Nog steeds geen vluchten vanuit Suriname met nieuwe SLM Boeing 777-200

27
Eerste beeld van nieuw vliegtuig Surinaamse Luchtvaartmaatschappij
Nieuw SLM vliegtuig - foto (c) skyliner-aviation.de

De voor de SLM nieuwe Boeing 777-200 is al vier weken in Suriname, maar zal vooralsnog niet vliegen omdat het zogenoemde ETOPS-certificeringstraject langer duurt dan verwacht. Dat zei minister Vidjay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) in gesprek met ABC nieuws.

Het nieuwe toestel, dat op 20 december aankwam in Suriname, zal de route tussen Suriname en Nederland onderhouden. Maar omdat het nu gaat om een tweemotorig vliegtuig in plaats van het oude viermotorig toestel, is een ETOPS-certificering nodig om vluchten over de Atlantische Oceaan uit te voeren. De SLM verwachtte de certificering vóór het einde van het jaar rond te hebben, maar dat is niet gelukt.

ETOPS is een afkorting van Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards oftewel een prestatiestandaarden voor tweemotorige vliegtuigen met een vergroot bereik. Deze standaard is opgesteld door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). ETOPS-certificaten worden afgegeven in tijdslimieten tussen twee uitwijkvliegvelden.

Volgens de internationale ICAO-voorwaarden van zo’n ETOPS-certificaat moet ook het vliegend personeel en onderhoudspersoneel van de SLM aan de internationale ETOPS-voorwaarden voldoen. Het ETOPS-certificaat kan uitgegeven worden nadat een bevoegde autoriteit de SLM heeft beoordeeld.

Volgens Dagblad De West gaf minister Chotkan aan dat zowel de maintenance afdeling als het personeel en andere functionarissen, samen met de directie en de Surinaamse overheid druk bezig zijn om de procedure af te ronden. Hij kon echter niet aangeven wanneer het vliegtuig in de lucht zal zijn en hoopt dat er deze maand meer duidelijkheid komt.


27 REACTIES

 1. Ik ga ervan uit dat de certificering binnenkort een feit is. Surinaamse vliegers zijn reeds opgeleid om met dit toestel te vliegen en anderen zijn in opleiding. Af en toe kan men op flightradar24 zien dat het vliegtuig rondjes vliegt boven Surinaamse grondgebied.


  Maak melding

 2. Genoeg tijd om een dubbel vloer te bouwen.😉
  De achterschermspelers zijn ook niet achterlijk.na basi e tak now now.ndp
  Basi vraagt geen vijf meer.maar nog 1 termijn.dink a torie mensen.nexx time.


  Maak melding

 3. Het staat klaar voor de Rattenkoning en zijn paarse aanhang die uitverkoren is om een Flyover te maken en dan neer te storten boven de net aangeboorde oliebron


  Maak melding

 4. Het management van SLM deugt niet, vooral niet de gasten die tijdens de SPA tijd zijn geaccomodeerd.

  Dood hout, niet vooruit te branden en alleen uit op eigen belang.

  Jammer dat de politiek zo verzwakt is.


  Maak melding

 5. RobG 17 januari 2020 At 13:41
  “Ik ga ervan uit dat de certificering binnenkort een feit is. Surinaamse vliegers zijn reeds opgeleid om met dit toestel te vliegen en anderen zijn in opleiding. Af en toe kan men op flightradar24 zien dat het vliegtuig rondjes vliegt boven Surinaamse grondgebied.”

  U blijft er maar van uitgaan dat …. er iets gebeurd.

  Wanneer gaat u eens toegeven dat andere gelijk hebben dat er weer eens slecht gepland is en dat zoiets kapitalen kost zonder productie. De lease maatschappij geniet haar inkomen.
  Een kleine inschatting van de schadepost is nu reeds SRD 15.000.000 en loopt elke dag op.

  Weer een ingreep op basis van onprofessioneel gedrag en emotie.
  U kunt niet weerleggen dat dit drama niet, met redenen omkleed, voorspeld was door onder andere ondergetekende.
  Gaat u nu eens aub inzien dat de regering praatjes verkoopt en niets waar kan maken anders dan geld weg toveren in grote hoeveelheden.


