VIDEO: Burgers nog steeds hongerig voor ‘goedkope’ US dollars

15
VIDEO: Opnieuw lange rijen bij cambio die 'goedkope dollars' aanbiedt

Ook in het nieuwe jaar is het kopen van ‘goedkope’ Amerikaanse dollars door Surinamers bij City Cambio aan de Hendrikstraat enorm gewild. Dinsdagavond (14 januari) waren er weer lange rijen van autobestuurders te zien die ervoor kiezen om in de avond alvast met hun auto in de rij te staan en erin te overnachten. Dit zodat zij de volgende dag vroeg in de ochtend de dollars al kunnen kopen.

De rijen werden vanaf dinsdagavond weer gevormd omdat de cambio vanaf vandaag ( 15 januari) weer open is. Op 28 december sloot de cambio haar deuren tijdelijk in verband met de jaarwisseling. De laatste dagen van het jaar was de rij voor de cambio richting Tweede Rijweg langer dan 1 kilometer. De klanten lieten toen weten dat zij volledig gebruik maakten van de gelegenheid, omdat het niet gegarandeerd was dat de cambio vanaf 15 januari weer open zou zijn.

Vorig jaar waren er niet alleen tijdens openingstijden, maar ook na sluitingstijd van de cambio, lange rijen van autobestuurders aan de Hendrikstraat voor het kopen van de ‘goedkope’ Amerikaanse dollars. Als dat vanaf vandaag weer het geval zal zijn moet nog blijken. Er is tegenover de cambio wel een groot stuk terrein betegeld en afgebakend, maar waarvoor het gebruikt zal worden is vooralsnog onbekend.

De aankoop bij City Cambio vorig jaar was gesteld tussen SRD 7,85 en SRD 8,00 voor 1 US dollar. Bij andere cambio’s was de koers voor de US dollar tussen de SRD 8,20 en 8,50 bij verkoop. De ‘goedkope’ dollars zijn bestemd voor de ‘kleine man’ die USD 200 of 300 nodig hebben voor het betalen van bijvoorbeeld huishuur. Sinds de opening van de Surinaamse cambio in oktober vorig jaar konden mensen wekelijks terecht voor de ‘goedkope’ dollars. Eind november heeft de cambio hiervan afgezien en mocht men vanaf toen slechts twee keer per maand US dollars ‘goedkoop’ kopen.

Hoe die cambio aan de US dollars komt is nogsteeds onduidelijk. Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), gaf eerder in gesprek met de redactie van Waterkant ook niets prijs over de exacte herkomst. Hij zei dat de CBvS op grond van art. 35 b van de Bankwet eraan gehouden is om van individuele en confidentiële gegevens en inlichtingen het vertrouwelijk karakter te bewaren. Volgens hem kan er daarom geen individuele informatie gegeven worden.

President Desi Bouterse zei in december bij de opening van het NDP-informatiecentrum aan de Bonistraat te Geyersvlijt, dat hij weet dat er misbruik wordt gemaakt van de speciale koersen. Het staatshoofd liet weten dat er financieel voordeel wordt gehaald uit de aankoop van de ‘goedkope’ dollars. Volgens hem worden die elders weer tegen een hogere koers verkocht. Hij verzocht toen de aanwezigen om het project voor de ‘kleine man’ niet te laten vallen.

Bekijk een filmpje van de rij:

- Advertentie -

15 REACTIES

 1. Mislukte revo wantoestanden liggen op de loer. In 1983 was het bezitten van US dollars verboden. Allen baas en zijn ma pima familie, rovers elite en maffioso zakenlui konden US dollars kopen tegne de koers van 1.75. Mi, oom Lutje kan er over praten. Mi dati beng go ooktoe huize baas, mi sabi alla deng rovers sinds 1980, van oom jelleke tot baas zijn kok die al langer dan 25 jaar op zeer jonge leefijd ploteslingt is overleden. Mi dati, oom Ludje kan zich overal begeven. Ook veel ndp paria’ s houden van oom Ludje, ondanks a mang e tege ndp.


  Maak melding

 2. Wat een ontwikkeling en vooruitgaan van de economie. De regering is goed bezig het volk te trainen hoe je een prachtige rij moet vormen. Van Tright op non-actief, koopt een auto van $300.000 en een dure stuk grond.
  Geld van de SPSB Bank nog niet mee gerekend. Daar hoor je niks meer over. Zand erover.
  Hij kan niet uitleggen waar de dollars bij de cambio’s vandaan komen. Dat zou baas Kabouter kunnen uitleggen.

