Apache en Total S.A. gestuit op winbare oliereserves voor kust van Suriname

101
Staatsolie begonnen met proefboringen voor de kust van Suriname
Archieffoto: Het boorplatform West Castor bij Marai in Suriname - Foto: Staatsolie.

Apache Corporation en Total S.A. zijn daadwerkelijk gestuit op winbare oliereserves voor de kust van Suriname zoals sinds gisteravond beweerd werd. Het gaat om de Maka Central-1 boorput in block 58, melden de bedrijven.

De bedrijven melden verder dat de put geboord is met behulp van het boorschip Noble Sam Croft met Apache als operator waarbij beide bedrijven een werkbelang van 50% hebben.

Om het mooi nieuws officieel bekend te maken heeft de Surinaamse regering zojuist een persconferentie belegd. “We moeten het hoofd koel houden. Alle negativiteit aan een kant zetten en gezamenlijk kijken hoe wij dit moment kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van Suriname”, zei president Desi Bouterse:

Hij feliciteert de totale Surinaamse bevolking met de vondst. “Mi breiti”, laat het staatshoofd zich blij uit. Het is duidelijk van dat we niet gek gaan doen. De president spreekt van een historisch moment.

- Advertentie -

101 REACTIES

 1. Whahahahahahahahahahaha. Waar zijn de negatieve mensen? De zuurpruimen, de citroenvreters en birambislikkers? Gecondoleerd (maar heus niet). Het Surinaamse volk wordt van harte gefeliciteerd. Let the music play!


  Maak melding

 2. Allemaal leuk en wel … maar met deze regering zullen de winbare oliereserves direct als onderpand worden gegeven zodat men nog meer en meer lenen kan, per slot verdient Suriname en haar inwoners er verder niets aan want wat NDP ontwikkeling noemt is afbraak en verraad aan het volk en zoveel als mogelijk lenen voor eigen gewin.


  Maak melding

 3. Het is nu belangrijker dan ooit dat er geen criminelen in de regering komen !

  Het gehele ambtenaren apparaat moet een status van goed gedrag hebben !

  Bescherm Mama Sranang !

  Justitita Pietas Fides !

  Krakti !


  Maak melding

 4. Een NDPer is geen nationalist dat in het belang van de totale Surinaamse maatschappij denkt en handelt.
  NDPers zijn Bouta-lovers die alleen aan het belang van bouta denken !

  Nogmaals :

  Bescherm Mama Sranang !

  Geen criminelen in de regering !


  Maak melding

 5. 13 december 1980 werd staatsolie opgericht met de handtekening van DD Bouterse nadat we waren uitgelachen dat Suriname geen olie had. 7 januari 2020 maakt DD Bouterse bekend dat voor de kust van Suriname gigantische hoeveelheid olie is gevonden nadat we waren uitgelachen dat alleen Guyana olie had. Suriname gefeliciteerd. Geloof in EIGEN kunnen. Yes, yes, yes.


  Maak melding

 6. Ze komen nu zakken tekort in Suriname. Die NDP boeven zullen hun eigen zakken gaan vullen. Net als met al het goud en hout.

  Het arme Surinaamse volk zal helaas niet profiteren van alle Surinaamse rijkdommen!!

  Nu komen die Chinezen als ze er niet zijn!!!


  Maak melding

 7. Als ik lang genoeg leef om mee te maken dat ze de olie oppompen en ze wat kruimels van het verdiende geld laten vallen,kan ik ook eens genieten van de olie opbrengsten.Van die van Saramacca[Staats Olie] hebben we nog niets genoten.Zelf bij de pomp gebruiken die wereldmarkt prijzen.


  Maak melding

 8. Nu is het zaak dat de Cosa Nostra Orga uit het staatsapparaat wordt verdreven.

  Dat moet in mei dan maar gaan gebeuren.

  WEG MET DEZE MOORDENAAR EN ZIJN COSA NOSTRA ORGA


  Maak melding

 9. Winbare oliebronnen vinden is 1 ding. Het oppompen en winstgevend maken is weer een ander ding. Je moet veel geld investeren om iets eruit te halen. We zijn 5 tot 10 jaar verder wanneer dat zover is…

  Laten ze eerst genoeg winbare oliebronnen vinden. En inderdaad niet gek doen dat we in 1 klap een Dubai worden. Dat heeft ze om en bij 50 jaren gekost om dat punt te bereiken.


  Maak melding

 10. En de VHP stond op het punt om Suriname te verkopen aan Nederland. Nou die vlieger gaat niet op en de verkiezingen kunnen ze nu wel vergeten. Ik lach me stuk. Koos en consorten kunnen de komende 5 jaar weer lekker doorzeuren.


  Maak melding

 11. Net als hoe goud gebruikt zou worden voor de ontwikkeling? Is mooi voor Suriname maar de kans is klein dat de bevolking ervan zal genieten.


  Maak melding

 12. Mooi nieuws. Nu zie he weer hoe gezegend Suriname is.
  Ook gas?? Kunnen we nwdeland helpen daarmee.
  Schelden jullie maar uit. Nooit is iets goed wat Suriname aangaat


  Maak melding

 13. Bouterse zeg dat wij samen gaan op trekken na 40 jaren onderdrukken komt hij nu mooi weer spelen .

  Wat gesloop is onder de bevolking groepen van 1980 kan je nooit herstellen met de Olie vond zie maar hoe dagelijks mensen moeten hosselen om hun kinderen eten te geven .

  Bouterse is ook veroordeeld hij moet nog naar hoger beroep gaan ,hou je daar mee bezig .

  Hoogart en Misikaka hebben een Olie gevonden voor de kust gedaan en gaan het voor de kolonisten verkopen of zelf verwerken tot eind product .


  Maak melding

 14. @pakiratigri 7 januari 2020 At 13:56

  Niet negatief maar realistisch.
  Het duurt nog zeker 5 jaar voordat de bron productief is en veel geinvesteerd worden.
  We weten nog niet hoe groot het veld is en wat de kwaliteit is.
  Een barrel levert ongeveer 60 USD op.
  Een groot deel van de opbrengst gaat op aan kosten en naar Apache.
  De gehele opbrengst van de bron is al nodig om schulden af te lossen ( Lees Fin Times )
  De regering gaat, in aanloop naar de verkiezingen, de toekomstige opbrengst waarschijnlijk weer belenen om met het geld stemmen te kopen.
  .
  Jij bent vast blij omdat je meer pakketten verwacht.


