roepen weer dat Nederland er achter zit. Dat is natuurlijk onzin, waarom zou men, maar zou het zo zijn dan is men in Suriname in de aap gelogeerd. Van Nederland wint men het niet.


  Maak melding

 39. @RobG
  Wie zal er nota van nemen dat de regering het rapport naar de prullenbak verwijst. Niemand die er toe doet zal dit afwijzen door Boefdraad nog enigszins serieus nemen.

  U bakt ze wel erg bont door een organisatie als Fitch met betrekking Suriname rancuneus te noemen. Het opdrachtje zal op haar totaal marginaal zijn.
  Daarnaast zullen de inkomsten van Fitch het meer en deel betaald worden door de financiele markten en niet de partijen die beoordeeld worden.

  Uw kwalificatie met betrekking tot CCC slaat nergens op. Suriname staat nu in het Rijtje Libanon, Mozambique,. Zambia en Kongo. landen die nog wel voedsel kunnen kopen.


  Maak melding

 40. Graag uw aandacht!
  Indien een regering eerlijk en correct in landsbelang dient, zal er te nimmer een drang zijn om ratings en andere zaken negatief te becijferen.
  Maar! Wanneer een regering vriendjes en familie laat stelen en stelen en projecten start die 10 keer duurder worden gefactureerd, zal men niet positief naar het land kijken.

  De schuld ligt dus bij niemand anders als de regering zelf.
  Jammer.

  Het volgende.
  Wanneer ik weet dat ik een crimineel ben en ik mensen van tijd tot tijd vernoord, af en toe wat drugs deal en ook nog verplicht ben om voor de bazen door te dealen, zal ik niet de leiding van een land op mij nemen.
  Ook niet een ministerie nochtans een parlementarier worden.
  Wat schetst de verbazing, in Suriname zijn gezagsdragers ex criminelen en veroordeeld ook nog.
  Hoe wil je dan ratings hebben die goed zijn?
  Al deze dingen vernietigen het land.

  De enige reden waarom zulke ellendelingen met hun achterban de politiek ingaan is om:
  Uit de bak te blijven
  Te stelen
  Drugs lijnen hoog te houden
  Machtsdrang
  Te kunnen reizen
  Cartel bewaking
  Familie puisant rijk te maken

  De aanhang Simons, Miesiekaka, Belfort, Pokie enz. Schijnen thuis niet geleerd te hebben om niet met verkeerde vrienden om te gaan.
  Hoe zouden zij het vinden als hun kids vermoord werden of snoven?
  Deze volgers en leugenaars hebben nog minder egards en klasse.
  Ik oordeel ze niet maar zou ze willen vragen waar hun geweten is???

  Be Blessed


  Maak melding

 41. RobG
  Steeds moet ik mezelf afvragen “leest deze geestes gestoord pseudo econoom wel wat hij heeft geschreven eer hij drukt op de knop “plaats opmerking””
  Ik heb het donkerbruin vermoeden van niet.
  Want steeds wat jij neerpent grenst aan het ondenkbare stom gebral van een dwingend verwent kind van 4 jaar.

  Duik eens in de historie van ratingbureaus en kijk wat er door gebruikers (investeerders ja zelfs van durfkapitaal investeerders) wordt geschreven aan recensies.
  Ik denk dat je zelfs durft te beweren dat deze bureaus slechte en op onwaarheden beruste informatie beschikken, want dit is hetgeen je thans doet.
  Ik denk dat Suriname het presteert om een negatieve Beta te laten zien


  Maak melding

 42. Ben geen NDP-er … maar hoop toch dat zij de komende verkiezingen zullen winnen (elk volk verdient zijn eigen leider).

  Okay, ik weet het is de verdere ondergang van ons geliefde Suriname, maar dan zal deze partij voor en van Landverraders zelf hun eigen rotzooi moeten gaan opruimen en zullen dan zelf de impopulaire maatregelen moeten gaan nemen die anders door andere partijen zullen moeten worden genomen.

  Beste Rob G en Luciën … hebben jullie dan nooit gehoord over het oogsten van een orkaan als je storm zaait … is toch niet de schuld van de VHP als het Begrotingstekort onhoudbaar is en niet meer te financiëren is door de Bank van Suriname die compleet uitgehold is en de Handelsbanken in meesleept in een nog grotere crisis ?