  Kabouter op zijn beurt verkondigd dat hij de beste President is die Suriname óóit heeft gehad. Suriname is verkocht aan China. Overal waar men leningen heeft kunnen bedelen heeft deze regering gedaan Ezels als RobG, Pakiratigri, Wendy, Luciën, Suresh, Damsco, Duvel of Divel enz vinden het prachtig dat Suriname zo vooruit gaat. De olie inkomsten zullen ook als sneeuw voor de zon verdwijnen

  Kort gezegd het is een en al corrupt en één grote boevenbende in Su. Als dit regering de morgen het land in via 2000 kan adverteren doen ze dat met plezier.


  Maak melding

 3. @JK,

  Deze meedogenloze MOORDENAAR lijdt aan Grootheidswaanzin: Hij denkt echt dat hij de beste president ooit is geweest.

  KUMAKOISI LOVERS als RobG, Milton, Pakiratigrie, Achterlijke Wendy, Devil en DAMSCO die vereren die MOORDENAAR als een GOD.

  SURINAME MOET ASAP AF VAN DEZE PLEESIDENT DIE BIGI MEMRE HEEFT.


  Maak melding

 4. Deze actie heeft veel weg van een witwas campangne van Bouterse en Chotelall en de zweem van witwassen blijft totdat duidelijk wat de herkomst is van de usd.

  Hilarisch dat Chotelall als een monetaire autoriteit functioneert. Bouterse probeerde de cambio’s eerder al een prominente rol te geven in het monetair bestel maar dat is toen door Gersie teruggedraaid. Nu mag Chotelall zijn gang gaan met de zegen van Bouterse. Van Trikt weet niets en verwijst terecht naar Bouterse voor meer info over de herkomst van de usd. Kortom een volstrekt duister gebeuren. Een perfect voorbeeld van “hoe ondermijn ik het gezag van en het vertrouwen in de Centrale Bank en het gehele monetair en financieel bestel”.

  Financieel gezien is het ook een wel erg domme actie om legale usd tegen een lagere koers te verkopen dan de gangbare koers. Heeft er dus veel van dat de usd van Chotelall crimineel geld betreft waar hij niets mee kan omdat het toezicht op witwassen is versterkt. De CbvS moet de herkomst van de usd onderzoeken en de bestemming van de srd’s die Chotelall heeft verkregen door het wisselen.


  Maak melding

 5. Het is jammer dat de Surinaamse munt niet sterk is. Jammer dat je op Surinaamse bodem in valuta moet afrekenen. Wat deze cambio doet (min of meer met toestemming van de overheid), is slechts een druppel op een gloeiende plaat en biedt geen uitzicht op een duurzame oplossing of aanpak van dit probleem. Dat er ook misbruik van wordt gemaakt, was te voorzien. Wat dat betreft zou men de zaak beter kunnen reguleren. Deze cambio beschuldigen van witwassen is heel link. Waar is het bewijs? Zo simpel is het. Kom met bewijs. Iedereen kan maar wat roepen. Vanaf Jan met de pet tot DNA- leden. Bewijs! Het volk zal straks de uiteindelijke koers bepalen.


  Maak melding

 6. De voorraad is weer aangevuld met USD 100.000 las ik net of begreep ik het verkeerd of denk ik te ver of ben ik scherp op de vroege morgen?
  Gado wang sabi


  Maak melding

 7. @pakiratigri
  “Deze cambio beschuldigen van witwassen is heel link. Waar is het bewijs? Zo simpel is het. Kom met bewijs.”

  De financiele wereld is gebaseerd op transparantie en vertrouwen. In die wereld is de bewijslast gelegd bij degene die het geld in zijn bezit heeft. Je moet ten alle tijde de herkomst van geld (grote bedragen)kunnen verklaren. Als je dat niet wil of kan dan wordt het geld volgens de huidige wetgeving financiele transacties als verdacht aangemerkt. De aanpassing van de wetgeving financiele transacties en verhoging van de controle en monitoring is niet voor neits geweest
  Het probleem dat hier speelt is dat Chotelall weigert de herkomst van de usd openbaar te maken zodat deze wisselactie kan worden gecontroleerd en gemonitoord. In de financiele wereld staat dat gelijk aan verdachte transacties. De CBvS die als monetaire autoriteit deze actie moet onderzoeken doet tot ieders verbazing niets. Dat zorgt voor een groot vermoeden van witwassen.

  Ik ben het met je eens, er moet regulering van de valutaomwisseling plaatsvinden. Niet alleen Chotelall maar alle cambios moeten onder een strak regime van de CBvS vallen.
  Maar dat is wensdenken onder de huidige situatie in Suriname.


