Meldingsplicht en verbod bij uitvoer van grote hoeveelheden valuta uit Suriname

16
us dollars

Surinaamse ingezetenen die meer dan US$ 10.000 aan contanten willen uitvoeren, moeten daarvan eerst aangifte doen. Fysieke uitvoer van waarden vanaf US$ 50.000 of de tegenwaarde daarvan in convertibele valuta’s is verboden, tenzij vooraf vergunning van de Deviezencommissie is verkregen. 

Dat heeft Deviezencommissie, na overleg met de minister van Financiën en de Centrale Bank van Suriname, afgelopen weekend medegedeeld. De maatregel heeft te maken met de verdere ordening van het deviezenverkeer en met het oog op het voorkomen en bestrijden van witwassen van gelden en financiering van terrorisme.

Het gebeurde steeds vaker dat reizigers uit Suriname grote sommen valuta mee namen naar het buitenland. De regels voor deviezenuitvoer zullen daarom worden aangepast ter voorkoming van witwassen en het bestrijden van terrorisme.

De aangifte dient te geschieden op het daartoe bestemde aangifteformulier bij het secretariaat van de Surinaamse Deviezencommissie.

- Advertentie -

16 REACTIES

 1. Wanneer gaan de banken hier zaken doen met banken in het buitenland? Dan is het een kwestie van verantwoord je geld overmaken naar een buitenlandse bankrekening wanneer je een rekening daar hebt geopend.Toeristen kunnen toch ook hier een rekening openen en vanuit het buitenland geld storten op hun rekening? Waarom het zoveel contante valuta de grens over gaan terwijl het makkelijker kan. Er is geen enkele buitenlandse bank die zich gevestigd heeft in Suriname. Rara hoe is dit mogelijk. Waar zal het aan liggen? ABN heeft de benen genomen terwijl het heel makkelijk was voor het volk en de banken in ons land.


  Maak melding

 2. Suriname heeft meer dollars in huis dan de Amerikanen zelf, vandaar dat men bang is dat alle dollars uitgevoerd worden om duurder terug in het land te vloeien. Wat een slimme set zeg zolang DDB eb Abrahams het voor het zeggen in Suriname zullen zulke praktijken altijd op duiken. vandaar de oproep aan alle Surinamers: STEM NOOIT OP DE NDP WANT ER KOMT ALLEEN ELLENDE VAN


  Maak melding

 3. Deze maatregel is nog maar het begin. Ik denk niet dat hiermee alle ellende is opgelost. Ook al krijgt men toestemming van de Surinaamse autoriteit om het geld uit te voeten bestaat de kans dat een buitenlandse instantie beslag legt op het geld. Internationale financiele autoriteiten leggen er de nadruk op dat betalingen aan het buitenland giraal (via overschrijvingen m.b.v. het Swift systeem ) plaatsvinden. De volgende stap die men aan Suriname gaat opleggen is dat ook binnenlandse betalingen maar voor een beperkt bedrag met fysiek geld moet plaatsvinden. Landen worden gedwongen om geldstromen in de gaten te houden. In Italie mag men tot €1000,- contant betalen. Betalingen hoger dan €1000,- moeten giraal plaatsvinden.


  Maak melding

 4. $10,000.00 is de limit. Customs in tussenlanding luchthavens kan meer dan dat in beslag nemen..VS rekent per familie, maar wat kan je er mee doen voor bijv. 4personen voor twee weken vakantie? Het is weer tijd valutas te ruilen met naar Su vakantie gangers.
  De Su maatregel duidt op schaarste van USD dollars ondanks inkopen bij de US Fed met Euros.


  Maak melding

 5. @ RobG 6 januari 2020 At 10:10
  “Deze maatregel is nog maar het begin. Ik denk niet dat hiermee alle ellende is opgelost. ”

  Helemaal mee eens. U voorziet ellende echter zonder zich af te vragen waarom en hoe oplosbaar.
  Alles draait om vertrouwen en dat is er binnen Su niet en vrije wel niemand buiten Su vertrouwt de Su governance.
  Wie is hier voor verantwoordelijk .

  Vertrouwen komt per voet en gaat te paard.


  Maak melding

 6. Kondremangs
  Oude tijden herleven zoals in de jaren 80. …straks krijgen ook de touristen een inwisselplicht als ze Su binnenkomen. …..
  Als men de geldstromen over witwassen wil controleren. ….laat men beginnen op Ocer en op Leonsberg. ….maar ja. …die hebben hun witgewassen gelden al op Zwitserse banken en in Hong Kong. …….denk maar aan de namen die in de panama papers staan. ….er wordt alleen door de DiDiBri lovers gezegd om te kijken naar de toekomst. ..maar ze vergeten 1 ding. ….HET VERLEDEN VERKLAART HET HEDEN. …….DUS DE GESCHIEDENIS IS HEEL BELANGRIJK. ….
  O ja. ….ze zijn zo stom bij de NDP. … geen benul van historisch besef. …..in hun verklaring over de stuwdam geven ze aan dat de DAM NA 100 JAAR IN SURINAAMSE HANDEN IS. ……hoezo? ???De dam stamt uit de jaren 60 van de vorige eeuw. …..na de 75 jarige overeenkomst zou het GRATIS in handen komen van Su in 2033. …Dus laat die dommerikken maar gaan uitrekenen. ….Vandaar dat ons land naar de fillistijnen gaat met zulke rekenmeesters. ……
  Enne niet vergeten. …
  Ze beweren dat de stroomtarieven niet omhoog zullen gaan. …..vuile leugenaars. …..WIE KAN ZICH NOG HERINNEREN NA DE VERKIEZINGEN IN 2015? ????de tarieven gingen sky high met 4 a 5 maal. …..
  Want de lening om de dam over te nemen. …moet terugbetaald worden. …..en wie gaat het betalen Lawpi? ????
  NIET DIDIBRI EN ZIJN BOEVENBENDE. …..
  NEE. ..WIJ HET VERARMT SURINAAMS VOLK. ….NA DE VERKIEZINGEN. ……MIND MY WORDS. …
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. @Jojo,