  Maak melding

 43. Wat opvallend is, is dat de NDP geen wetenschappelijk bureau heeft, maar als eerste goedbedoelde adviezen van diverse deskundigen de prullenbak ingooit.

  Dat intelligentie niet je sterkste punt is’s, soit. Maar accepteer je domheid en laat je goed adviseren.


  Maak melding

 44. @Henry: Natuurlijk is dat jullie wens, dat de regering opzout en jullie kunnen gaan graaien. En zoals ik al zei en jij min of meer beaamt heeft Ramautarsingh in deze niet stil gezeten. alles is geoorloofd om de macht te krijgen. Het is voor de oppositie nu duidelijk BROKOBANA tijd.


  Maak melding

 45. @Jacobus 17 januari 2020 At 15:09

  “Kijk,Suriname is toch ergens in de triple geraakt.De pikin ingi boi heeft toch altijd gezegd en gewild dat Sur.triple zou worden”

  Vandaar dat Bouta de tripel 7 wilde omdat hij dacht dat hij tripel C niet voor elkaar kon krijgen.


  Maak melding

 46. Ok aan Lucien Karwafodi merk je dat ze aan de laatste wanhopige stuiptrekkingen bezig zijn.

  Het zou helpen als hij zich een beetje orienteert, hoe de (financiele) wereld werkt.

  Alleen maar naar Limbo luisteren, wordt je echt niet wijzer van.

  dit advies is trouwens gratis


  Maak melding

 47. FITCH is niet zomaar een organisatie, hun rapporten moet betrouwbaar en onafhankelijk want heeft invloed op de economie van landen welke miljarden kan schelen. Suriname is voor hun kruimel land om zijn reputatie te verslechteren. Misschienn zijn de NDP,ets en de regering vergeten dat er meerdere malen door verschillende
  organisaties was aangevenn om het leen beleid aan te passen. De regering heeft zelfs een wet goed gekeurd om meer te kunnen lenen. Boefdraad en Abdoel u kunt uw zogenaamde universiteit diploma als WC papier. Bouta heeft een nu reden om op de aanstaande NDP bijeenkomst de schuld van de economie aan Fitch en oppositie te geven. A No Mie na Fitch schuld


  Maak melding

 48. @Lucien Karwafodie,

  Natuurlijk moet de NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ ASAP OPZOUTEN: Dit om Suriname verder te behoeden voor een Complete Disaster:

  Jij bent een KUMAKOISI LOVER: Je houdt niet van het land Suriname maar van een MOORDENAAR.

  EEN FIJNE DAG MENEER LUCIEN KARWAFODIE.


  Maak melding

 49. Is zaak om deze paarse kabinet a.s.a.p. te ontmantelen en alle paarse stakeholders bij bedrijven op straat te schoppen. Investariseren wat de schade is en hulp vragen bij het IMF. Andere oplossing is er niet.


  Maak melding

 50. Zo de bekende posities zijn weer ingenomen

  Papiratigri lult zoals gewoonlijk in het luchtledige, probeert mee te doen, probeert objectief te zijn, maar het is zooooooo doorzichtig, dat het niet eens niveau prullenbak heeft.
  papiri niemand, maar niemand die ook maar enige waarde hecht aan je reactie, maar blijf reageren. Zo vul je je dagen en krijg je bakken met stront van andere bezoekers van Waterkant.

  Wat Rob betreft
  Het is niet zo dat hij echt heel erg dom is, maar wat moet hij anders. Nu toegeven betekent dat er niet eens verkiezingen gehouden hoeven te worden.
  Natuurlijk weet ook hij, net als Hoefdraad dat de downgradinng de eerste stap down is.
  Als Fitch ook maar 1% twijfel heeft gaat ze niet tot aanpassing van de rating.
  Hun rating is gebaseerd op cijfers en niet op gevoelens. Wie schreef recentelijk hier ook alweer dat cijfers niet tellen.
  Rob proberen te overtuigen zal dus niet lukken, omdat hij al lang overtuigd is, maar dit niet openlijk kan en zal toegeven

  Wat deze regering betref
  Wat ze doen doet mij denken aan de beroemde uitspraak:
  “if there’s any way they can do it wrong, they will”
  Het is HOPELOOS.
  De rating vond plaats voordat de governor met verlof werd gestuurd.
  Wereldwijd is de rente op haar laagste punt, maar zl Suriname daarvan profiteren?
  Nee, integendeel. Het wordt met de dag erger.

