Afobaka-stuwdam officieel in Surinaamse handen

31
Foto: (c) ALCOA | Afobaka-waterkrachtcentrale in Suriname.

De Afobaka-stuwdam is gisteren (31 december) officieel in handen gekomen van de Republiek Suriname. Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft middels een telefonisch gesprek met Wilmington Trust National Association de formaliteiten afgehandeld. Dit gesprek werd gevoerd onder aanwezigheid van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, Ruben Halfhuid, directeur van Suralco, Dilip Sardjoe, voorzitter van de commissie en Faranaaz Alibaks, die als jurist verbonden was aan het team.

Een traject van vijf jaren is aan voorafgegaan om te komen tot dit moment. Vanaf het bespreken van het vertrek van Suralco tot overgave van de dam laat minister Hoefdraad weten.

Middels het telefoongesprek heeft de minister bevestigd dat de fondsen die zijn vergaard, overgeschreven kunnen worden naar de bankrekening van Alcoa en dat Alcoa op hetzelfde moment alle documenten betreffende de dam ook aan Suriname overhandigt.

Voor Suriname is dit een heugelijk moment. Meteen na het telefoongesprek belde Hoefdraad de Surinaamse president Desi Bouterse op voor het goede nieuws, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

- Advertentie -

31 REACTIES

 1. Gecondoleerd paarse dwazen. Uitbuiting en verdere beroven van land, volk en paarse paria’ s liggen in het verschiet als ze in 2020 wederom dwaas stemmen op de verderver en verdelger en stinkend rijke corrupte, criminele meedogenloze trawanen.


  Maak melding

 2. De president Bouterse vergeet dat hij niet met soldaten te maken heeft maar met denkende mensen. En iets in mij zegt dat de bevolking moet bloeden voor deze deal. Laat Hoefdraad open kaart spelen ten aanzien de looptijd lening, opgenomen clausules en woeker rentes die betaald moet worden. Schuldenpositie is bizar.


  Maak melding

 3. De Nationale Devaluatie Partij staat synoniem voor Dood en Verderf in Suriname.

  WEG MET DEZE KUMAKOISI PARTIJ.

  Het Volk dient deze MOORDENAARS Partij af te straffen.

  WEG MET DEZE BANDIETEN!!


  Maak melding

 4. Ik voer een KRUISTOCHT tegen deze Sebrefata Partij die Suriname in zijn greep houdt:

  Deze Cosa Nostra Gang moet worden afgestraft.

  Volk van Suriname: Het is uw plicht deze KUMAKOISI PARTIJ in de richting van de PLEE te verwijzen.


  Maak melding

 5. Zure herinneringen! De dam hsd eerder van ons kunnen zijn en gratis. Geen gesmoes met achterstallige betaling aan alcoa. Natuurlijk proosten de nog meer rijk gewordenen.


  Maak melding

 6. RobG Bij de start van elk project wordt driekeer feest gevierd, 4 keer een bord onthuld en 5 keer met Parbo gespoten.
  Nu gebeurde alles stiekem in een vergaderzaaltje zonder getuigen. Het was spannend.

  Verder een gezegend 2020 voor een ieder, ook voor de president.


  Maak melding

 7. Ik moet echt lachen om wat er allemaal uit de mond van deze MOORDENAAR komt:

  Deze pleesident zegt dat de uitslag van de komende verkiezingen ongeacht de uitslag GERESPECTEERD DIENT TE WORDEN.

  GAAT HIJ HET VONNIS ALS DIT ONHERROEPELIJK IS OOK RESPECTEREN????

  DEZE MOORDENAAR IS EEN JOKE!!!!


  Maak melding

 8. Wat heeft Suriname nu precies gekocht. Een werkende centrale? Of alleen een stuk beton dat snel onderhoud nodig heeft? Hoeveel heeft het precies gekost en gaat het de komende jaren nog kosten? Wie zijn de eigenaren? Energiebedrijf? Zakenmannen? Of de staat?
  Wie heeft de antwoorden?


  Maak melding

 9. Wat is er overgebleven van de dam? Er is nog heel veel in buitenlandse handen of wordt doorverkocht aan het buitenland. Er valt dus niets te vieren, want een ieder komt en speelt zijn deel totdat de koek op is. Boefdraad staat zich weer voor de zoveelste keer belachelijk te maken. Waar gaat hij weer geld lenen???


  Maak melding

 10. Als de dam net zo goedwordt onderhouden als de andere overheidsbezittingen, zitten we zeer binnenkort zonder stroom en met z’n allen in het donker!


  Maak melding

 11. Ze hebben nooit begroot wat de kosten zijn bij een eventuele onderhoud beurt die jaarlijks bericht moet worden de onderdelen zijn schaars…weer een fiasco voor de staat…


  Maak melding

 12. nu zal de dochter van die ene parasiet inderdaad de eerste sur vrouw zijn die op de lijst van forbes zal prijken als miljardair
  met de stuwdam in handen van pa en alle honderden miljoenen die hij van het volk heeft gestolen moet dat een koud kunstje zijn


  Maak melding

 13. @Boeroe
  U volgt duidelijk het nieuws niet:

  Er is niets gekocht maar de staat suriname heeft de dam en bijbehorende voorzieningen (generatoren. kantoren, powerline, deel trafostation paranan) overgenomen op basis van wetten en overeenkomsten. Over hoe goed dat verlopen is kunnen boeken geschreven worden. De waarheid zal geheim blijven zolang Sardjoe leeft.

  De overname zou in goede en werkende staat moeten zijn. Hoe dat gecontroleerd is en wordt in een onduidelijkheid.

