Zorgen over stijgend gebruik van lachgas in Suriname

24
Zorgen over stijgend gebruik van lachgas in Suriname
Voorbeeldfoto gebruik lachgas via ballon

Volgens het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid wordt er een stijging van het gebruik van lachgas, voornamelijk door jongeren, in Suriname geconstateerd. Lachgas of ‘een ballonetje’ wordt onder hen als oppepper of partydrug gebruikt bij feestjes en andere gelegenheden.

Eerder dit jaar hadden bezorgde burgens en instanties in Suriname alarm geslagen over de toenemende verkoop van partydrugs lachgas op social media platform Facebook. Dit nadat steeds meer mensen lachgas te koop aanboden.

Lachgas zit bijvoorbeeld in patronen en via een slagroomspuit kan het gas uit het patroon in een ballon gespoten. De gebruikers ademen het gas via een ballon in. Na de inhalatie van lachgas komt het middel via de longen in het bloed terecht, en heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelsel. Bij de inademing van lachgas ontstaat een bewustzijnsdaling die lijkt op dronkenschap (roes).

Daarnaast veranderen de stemming en de waarneming, men ziet wazig, terwijl geluiden lijken te vertragen en te vervormen. Het effect treedt na ongeveer 20 seconden op en houdt slechts enkele minuten aan. Hierdoor is de gebruiker sterk geneigd om het meerdere keren na elkaar te gebruiken, meestal in groepsverband.

Vooralsnog is er geen wetgeving in Suriname tegen de verkoop van lachgas voor niet medische en niet-industriële doeleinden. Derhalve waarschuwt het ministerie voor de ernstige gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan vanwege het gebruik van dit middel.

24 REACTIES

 1. Komt overwaaien uit het buitenland. Het is aan het Ministerie om preventiemaatregelen te treffen. Ik hoop niet dat wanneer de kalf verdronken is, men de put dan pas gaat dempen


  Maak melding

 2. Lachgas is levensgevaarlijk.
  Deze shit moet onmiddellijk verboden worden.
  We weten dat veel handelaren in Su over lijken gaan als er iets te verdienen valt maar ik hoop van harte dat deze rotzooi niet in Su verkrijgbaar gesteld wordt.


  Maak melding

 3. De zelfde verschijnselen als remmend effect op de centrale zenuwstelsel komt veel voor bij de NDP en aanhangers. De verschijnsel is precies NDP gedrag. Het is zeer merkbaar bij mensen als Rob gay,Wendy,lucien en nog een een waarvan de hersens verziekt zijn.


  Maak melding

 4. @Redskin,

  Gek genoeg bewijst u met uw domme poging om een connotatie te maken tussen misbruik van een chemische stof en de NPD, dat juist uw hersenen niet helemaal goed zijn.

  On topic:

  Ik hoop dat het snel wordt verboden. Want kwalijke zaken zoals geestelijke afhankelijkheid en permanente schade aan het zenuwstelsel, zijn geen dingen die je wilt zien bij jongeren…


  Maak melding

 5. Die hele Facebook rotzooi moeten ze afschaffen. Sommige Surinamers staan al jaren bekend als een zeer zwak volk. Makkelijk te beinvloeden zij die geen hersens hebben. Sommige Surinamers staan bekend als een zelfvernietigend volk. Elkaar helpen vernietigen vooral wanneer het om genotsmiddelen gaat. Sommige jongeren op Facebook zijn de ergste in hun soort. Het is raadzaam om alle pakketjes richting Suriname te controleren op troep. Gezien de regelgeving niet streng genoeg is, kunnen dit soort dingen plaatsvinden. Er lopen ook veel hersenloze gasten in ons land rond. Voor een dubbeltje helpen ze jouw naar de geesten wereld. De handelaren die dit invoeren dienen ook een fikse boete te krijgen en de handel in beslag nemen. Surinamers zijn gewend hun eigen taarten te bakken. Kant en klare Slagroom spuitbussen zijn er ook te vinden. Dus de troep slagroom patronen dient ten strengste verboden te worden.Veel gasten in ons land leven al jaren me een zeer verlaagd bewustzijn.Ze weten niet van voren of zij van achteren leven. De Guyanezen toeristen zullen meer meenemen. Hun bagage wordt toch niet gecontroleerd.