  Maar om het eerlijk houden zal ik ook mijn mening geven over een tegenstander van deze regering.
  De keuze is groot, maar ik kies ervoor om Jojo te bekritiseren.
  Ik verdenk Jojo eraan dat hij niet alleen staat. Nou heeft hij nooit beweerd dat hij alleen staat en zijn mening de mening van een individu is, maar hij heeft (te) veel informatie.
  Ik heb het niet over kennis, maar over informatie.
  Dat hij zeer kritisch is, is overigens niet meer dan logisch. Er is zo weinig waar je als bewoner van Suriname, trots op kan zijn


  Maak melding

 51. Vhp met name Chan, gayadien en Mathoera zijn dagelijks bezig om SURINAME in het kwaad daglicht te brengen.
  Maar zo zijn deze mensen. Vermoorden hun ouders als ze moeten erven. Verkopen hun kinderen als het geld opleverd. Waarom het land niet?? Ze willen aan de macht komen. En bepaalde debielen die zichzelf vragenstellers noemen weten bij wie ze moeten gaan voor sensatie.
  Wat uit hun bek komt gaat over hun en hun kinderen komen. Dat is KARMA


  Maak melding

 52. Dus dit wordt bedoeld met
  Suriname is love

  Toch merkwaardig dat de president de mensen die Suriname met opzet in een kwaad daglicht proberen te stellen en dit met oneigenlijke middelen doet niet direct oppakt.
  Pak ze


  Maak melding

 53. Deze downgrading komt voor mij niet geheel onverwacht uit de lucht vallen want niet zo lang terug waarschuwde de Financial Times nog dat er “onmiddelijke problemen” dreigden voor SU m.b.t. de terugbetaling van de vele leningen.

  Iedereen die gezond verstand heeft kan inzien dat het land afkoerst op een herhaling v.h. scenario 2015/2016 met een forse stijging v.d. wisselkoersen, een stijging v.d. winkelprijzen, verhoging v.d. EBS/SWM tarieven, verlies van koopkracht etc.

  Welke regering er ook zal aantreden in augustus, ze zullen als gevolg v.h. huidig gevierde wanbeleid een zware financieel/economische tijd tegemoet gaan en als de NDP weer aan de macht komt dan wordt SU definitief een tweede Venezuela want die partij heeft bewezen zaken van kwaad tot erger te kunnen maken.


  Maak melding

 54. Kondremangs
  Die verdomde plaat. …het is de schuld van het buitenland of de oppositie. …..is allang grijsgedraaid en versleten. ..vanaf 25 februari 1980. …..het is diep triest om anderen de schuld van jouw falen en onkunde te geven ……een bekend spreekwoord luidt : een ezel stoot zich niet 2xmaal aan dezelfde steen. ……als mijn landgenoten ECHT van Su houden. ….wordt er geen nieuw spreekwoord gecreëerd. …want dan wordt het;:een ezel heeft zich 3x maal aan dezelfde steen gestoten. ……
  btw Boefdraad was een matige schaker in de jaren 80. …Jerome Lindeboom was beter. …wie weet. .die weet. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 55. Wendy

  17 januari 2020 At 19:33

  Vhp met name Chan, gayadien en Mathoera zijn dagelijks bezig om SURINAME in het kwaad daglicht te brengen.
  Maar zo zijn deze mensen. Vermoorden hun ouders als ze moeten erven. Verkopen hun kinderen als het geld opleverd. Waarom het land niet?? Ze willen aan de macht komen. En bepaalde debielen die zichzelf vragenstellers noemen weten bij wie ze moeten gaan voor sensatie.
  Wat uit hun bek komt gaat over hun en hun kinderen komen. Dat is KARMA

  ==============================

  Die namen die jij noemt zijn echte patriotten. Dat zijn de echte Surinamers.
  Zij komen in opstand tegen chaos die jouw President met zijn trawanten heeft veroorzaakt. Wendy waarom ga je niet eerst je eigen bevuilde nest inspecteren ipv met het vingertje te wijzen. Als Santhoki, Gajadien en Mathoera verantwoordelijk zijn voor grenzeloze leengedrag en de torenhoge koers. 1 op 9 is het toch ?


  Maak melding

 56. @Koos,

  Ik heb mij voorgenomen niet meer op die ACHTERLIJKE WENDY te reageren. Haar reacties lees ik ook niet meer.

  ACHTERLIJKE WENDY IS GEWOON A WASTE OF TIME.