  Maak melding

 15. Meer dan ooit zal het volk beseffen dat het de NDP is die initiatieven ontplooit. Lang niet alle projecten zijn geslaagd te noemen. Het is als de houthakker die enthousiast bomen aan het omhakken is en waar hier en daar de onvermijdelijke spaanders vallen. Meer dan ooit zal het volk bewuster worden van de juiste keuze op 25 mei. De eer komt de NDP toe. De NDP is de eerlijke vinder. Derhalve staat het mooi dit karweitje af te maken. Door schade en schande is de NDP zoveel wijzer geworden. Met of zonder olie, staat Suriname een mooie toekomst te wachten. Geen tijd voor hypochonders en mensen die achter elke boom beren zien. Het werkt alleen maar vertragend en in sommige opzichten ronduit saboterend. In de verste verte moet Suriname geen Dubai worden. Niet alles wat blinkt is goud. Mocht dit een succes worden, zal de totale gemeenschap van noord tot zuid en van oost tot west, de vruchten mogen plukken. Het gaat gewoon doorsijpelen tot in de onderste lagen van de Surinamer. De rijkdommen van Suriname behoren aan de Surinamers. Suriname is geen kastenstelsel. Wat krom is zal recht gemaakt worden. De NDP beseft dat als geen ander.


  Maak melding

 16. Niemand weet wat de op opbrengsten zijn. Voor dat de bron operationeel is zijn we al jaren verder en de schulden ook. Mensen begrijpen het niet, Suriname heeft accuut geld nodig.

  Verder zijn dit lange termijn projecten.
  Bouterse moet hoe dan ook zijn biezen pakken. Door de veroordeling maakt Suriname zich internationaal onsterfelijk belachelijk. Ieder die denkt met deze olievondst dat Suriname een 2e Dubai wordt is krankzinning. Gaat niet gebeuren.


  Maak melding

 17. @Pakiratigri

  Een zwaluw maakt nog geen zomer. Het is uitermate prettig dat er iets gevonden is dat nu door Appache en Total als winbaar beschreven wordt.

  Dit is het begin van nog veel werk en enorme investeringen voordat er iets binnen gaat komen in de staatskas van Suriname.

  Het vinden van iets staat geheel los van welke regering er zit. De oliereserves moeten interessant genoeg zijn voor de markt om te gaan zoeken en te investeren in de winning.
  De investeringen worden buiten Suriname gedaan met geld van Total. De Floating Production Storage Offloading (FPSO) voorzieningen worden zeer waarschijnlijk door SBM gebouwd in het verre Oosten. Gezien de problemen met de Suriname rivier zal de bevoorrading uit Georgetown komen en/of van Trinidad & Tobago.

  laat iedereen hopen dat dit niet verhypothekeerd wordt voordat er een dollar binnen komt


  Maak melding

 18. Er is genoeg olie, ook langs de kust tussen Coronie en Wageningen
  Let op ! GEEN KOKOSOLIE maar AARDOLIE.
  Suriname is een rijk land in ontwikkeling.


  Maak melding

 19. Naar het laat aanzien,heeft Leendert sedert dit bericht bekend werd gisteren,heel veel moeite om rustig te blijven.Van slapen is en nog niets terecht gekomen.Hij ziet allemaal deuren open gaan om te lenen.


  Maak melding

 20. @Koos
  Je hebt groot gelijk. Het volk heeft zelfs geen olie gezien maar er wordt al groot tamtam gemaakt. 50% is voor de ondernemers en de rest is om deze smerige regering hun eigen zakken te vullen en de armoede onder het volk blijft gestaagd door gaan. Time will tell.
  Kijken of AZ wordt plat gegooid en er een modern ziekenhuis hiervoor in de plaats wordt gebouwd. Kijken of de criminaliteit gaat afnemen.


  Maak melding

 21. @Rijles, het zou kunnen dat Nederland Suriname wil kopen voor een prikkie. Meer is het niet waard. Maar Nederland wil de surinamers niet. Wat moet Nederland met zon achterlijk volk. Het is niet voor niets dat ze zeiden dat surinamers een roversnest is.


  Maak melding

 22. Suriname wordt beter en beter. Nederland heeft een brokko pernasie achtergelaten. Maar we komen er.
  In ieder geval begint ons schrikkeljaar goed.
  Nl heeft duurste benzine van Europa. Maar de meeste van jullie daar hebben geen auto dus neks no fout.
  Dit bericht mis ik op telegraaf nieuws. Niet negatief dus niet interessant.
  Bouterse had weer ballen om te zeggen. Go for it.
  Ik lees nog geen reactie van VHP, NPS, PL en die andere negatieve gasten


  Maak melding

 23. niet duidelijk is hoeveel olie is gevonden. Laten we dat bepalen voor er grote een euforie ontstaat. en dat is niet alles.
  Uiteindelijk draait het om goed bestuur en niet om de grondstoffen die een land bezit.
  Nigeria en Venezuela hebben enorme olievoorraden, Congo heeft grote voorraden van vrijwel alle mineralen die op aarde voorkomen en toch pinaart het volk van deze landen door slecht en corrupt bestuur.
  Als de zittende criminele regering doorgaat lijkt het mij dat het Surinaamse volk geen reden heeft tot vreugde. Waakzaamheid is geboden.


  Maak melding

 24. Toch schelden de NDP schurken dat blanke meer Grondstoffen komen stelen .

  Zijn het geen blanken die het Olie hebben gevonden of Misikaka en Hooghart en Van Der San en Doehkie de booreiland hebben gebouwd .


  Maak melding

 25. Begin de bejaarde huizen daar wat Cassave en banen en vis te geven om te eten met de NDP Partij .

  Bouterse heeft in 40 jaren meer vernietig dan de kolonisten in 400 jaren .

  Alleen zieken huizen en bejaarde huizen heeft Bouterse niet in brand gestoken van af 1980.

  In Nederland heeft men voor 100 jaren te eten in Suriname moet men nog gaan leren planten ga dat doen .


  Maak melding

 26. president ik zou zeggen verkoop de bron voor 5 miljard aan de chinezen cash geld op de centralebank .kijken als de vhp de koers kan stuwen


  Maak melding

 27. Wij van de Oppositie werken niet met veroordeelde Bouterse .

  Bouterse is zo gierig dat hij alleen een Regering heeft gevorm met 26 zetels en een paar overlopers .