  Sarie Torie.


  Maak melding

 6. De Surinaamse president Desi Bouterse is gedagvaard om op 22 januari voor de krijgsraad in Paramaribo te verschijnen. Dat schrijft de Surinaamse nieuwssiteStarnieuws, die maandag heeft gesproken met de advocaat van Bouterse en een foto van de dagvaarding publiceert.
  Bouterse werd op 29 november dit jaar bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf in verband met de betrokkenheid bij de Decembermoorden. Hij tekende verzet aan tegen het vonnis. De president moet in januari wel in persoon voor de krijgsraad verschijnen, anders volgt er geen inhoudelijke behandeling en vervalt het verzet. Dan blijft de eerste veroordeling staan.
  ‘Niet opstaan voor rechter’
  Toch raadt advocaat Irvin Kanhai de president aan om weg te blijven, zegt hij tegen de website. Volgens hem zou een verschijning in de rechtszaal een kans zijn voor nabestaanden: „zodat ze hem belachelijk kunnen maken en kunnen uitjouwen”.

  Jouw beautyproducten nu met hoge korting
  Klik hier
  Advertentie Bol.com
  Na het verzet kan Bouterse ook nog een hoger beroep aantekenen bij het Hof van Justitie, stelt Kanhai. Bouterse kon niet direct in hoger beroep gaan, omdat hij zelf niet aanwezig was toen het vonnis werd uitgesproken. Toen was de president op staatsbezoek in China, hij keerde daags daarna terug naar Paramaribo. Bouterse ontkent elke betrokkenheid bij de vijftien moorden op prominente figuren in december 1982, toen hijzelf legerleider was. Volgens Bouterse is hij slachtoffer van een politiek proces. Over de bedoelingen van de rechter en aanklagers zegt advocaat Kanhai tegen Starnieuws: „Hij zou ook moeten opstaan voor de rechter, terwijl hij president is van Suriname. Ik zou elke president afraden om op te staan voor de rechter.”
  In november gelastte de krijgsraad „geen gevangenneming” tegen Bouterse, dus de Surinaamse president hoefde niet direct te worden opgepakt toen hij in het land arriveerde. Tegelijk met Bouterse werden zes andere militairen veroordeeld voor betrokkenheid bij de vijftien moorden op de politieke tegenstanders.


  Maak melding

 7. Tegelijk met Bouterse werden zes andere militairen veroordeeld voor betrokkenheid bij de vijftien moorden op de politieke tegenstanders.
  Wat is er verder gebeurd met deze gassies

  Kanhai is of de weg kwijt geraakt, wat logisch is op zijn leeftijd en met zo’n complex probleem,
  of speelt hij een dubbelrol; hij wil de president een loer draaien. ik begin hem steeds minder te vertrouwen


  Maak melding

 8. Nooit positieve dingen copieren uit het westen altijd negatief.
  Heb echt geen medelijden met deze idiote ezels.

  #Koos er zijn genoeg middelen op de markt om van je depressie af te komen. Een psychiater bv.


  Maak melding

 9. Suriname is love

  31 december 2019 At 14:05

  Nooit positieve dingen copieren uit het westen altijd negatief. Heb echt geen medelijden met deze idiote ezels.

  #Koos er zijn genoeg middelen op de markt om van je depressie af te komen. Een psychiater bv.

  ==============================

  Weet je wat depressief is, in de auto overnachten bij de Cambio van Chotellal om een paar dollars te wisselen. Lang leve de hoge koersen. Maar idd de Boutisten vinden dat prachten. Zij vinden dat de normaalste zaak van de wereld.