  Maak melding

 6. Een nieuw voorbeeld van slecht (time)management, met grote financiële gevolgen.
  Reeds toen men het plan had bedacht om over te stappen naar een 2-motorisch toestel, had men kunnen weten dat zo’n ETOPS-certificering nodig zal zijn. Als je dan terug berekent vanaf het moment waarop je het toestel daadwerkelijk in je bezit hebt en wilt gaan inzetten, weet je hoeveel tijd je hebt om het certificeringsproces uit te voeren. De instantie die de certificering uitvoert kan precies aangeven hoeveel tijd die nodig zal hebben voor de technische en administratieve afhandeling. Dan weet je ook hoeveel tijd je hebt om al het personeel te scholen. Dat is blijkbaar niet gebeurd.
  Want anders was het niet nodig geweest om het toestel door een buitenlandse bemanning vanuit Duitsland naar Suriname over te brengen. De SLM had het vertrouwen van de Surinaamse samenleving in de organisatie kunnen opkrikken en kunnen laten zien hoe voortvarend ze kan werken als het vliegtuig door haar eigen, opgeleide bemanning ‘naar huis’ was gevlogen. Weer een gemiste kans dus…
  En een dure gemiste kans, want we zijn nu een maand verder en het toestel had in die tijd al meerdere vluchten tussen Paramaribo en Amsterdam kunnen uitvoeren, wat voor de nodige inkomsten had gezorgd.
  Maar het leed is nog lang niet geleden, want de minister kan nog steeds niet aangeven wanneer ‘het vliegtuig in de lucht zal zijn’. Daarmee zegt hij eigenlijk dat de gemiste inkomsten nog veel verder zullen oplopen. En dat voor een luchtvaartmaatschappij die sterke concurrentie ondervindt, en het financieel zo moeilijk heeft.
  Met een goed (time)management had dit voorkomen kunnen worden.


  Maak melding

 7. Ik heb een vraag: Is het verstandig om een 4 motorig vliegtuig in te ruilen voor een 2 motorig toestel: Dit in verband met de veiligheid.

  Stel er gebeurt een calamiteit waarbij 1 motor blijkt uit te vallen? Ik zou dan niet willen zitten als passagier in het 2 motorige toestel.

  Kan iemand mij vertellen of ik hierbij dramatiseer?


  Maak melding

 8. Ieder weldenkend mens wist reeds lang dat ook dit weer op de fiasco zou uitlopen.
  Het megalomane paarse geroeptoeter vind alleen nog maar gehoor bij laaggeschoolde idioten als Rob Gay. Die zit al 4 weken flightradar te volgen of dat toestel rondjes vliegt boven Suriname.
  Hij ziet ze dan ook inderdaad vliegen…de lul.


  Maak melding

 9. @ Henry
  Twee motorig vliegen is de norm geworden door dat alles veel betrouwbaarder geworden is.
  De B747, A340 en zelfs A380 worden door alle maatschappijen uitgefaseerd door B777, B787 (dreamliner), A330 en A350

  Men kan door de veel grotere en krachtiger motoren zonder problemen met 1 motor landen.
  In gebruik en verbruik zijn deze vliegtuigen veel efficiënter. Ze starten daardoor met veel minder brandstof aan boord waardoor ze nog zuiniger worden.
  Alleen voor lange intercontinentale vluchten moet de maatschappij “ETOPS” gecertificeerd zijn tot in alle geledingen. Dat is voor kleine maatschappijen als SLM met 1 vliegtuig voor deze routes heel complex. Ze hadden in 2010 deze keuze al moeten maken en zeker in 2015 omdat het onderhoud en gebruik van 4 motoren ook heel kostbaar is.

  SLM had een jaar moeten uittrekken voor de migratie van 4 motorig naar 2 motorig gezien voorgaande ervaringen qua certificering van B737 200 naar B737 700. Dat traject verliep ook al bijzonder knullig

  Er was een proces ingezet om van A340 over te gaan naar A350 (ofwel direct naar de tegenhanger van de Dreamliner). Door een ingreep van de Baas is dat medio 2019 veranderd in een migratie van A340 via een oude B777 naar een wat nieuwere B787 (dreamliner) Ofwel inplaats van 1 migratie naar 3 migraties (Airbus naar Boeing en 4 motorig naar 2 motorig van oude generatie naar nieuwe generatie).

  Je hoeft geen raket geleerde te zijn dat er door de incompetentie van de leiding een enorm probleem gepland is.