  En maar lullen over samenwerking en verbroedering politiek .

  Bouterse heeft meer verloedering gebracht dan verbroedering voor de bevolking groepen

  Weet je wat verloedering betekend vraag Limbo van SRS Radio stront racisten .


  Maak melding

 28. Waar zijn die ellendelingen azijnpissers haters van paars.
  Wat een zegen voor mijn land Suriname.

  Na geel goud nu het zwarte goud gewoon eerlijk geld in het laadje.
  God wij danken u wie moeten we anders danken, 🙌🙏🙏🙏🙏🙏


  Maak melding

 29. Wordt hiermee Suriname nu echt een tweede Dubai? Weg met alle koloniale huizen en panden die zo gekoesterd worden door sommige Surinamers.Deze panden zien er verschrikkelijk uit en zijn brandgevaarlijk. Velen haten het kolonialisme en toch blijven zij de gebouwen koesteren en hun geschiedenis.Holland uitschelden voor van alles en nog wat. Boerikies. De Chinezen zullen ze leren hoe het hoort. Het buitenland kijkt mee hoe achterlijk dom sommige bestuurders zijn die heel hoog van de toren blazen, al die jaren dat een moordenaar als president wordt vereeuwigd door hielenlikkers en hem beschermen. Ons land is zo goed als verkocht aan het buitenland. Deze regering heeft ons land vernietigd en nu gaan juichen voor een kleine olie vondst. Give me a breake. Door de vondst van een beetje olie zal ons land echt niet vooruitgaan. Al die geleende miljarden zullen terug betaald moeten worden aan het buitenland.


  Maak melding

 30. pero 7 januari 2020 At 14:54
  @lulwig fu abrabrokie.
  Jij bent net een foto. Als je die niet ontwikkelt blijft het een negatief.
  Denk a tori.

  Natuurlijk zijn we met z’n allen blij als er werkelijk sprake is van een oliebron, maar zoals je zelfs weet worden door baas en roversbende van een mug een oliefant gemaakt. Hebben jullie paarse dombo’ s alsook land en volk sinds 2010 kunnen profiteren van de goud-, hout-, olie opbrengsten? Nope, alleen je rovende baas en zijn corrupte meedogenloze trawanten. Denk effe aan Boeroe die RVC is bij staatsolie en ook nog dubbeldik verdiend aan I am gold. Jullie dombo’ s schijten en pissen en jullie president lacht zick dik krom, samen met zijn boevenbende onder het mom van, oenoe egi sani, nationalisme wordt men letterlijk en figuurlijk, open en bloot beroofd en belazerd. Ma kuut, tang teki nad dagoe poepe lee nanga soso ka dreng.


  Maak melding

 31. Ik ben blij voor Suriname dat er olie is gevonden en dat er toekomstig kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van het land.
  Laat niet 1 of enkele personen als de nieuwe sjeiks optreden in Suriname. Ik hoop dat deze fonds alle alertheid van het volk naar boven haalt ongeacht wie aan de macht zal zijn.
  Ik hoop en spreek de wens uit dat dit bericht geen fake news is en dat er geen sprake is van 1 zwaluw maakt nog geen zomer.
  .Suriname je hebt je eigen toekomst in eigen handen als dit op waarheid berust


  Maak melding

 32. Ik zie grofweg 2 soorten reacties:

  1. Euforie en de verkiezingswinst opeisend (NDP aanhangers)
  2. Pessimistisch ivm trackrecord huidige machthebbers en “resource curse”

  Ik ben precies ertussen, blij voor Suriname maar sceptisch omdat niemand visie heeft want de wereld gaat ook rap richting duurzame energie zoals wind, hydro en zonne. Dus we moeten zsm gaan exploiteren en de proceeds moeten geinvesteerd worden om ons land weerbaarder te maken (wellicht de hoofdstad verplaatsen richting para, infrastructurele werken, onderwijs hervormen met meer plek voor ondernemerschap, een ECHTE kruistocht tegen corruptie etc etc)


  Maak melding

 33. Natuurlijk ben ik blij met dit feit en de vraag is nu : hoe gaan de krabboe dagoes handen ermee om ? Wordt het dan chanteren naar oppositie toe of wordt het schat onderling verdeelt .


  Maak melding

 34. Plus de SANERING van het ambtenaren apparaat want dit kan echt niet meer evenals het privatiseren van bepaalde staatsbedrijven als banken (DSB, VCB Bank, Hakrinbank en SPSB) en SLM en Telesur.


  Maak melding

 35. Ik wil helemaal niet opscheppen maar ik had al een zeer groot vermoeden dat er iets speciaal gaande was voor de kust van Suriname. Alleen durfde ik het niet te zeggen of op te schrijven dat het vermoedelijk met een rendabele olievondst voor de kust te maken kon hebben. Mijn vermoeden werden gevoed door mijn observatie van intensievere helikopterbewegingen met Amerikaanse registratienummers vanaf het vast land van Suriname naar de olieboortorens voor de kust. Deze vliegbewegingen zijn te volgen via flightradar24. Een uur terug kon men nog een vlucht waarnemen van Gum Air boven het gebied waar de olievondst heeft plaatsgevonden. Ik wil de president van Suriname en het volk feliciteren met de vondst. Neem van mij aan dat dit nog maar een begin is van nog meer rendabele olievondsten voor de kust van Suriname.


  Maak melding

 36. Voor de Njan Dringi Prisiri regering is dit waarschijnlijk het signaal om hun mega leningsdrang verder te botvieren.

  Maar, hoeveel olie is gevonden, wie gaat investeren in de productie, wanneer start de productie en wanneer heeft Su inkomsten uit?


  Maak melding

 37. Au,au,auwww al die pijn die naar boven borreld bij de WKvarkens. Nu dus de boot totaal gemist!! Nooit meer, nooit meer komen deze valse profeten aan de macht. Geloof in eigen kunnen, de slogan van de NDP!! Eerst staatsolie, toen de infra waaronder significante bruggen, de hernieuwde deal met de goudmaatschappijen, nu de olievondst die door de varkens hier en hun bazen in de oppositie werden weggelachen. Ja, karma is a bitch. Soso k’ka watra e teki dem baka!! Brengen jullie toiletpapier voor Belfort, Gregory en consorten en een grote fles water voor Chan!!


  Maak melding

 38. Alles wat ndp aanraakt is gedoemd ten onder te gaan vanwege fraude, corruptie, steekpenningen en beroven van s’ landskas.