  Maak melding

 10. Het maakt niet uit vanwaar, het overgewaaid is.
  Mensen laat dit spul, links liggen. Om te heb je dit echt niet nodig. Wees verstandig, ja, velen doen alsof ze verstandig zijn en verkopen, van als om rijk te worden en het interesseren ze niet, welke ellende ze, veroorzaken.
  Op deze site is door velen uitgelegd, wat voor nare gevolgen het kan hebben.

  Een niet geforceerde, lach is een uitstraling die een mooi verhaal achter kan hebben
  .
  Laat het liggen en heb gezellig in je omgeving.

  Op naar 2020.


  Maak melding

 11. Het grootste gross die deze groep gebruikt zijn de kroeskop jongeren. Je kunt velen van ze zelf een.bordje stront vermengd met drugs voorschotelen en ze eten het met smaak op. Eenmaal verslaafd altijd verslaafd.


  Maak melding

 12. Domme dingen overnemen uit buitenland. Zij hebben het nodig in Nl . Kopen 77 miljoen aan vuurwerk maar kunnen het niet afschieten.
  Al hebben we geen moer te eten in Su we lachen altijd. Je kan altijd een vrucht aan een boom plukken, je kan altijd een broodje krijgen van je buren of vrienden.
  Je mag zo op bezoek. Geen afspraak van tevoren. Altijd welkom


  Maak melding

 13. Neks no fout baja if mie saka spang nomo mi kan lafu, if den dong sranamang wang lufu te deng dede neks no fout. Typisch Suriname we houden van kopiëren als we me maar geld verdienen kan het me geen ka schelen als er mensen dood gaan. Sari torie


  Maak melding

 14. @ WENDY…. onze lieve ANTI suri-ned / holland-hater

  nee onofficieel +/- 140 miljoen…. ( gemiddeld genomen ) maar gezien onze salaris 80-160 p.p. p dag is, net zoals voor onze ouderen/jongeren AOW/pensioen/studietoelage/ww 50 eur p dag is …ennn ouderenzorg/handicap vergoeding voor de eventueel med.behoefende op 75000 p jaar is … zitten we graag 3 maanden lekker thuis “verplicht” in onze huizen van gemiddeld 250000-350000 ( onze appeltje v d oude dag ) met de familie: POM, pastei, nasi, roti, Sushi, HERT etc eten…. wij noemen dat quality time met de familie buren en vrienden …..zodat we elk jaar weer massaal een paar duizend euro aan welwillende/waarderende/hulpbehoevenden mede SU’S en het land kunnen ondersteunen … en voor jou “ATI-BRONG” liefst IPB… ps als je met je luie reet ook nog de moeite neemt om te ondernemen kan je ook nog minimaal 200-2000 eur p dag met je hobby bijverdienen…. vraag je micro-econoom “white-Rob’ … maar die heeft het druk heeft het geld uit te geven aan oliebollen EN JOU UIT TE LACHEN hahahahah …. hoe is jou toekomst over 20/40 jaar ??? ps we zullen onze centjes blijven spennen v d toekomst voor Su…ongeacht ras/kleur/partij……. zolang je maar een positieve instelling hebt … FIJNE 2020… en stop racisme…eenheid maakt macht…


  Maak melding

 15. Petra Steenhoff
  redacteur Online
  De afgelopen tijd zijn er meerdere verkeersongevallen geweest waarbij lachgas in het spel was, zegt advocaat Bert Kabel, gespecialiseerd in verkeersrecht. “Lachgas is echt een probleem aan het worden.”

  Gisteren ging het mis in Leeuwarden, waar Lena, deelnemer aan het tv-programma Ex on the Beach, in een auto zat die zes geparkeerde auto’s en een heg ramde. Vlak voor het ongeluk publiceerde ze op sociale media een video waarop te zien is dat ze lachgas uit een ballon inhaleert. Ook de bestuurster van de auto zou in het, inmiddels verwijderde filmpje, lachgas gebruiken.