  SURINAME IS TEN DODE OPGESCHREVEN MET ZULKE LIEDEN.


  Maak melding

 57. Het mooie van de regering Bouterse is dat men de drive heeft om hard te werken om het land tot ontwikkeling te brengen. Leningen worden gesloten om de financiering van projecten mogelijk te maken. Al deze leningen worden aangewend voor het goede doel. Kijk maar naar de wegen, uitbreiding watervoorzieningen, gezondheidsvoorzieningen in stad, platteland en achterland, elektrificatie ,enz.enz. Het is een kwestie van politieke keuze. De regeringen van NPS en VHP hadden miljarden Nederlandse verdragsmiddelen tot hun beschikking. Deze gelden hebben zij letterlijk verspilt. Wat hebben zij gepresteerd met al deze gelden? De regering Bouterse moet haar werk goed blijven doen om de verkiezingswinst in mei a.s. veilig te stellen.


  Maak melding

 58. De VHP heeft indicatie dat deze Cosa Nostra Orga plannen heeft om het 20% participatie-aandeel in de olievondst voor een appel en een ei van de hand te doen.

  Dit zou een misdaad zijn jegens het Surinaamse volk als dit gebeurt.

  Zwaarwichtige zaken hoort deze Orga niet meer te doen. Hun regeertermijn eindigt over 4 maanden.

  Deze Gang doet alsof het land van hun is.

  VOLK VAN SURINAME: STEM DE NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ COMPLEET WEG.

  DEZE PLICHT RUST OP UW SCHOUDER!!


  Maak melding

 59. @RobG

  “Al deze leningen worden aangewend voor het goede doel. Kijk maar naar de wegen, uitbreiding watervoorzieningen, gezondheidsvoorzieningen in stad, platteland en achterland, elektrificatie ,enz.enz.”

  Welke wegen zijn er nog onder Bouterse gebouwd beste RobG
  Welk Waterleiding project is succesvol afgerond.
  Welk ziekenhuis of welke kliniek is er in goede staat opgeleverd.
  Wat is er aan elektrificatie gedaan. o ja wat HFO generatoren bij EBS waarvoor vergeten was het net werk uit te breiden iets wat Structon met grote spoed moest uitvoeren toen er gedroomd werd van een Trein verbinding.

  Beste RobG noem 5 projecten die volgens u een succes zijn!


  Maak melding

 60. @Pico
  Ik ben wel iemand die drijft op eigen informatie, inzicht en wat kennis.

  Dat komt door dat ik enorm geïnteresseerd ben historie, geografie, cultuur en politiek.
  Verder heb ik technische, bedrijfskundige consultancy rol die ik vrij en naar eigen inzicht invul en dat de afgelopen 40 jaar over de hele wereld heb kunnen doen voor overheden, bedrijven, wetenschap tussen bouwvakkers en professoren (van Civiele techniek tot radio astronomie en ecologie)

  Ik weet een heel klein beetje van alles, de professoren weten alles van niets.

  Verder bouw ik business-cases waaronder ook twee mislukte in Suriname zowel onder Venne als Bouterse. In beide regeringen heb ik daar voor kunnen pitchen bij mini – sterren. In beide gevallen gesneuveld op integriteitsissues.


  Maak melding

 61. @Henry, de paarse kliek is in rep en roer. Verkoop van Surinaamse kroonjuwelen oa olieputten etc is een misdaad. Ze weten van gekheid niet meer waar ze het geld vandaan moeten halen. Met een ccc status kan je alleen bij loan sharkes nog lenen.

  Ps…. zie een discussie met Wendy als een fatoe. Niet meer niet minder. Immers er moet gelachen worden op de vrijdag avond
  toch. Deze mensen zij geindoctrineerd door de paarse sekte.


  Maak melding

 62. @Jojo
  ” Ik weet een heel klein beetje van alles”
  Met dit zinnetje heb je mij overtuigd.
  Immers
  Hoe groter je kennis is, hoe meer je weet dat je weinig weet en er nog zoveel te weten/leren is.


  Maak melding

 63. @jojo, uw ogen zijn afgedekt voor al het goede dat de regering totstand heeft gebracht.De duizenden woningen die zijn gebouwd, de verhoging van de pensioenen, verhoging KB, kosteloze zorgverzekeringen voor mensen, boeken voor het onderwijs, enz. Het ligt aan de kiezers om in mei een oordeel te geven.