  Maak melding

 8. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Burgers nog steeds hongerig voor ‘goedkope’ US dollars bij Groothandel B. Chotelal.

  Stof tot nadenken:
  Wie is of zijn de aandeelhouders van Groothandel B. Chotelal?
  Wie zijn de stromannen binnen Chotelal?

  HI&T: Betaalbare aardappelen en uien via B. Chotelal (22 september 2018).
  Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) deelt mee dat Groothandel B. Chotelal aardappelen en uien tegen betaalbare prijzen verkoopt.

  Dus ook “GOEDKOPE” US dollars.

  21 maart 2019 (waterkant.net)
  President Bouterse bij viering Holi Phagwa op Chotelal Complex in Suriname.

  Dus ook “GOEDKOPE” US dollars.


  Maak melding

 9. Deze gast hft veel geld. Niet van nu maar van jaren terug toen NF aan het front was. Heeft zo veel grond om zich heen gekocht. Minister Amafo woonde ook in zn straat.
  Hij heeft al die jaren zoveel geld gehad voor zn caricom gebouw importeur onder NF.
  waarom gaan de rovers niet bij hem??
  Hij heeft kamers vol deviezen. Laten ze daar proberen.
  Hij bouwt nu een paar grote zaken en servicestation. Hij heeft srd nodig daarvoor. Dus dan helpt hij mensen die $ nodig gebben. Zijn $ komen van de goedkoopste koers van jaren terug. Maar sommige mensen maken misbruik van het kopen van de $.
  Ik zou ander systeem bedenken
  Cambio houders sturen zelf mensen er naartoe


  Maak melding

 10. Hoe kunnen mensen met droge ogen beweren dat Bouterse de beste man is voor The Job. Je kan nog zoveel charisma hebben maar je moet wel verstand hebben om een land te kunnen besturen. En Bouterse heeft geen verstand van zaken.


  Maak melding

 11. Hollang mag abi a 19,5 miljoen mik deng tek a sigaret monie. oenoe abi ing fanodoe.
  Dat de president aan fanodoe doet weet ik niet maar schijn kan bedriegen


  Maak melding

 12. BREAKING !!!

  ROBERT VAN TRIKT is nu officieel gevlucht uit Suriname..

  hij weet dat hij schuldig is aan grootschalige diefstal ..corruptie geld middelen van de cbvs .. valsheid in geschrifte..onterrechte bevoordeling van zijn eigen prive bedrijf: ORION aan de Brokopondolaan..

  niet te spreken van de vele miljoenen Srd die hij eerder opnam bij de spsb voor zijn eigen prive bedrijf die nooit zijn betaald..

  Opm: van trikt is met verplicht opgelegde verlof opname.. in aansluiting op zijn ontslag.. kan dus nooit met goedkeuring van de rvc plots gaan naar een zgn imf vergadering in washington..
  Het is daarom logisch dat van trikt gewoon is ondergedoken in guyana..
  De Politie afd Fraude en kapitale delicten moet ook onmiddellijk die stretch version Range Rover Sterling SUV LIMO van $300.000,— in beslag laten nemen thuis bij robert van trikt en het openbaar laten verkopen om de schade die van trikt financieel veroorzaakte enigszins te beperken.

  verder is het zeer hypocriet en brutaal van zijn moeder lilian ferrier dat ze bouterse mededeeld ..om mild om te gaan met haar zoon robert.. en dat hij aanblijft als governor van de cbvs..want anders gaat ze ontslag nemen als minister.
  wat voor nonsense is dat nu?
  Lilian ferrier moet op gronde hiervan gelijk ook de laan opgedonderd worden.

  ONVOORSTELBAAR IS OOK .. WAT DE CBVS DOET MET AL DE HONDERDEN MILJOENEN USD DIE ZE SYSTEMATISCH KREGEN VAN DE FEDERAL RESERVE BANK VAN DE USA 🇺🇸.

  TOT NU TOE WETEN WE DAT OVERGROTE DEEL WORDT OVERGEHEVELD NAAR DE PRIVE CAMBIO VAN DE VEROORDEELDE PRESIDENT D.D.BOUTERSE DIE HIJ OP NAAM HEEFT GEZET VAN EEN STROMAN: CHOTELAL AAN DE PRINS HENDRIKSTRAAT…
  ( hier stormen de surinamers allemaal op af om goedkopere usd te kopen..ook grote handelaren kopen hier hun valuta voor hun importen)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.