  Er zijn nog meer landen op deze aardbol waar deze problematiek zich voordoet. U en de uwen willen de indruk wekken alsof dit probleem alleen m.b.t. Suriname voorkomt en dat het de schuld is van de regering. Niets is minder waar. De Surinaamse regering en vele andere regeringen van landen hebben ook hun eigen prioriteiten. Deze prioriteiten liggen tot anders dan de dwingend voorgeschreven prioriteiten van de rijke landen.

  Er zijn heel veel ontwikkelingslanden landen die nog niet voldoen aan de eisen die worden gesteld. Suriname is echt geen uitzondering. De rijke landen hebben het geld en de menskracht om dergelijke systemen in te voeren en te monitoren. Het is voor veel ontwikkelingslanden een hele opgave om al deze voorgeschreven maatregelen te implementeren. Landen moeten hierdoor ook een deel van hun soevereiniteit opgeven zodat m.n. de Verenigde Staten en haar bondgenoten inzage krijgen in de externe geldstromen van landen. Deze landen willen hun economische machtspositie behouden en kunnen via Swift banking landen blokkeren.

  Dit is daarom ook de reden waarom landen als Rusland en China hun eigen alternatief in het leven hebben geroepen. Banken in Rusland en China en ook steeds meer banken uit andere landen hebben zich aangesloten op beide systemen die met elkaar verbonden zijn.


  Maak melding

 8. @Nobruya,
  Je bent alleen maar onzin aan het rondbazuinen. Het record van grootste financiële boeven van staatsgelden is nog steeds in handen van VHPers, en NPSers. READ MY WORDS.


  Maak melding

 9. Lawpi. …hoe komen meneer de sergeant.majoor en die andere ongeschoolde boeven van Ocer. .brampie enz aan HUN rijkdom? ??? Vertel dat eerst jo bongrobita voordat je mij beschuldigt van ONZIN rondbazuinen. ……Feiten liegen niet. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 10. Die paarse tranny RobG met de meerdere alter ego’s zit weer eens te liegen en bullshit te verkondigen als de paarse bermrat dat het is.

  Feit is en blijft dat van alle Suri regeringen tot nu toe de regering bouterse het meeste geld tot haar beschikking heeft gehad als gevolg v.d. hoge grondstofprijzen en de vele leningen die men gesloten heeft maar als gevolg van corruptie en geldverspilling is heel wat van dat geld ‘verdampt’ (aldus boefdraad).

  Het record voor het leegroven v.d. staatskas is en blijft dus nog steeds in handen v.d. ndp boevenbende.


  Maak melding

 11. Inderdaad niets nieuws …!!!
  Het is vooral lastig voor RobG en zijn Nationale Dieven Personen. Denk maar aan de miljoenen gestolen USD’s (Cari steela, na-schoolse steel aktiviteiten, etc. etc. etc.).


  Maak melding

 12. PoliPolitiek neutraal/aswin@ WACHTERTJE hoeveel geld heb jij naar Suriname gebracht en hoeveel heb je terug gebracht 🗣JOE DONG KAW kies joe mooi goed voor je 😊😊🤭🤭😂😂😂


  Maak melding

 13. RobG
  Jij citeert inderdaad enkele zaken die aanwezig zijn o.a.
  De rijke landen hebben het geld en de menskracht om dergelijke systemen in te voeren en te monitoren.

  Alleen ben je een heel belangrijke vergeten die je overal ter wereld tegenkomt namelijk
  “de bereidheid om het probleem aan te pakken en op te lossen”

  Dus de vraag die beantwoord moet worden is:
  “Is Suriname bereid dit probleem op te lossen”?
  Zo ja dan komen jou punten aan de orde t.w.:
  Mankracht
  Middelen
  Geld

  Zo neen
  Dan zullen andere landen Suriname blijven opjagen


  Maak melding

 14. @RobG
  Geef ik u gelijk is het weer niet goed. Haalt u andere bananen republieken er bij als referentiekader waar het ook niet goed gaat.
  Verder doet u net als of westerse landen de geldstromen beheren. Swift, Basel etc. zijn autonoom gemanagede systemen.

  Ik reageer omdat er steeds door loyalisten beweert wordt dat er licht in de tunnel verschijnt.
  Ja alleen dat is niet het licht van de uitgang maar van de trein die u even later zal overrijden.

  Deze regering heeft record inkomsten uit een draaiende economie, goud en olie en leningen gehad en kan niets laten zien van wat zij er mee gedaan heeft.

  Ondertussen melden analysten dat suriname bij de 6 economieën behoort die in gevaar zijn en hun schulden niet kunnen betalen.
  Suriname betaalt top rente en moet desondanks 100% plus garanties geven voor een noodlening.

  Suriname’s parlement vergadert over onzin maar niet over de goedkeuring van een lening die in paniek is afgesloten, het vergadert niet over de begroting etc. etc.
  Alle indicatoren staan diep rood en zelfs de president weet het en begrijpt het.

  Voor de kerst werden weten voor de minister van financien behandeld hij was er niet, Simons winst niet waar hij was, de coordinator van de regering wist niet waar hij was, de adinterim wist niet waar hij was.
  PANIEK ROBG PANIEK en niets anders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.