  Maak melding

 39. @Oom Bert: Ik weet dat jullie van de VHP de koers tot nu toe hebben bepaald. Die tijd is voorgoed over, stelletje anti-Surinamers!! Geboefte!! Chammaars!!


  Maak melding

 40. Kondremangs
  Suriname gefeliciteerd en gecondoleerd tegelijk. …..gefeliciteerd vanwege de vondst van nog een natuurlijke hulpbron. …..hopelijk merken wij het in de toekomst aan de pomp hier in Su. ….Anders komt het het Surinaams volk AAN WIE DE BODEMSCHATTEN TOEBEHOORT NIET TEN GOEDE. ……DUS. …..
  Gecondoleerd. ..omdat we in Su heel erg bang zijn dat de opbrengsten NIET gebruikt zullen worden voor verdere ontwikkeling van Su. …….want het is al 3 keer bewezen dat vanaf 1980 regeermacht in handen van DiDiBri en co vergelijkbaar is om een aap zichzelf te laten scheren…….dan weet je wat er dan gebeurd. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 41. @RobG. Zeg, vanaf ik las dat de Franse Total ging samenwerken met Apache korte tijd terug voor de Suri kust had ik al het vermoeden that something big was underway, want twee rivalen gaan niet zomaar de handen in elkaar slaan om een bepaald en ongewis doel te bereiken.

  Anyway, wij zijn in afwachting van de grootte van de olie reserves (in barrels uitgedrukt) van deze vondst en ik hoop en verwacht dat er meer olie voor onze kust ligt.

  Let’s wait and see.


  Maak melding

 42. Suriname is uiteindelijk toch de Eldorado waar de Europeanen ooit naar zochten.

  Geloof in eigen kunnen, geloof in NDP.

  Suriname gefeliciteerd ! Love it !


  Maak melding

 43. @Wendy
  Nederland gaat van het gas af en ook de automobilisten moeten in de toekomst een elektrische auto aanschaffen ivm schone energie en hele strenge milieueisen.Gas en olie zijn mede debet aan de opwarming van de aarde.


  Maak melding

 44. -ALLE-GOEDE-DINGEN-BESTAAT-UIT-DRIE-
  (1)-DE-AFOBAKA-DAM-IN-BEZIT-(2)-AARD-OLIE-VONDST
  (3)-25-5-2020-PRESIDENT-BOUTERSE-VOOR-
  DE-DERDE-KEER-PRESIDENT-


  Maak melding

 45. Tenminste heeft ABOP Su gefeliciteerd. Nu is de poort voor het komen in coalitie voor VHP en NPS en PL en de dode partijen nog kleiner open.
  Geloof in eigen kunnen.
  PS is olie van hoogwaardige kwaliteit. En in USA is het al groot nieuws.
  Na 2020 zou er olie gevonden worden als VHP aan het bewind zou komen. Nu hebben ze buikpijn


  Maak melding

 46. Bron: NOS

  De Amerikaanse en Franse oliebedrijven Apache en Total hebben op grote diepte op 150 kilometer van de Surinaamse kust olie gevonden. De olie werd aangetroffen bij proefboringen tot 6900 meter diepte.

  Volgens beide bedrijven, die elk een belang van 50 procent hebben in een samenwerkingsverband, gaat het om aanzienlijke hoeveelheden en zijn de vooruitzichten op commerciële winning goed. De taxatie van de winbare voorraden is nog aan de gang. Op de effectenbeurs van New York steeg het aandeel Apache in reactie op het nieuws ruim 17 procent in waarde. enz,enz,enz


  Maak melding

 47. Gaat nog jaren duren voor dat Surinams iets gaat merken. En deze olie vondst NIKS met de NDP te maken. Volk is niet dom. Dit jaar wordt afgerekend met Bouterse in het stemhoje, mark my words. Nogmaals de regering zit op zwart zaad.


  Maak melding

 48. De aanhangers van de Nationale Devaluatie Partij doen alsof hun Moorddadige MESSIAS en Trawanten die olieboringen hebben uitgevoerd en olie gevonden.

  Deze MOORDENAAR en CS moeten door het volk aan de kant worden gezet op 25 mei 2020.

  SURINAME GEBRUIK UW VERSTAND EN STEM DEZE ABANIE CLUB RESOLUUT WEG

  Deze MOORDENAAR mag na 25 mei niets meer te vertellen hebben in Suriname.

  LAAT JULIAN WITH GEEN GELIJK KRIJGEN DAT IN ER VEEL MEER DOMME MENSEN IN SURINAME WONEN.


  Maak melding

 49. Suriname gefeliciteerd. Er staat winbaar, dus opbrengsten zijn hoger geschat dan de kosten.
  Natuurlijke hulpbronnen, dus dankzij de natuur
  Los van wie er aan de macht is, Suriname zal er ongetwijfeld van profiteren.
  Wie en in welke mate dat is afwachten
  Beleggers op de Amerikaanse effectenbeurs hebben er in ieder geval veel vertrouwen in, blijkt uit onderstaande

  ABM FN-Dow Jones) Het Franse olieconcern Total en het Amerikaanse boorbedrijf Apache hebben een substantiële olievondst gedaan voor de kust van Suriname. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.

  De vondst sluit aan op de olieboringen voor de kust van buurland Guyana, die veel nieuwe bronnen hebben opgeleverd.

  De oliebron werd gevonden op een plek waar de zee ongeveer een kilometer diep is.

  Over een afstand van meer dan 123 meter werd ‘light’ olie van hoge kwaliteit en gasrijk condensaat aangetroffen, in meerdere reservoirs die boven elkaar zijn opgestapeld in het gesteente.

  “Het resultaat is zeer bemoedigend en bewijst dat de rijke olievondst in Guyana, die van wereldklasse is, doorloopt tot in Surinaamse wateren”, zei Kevin McLachlan van Total.

  Het bedrijf is nog maar kort aan het boren in het veld en is optimistisch dat er meer vondsten worden gedaan.

  Apache en Total hebben elk een belang van 50 procent in het project.

  Apache staat nu 26% in de plus, maar Total stat ligt in de min


  Maak melding

 50. Wat jubelen de boutisten. Het feest kan weer starten hopen ze.
  Even de ervaring van Guyana. Het heeft 5 jaar geduurd voor dat er dagelijks 120.000 Barrels per dag opgepompt kunnen worden. Dat is 7,5 maal meer dan nu in Suriname gebeurd.