  Ook werden tijdens Koningsdag door meerdere ooggetuigen scooterrijders gezien die tijdens het rijden een ballon nuttigden. Tevens werden tientallen mensen die dag ook onwel door lachgas.


  Het is dus niet oké dat mensen met lachgas op het verkeer in gaan.

  Ingrid Wetser
  Lachgas wordt (meestal) via een ballonnetje geïnhaleerd en veroorzaakt een kortstondige roes. Tijdens die roes ben je volgens gebruikers “even helemaal van de wereld”. “Het is dus niet oké dat mensen met lachgas op het verkeer in gaan”, zegt Ingrid Wetser van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het gebruik van lachgas is wettelijk niet verboden en het zou volgens Wetser goed zijn als dat verandert, “maar het zou nog beter zijn als mensen vandaag al hun verantwoordelijkheid pakken en niet het verkeer in gaan als ze een genotsmiddel hebben genomen.”

  Volgens Wetser ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. En ook bijrijders hebben die verantwoordelijkheid. “Je stapt toch ook niet in de auto bij iemand die alcohol gedronken heeft. En dan ook nog zo’n filmpje op sociale media plaatsen. Ik kan er gewoon niet over uit.”

  Wel strafbaar

  Dat rijden onder invloed van lachgas niet strafbaar zou zijn, klopt niet volgens advocaat Bert Kabel. Er zijn diverse wetsartikelen die het mogelijk maken om mensen die onder invloed zijn en/of gevaarlijk rijgedrag vertonen, te vervolgen.

  Zo verbiedt artikel 8, lid 1 van de Wegenverkeerswet het rijden onder invloed van middelen die (nog) niet nader zijn omschreven maar waarvan bekend is dat het gebruik de rijvaardigheid kan verminderen. Lachgas zou daar volgens hem ook onder vallen. “Als zo’n zaak voor de rechter komt, zal die zeggen: je weet dat als je lachgas gebruikt, je niet meer kunt rijden omdat je rijvaardigheid wordt aangetast.” In zo’n geval kan iemand gewoon veroordeeld worden.


  Mensen die lachgas gebruiken, moeten zich realiseren dat als ze onder invloed een ongeluk veroorzaken ze daar niet makkelijk mee wegkomen.

  Bert Kabel
  Maar eerst moet dan bewezen worden dat iemand onder invloed is en dat is volgens Kabel bij lachgas lastig. “Het is heel vluchtig. Je neemt het in en dan is het al weer voorbij.” Alleen de aanwezigheid van een tank en ballonnetjes in de auto is volgens hem niet voldoende bewijs. Dat geldt wel als er getuigen zijn die hebben gezien dat er een ballonnetje is gebruikt.

  Maar ook als er geen bewijs is van het gebruik van lachgas kan iemand toch veroordeeld worden voor gevaarlijk of roekeloos rijgedrag. “Mensen die lachgas gebruiken, moeten zich realiseren dat als ze onder invloed een ongeluk veroorzaken ze daar niet makkelijk mee wegkomen. Je kunt dan echt een zware gevangenisstraf krijgen.”

  ‘Slok op’

  Kabel denkt dat het zou kunnen werken om het strafbaar te maken om lachgas in het compartiment van de auto te hebben. Ook ziet hij wel iets in een waarschuwingscampagne waarin duidelijk wordt gemaakt dat je voor afwijkend rijgedrag gepakt kunt worden. “Het maakt eigenlijk niet zo uit waardoor een ongeval is veroorzaakt. Het kan een smartphone zijn of lachgas. En daar kun je voor veroordeeld worden.”

  Ook Ingrid Wetser van VVN vindt een campagne een goed idee. “Bij alcohol is er door de BOB-campagne veel veranderd. Vroeger vond men het heel normaal om met een slok op achter het stuur te kruipen, maar dat wordt nu echt niet meer geaccepteerd.”

  Daarnaast is het volgens VVN een goed idee om de effecten van het gebruik lachgas in het verkeer ook mee te nemen in de rijopleiding.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.