  Maak melding

 10. Het zogenoemde ETOPS-certificeringstraject langer duurt dan verwacht is politieke manoeuvre om oppositie te helpen 😂😂 😁😁

  Zij hebben zich laten beinvloeden door de vele brieven die de oppositie naar hen heeft gestuurd. Het is allemaal zo doorzichtig. Het is nu een taak voor de regering om de bevolking via gerichte voorlichtingsactiviteiten hiervan op de hoogte te stellen, toch Rob. Dit schreef je elders. Love you boy


  Maak melding

 11. Kondremangs
  Bai poespoesie na saka ????? A mi boi. ….soso dong torie. ..zoveelste fiasco olv DiDiBri en zijn boevenbende. …..lang leve de revolutie. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 12. henry 17 januari 2020 At 17:26
  @ Jojo,

  Dank u wel voor uw reactie op mijn vraag: Ik ben toch gerustgesteld!!! Gerust gesteld door wie ben je zo lichtzinnig dat de eerste en de beste hier op WKN je gerust kan stellen, en als alle motoren uitvallen dan word het automatisch een zweefvliegtuig dus er is niks en ook niks aan de hand maak jij je maar geen zorgen


  Maak melding

 13. Hoe komt het dat ik niet lees over de 9 nederlanders die zijn aangehouden in belgië voor grote drugsvangsten??
  3 nederlanders in Argentinië voor drugs in cargo KLM kist. Nee is geen Su dus bekken dicht


  Maak melding

 14. henry,
  Ook al zouden beide motoren uitvallen, dan nog zal het vliegtuig plaats van bestemming bereiken.
  Ik heb namelijk de gezagvoerder in voorkomende gevallen opgedragen een oproep te doen aan alle passagiers om uit te stappen en te gaan stoten tot dat de motoren weer aan slaan.
  Dus brada, don’t worry.


  Maak melding

 15. @wendy
  Dan moet je ook officiële nieuws sites lezen … staat genoeg over de “Nederlanders” in Belgie..

  En ja de 3 man bemanning zijn ” verantwoordelijk ” omdat het ” hun ” kist is en zullen moeten meewerken aan het onderzoek… maar waar jij op doelt… NEE ze hebben een 747 niet zelf geladen hahhaha… Jij kan je dat waarschijnlijk niet eens voorstellen wat er allemaal bijkomt kijken in je zwart-wit negatieve 2D wereld…is geen laadbak van een pickup hahahah…

  En ze zouden heel dom zijn om hun jaren lange opleiding van een kwart miljoen euro EN hun salaris van ook een kwart miljoen euro per jaar ( exclusief hun tonnen euro’s aan declaraties ), carrière, aanzien, vrijheid opgeven voor een paar duizend euro…

  Veel succes met je toekomstige facebook/van horen zeggen… studies


  Maak melding

 16. Er is altijd wel wat bij SLM. Service van hun is verschrikkelijk slecht. Ben pas nog geweest . Dat het zo gaat is aan henzelf te danken. KLM is toch beter ondanks dat er soms ook problemen bij hen zijn. SLM doe wat aan jullie grond en lucht personeel dat kan ook helpen om jullie imago omhoog te halen. Cursus hoe om te gaan met klanten


  Maak melding

 17. Even een korte les aan de Surinaamse bestuurders om hun taken in de toekomst beter te vervullen.
  Dit stuk gemakshalve uit Wikipedia gekopieerd omdat Surinaamse bestuurders kennelijk nooit van de term kritieke pad hebben gehoord.

  Kritiek pad

  Een kritiek pad wordt bepaald door de activiteiten in een projectplanning die de einddatum bepalen. In de planning van een project ontstaat een kritiek pad als sommige van de uit te voeren activiteiten of taken van andere activiteiten afhankelijk zijn, bijvoorbeeld omdat de ene activiteit pas kan starten nadat een andere activiteit is voltooid. Zo kunnen bij het bouwen van een huis de muren pas gemetseld worden als de fundering gereed is en het dak kan pas gemaakt worden als de muren klaar zijn.
  Een activiteit ligt in het kritieke pad, als het schuiven van die activiteit het schuiven van de einddatum veroorzaakt.

  In het onderstaande voorbeeld van een Gantt-grafiek moet taak C na taak A uitgevoerd worden, en taak D na taak B. Door de gezamenlijke lengte bepalen taak A en taak C de einddatum van de planning. Hierdoor liggen Taak A en Taak C in het kritieke pad (hier rood gekleurd).
  n.b. Grafiek niet kunnen kopiëren. Indien gewenst:zoek het op.

  Het kritieke pad is dynamisch. Mocht bijvoorbeeld Taak D 2 dagen langer duren dan oorspronkelijk gepland en de planning wordt tijdens uitvoering gewijzigd, dan zullen Taak B en D het kritieke pad bepalen en vallen Taak A en C niet meer onder het kritieke pad.
  Kritieke paden kunnen eenvoudig zichtbaar gemaakt worden met planningssoftware.
  Deze kennis was ten tijde van Jopie Pengel wel in Suriname aanwezig. De bouw van het stuwmeer, Alcoa plant en Operation Grasshopper waren gelijktijdig klaar ondanks het feit dat dit verschillende projecten betrof.

  Daarna is deze kennis uit Suriname vertrokken. Jammer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.