  Maak melding

 64. BESTE MENSEN ABDOEL REACTIE OP FITCH, afgelopen jaar en nu ZEKER OPPOSITIE SCHULD

  Amzad Abdoel: “Strak monetair beleid levert verbeterde status op”

  ‘Een strak gevoerd monetair beleid heeft Suriname een verbeterde status opgeleverd’, zegt MC-parlementariër Amzad Abdoel over de opwaardering van Suriname door Fitch Ratings. Abdoel zegt deze positieverbetering te hebben verwacht. ‘Zeker als je let op de vaardigheid die de Surinaamse regering aan de dag heeft gelegd om betalingsachterstanden in te lopen en schulden af te lossen.’ Fitch gaf Suriname onlangs een opwaardering naar de BB- status.

  Abdoel zegt dat de groei zal aanhouden, gelet op de ontwikkeling van de prijzen van grondstoffen op de wereldmarkt. ‘De hoge prijzen van onder andere goud en olie zullen aanhouden, waardoor Suriname gegarandeerd zal zijn van een behoorlijk inkomen. Aan de andere kant is het de Surinaamse regering ook gelukt de begrotingstekorten laag te houden.’ Abdoel prees voornamelijk het gevoerde monetair beleid; hierdoor kon monetaire financiering worden vermeden. ‘Het strenge toezicht op het bankwezen met betrekking tot het wisselkoersregiem heeft erin mogen resulteren dat de eurokoers momenteel op het laagste punt van 4 voor een SRD zit.’ De parlementariër brengt in herinnering dat de regering het overheidsapparaat niet als politiek instrument heeft gebruikt. ‘Ze heeft geen massa mensen in dienst genomen, anders zou het bestedingspatroon verzwaard worden.’

  ‘De herstructurering van het belastingregiem zal resulteren in verbetering van de economie’, zegt de politicus. ‘De verschuiving van de directe naar de indirecte belastingen zal de staatskas veel meer inkomsten opleveren. Een ander pluspunt in de economische ontwikkeling is het feit dat de regering mogelijkheden creëert voor nieuwe markten in de agrarische sector middels economische diplomatie.’ Abdoel beweert dat Suriname nu voorzichtiger omspringt met de natuurlijke hulpbronnen. Dit zou bijdragen tot de garantie voor economische groei. ‘Er worden geen snelle onderhandelingen gevoerd met het doel de multinationals te accommoderen. De gesprekken met buitenlandse investeerders worden diepgaand en secuur gevoerd om het beste voor Suriname eruit te halen. Het gaat erom dat er zoveel mogelijk werkgelegenheid gecreëerd moet worden in de private sector. Dit alles draagt bij aan verdere verbetering van de economische groei’, aldus Abdoel.


  Maak melding

 65. CITAAT: De kredietbeoordelaar stelt verder dat het grote overheidstekort in combinatie met het oplopende tekort op de lopende rekening, …., niet consistent is met de gestabiliseerde wisselkoers. Hierdoor wordt het risico op macro-instabiliteit groter, stelt Fitch.
  REACTIE: In technische termen verpakt een uitspraak dat de officie;le koers die de CBvS dicteert aan de banken al lang niet meer overeenkomt met de werkelijke koers die veel hoger ligt. Daarmee is ook het werkelijke inflatie cijfer veel hoger dan wat de overheid met kunstgrepen voor ogen draait
  Feitelijk wordt de koers laag gehouden door alle reserves te verbruiken en daarnaast gewoon door geen valuta beschikbaar te stellen. Als je geen valuta kunt of mag kopen is er ook geen markt werking en kan de overheid elk willekeurig cijfer voor de koers en inflatie verzinnen. Fitch doorziet dit gedrag en hecht dan ook geen waarde aan de onzin die de regering en CBvS verspreid.


  Maak melding

 66. Het zal een helse klus worden om Suriname weer op het goede spoor te krijgen, na de verkiezing van mei 2020. Het land is vanaf 1980 onder invloeden van Bouterse met zijn NDP systematisch kapot gemaakt. De Front regeringen hebben tijdens hun mandaat hier en daar wat kunnen repareren, maar ook dat ging moeizaam. Het is ontiegelijk jammer dat dit Suriname heeft moeten overkomen. Mijn hart bloed voor dit mooie Land. Niets en dan ook niets wijst erop dat Bouterse met zijn NDP in de jaren het goed meende met het land. Er is vanaf 1980 door de NDP constant eraan gewerkt om mensen te indoctrineren en zelf mensen met een redelijke goede reputatie te corrumperen. Het is best wel zorgelijk als je ziet wat voor vernieling heeft plaats gevonden binnen de samenleving en rond zowat alle instituten.

