Nederlandse studenten werken in Suriname aan Hydroponics project

26
Nederlandse studenten werken in Suriname aan Hydroponics project

De Nederlandse studenten Annabel van Holst en Jospehine Spit van de Universiteit Leiden en TU Delft hebben de afgelopen maanden in Suriname gewerkt aan het project ‘Gruntu tap Watra’ in Klaaskreek. Gruntu tap Watra is een pilotproject mede mogelijk gemaakt door Students for Sustainability (S4S) in de opdracht van Stichting Crosscare met het doel om leerlingen van de lagere school in Klaaskreek kennis te laten maken met duurzame landbouwtechnieken. Om dit doel te bereiken is een hydroponics-kas van 24m2 gerealiseerd op het terrrein van de Daniël IJveraarschool in Klaaskreek. 

Telen op water
‘’Gruntu tap Watra’’ betekent: ‘groenten telen/planten op water’. Deze techniek heet Hydroponics en is afgeleid van het Griekse woord “hydro” (water) en “ponos” (werken) en betekent letterlijk “waterwerken”. Het is een duurzame manier van gewassenteelt (groenten, fruit en kruiden), met efficiënt gebruik van regenwater en meststoffen. Hierdoor kan roofbouw en verdere ontbossing voorkomen worden. Naast de kas wordt er regenwater opgevangen en dit wordt gebruikt voor het vullen van de bakken, op deze manier gaat er geen water verloren.

De kas wordt op dit moment onderhouden door de betrokken studenten en de leerlingen van klas 4 (leerjaar 6). Wekelijks worden de pH- en PPM waarden van het water gemeten als onderdeel van de les. In de eerste week van december is paksoi, amsoi en kaisoi in de kas geplant en 5 weken later is er al geoogst. De kinderen mochten zelf de kroppen soi oogsten en kregen er allemaal één mee naar huis, samen met een receptkaartje zodat ze het diezelfde avond nog konden proeven. Afgelopen week is er een nieuwe zaaicyclus gestart, de nieuwe oogst wordt midden februari verwacht. 

SDG’s
De studenten hebben dit project bedacht als onderdeel van de minor Frugal Innovation for Sustainable Global Development. In deze minor leren studenten producten ontwerpen die betaalbaar, toegankelijk en duurzaam zijn. Idealiter dragen deze innovaties bij aan de Sustainable Development Goals. Hydroponics kan bijdragen aan de doelen #2 (geen honger), #12 (verantwoorde productie en consumptie) en #15 (ontbossing tegengaan). Gruntu tap Watra is onderdeel van het onderzoek naar de mogelijkheden van het gebruik van duurzame landbouwtechnieken in het binnenland van Suriname.

Dit project kan bijdragen aan de voorlichting en informatievoorziening over duurzaamheid en duurzame landbouwtechnieken waardoor zelfredzaamheid gepromoot wordt en men minder afhankelijk hoeft te zijn van extreme weersomstandigheden. Het gebruik van Hydroponics vegroot de kans op succesvolle oogst en doordat er geen pesticiden gebruikt hoeven worden, zijn de producten biologisch en gezond. Naast amsoi, kaisoi en paksoi is de teelt van andere gewassen op Hydroponics mogelijk, zoals: sla, soepgroenten en kruiden. Hydroponics kan men thuis ook toepassen op kleinere schaal, iedereen kan planten. Als je weet wat je plant, weet je wat je eet! 

- Advertentie -

26 REACTIES

 1. Mooi project, Suriname en Nederland zouden veel meer moeten samenwerken.
  Recent is er olie gevonden, Nederland heeft alle expertise met shell, SBM,
  Fugro om het uit de grond te halen.


  Maak melding

 2. Nog een mooi voorbeeld van samenwerken.

  PARAMARIBO – In het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) worden gedurende twee weken plasbuisoperaties verricht. Reconstructie-uroloog ErichTaubert is uitgezonden door stichting Urosur voor een missie van twee weken in het SVZ. Hij is in Nederland een vooraanstaand uroloog op het gebied van plasbuisoperaties en opereert en onderwijst hierover al zestien jaar. Zijn specialiteit is het opereren van vernauwingen van de plasbuis. Dit deelt het ziekenhuis mee in een persbericht.

  Hoewel er geen exacte cijfers bekend zijn voor Suriname komen plasbuisvernauwingen naar verwachting hier vaker voor. Vooral patiënten die al jarenlang een catheter gebruiken kunnen met een relatief simpele operatie van hun plasprobleem afgeholpen worden. Dit zal de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbeteren.

  Lees meer: Plasbuisoperaties in St.Vincentius Ziekenhuis – DWt


  Maak melding

 3. Dit is een goede voorbeeld hoe Suriname en Nederland goed kunnen samenwerken.
  De studenten hebben een plek en Suriname kan hier wat van leren. Zo hoort het. Wordt hier vrolijk van.


