LVV: Dit jaar nog controle op alle importen agrarische sector

6
groenten-nieuw

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) treft momenteel voorbereidingen om dit jaar nog te komen tot het punt, waarbij alles dat geïmporteerd wordt in Suriname goedkeuring nodig zal hebben van het ministerie. Dit deelde minister Rabin Parmessar gisteren mee aan het Paraans publiek, tijdens een bijzondere meeting met stakeholders in de agrarische sector.

“Wij moeten nu serieus ertoe overgaan om onze samenleving te beschermen tegen langzame vergiftiging door onverantwoorde landbouwers. U als volk heeft recht op veilig voedsel. Daarom zullen er overal in het land controle-instituten worden opgezet, die zullen nagaan als men zich houdt aan de gestelde regels”, aldus de bewindsman.

Het kan er bij de minister niet in, dat Surinamers zelfs niet schromen om mede-Surinamers te vergiftigen met groenten die zijn bespoten met verboden producten. Parmessar gaf aan dat eind 2020 het verboden zal zijn om furadan te gebruiken in de landbouw. Dit jaar is het nog toegestaan, maar hij hoopt dat de landbouwers uiteindelijk zelf ook het gevaar van het gebruik van deze producten zullen inzien, en overgaan tot het gebruiken van alternatieve producten.

Om dat te realiseren zullen er daarom op alle plaatsen waar er groente wordt verbouwd en/of aan de man wordt gebracht, controlemechanismen inbouwen om dit structureel uit te bannen. De Surinaamse samenleving heeft daarbij ook een belangrijke rol te vervullen en wordt dan ook opgeroepen om waakzaam te zijn. Het ministerie neemt daarin het voortouw.

De afdeling bestrijdingsmiddelen onder leiding van Carmen van Dijk, is namelijk elke dag in het veld en verzorgd bewustwordingssessies overal in het land.
“Suriname heeft de potentie om uit te groeien tot de voedselschuur van het Caraïbisch gebied, als wij serieus de sector gezamenlijk gaan ontwikkelen”, aldus Parmessar.

- Advertentie -

6 REACTIES

 1. Nog echo’s van kabouta’s voedselschuur. Bestrijdingsmiddellen beheersing begint met het trainen van boeren voor gekwalificeerd in gebruik en aankoop. En voor de verkopers gelijkwaardig getraind in verkoop voor gebruik. Als je niet gekwalificeerd bent kan je niet kopen of gebruiken en als je gepakt wordt staat een heftige boete. Probleem in Suriname is pleesident heeft 20 jaren veroordeling voor veelvoudig moord maar loopt vrij hoe ga je dan een boer een boete geven?


  Maak melding

 2. Ben wel onder de indruk van deze daadkrachtige minister. LVV had wel een paar goedbedoelde trappen nodig om in het juiste spoor te geraken. Op termijn zal de EU (Nederland ) het verbod opheffen. Als een product aan alle kwalificaties voldoet, kan er geen sprake meer zijn van beperkingen. De binnenlandse voorziening moet inderdaad gecontroleerd worden op pesticiden en dergelijk. Het is langzaam werkend vergif dat iemand uiteindelijk opbreekt zonder aanwijsbare verklaring. Het is te vergelijken met een alcoholist die dusdanig drinkt dat organen als de lever en nieren op een gegeven moment het afbraakproces niet meer kunnen verwerken. Tot een bepaalde hoogte kan Suriname wel als voedselschuur dienen. Met name de kleine eilandjes zoals Barbados ,De Bahama’s and so on. Alle Surinaamse producten zijn ook in die regio’s verkrijgbaar maar sommige eilanden kunnen niet 1x 24 uur voorzien in de lokale behoefte. Surinaamse groente is lekker en gezond. Ga eens naar de supermarkt en proef en zie het verschil tussen Indonesische kousenband en de Surinaamse versie. Of ben ik vooringenomen? Ga zo door minister. En kijk uit voor kwade krachten. De oppositie loert op gelegenheden om ministers en vooraanstaande lieden binnen de regering en de NDP, te besmeuren.


  Maak melding

 3. De LVV ministerie moet ook onafhankelijk research doen voor schadelijke pesticiden en welke niet en aanbevelingen doen aan de boeren.
  Om deviezen te verdienen moeten de boeren hun producten natuurlijk ook uitvoeren naar landen waar er vraag naar is. Handels relaties aanknopen met deze landen is belangrijk voor de economie van het land.


  Maak melding

 4. Een slimme minister die hard werk om Suriname tot bloei te brengen hij moet meer steun krijgen van de Surinamers hij is een echte Sranang mang die Suriname voorwaard stuurt en vele landgenoten helpt met de ontwikkelingen. Dankzij onze president kunnen we dit allemaal, vroeger kon dat niet
  vanwegen de heerst en verdeeldheid politiek van de Hollanders(hypocrieten) pe a moni de oppositie je moet met oplossingen komen en geen verwijten Surinamers zijn niet dom knoop het in je oren.


  Maak melding

 5. Furadan of carbofuran Poisoning werd al sinds 2007 verboden verklaard door de toenmalige minister van LVV. Dit dodelijke goedje is nog gewoon in omloop er is kennelijk geen enkele vorm controle vanuit de overheid aanwezig. Mens en dier gaan er onverbiddelijk aan. Kan mij nog heugen dat de hond Bruno van oud Staatsolie directeur Eddie Jharap ook vermoord is met dit dodelijk gif, de hond stierf een gruwelijke dood. Dit heeft toen wereldwijd de media gehaald.
  “Het kan er bij de minister niet in, dat Surinamers zelfs niet schromen om mede-Surinamers te vergiftigen met groenten die zijn bespoten met verboden producten. Parmessar gaf aan dat eind 2020 het verboden zal zijn om furadan te gebruiken in de landbouw. Dit jaar is het nog toegestaan, maar hij hoopt dat de landbouwers uiteindelijk zelf ook het gevaar van het gebruik van deze producten zullen inzien, en overgaan tot het gebruiken van alternatieve producten”

  Parmessar wat voer jij een falend beleid. Je weet dat dit goedje dodelijk is en toch krijgen mensen nog steeds de kans om er dit hele jaar nog gebruik van te maken.Wat een slap verhaal en een slappe actie. Er zijn landbouwers die niet kunnen lezen nog schrijven en ook in Jip en Janneke taal niets hiervan zullen begrijpen. Dus het moorden en vermoorden van mens en dier zal gewoon doorgaan. Dit fenomeen is al langer dan 19 jaar gaande.Dit spul kun je makkelijk over de grens kopen. Dit is letterlijk water naar zee dragen. Het beste is zelf te planten dan weet je wat je eet. Dus de zoveelste minister van LVV, Go home.


  Maak melding

 6. Nog een jaar vergiftige, hoeveel mensen zullen daar aan dood gaan , wil je dat op je geweten hebben , gelijk stoppen.
  Gebruik je eigen erf zolang, moet er niet aan denken dat er een jaar lang mensen dood gaan, aan foute groenten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.