  Het is verbazingwekkend dat er nu plots enkele NDP’ers opstaan die zich schamen voor hun mede leden binnen de NDP. Ze schamen zich niet voor de partij, maar voor mensen binnen de partij. Niets is minder waar. Zoals de NDP zich vanaf de oprichting heeft geprofileerd in daden, zijn haar mensen (leden) binnen de partij de belichaming van de NDP en de NDP de belichaming van deze mensen. Zij zullen met z’n allen de verantwoordelijkheid moeten dragen voor het falen van deze NDP regeringen. Ook kan ik het charismatische in de persoon Bouterse niet zien. De man zit overal grappen over te maken en zit de spot te drijven met alles en iedereen die het niet met hem eens is. Uitspraken als “ ie kan hor a sigaret moni “, “we gaan voedselpakketten naar Nederland sturen” e.d. maken de man nog geen charismatische leider, eerder grappig, een narcist!

  Zorgelijk als je ziet dat het land al helemaal weer opnieuw van voren af aan kan beginnen. Probeer maar eens met een CCC status voor de kredietwaardigheid van een land, internationaal zaken te doen. Ik zie dus ook met gemengde gevoelens naar uit wat de status voor de kredietwaardigheid gaat worden van de andere ratingbureaus.

  En zeg eens eerlijk, waar en wat is nu eigenlijk de daadwerkelijke ontwikkeling geweest die Suriname heeft gekend in de 44 jaar onafhankelijkheid?

  Denk daar maar eens over na…


  Maak melding

 67. Haha ,laat Pakiratigri niet hard lachen.
  Er wordt door sommigen beweerd dat ik maar klets. Ik nodig mensen uit stuk voor stuk na te gaan wat ik allemaal gezegd heb en of datgene wat ik beweer al die tijd dat ik op deze site ben, klopt of niet klopt. Dat zou mijn enige vraag zijn. Ik merk dus dat vanuit de hoek van de VHP, men probeert mij belachelijk te maken. Zelfs blokkeert. Waarom zoveel moeite aan me besteden? Als ik iemand belachelijk vind ,krijgt hij /zij geen aandacht van me. Reageer op de inhoud en niet op Pakiratigri. Het enige wat je moet doen is nagaan of al hetgeen ik gezegd heb, klopt of niet klopt. Deze site blokkeert me zelfs. Waarom zoveel moeite doen? Alle analyses die ik geef ,zijn uitgekomen. Jullie storen zich hieraan en proberen mij op deze lage manier aan te vallen. Ik vind het heel goed ,want de ware aard komt naar boven. Er zijn veel partijen in Suriname. Maar de VHP is de beroerdste. Racistisch sowieso, gebruikmakend van allerlei valse technieken. Dat ervaar ik persoonlijk. Nou, beste Surinamers in Suriname, beter de NDP dan de VHP die geen gebruik maakt van gezonde discussies en mensen als Pakiratigri de mond probeert te snoeren. Ze toont geen respect voor andersdenkenden en uit beweringen die nergens op slaan. Sorry , zo schakel je Pakiratigri niet uit. Too much experience for you.


  Maak melding

 68. Ook ik hoop dat Bouterse de verkiezingen wint. Blijkbaar zijn Surinamers zo achterlijk dat ze het woord geloven van een crimineel/moordenaar die hun land in 10 jaar volledig naar de kloten heeft geholpen en tot een paria staat heeft gemaakt. Als de koers 1 op 50 is en de Chinezen hun onderpand van hun leningen komen opeisen worden ze misschien wakker. Maar ik denk het niet.


  Maak melding

 69. Wow, volgens de regering heeft Santokhi meer invloed dan Bouterse, want Fitch luistert naar Santokhi en niet naar de regering. In dat geval kan de NDP het beste opstappen omdat ze de internationale geloofwaardigheid kwijt zijn.


  Maak melding

 70. @Molenaar,

  No mang Molenaar: De NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ moet van het toneel verdwijnen. Ik weet sowieso dat de koers een enorme vlucht gaat nemen als deze Cosa Nostra Orga.

  De armoede gaat ergere vormen aannemen als deze Destructieve Partij aanblijft.