  Maak melding

 4. Dit nieuws maakt een mens vrolijk.Dit is toch tig keer leuker dan constant afgeven op Nederland en de Nederlanders.Probeer zoveel mogelijk van ze op te steken ten eigen bate.Je kan er later alleen maar de vruchten van plukken.Een mens moet in zijn leven zoveel mogelijk kennis vergaren en het doorgeven en het komt ook het land ten goede.


  Maak melding

 5. Leuke snoepreis…

  De stichting Polytechnic College Suriname biedt sinds 1997 al beroepsgerichte technische opleidingen o.a. op het gebied van Agronomie, Agribusiness Management, Food Technology, Hoger Laboratorium Onderwijs en Animal Production & Health Technology…

  Hydroponics is niet een buitenaards begrip in Suriname.


  Maak melding

 6. Dit systeem bestaat al een aantal jaren in Suriname. Een maand geleden heeft minister Parmessar een bezoek gebracht aan een bedrijf in het district Commewijne die dit soort van telen in het groot uitvoert.


  Maak melding

 7. Heel goed onderwijs project.
  het leuke is dat dit een systeem dat al door de Inca’s ontwikkeld is door groentetuinen te laten drijven op viskweek vijvers. De vissen poep leverde de mest op voor de planten. Nu worden deze systemen sterk verbetert en geperfectioneerd. Kost bijna niets en kan met wat kennis heel veel opleveren.
  met dit soort tuin systemen heeft men genoeg aan 1 m2 groeimat om te voorzien in de groente van 1 mens. de matjes kunnen ook nog eens boven elkaar geplaatst worden.

  Dit zou LR groep moeten brengen naar Suriname.


  Maak melding

 8. Er is geen probleem tussen de volkeren maar er is een verschil van mening ,Politiek gezien gaan wy niet meer door een deur.Suriname is Rechtmatig van inheemsen nooit van Nederland geweest, Ken uw geschiedenis .


  Maak melding

 9. Heel goede project voor de jongeren, dat de Nederlandse vrouwen kennis het over dragen aan hun .
  Ieder staat klaar om wat te doen en leren ,mooi zo jongeren ga zo door .


  Maak melding

 10. @Frantz
  Als hydrophonics al jaren in Suriname gedaan wordt waarom is niemand op het idee gekomen dit systeem te introduceren op bv scholen internaten bejaardentehuizen.Dan kunnen ze zelfvoorzienend zijn wat betreft hun groentebehoefte.Suriname heeft een overvloed aan schoon zoet water.Aruba doet al sinds de jaren vijftig aan hydrophonics maar daar moet men van zeewater eerst zoetwater maken.


  Maak melding

 11. @percival

  “waarom is niemand op het idee gekomen dit systeem te introduceren op bv scholen internaten bejaardentehuizen.”

  Ik zal een beetje onbeschoft zijn om uw vraag te beantwoorden: Heel simpel, niemand doet het gratis.

  Nu pas in 2020 begint LVV met huis aan huis bezoek om semi- en professionele landbouwers/ veetelers van informatie te voorzien…

  We hebben grond zat.
  Maar als een handjevol mensen enorme lappen bezitten en er geen moer mee doen met puur en alleen als motief speculatie en verkaveling, dan zal landbouw altijd op een laag pitje blijven in het land.

  Neemt niet weg dat er geen ondernemers zijn die het wel groter en professioneler aanpakken, maar lang niet genoeg…


  Maak melding

 12. Mooi project en zeker toe te juichen. Ik snap dan ook niet dat er nog mensen zijn die hier negatief tegenover staan. Surinamers zijn nooit te oud om te leren. Nederland loopt voor op Suriname als het om duurzame landbouwtechnieken gaat. Los daarvan kan er niets op tegen zijn om van elkaar te leren, voor elk een win win situatie.

  Dat continu geëtter mag wel eens keer ophouden. Er is ook een groot aantal voormalige Surinamers die om allerlei verschillende argumenten hun heil in Nederland hebben gezocht. Dat maakt hen per definitie niet de mindere Surinamers.
  Wellicht dat het voor de negatieveling hier op WKT zou helpen een bezoekje te brengen aan de uroloog Erich Taubert in het St. Vincentius Ziekenhuis voor een plasbuisoperatie.


  Maak melding

 13. @ Sabaku
  Ik snap dan ook niet dat er nog mensen zijn die hier negatief tegenover staan. Het ligt dus aan jou

  Surinamers zijn nooit te oud om te leren. 🤣🤣🤣🤣🤣

  Wellicht dat het voor de negatieveling hier op WKT zou helpen een bezoekje te brengen aan de uroloog Erich Taubert in het St. Vincentius Ziekenhuis voor een plasbuisoperatie.
  Heeft het je geholpen? 😁😁😁


  Maak melding

 14. @percival, Holland had honderden jaren de absolute macht in Suriname. Hoe kan het dan in godsnaam dat Suriname er zo voor staat ?