  Om over te kunnen nemen moest op het laatste moment nog wel voor $ 120.000.000 al geleverde stroom aan Alcoa vergoed worden. Zonder die betaling geen overdracht. Dit was een verborgen schuld en is nu een heel dure schuld geworden bij loan shark Oppenheimer (12% plus ondanks veel garantie), o.a. dividend van Staatsolie).

  Om EBS te kunnen saneren en de opwekking te kunnen garanderen en optimaliseren is e dam en opwekking ondergebracht bij Staatsolie Power Company Suriname.
  Om de Schulden van EBS te kunnen reduceren zijn de andere opwekkingsvoorzieningen van EBS (Generatoren etc) ook onder gebracht bij Staatsolie. Zo zijn de opwekking en disctributie/verkoop gescheiden en zijn er veel EBS Schulden vereffent of bij Staatsolie tercht gekomen.

  Oppenheimer en de oppositie hebben gelukkig voorkomen dat Brokopondo helemaal beleend kon worden voor een laatste uitgaven orgie door de regering.

  Het is nu hopen dat staatsolie de opwekking gaat optimaliseren door het stuwmeer als een soort batterij te gebruiken waarin duurzame energie, zoals zon ,wind en biomassa, opgeslagen wordt.


  Maak melding

 14. Kondremangs
  In 2033 zou die dam GRATIS van ons land zijn. …..en GEREVISEERD worden overgedragen. …..wie gaat het NU onderhouden en de schuld betalen? ??? En wie weet hoelang we nog stroom krijgen? ??
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 15. Staat Olie gaat nu ook voor stroom ,Goud en Olie .

  Daar men zacht dat men niets anders kon om aan het geld te komen , is men hulp gaan zoeken bij Staats Olie .

  Dit bedrag is een achterstand dat de Regering niet heeft betaald aan stroom .

  Op een laatste moment had van Dijk van Staats Olie de heel bedrijf in Goud laten gaan in de Nassau gebied .

  Sarjoe en Van Dijk zouden de Stuwdam nemen maar is misluk .

  Ik sta dit jaar klaar om met mijn laagopgeleiden doelgroepen huizen te bouwen .

  Na de verkiezing dan ziet men wie van grondstoffen een eind product kan maken .


  Maak melding

 16. De stroom van Suriname is om Televisie en Radio en Internet te kijken .

  Geen enkel voorlichting geeft men naar de bevolking groepen ,wat te doen en hoe .


  Maak melding

 17. Dit is altijd het streven van deze President geweest, de Afobakadam in Surinamse handen ! En dat is een nobel streven want wie z’n eigen energie voorziening beheerst, beheerst de toekomst en is net afhankelijk van al de neo-koloniale partijen die er dan de dienst over gaan uitmaken.

  Kijk bv wat de fa. Wartsila in vele landen, en vooral West Afrika, doet. Men zet er power plants op met enkel Wartsila motoren, en maakt wurgcontracten met de lokale overheden ivm onderhoud en procurement van deze installaties.

  Die overheden hebben anders geen keus want alles wordt voorgefinancierd door Wartsila, waarna het uit- en afpersen begint.

  Pres Bouterse, wij gunnen jou nog 5 jaren regeermacht na 25 Mei 2020 !!!


  Maak melding

 18. Zie de schade wat de Suralco Paranam en Trump achter laten in Para en Moengo in een straal van 10 kilometer rond de fabriek .

  Gelukkig zijn ze nu weg uit de omgeving van Para ,niets hebben ze achter gelaten voor de bevolking groepen die rond de fabrieken wonen .

  Ik hou niet van America en China daar men daar nog steeds de doodstraf daar heeft .


  Maak melding

 19. Lad NDP dan eigen Trubine of motors maken dan hebben Wartsila niet nodig .

  Laat NDP zelf een Boorplaatform bouwen en zelf Olie gaan zoeken in zee dan hebben wij niet meer afhankelijk te zijn van de Neo Koloniale Partijen .

  Laat NDP maar witte voetjes voor America maar niet voor Nederlandse bevolking .

  Laat NDP een vliegtuig bouwen dan kunnen ze ook zelf doen .

  Zelf Banen en Cassave kunnen ze bejaarde huizen niet geven om te eten .

  Een kommetje tomaten 25 SRD NDP orijs van vorig jaar

  NDP mensen leven naast de realiteit van de wereld of wereld Politiek


  Maak melding

 20. Opa Bouterse je ben met een vak bond begonnen in 1980 kijk waar je na veertig jaren eindig .

  Zelf mensen die nu 80 jaren oud zijn hebben geleden in de veertig jaren onderdrukking en verloedering .

  Oma is nu 80 jaren zij was dan 40 jaren oud in 1980 toen men de vakbond van de Militairen was begonnen .

  Hoe oud ben jij nu ,trek 40 jaren af van jou leeft tijd ,en maakt dan een juiste besluit wanneer je moet stemmen


  Maak melding

 21. Achterstallig stroom is nu betaald aan Suralco Paranam .

  NDP betaalde geen stroom 8 jaren lang nu moet het in een keer met lening van 12% rente wat een beleid

  Waarom had NDP al de jaren niet betaalde ze gebruikte de inkomsten van EBS om schulden af te lossen .


  Maak melding

 22. Mijn hart bloed om de reacties van mijn zg surinamers lees, niets positief ,dus niets is goed ,kankerleiers ,niets nutters op zouten ga weg ,naar waar jullie denken dat het beter is en zoek ook die balk in jullie eigen ogen.bah


  Maak melding

 23. De paarse dombo’s hebben 4 jaren lang onterecht te veel betaald voor de afobaka stroom. Men heeft $125 miljoen dollar moeten betalen aan Alcoa voordat men de dam kon overnemen en men heeft heel stom de schuld aan Alcoa betaald met geleend geld. Paars heeft dus geen recht om te gaan pronken hiermee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.