  Ik hoop dat het Surinaamse volk deze gasten massaal afwijst.

  Ik hoop niet dat Julian With gelijk krijgt dat de meerderheid van het Surinaamse volk uit domme mensen bestaat.

  Als ik naar lieden als Achterlijke Wendy, Damsco, Devil en andere KUMAKOISI LOVERS kijk dan zou ik dat ook geloven.


  Maak melding

 71. RobG 18 januari 2020 At 00:51

  “@jojo, uw ogen zijn afgedekt voor al het goede dat de regering totstand heeft gebracht.De duizenden woningen die zijn gebouwd, de verhoging van de pensioenen, verhoging KB, kosteloze zorgverzekeringen voor mensen, boeken voor het onderwijs, enz. Het ligt aan de kiezers om in mei een oordeel te geven.”

  1>> Duizenden woningen. er waren in 5 jaar 18.000 belooft. zie wat de mensen (o.a. Parmessar) zeggen bij de opening van de Broadhomes fabriek. Ze beloven er maart 2015 maar liefst 3.000/jaar te bouwen. Nu maakt u er duizenden van in 10 jaar. Dat is weinig concreet en niet subsantieel voor een wetenschapper. Het komt er op neer 100 tot 200 per jaar. Ik kan alle feestjes op Hannalust ook op tellen. Daarnaast is er niets door de regering gefinancierd. Het wordt duidelijk dat Vene II en III meer gebouwd hebben middels LISP.
  2>> AOV van SRD 300 naar SRD 550. Door inflatie gecorrigeerd is dat geen verbetering beste RobG de SRD 300 van Vene is veel meer waard dan de SRD 550 van Bouta en co.
  3>> De KB van 3 SRD naar 30 SRD lijkt spectaculair maar is verdampt aan allerlei zaken die vervallen zijn.
  4>> De kostenloze ziektekosten verzekering is lijkt veel maar is voor kinderen tot 16 jaar en ouderen na 60 jaar dus niet zo uitgebreid als u wil doen lijken verder is ondertussen de gezondheid zorg door achterblijvende betalingen een rommel geworden. De ziekenhuis tarieven zijn sinds 2014 niet verhoogd.
  5>> Welke boeken. Onderwijs zou gratis worden echter veel scholen moeten weer om ouderbijdragen vragen.

  Beste RobG wat u roept zijn verbeteringen die door wanbeleid al jaren geleden verdampt zijn of die nooit gerealiseerd zijn.

  Ja op 25 mei wordt er gekozen. De kans is groot dat er heel wat Haitianen, Cubanen, Brazilianen en Chinezen ook gaan stemmen.
  Gelukkig zal de verkiezing zoveel aandacht krijgen dat de dozen met stemmen nu goed bewaakt gaan worden.

  Een land krijgt de regering die het verdient. Ik vertrouw er op dat de kiezers verstandig zullen zijn.


  Maak melding

 72. De verklaring v.h. ministerie van Financieen is je reinste politiek gekleurde bullshit want een gerenommeerde kredietbeoordeler als Fitch heeft geen belang bij de vraag welke politieke partij aan de macht is in een klein land als SU en ze gaan hun reputatie ook niet op het spel zetten om een bepaalde politieke partij te bevoordelen of te benadelen.

  Ze kijken gewoon naar de financieel-economische gevolgen en realiteit v.h. gevoerde beleid en aan de hand daarvan krijgt het land een cijfer m.b.t. de kredietwaardigheid.
  Boefdraad zit met deze bullshit verklaring dus weer eens te liegen.


  Maak melding

 73. “We kunnen mogelijk aannemen dat Hoefdraad gelijk heeft”. 😂😂
  Bijna goed; echter er had moeten staan Onmogelijk. Op basis waarvan, zou je de mening van een minister hoger waarderen dan van een ratingbureau. En dan ook nog eens de minister van Financiën van het betrokken land. Zal hij zeggen; ja u heeft gelijk. Ik maak er een teringzooi van?
  Bigi Sma, u heeft volledig gelijk. Pakiritigri klets maar wat. Ze wil graag volzinnen gebruiken, maar begrijpt niet altijd de strekking . Mijn advies aan hem/haar/het is dan ook. Hou het simpel, dat kan je aan.
  Verder schrijft hij/zij/het
  “Als Overheid heb je je eigen cijfers and prospects waar Fitch ook gebruik van maakt”.
  Fitch heeft op basis van deze cijfers de rating afgegevn. Dat het jullie onwelgevallig is, dat is voor jullie rekening. Niet voor een wereldwijd gerespecteerde instantie.