  Laten we elkaar niet voor de gek houden. Suriname heeft Holland niet nodig !


  Maak melding

 15. Wat een lovende woorden weer hier op de site, daar het Hollanders betreft. Het is goed en geweldig dat die twee witte Nederlanders in Suriname net als velen die ze in de afgelopen jaren voor waren, alle lof, voorrang, ondersteuning en medewerking krijgen om hun studie af te ronden met een projectje in de tropen. Het wrange is dat de kinderen van de SurNeds die kans op de een of andere manier vaak niet krijgen. Het gaat zelfs zover dat zwarte kinderen in Nederland te horen kregen dat zij zich daar niet zouden kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Hun witte medestudenten krijgen de rode loper uitgerold, genieten en misdragen zich vaak in de tropen. Een echte studievakantie met als beloning een diploma, vaak een Bachelor titel. Terug in Nederland kunnen ze zo aan de bak. Maar de zwarte kinderen, wiens ouders vaak geboren en getogen zijn in Suriname, missen ook hier de boot en dit gaat al 10-tallen jaren zo en niemand die stil staat bij wat onze zwarte kinderen wordt aangedaan. Ik heb ze vaak in het sLands Hospitaal en RKZ gezien, niets doend, commanderend en eeuwig administrerend. Na de dienst lekker de kroeg in, bier zuipen…..en we vinden het met z’n allen goed, want het zijn tenslotte de Hollanders en die moet je dienen…..triest!!


  Maak melding

 16. @HonkongFree: We hebben inderdaad grond zat. Daarom kan ik niet wachten tot de regering de onroerend goed zaakbelasting gaat invoeren. Dan yu o si suma habi dem grong! Weet je de uitspraak nog van Ram Sarjoe: OVER MY DEAD BODY ?? En een ieder weet hoe en wanneer deze gasten hun grondroof hebben gepleegd!! Dat was niet onder Bouterse…..


  Maak melding

 17. Ook ik juich, voor deze studenten, uit Nederland.
  En feliciteer de kinderen, die goed begrijpen, wat de toekomst inhoud en weten dat iedereen, goede hulp mag krijgen.
  Van mij mogen van alle delen, van de wereld mensen met goede bedoelingen hier komen.
  Ik weet niet of dit een snoepreisje is, wat ik wel weet is dat de studenten de reis zelf hebben betaald.

  “Hoe kan het dan in godsnaam dat Suriname er zo voor staat” ?
  Ra ra?
  Ken de historie van voor de onafhankelijkheid en van na de onafhankelijkheid.
  Misschien worden, zaken duidelijker.

  Er zijn genoeg surinamers, die zich de soevereiniteit niet gunnen en willen anderen, manipuleren en zijn van binnen achterdochtig.

  “Laten we elkaar niet voor de gek houden. Suriname heeft Holland niet nodig ”
  IK ZOU EERDER ZEGGEN, LATEN WE ELKAAR NIET GEK MAKEN.
  Suriname heeft niet alleen Nederland nodig, maar ook andere landen.
  Aan soevereiniteit, heeft veel surinamers, een andere betekenis gegeven, dan wat in de ” dikke van dalen staat ”

  Deze studenten, zijn van de generatie, die niets willen hebben van slavernij.
  Anno, 2020, stap buiten de grenzen van Suriname en zie dat “leven ook anders kan “.


  Maak melding

 18. The time Has come, binen tien jaar is het af gelopen met elke vorm van onderdrukking ,wy gaan nu de tydtperk van volledige vryheidt tegemoet
  Politiek en monotaire onderdrukking zal tot het verleden behoren


  Maak melding

 19. Wat mij betreft mag die achterlijke Surinaamse primitieve taal naar de achtergrond. Gebruik het thuis maar niet op school en openbare gelegenheden.


  Maak melding

 20. Die Europeanen hebben de afgelopen 2000 jaren mensen heel goed geïndoctrineerd, afgeleid en misleid met hun valse filsofiëen, theoriëen en ismes…


  Maak melding

 21. er zyn mensen met een bredere kyk op de wereldt ( universele kyk) deze mensen wonen op een Planeet en hebben een vrye geest
  ik wil ook duidelyk maken dat de wereld economie weer een grote crisis staat te wachten groter dan wat er ooit geweest is, het monotair systeem staat ter descusie en zal dan binen tien jaar de hele wereld verandere alles zal dan veranderen
  zowel economisch als politiek gaat op de schop , we krygen dan een planeet en een wereld bevolking met de zelfde rechten en plichten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.