Inzaai voorjaarsoogst Nickerie tot op dit moment 23330 hectare

5
inzaai-rijst-suriname

De voorlopige inzaaicijfers voor de voorjaarsoogst in het district Nickerie tot nog toe behelst 23330 hectare, meldt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit blijkt uit rapportage die vanuit LVV Regio-West is gegeven. De officiële inzaai periode voor de voorjaarsoogst 2020 welke was vastgesteld van 1 november tot en met 31 december 2019 is inmiddels verstreken.

Aan de linker- als de rechteroever van de Nickerierivier zijn er evenwel nog boeren die de vanwege verschillende redenen niet hebben kunnen inzaaien binnen de bovengenoemde periode. Uit de voorlopige cijfers blijkt ook dat in de oostelijke polders bij de Surinaamse klein als groot landbouw de inzaai voor de voorjaarsoogst 2020 met enkele hectare is toegenomen ten opzichte van de inzaai over de voorjaarsoogst 2019.

De Middenstandspolders en het gebied Wageningen hebben de afgelopen maanden te kampen gehad met een tekort aan irrigatiewater. Dit doordat het pompgemaal Wageningen enkele weken uit bedrijf was en het feit dat lage waterstanden in de Nickerierivier het pompen van irrigatiewater bemoeilijkten. Om deze reden werd door de LVV-minister besloten de inzaaiperiode voor dit gebied te verlengen tot 15 januari 2020.

Samen met deskundigen wordt op het ministerie in Suriname gekeken welke effectieve maatregelen getroffen kunnen worden om meer irrigatiewater voor de percelen aan de rechteroever van de Nickerierivier beschikbaar te krijgen. Het is verwachtbaar dat de inzaai voor de voorjaarsoogst 2020 kan oplopen tot bijkans 28400 hectare.

De inzaai kan oplopen omdat bij de grootlandbouwbedrijven aan de rechteroever van de Nickerierivier voorbereidingen zijn getroffen om alsnog in te zaaien, terwijl anderen reeds bezig zijn met de inzaai. Met betrekking tot de klein landbouw wordt gelet op de grondbewerking en wordt er ook verwacht dat deze nog zeker met 1000 hectare zal toenemen, aldus het ministerie in een persbericht.

- Advertentie -

5 REACTIES

 1. Ze hadden een foto moeten plaatsen van hoe de natte grond bewerkt wordt.En liefst van ver.Dan is het duidelijk te zien welk ontberingen geleden wordt om tot de inzaai te komen.Rond kerst waren nog enkele grote producenten bezig met grondbewerking.


  Maak melding

 2. Al 100 jaar planten ze rijst mr komen niet met nieuwe technieken.
  Zg was het rijst dat ze exporteerden en geld maakten. Mooi hun drugs.
  Keer op keer bewezenm
  Dan maar overgaan op hoogland rijst.


  Maak melding

 3. @Wendy

  niet zo dom blijven kletsen.Ook al zaai je in met vliegtuigen,de grond moet bewerkt worden door mensen op de grond.Manglie bijvoorbeeld heeft zijn eigen vliegveld en vliegtuigen.En tractoren om de grond te bewerken.
  Je veel geprezen hoogland rijst levert net voldoende op om niet van de honger om te komen.


  Maak melding

 4. Als verkiezings stunt heeft deze lvv mini ster ureum gesubsidieerd genoeg om 30 duizend hectaren te bemesten. Krijgen wel alle rijstboeren de urdum voor 160 srds? Je kan ureum voor deze prijs bij een importeur kopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.