Overheid probeert twk medio 2020 in te lopen

14
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

De overheid probeert de gelden die ambtenaren met terugwerkende kracht moeten ontvangen medio 2020 volledig uitbetaald te hebben. Ambtenaren hebben deze maand alvast twk over twee maanden ontvangen. In totaal moeten er van 2017 tot 2018, achttien maanden aan twk worden uitbetaald.

Jan Tawjoeram, directeur van het ministerie van Financiën, zegt op basis hiervan tegen het Nationaal Informatie Instituut dat er dus nog zes maanden moeten worden ingelopen. “Het kan duren tot ongeveer juni 2020”, aldus de directeur, die echter benadrukt dat de liquiditeiten bepalend zijn en het des regering is of zij steeds een maand wil toevoegen.

“Het is de bedoeling dat telkens een maand wordt ingelopen, maar de regering kan gaandeweg de aanwezige liquiditeiten zeggen of zij steeds een maand toevoegt”, benadrukt Tawjoeram. Volgens hem dient erbij vermeldend te worden dat dit voor de overheid in Suriname zelf ook goed zou zijn.

Hij legt verder uit dat de twk wordt berekend op basis van de brutobezoldiging. Het gaat om het verschil na verhoging van het salaris. Voor wat de vakantiegelden aan de ambtenaren betreft legt de functionaris uit dat de landsdienaren tegen de maand juli 96 procent van hun bezoldiging ontvangen. De berekening van het vakantiegeld geschiedt op een heel andere wijze dan die bij de normale twk op de maandbezoldiging.

Directeur Tawjoeram gaat ook in op de te betalen belasting. Hij wijst erop dat de salarissen met bijna honderd procent zijn toegenomen, waardoor mensen die voorheen beneden de belastingvrije grens zaten, plots stijgen naar het niveau boven de belastingvrije grens. Er zal dan ook meer belasting moeten worden betaald. “Het moment dat je meer verdient of boven een bepaalde schijf komt te zitten, ga je meer belasting moeten betalen.” De directeur benadrukt echter dat de Surinaamse overheid reeds bezig is om de belastingdruk te lenigen.

- Advertentie -

14 REACTIES

 1. Ik vraag mij af, afgaande op het begrotingstekort 2019, wat voor.gevolg de uitbetaling zal hebben op de economie. Als je veel geld uitgeeft welke niet gedekt is door een productieve economie is het minder waard omdat ook de prijzen voor de dagelijkse goederen in winkel zullen stijgen.
  Een mooi gebaar in aanloop komende verkiezing, maar zet in economisch gen zoden aan de dijk gezien de grote staatsschuld


  Maak melding

 2. @ Gilli
  Je theorie klopt onder twee voorwaarden
  1. De economie moet niet in een situatie van onderbesteding verkeren.
  Anders gezegd, zolang de productie lager ligt dan wat er geproduceerd kan worden (productiecapaciteit) zal er gen (extra) inflatie ontstaan en zal het geld niet minder waard worden
  2. Als er niet net zoveel geld uit de economie verdwijnt als er meer geld in de economie wordt gepompt


  Maak melding

 3. “Het moment dat je meer verdient of boven een bepaalde schijf komt te zitten, ga je meer belasting moeten betalen.”

  Mmmmmm…is het niet een probleem van de overheid die te laat is met betalen? Waarom zou de burger hiervoor moeten opdraaien? Als alles op tijd betaald was zouden de meesten niet boven een “bepaalde schijf” hoeven te komen?


  Maak melding

 4. Het wordt afhankelijk gesteld van de vraag of de regering wel geld heeft. Gezien het enorme begrotingstekort en de onmogelijkheid ( gelukkig) om voldoende geld te lenen gaat dit niet lukken. Ook zijn de bedragen niet opgenomen in de begroting en dus alleen mogelijk als de DNA een aanvullende begroting voor een nog groter te kort goedkeurt.
  Ook zal het relatie zwaar belast worden want het zit boven de vrijstelling. Dus er blijft netto heel weinig over en het zal een reden voor de regering zijn om de belastingvrije voet NIET te verhogen hoewel zulks op basis van de enorme inflatie wel normaal zou zijn.
  En als ze dan het beetje geld in handen krijgen zal de monetaire geldhoeveelheid toenemen, Hierdoor stijgt de inflatie weer en ook de koers. De koers staat nu al onder zeer grote druk en mijn verwachting is dan ook dat eind Februari de koers al boven de 10 SRD – 1 USD zal zijn.
  Zo niet nog hoger.


  Maak melding

 5. Ze moeten het ambtenaren apparaat opruimen. OW moet geen mensen die in een overvol kantoor zitten.commissariaten met al die geldboeven. Soc zaken niet vergeten. Al jaar en dag zitten hoop nietsnutten op lantie kantoro


  Maak melding

 6. Bouterse heeft dat inbeslagname geld terug gehad, “neem ik aan” ,dus moet kunnen, maar medio 2020 dat is eind juni. Waarom niet voor eind april of eind mei. Het schilt een maand , dat is valse hoop die voorgedragen wordt als hengel met een verrotte bot 🦴 voor de neus van de paarse idioten .
  Eerlijk : als Bouterse dat kan waar maken dan verdient hij een pluimpje.


  Maak melding

 7. De uitbetaling v.d. twk gelden hebben deze maand al hun effecten gehad met als gevolg een stijging v.d koers.
  Ik verwacht niet anders in 2020. Zolang men aan monetaire financiering blijft doen en ambtenaren meer geld geeft zal dat automatisch leiden tot een hogere koers en duurdere prijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.