  RobG heeft ooit keihard beweert dat Guyana een slechte deal gedaan had. Nu de SU deal zal even goed of een slecht zijn omdat Total de investeringen zal moeten doen en Suriname het zal moeten dien met de royalties. Een procent of 7 van de prijs. Dat zijn best respectabele bedragen die dan netto de staatskas in vloeien maar niet de bedragen waar nu van gedroomd wordt door de positivo’s . Ongeveer $ 200.000.000/ jaar per FPSO die in productie gaat. Dat is niet genoeg om De Schulden te betalen die over5 jaar afgelost moeten worden.
  Onder tussen zal als DDB en co herkozen worden de rem lenen geen issue meer zijn .


  Maak melding

 51. Henry gelukkug woon ik in Su en bouw MIJN land op. Jullie zitten te wachten om te springen en in Su te komen wonen als er een bedje wordt gespreid. Mooi niet.
  Su is geen begraafplaats. Blijf in nl en hou je bezig met dat land. VHP EN NPS komen niet aan het bewind.
  Laten ze dromen.


  Maak melding

 52. @Wendy
  Nederland heeft geen broko pernassi achtergelaten.Dat is de schuld van de op een volgende regeringen waarvan DB en zijn trawanten een van de grootste veroorzakers zijn.Ik ben blij en hoop dat er in Suriname nog veel meer olie gevonden wordt.Hoop alleen dat het de hele bevolking ten goede komt vooral het allerarmste deel.


  Maak melding

 53. Bouta en zijn lovers roepen : geloof in eigen kunnen.
  Sinds Bouta aan de macht is leeft Suriname op donaties, pakketten en leningen !

  Onderwijs, zorg, veiligheid en eigen productie zijn ernstig achteruit gegaan.

  Bouterse en zijn bende zijn gewoon parasieten en profiteurs.

  Indien de niet-stemmers hun stemmen nu niet laten horen en laten gelden stemmen zij toe voor een Suriname ala Venezuela !

  Maak schoon schip !

  Krakti !


  Maak melding

 54. Wendy, je houdt niet van Suriname maar van een MOORDENAAR.

  JOUW MOORDADIGE MESSIAS IS SURINAME NIET.

  Ik woon in Nederland maar mijn hart is in Suriname. Over 3 jaar kom ik weer daar wonen als je dat wil weten.

  Daarom hoop ik met heel mijn hart dat deze Cosa Nostra Gang van het toneel verdwijnt.


  Maak melding

 55. DOMME WENDY: Alleen Goed Bestuur brengt een land VOORRUIT.

  CORRUPTIE IS DODELIJK VOOR WELK LAND DAN OOK.

  JIJ ADOREERT DE GROOTSTE BEDRIEGER DIE SURINAME OOIT HEEFT VOORTGEBRACHT.

  IK BEN ECHT BENIEUWD OF JE OOIT GEWERKT HEBT IN JE LEVEN. JE BENT DAAR GEWOON TE DOM VOOR.


  Maak melding

 56. Robles ik ben niet zuur maar realistisch. Lees goed, zolang de Surinaamse overheid niet drastisch gaat bezuinigen conform de adviezen van de IMF is het water naar zee dragen. Al zou Suriname de olie productie op voeren dan nog kunnen ze de schulden niet aflossen. Snap je het nog ? Kabinet Bouterse 1 beloofde iedere Surinamer een goudenkerst. We weten hoe dat afgelopen is. Dus graag je paarse oogkleppen af doen en realistisch denken. Die lange rijen bij Chotellal verdwijnen niet zomaar.


  Maak melding

 57. Vele van NDP lopen te schelden blanke kolonisten wie heeft de Olie dan gevonden .

  De Olie is gevonden maar de koers is op 1 EURO is 10 SRD .

  De koers gaat na 5 jaren zaken wanneer een betere Regering aantreed .

  Een kommetje Tomaten zal de komende jaren ook 25 SRD kosten NDP prijs .

  Wanneer gaat NDP de Cassave herstarten de bejaarde huizen hebben of krijgen geen Banen en vis .

  Telkens maar lullen over Noordzee ik was in sociale dienst nu met vervroeg pensioen

  Deze blakka mang hoeft nooit meer te werken mijn voorouders en de Kolonisten hebben genoeg achter gelaten .

  Al geeft Bouterse en Sarjoe hun vrouwen en rijkdom aan mij heb ik als zwarte niet meer nodig .

  Zie maar de omgeving waar staats Olie werk al sedert 1980 gaat naar de straten kijken in een straal van 10 km al de straten zijn kapot gereden door wagen van Staats Olie ga maar zelf kijken bij het vertrouwen heet de omgeving .

  Ik zal nooit in een hoera stemming zijn met deze schurken van NDP


  Maak melding

 58. Gefeliciteerd Suriname.De vonds is groter dsn die in Saramacca. Met de dromen komen ook de nachtmerries.Vrije medische zorg als in Saoedie Arabie en mooie snel wegen vs corruptie in de staatsolie bedrijven van Mexico en Irak en Brazilie. De open corruptie in eigen land van de ndp regering is ook niet veel belovend.


  Maak melding

 59. De directeur van Staatsolie moet zijn plannen met de regering tot uitvoer brengen. Staatsolie heeft kapitaal nodig om te participeren in de exploitatie van de oliebronnen zodat een deel van de winst naar de staat Suriname vloeit. Het bedrijf moet de kapitaalmarkt op om kapitaal aan te trekken. Als dit niet gebeurd heeft Suriname het nakijken omdat het land niet bij de exploitatie is betrokken.Het land zal dan genoegen moeten nemen met alleen maar royalties.


  Maak melding

 60. Chan voelt zich geroepen om Su te besturen.
  Zn vrouw heeft huis gekocht bij 1 van de grootste drugscriminelen en hij was politieagent en weet het niet. Jou huis kan je niet eens besturen dan yu wanie e. Fu du sang.
  Henry is 1 van die wacht om gewichtig te komen doen.
  Ik woon en bouw mn land op en zit me niet uit re sloven voor de blanke. Zit in nl houd je bezig mt Rutte en Wilders.
  Je houd van Suriname?? Je houd van chan. Die beloofd je zeker grond. Achter de geraniums ga je zitten


  Maak melding

 61. Aan al die DOEMDENKERS OP DIT FORUM.
  JULLIE ZITTEN NU ALLEMAAL AAN DE SCHEITEREI.
  DIES KOT OENG BERE.
  25-5-2020 NDP EH WIEN BAKA. Dan gaan er nog grotere projecten voltooid worden.
  Die FLY OVER KOMT ER. DIE TREIN VAN ERGENS NAAR NERGENS KOMT ER. DIE DIEPZEE HAVEN KOMT ER.
  SA OEN WAN MOROH. ALLES KOMT GOED. TIK JOE AI LOEKOE.