  RobG 17 januari 2020 At 12:57
  @jojo,
  Het is terecht dat de regering dit opgedrongen advies naar de prullenbak verwijst
  Rob, fitch is geen adviesbureau.
  Toen het IMF in december 2019 op basis van cijfers over 2018 haar rapport presenteerde was het toch Abdoel die hier een zin uitpikte, namelijk dat ere economische groei werd voorspeld op basis van delfstoffen. De kanttekeningen, zoals begrotingsstekort daar werd niet over gerept. Dan zijn buitenlandse instituten betrouwbaar. Ja dan wel.

  @ Brid. 😁😁
  @ Hans van de Broek. Zo is het maar net.

  @ Glenn,
  Ratingbureau’s zijn alleen betrouwbaar als het nieuws dat zij presenteren goed is. Aldus, de NDP

  @ Sabaku.
  Er zullen pijnlijke maatregelen genomen moeten worden. Dat zal de NDP nooit doen, want ze moeten immers stemmen bemachtigen. Je maakt je niet populair met pijnlijke maatregelen.
  Ik denk dat hersenen en oprechtheid veel goed kan doen. Maar ja , dan weet je bij wie je niet moet zijn.

  pakiratigri 18 januari 2020 At 03:22
  Haha ,laat Pakiratigri niet hard lachen
  . Iemand die in een reactie 11 keer het woord “ik” gebruikt,
  Drie keer naar zichzelf verwijst, middels de nickname – pakritigri-
  Drie keer mij(n) gebruikt,
  Klaagt over de site die hem/haar/het blokkeert,
  Anderen voor racist uitmaakt. Terwijl hij/zij/het in bedekte en in onbedekte bewoordingen uit,
  een walgelijke racist te zijn. Bah, bah en nog eens bah
  Het feit dat hij/zij /het verwijst naar haar ervaring op dit gebied, maakt haar zaak niet sterker eerder zwakker.
  Wat moet je toch met zo iemand.
  Medelijden mee hebben? Nee, zelf dat niet. En als ik het niet kan wil dit veel zeggen


  Maak melding

 74. Goed met jou Pico of Ferry of Picolaas of Nina ? Hoe moet ik je noemen? Waarom maak jij gebruik van zoveel nicknames? Reageer op de inhoud. Niet persoonlijk worden. U bent God niet, noch ik. Het enige wat ik verzoek is rechtvaardigheid.


  Maak melding

 75. @ Pakiritigri.
  Alles goed met je? Om met het laatste te beginnen.
  Ik ben zeker GOD niet, wel geloof ik in GOD. En het geloven is terug te vinden in mijn gedrag. Sowieso zal ik zijn naam nooit oneerbiedig gebruiken, noch een ander vragen of hij van mening is dat hij GOD is
  Het is niet mijn gewoonte om op mensen te reageren die zulke onzin debiteren. Desalniettemin zal ik dit eenmalig doen
  – Pakiritigri, was jij het niet die werd beschuldigd van het gebruik van meerdere
  nicknames? Onder andere Olga, Olivia enz
  (retorisch, maar dat begreep je wel, neem ik aan)
  _ Een jochie heeft hier een jaar of wat geleden zelf beweerd dat Pakiritigri en Pico een en dezelfde persoon zou zijn. Haha.
  – De personen die jij noemt staan nou niet bepaald, in mijn ogen althans , hoog aangeschreven.
  Ik zou het kunnen velen als je, indien je het echt niet laten kunt, zou schrijven dat Pico dezelfde persoon is als bijvoorbeeld Tjallie of Cheffney (ik weet niet precies hoe je zijn naam schrijft, aangezien hij niet meer op deze site verschijnt)
  Hoewel Gerry ook wel ok is.
  Maar ach, als je graag wilt dat ik de genoemde personen bent en je daardoor je gelukkiger voelt, dan is dat in orde hoor


  Maak melding

 76. Heeft de regering Fitch al aangeklaagd?
  Stuur er een aantal advocaten op af. Door deze onterechte downgrading staat Suriname internationaal voor schut.
  Terwijl Fitch zich heeft laten beïnvloeden door de oppositie en een rovende governor die nu terecht is ontslagen. Al mocht hij zelf zijn ontslag indienen.😂😂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.