  Maak melding

 62. Er komt er niets van dat alles.De NDP gaat alles weer in de achter kamertjes regelen en het volk mag verder van pakketjes leven als normaal.Niemand die weet waar de opbrengsten uit de olie heen gaat.


  Maak melding

 63. Mensen wat een euforie hier op WTK.

  Ik feliciteer Suriname van harte met deze vondst van winbare oliereserve voor de kust van Suriname.

  Volk van Suriname gecondoleerd met deze vondst. Jullie moeten wel niet de huid van de beer verkopen voordat hij geschoten is. Olie vinden betekend nog niet dat er ontwikkeling en welvaart in het verschiet ligt. Kijk maar naar het grote voorbeeld van de NDP: Venezuela. Ooit eens het rijkste land op het Zuid-Amerikaans continent nu één en al armoe en verloedering daar in het land. Venezeula, het rijkste straatarme land van de wereld.

  Er is verder niets in de trackrecord van de NDP die aangeeft dat zij ontwikkeling en welvaart heeft gebracht voor land en volk, integendeel.

  Toen Telting de leiding nam van de centrale bank in 2000 was er een schuld van meer dan 500 miljoen euro en de flinke goudvoorraad die Venetiaan I had opgebouwd was verdwenen. Na tien jaar puinruimen onder Venetiaan II & III was er een rest staatsschuld in 2010 van 280 miljoen euro waarvan alle oude schulden onder de militaire periode waren afbetaald. En nadat de goudvoorraad weer was aangevuld tot een respectabele dekking voor de SRD, is Suriname nu na 10 jaar NDP weer beland in een financiële chaos. Wie herinnert zich nog de periode onder NDP dat ook Staatsolie op de nominatie stond verkocht te worden. De NDP heeft meer kapot gemaakt dan opgebouwd in Suriname. Het wil er bij mij niet in dat er mensen daar zitten die zonder enige gewetensbezwaar zichzelf nog in de spiegel kunnen zien. En we zullen het maar niet hebben over alle wetten die ze naar eigen inzichten hebben aangepast om hun crimineel gedrag ten toon te spreiden.

  Met een staatsschuld van 2,2 miljard euro in 2020, kan je je afvragen welke richting Suriname nu opgaat. Het is allemaal koffiedik kijken. Een snelle rekensom geeft aan dat je met de huidige olie prijs wel even iets meer dan 20 miljoen barrels moet verkopen wil je de staatsschuld terug brengen naar de helft van wat het nu is. Iets waarmee je overigens pas over 3 tot 5 jaar mee kan beginnen. En maar hopen dat Suriname het beter gaat doen dan Guyana.

  Volk van Suriname gecondoleerd en heel veel sterkte toegewenst.


  Maak melding

 64. @RobG
  Staatsolie is al volgehangen met schulden omdat zij de enige kapstok was om Schulden aan oo te hangen. Via Brokopondo zijn nu ook de Schulden van EBS op de bult van Staatsolie geparkeerd.
  TapaJay, Erhanol en allerlei onderzoeken zijn ook via Staatsolie afgeschreven door deze regering.
  Het dividend is verpand aan Oppenheimer ofwel winst inhouden versterkt de balans niet. Verder heeft Staatsolie haar kruidverschoren door Near Shore te boren omdat niemand daar het risico nam.

  Ofwel beste RobG u heeft gelijk waarom zouden Apache en Total willen delen met Staatsolie aks het niets te bieden heeft.
  Er moeten miljarden geïnvesteerd worden voordat substantiële hoeveel hedenolie gaan stromen.

  By the Way hoe zit het in 2025 met de vraag en de raffinage capaciteit in de regio. Hoge transportkosten gaan wel van verkoopprijs af.


  Maak melding

 65. NO NONSENSE. 8 januari 2020 At 00:48
  Aan al die DOEMDENKERS OP DIT FORUM.
  JULLIE ZITTEN NU ALLEMAAL AAN DE SCHEITEREI.
  DIES KOT OENG BERE.
  25-5-2020 NDP EH WIEN BAKA. Dan gaan er nog grotere projecten voltooid worden.
  Die FLY OVER KOMT ER. DIE TREIN VAN ERGENS NAAR NERGENS KOMT ER. DIE DIEPZEE HAVEN KOMT ER.
  SA OEN WAN MOROH. ALLES KOMT GOED. TIK JOE AI LOEKOE.

  Het heeft niets te maken met doemdenken, paarse debiele leeghoofdige dwaze stommeling, maar met simpele logica die het gros der paarse debielen niet hebben. Sinds 2010 na soso ka ndp tja kong. Front heeft mijarden US achtergelaten, binnen vijf jaar was het foetsjie, anno 2020 kan men vergeten dat de baas der rovers het werkelijk meent met land en volk en dwaze paarsdomme kloters. No boi, baas en roversbende hebben slechts een doel, land, volk en alle ma pima oerdomme paarse zombies en paria’ s verarmen, onderdrukken en knechten, erger dan Nederland. Tang tiki baas en co, schijt en pis vol megaschulen, moorden, drugs en berovingen joe mpp dong paarse dagoe. opa en oma blijven zich verwonderen hoe het gros der ndper’s zo oliedomme stommelingen zijn. Ze hebben hersens, maar die zijn paars misdadig verziekt.


  Maak melding

 66. DOMME WENDY ZEGT: Ik woon in Suriname en bouw mijn land op.

  De koers is nu 1:9 en de economie ligt zo een beetje op zijn gat.

  BOUW JE ZO JE LAND OP DOMME GRIET?
  JE BENT TE DOM OM SURINAME OP TE BOUWEN.

  IK DOE NIET GEWICHTIG: IK ERGER MIJ AAN JE STOMMITEIT EN VAN JOUW TWEELINGBROER DAMSCO

  WAT JOU BETREFT HEEFT JULIAN WITH GELIJK. ER BESTAAN WEL DEGELIJK DOMME MENSEN.


  Maak melding

 67. @Wendy
  Je geeft altijd zo af op Nederland en de Nederlanders.Heb je soms last van een minderwaardigheidscomplex? Door je opmerkingen kom je zo onontwikkeld en onbeschaafd over.In ieder geval niet fijn besnaard.


  Maak melding

 68. Zoals eerder gezegd:

  Een wiel rolt want het is rond. Toch ?
  Een bal rolt want het is rond. Toch ?
  Dus een dobbelsteen is rond want het rolt !

  Geloof in (eigen kunnen van de) NDP; donaties, pakketten en leningen zijn verzekerd !


  Maak melding

 69. Gelukkig hoeft het volk zich nu geen zorgen te maken voor de torenhoge schulden. Er is olie om het terug te betalen.

  De rijkste werelddeel van de wereld was Afrika met zijn super rijkdommen. Maar ook met zijn super dommen. Time will tell… gaan de tribale volkeren wat de hele oerwoud claimt ook de zee claimen?


  Maak melding

 70. Als deze olievonds Suriname echt geld gaat opleveren dan had ik wel een stijging van de koers van de SRD gezien, of een hogere rating van de bureau’s zoals Fitch.

  De enige reactie die je ziet is het aandeel Apache dat op Wall Street met 19 procent omhoog gaat.

  Hiermee is meteen voorspeld wie er gaan profiteren van deze olie. Helaas niet het volk van Suriname.


  Maak melding

 71. Beste Wendy, Suriname heeft goud, olie, bauxiet en hout. Toch behoort het tot de armste landen van Zuid Amerika met een miljarden schuld. Het is toeval dat die bodemschatten in de Surinaamse grond zitten. Nederland heeft geen enkele bodemschat en behoort tot de rijkste landen ter wereld.

  Graag jouw verklaring hiervoor.


  Maak melding

 72. Vanmiddag was de buurt komaknadra extra druk bezocht. Veel ndp buren waren erbij met het goede nieuws. Tjallie en motjo Lena, nuchter geworden ndper’ s, ooit djadja paars fervente dwazen hebben hun twijfels. Tjallie taki, maa eeh Venezuela heef tog ook veel olie, dan hoe pinaren ze als ratten en zijn al meer dan 3,00.000,- het land uitgevlucht. Lena taki, eerst zien dan geloven, want we wagte al sinds 2010 op een huisje en ik als werk als schoonmaakster bij pa Lanti. In 2020 wi stem baas en roversbende voorgoed weg, a ma pima lagi dagu sa kier en pina oenoe.


  Maak melding

 73. @Molenaar,

  Je hoeft geen verklaring te verwachten van Wendy:

  Daar is zij gewoon te doen voor. Wendy is de Tweelingzus van DAMSCO.
  Julian With heeft gelijk dat de domme mensen in Suriname in de meerderheid zijn.

  We moeten vrezen dat ze massaal weer voor de MOORDENAAR op 25 mei gaan stemmen.


  Maak melding

 74. Goedemorgen Henk Molenaar, zie landen als Nigeria, Venezuela en Angola beschikken al decennia over enorme oliereserves, maar het lukt hen maar niet om het tot langdurige ontwikkeling voor hun landgenoten te brengen. Velen leven daar in armoede. Zonder goed bestuur is dit project gedoemd om te mislukken.

  Inmiddels is er al iets meer bekend over dit project. Staatsolie kan tot maximaal 20% deelnemen aan de ontwikkeling van een put. De Staat verdient 6.25% aan royalty’s, terwijl 36% belasting wordt betaald. Staatsolie ontvangt ook een deel van de winstolie (olie die overblijft nadat de kosten zijn teruggevorderd). Suriname kan sociaal profiteren van de olie, direct via de inkomsten en indirect via de spin-off, zoals werkgelegenheid, lokale bedrijven (hotels, kantoren, belastingen).

  Een groot probleem voor Staatsolie blijft gebrek aan geld om te investeren. De paarse regering heeft namelijk het bedrijf vol gestopt met schulden. Het staat min of meer ook garant voor andere bedrijven in Suriname. Volgens Staatsolie gaat het zeker nog 3 tot 7 jaar duren voor dat er olie uit de zeebodem komt. Leuk en aardig maar de aflossingsverplichtingen die de overheid heeft verdwijnen niet. > schulden 85% BBP !!


  Maak melding

 75. @jojo,

  Staatsolie werd niet voor de lol opgericht door de ambitieuze voorlopers van de NDP. Dit houdt dat er zonder een militaire ingreep er ook geen Staatsolie zou zijn opgericht. De oprichters van Staatsolie dachten hun tijd ver vooruit. Zij zagen Staatsolie als een motor om de Surinaamse economie tot ontwikkeling te brengen en niet de Nederlandse ontwikkelingsgelden die voor een groot deel al verkwanseld waren door NPS, KTPI,VHP. Neemt u ook van mij aan dat de voorraad olie die men thans heeft ontdekt maar een begin is van veel meer olie voor de kust van Suriname. Ik weet waarover ik nu schrijf.

  U wekt nu de indruk alsof Staatsolie er alleen is voor VHP en NPS en dat zij de enigen zijn die Suriname tot ontwikkeling kunnen brengen. VHP en NPS hebben Suriname geen vooruitgang gebracht na zovele jaren en mega finaciele steun van Nederland en de hoogtij dagen van de Bauxiet en aliminium giganten Suralco en Biliton.Ik houd u alleen en spiegel voor.

  Uw gedachtengang achter de bewering dat er schulden zijn opgehangen aan Staatsolie slaan nergens op. Het is een veerkrachtig staatsbedrijf die als motor voor de ontwikkeling van het land moet dienen. Er moet geld ergens vandaan komen om het land tot ontwikkeling te brengen. U denkt dat VHP en NPS het geld voor de ontwikkeling van het land als manna uit de hemel voor niets zullen krijgen.


  Maak melding

 76. Beste RobG
  U plakt weer heel veel glory op een plaats waar het niet hoort. Kijkt u aub even naar de historie van staatsolie en u moet constateren dat staatsolie Eddy Jharap is vanaf 1980 -1998 toen Wijdenbosch hem ontsloeg omdat hij de verkoop aan Geawoo tegenwerkte.

  Tussen 1980 en 1992 was de operatie marginaal verkocht het 1,000 barrels tot een paar duizend barrels /dag aan Suralco en voor export naar Trinindad en Tobego.
  Pas onder Vene I werd er geïnvesteerd in een eigen olie industrie die wat meer was dan wat pompen en 2 crude tankertjes die wat olie van Saramacca voeren naar Suralco die het verstookte.
  In 1995 tekende Vene I voor de verdere ontwikkeling en de bouw van de raffinaderij. Wat de eerste grote stap van oliepomp boer naar onderneming werd.

  op 4 juni 1998 ontslaat Wijdenbosch Jahrap ten onrechte, op 29 juni moet hij het ontslag van de rechter terug draaien
  Stel je voor dat Eddy Jahrap Staatsolie niet beschermd had tegen het vallende Bouterse/Wijdenbosch bewind.

  Tussen 2000 en 2010 is de basis gelegd voor een gezond staatsolie ondanks de veel lagere olie prijzen. Er is downstream en up stream geïnvesteerd en ontwikkeld, qua winning verdubbeld van 8.000 barrels naar 16.000 barrels per dag. De investeringen in verdubbeling van de raffinage capaciteit is integraal gepland en gefinancierd tussen 2007 en 2010.
  in deze periode werd ook de basis gelegd voor Staatsolie Power Company Suriname de onderneming waardoor Suriname nog zelf elektriciteit kon opwekken en het licht bleef branden. Zonder SPCS zou in 2012 Suriname in het donker gezeten hebben omdat EBS niet kon investeren en haar rekeningen niet kon betalen.

  U absurde reactie staat haaks op de realiteit en bewijst slechts dat Bouterse en Vrienden slechts in staat zijn tot destructie en het stelen van de prestaties van anderen.

  De $ 550.000.000 Oppenheimer lening werd noodzakelijk door dat;
  1. Bouterse de investering in de rafinaderij afroomde door niet met eigenvermogen (ingehouden winst) te financieren waardoor de schulden verdubbelden.
  2. Bouterse de dividend uitkeringen als voorschot op naam toen er door de lage prijzen geen of bijna geen winst meer was (dip van een jaar).
  3. Door winst uit te blijven keren terwijl het niet kon hebben ING en Credit Suise hun krediet opgezegd en moest er in no time $ 300.000.000 afgelost worden. Toen er weer winst gemaakt werd heeft Staatsolie bij de staat de $ 300.000.000 afgelost door weer te kunnen herfinancieren bij o.a ING.
  4. Overall waar de staat niet kan investeren moet staatsolie bij of inspringen beste RobG.
  Denk aan Ethanol en TapaJay.

  in 2015 kon de Surinaamse obligatie lening van $ 50.000.000 tegen 7.75% niet afgelost worden en is deze voor 5 jaar verdubbeld naar $ 99.100.000 en door gerold
  ofwel dit jaar rond om mei zal Staatsolie $ 99.100.000 moeten aflossen.

  beste RobG hoewel tussen 2017 en 2018 het vreemde vermogen van net naar net onder $ 1 miljard afname (bijna 50%) kunt u in de jaarrekening zien dat de financieringslasten $ 67.000.000 op lopen naar $ 87.000.000. Rara hoe kan dat als het een zo solide gefinancieerd bedrijf is.
  U kunt ook zien dat Near Shore Drilling dat jaar bijn $ 100.000.000 kostte en niets oplevert.

  U verkondigfd fabels en bewijst slechts dat Bouterse regeringen een plaag zijn voor alle potentiele productie systemen die de economie een handje kunen helpen.
  Zonder het Fundament van Vene I, II en III bestond staatsolie al niet meer en zou Suriname bij de kokosolie lamp zitten.


  Maak melding

 77. Su heeft goud, olie, hout noem maar op. Nl wist vr ht ontstaan van staatolie dat er olie was. Maar ons zo gelaten en dacht; laten de Surinamers onder ons blijven.
  Als Suriname niet interessant was waarom klets ned zoveel over ons?
  Ze hebben genoeg van ons geplunderd.
  Iemand die Venezuela met Sur vergelijkt is een grote ezel.
  Hoeveel inwoners heeft Su?? Nog geen miljoen. Venezuela hft meer dan 30 miljoen.
  Ik mag zeggen wat ik wil over ned, jullie gatlikkers lullen over mijn land.
  Ned frustreerd jullie.
  Ned verzuipt over paar jaar schrijf het op.
  Ik hoef ook niet te reageren op jullie domme dingen. zelfde persoon met andere naam. Jullie hebben geen leven


  Maak melding

 78. Het gaat nog zeker 5 jaren duren voordat de olieproductie van start gaat en de inkomsten binnenkomen.

  Men moet dus niet doen alsof alles nu gelijk beter gaat worden want vanaf 2020 moet SU beginnen met het aflossen v.d. vele lenigen gesloten door de regering bouterse en volgens de financial times dreigt er voor SU op korte termijn al grote problemen op dat gebied.

  Een land als Venezuela heeft de grootste bewezen oliereserves ter wereld maar door het socialistisch corrupt wanbeleid pinaart de bevolking als ratten en hebben al meer dan 4 miljoen mensen het land moeten ontvluchten.

  Iets soortgelijks staat SU ook te wachten als men zo dom is om weer op de ndp/bouterse te stemmen want de regering bouterse heeft miljarden $ dollars extra verdient toen de grondstofprijzen op een recordhoogte waren maar al dat geld is ‘verdampt’ als gevolg van het corrupt paars wanbeleid.


  Maak melding

 79. Goed en integer bestuur is van levensbelang om ervoor te zorgen dat de toekomstige olieinkomsten aangewend zullen worden om daadwerkelijk een duurzame welvaart te realiseren voor de Surinaamse bevolking.

  De ndp/bouterse heeft bewezen tijdens de jaren 80, tijdens de regering wijdenbosch en nu tijdens de regering bouterse niet te staan voor goed en integer bestuur maar voor corrupt wanbeleid.

  Met de ndp aan de macht zal SU geen tweede Dubai worden maar een tweede Venezuela.


  Maak melding

 80. Dit is typisch Surinaams (swarts). Sommige swarten krijgen nu al een ejaculatie. Eerst moet er behoorlijk geïnvesteerd worden om die olie omhoog te krijgen. Daarna komen de raffinage kosten. De buitenlandse maatschappijen moeten betaald worden. Wat overblijft is een magere winst voor Suriname. Dus waar de swartelui zich zo over opwinden? Laat ze het maar vertellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.