Boek: Een Nederlandse kolonel en de coup in Suriname

29
Boek: Een Nederlandse kolonel en de coup in Suriname

In mei 2020 verschijnt het boek ‘Een Nederlandse kolonel en de coup in Suriname’, geschreven door Ellen de Vries’. In 1980 pleegden zestien militairen onder leiding van Desi Bouterse een coup in Suriname. Die coup bepaalt het politieke landschap van Suriname tot de dag van vandaag. Verhalen dat de Nederlandse kolonel Hans Valk – namens Nederland in Suriname aanwezig om te helpen bij de opbouw van een Surinaams leger – Bouterse souffleerde, keren steeds terug.

Dat politiek Den Haag besloot ‘gevoelige informatie’ over de mogelijke betrokkenheid van Valk en dus Nederland bij de coup tot 2060 achter slot en grendel te stellen, wekt de suggestie dat Nederland iets verbergt. Een van die ‘gevoelige’ documenten is het geheime, voor Valk belastende rapport dat de Nederlandse Landmacht inlichtingendienst in 1981 opstelde. Dit uitgelekte rapport vormde een belangrijke bron voor de beschuldigingen jegens Valk.

Ellen de Vries ging op onderzoek uit. Ze sprak met betrokken militairen in Nederland en Suriname, interviewde vertrouwelingen uit de kringen van coupplegers en ploegde archieven door – want hoe geheim zijn die documenten eigenlijk en om welke documenten gaat het nu precies?

Ze hield de verschillende scenario’s tegen het licht. Is er sprake van een doofpotaffaire, is Valk het slachtoffer van complotdenkers en was de coup geheel van Surinaamse makelij of is er iets anders aan de hand?

Meer over Hans Valk:

- Advertentie -

29 REACTIES

 1. Spring over de Wijdenbosbrug advisserde men een dwaas. Na zijn val te hebben overleefd, geheel en al verwrongen en kreupel, krijste de dwaze springer, is miet mijn schuld dat ik ben dwaas geworden, is de schuld van degenen die me hebben gezegd te springen. Alleen dwazen gaan ervan uit dat het de schuld van anderen is, terwijl ze het te danken hebben aan hun eigen dwaasheid. De coup was een dwaasheid, begaan door dwazen. En allen die eens waren en dwaze strijders waren van het eerste uur van de dwaze revo zijn door de dwaas die nu door dwazen als president is gekozen, als dwazen heengegaan. De laatse strohalm der dwazen is de dwaas die nu het land regeerd en de dwazen die hem aan de macht houden, en die hun volgzame erarmde dwazen, dwaas indoctrineren vol van hun dwaasheden. Dwazen kunnen geen land besturen, ook al kopen ze advies en kennis. Degenen die dwazen adviseren worden vroeg of laat ook dwaas, kijk maar naar de vele dwaze marionetten die de dwaze overheid uitmaken en de dwaze pionnen bij de banken, Telesur, Swm, Ebs, Slm. Dwazen regeren het land, daarom is er geen geld en geven ze dwaas het land en volk als onderpand uit aan China, de komende kolonisator.


  Maak melding

 2. Deze lage blanken de ze hebben bloed aan hun vieters kleven.
  2060 is Bouterse en coupplegers al allemaal dood.? Nederland had een dikke vinger in de pap lagie beesten.


  Maak melding

 3. Kondremangs
  1 fucking idioot. ..die ook nog de commandant van DiDiBri in Steenwijk was. …heeft operatie zwarte tulp aan die ordinaire coupplegers gegeven en geadviseerd om Su over te nemen met de bedoeling weer controle te hebben. ..maar onbetrouwbaar als DiDiBri is en vals. .is die geslingerd tussen Cuba en greneda met alle negatieve gevolgen voor Su tot op heden. …..bedankt hans valk voor een veroordeelde ordinaire moordenaar en drugsdealer die ons land naar de haaien heeft geholpen. …ik hoop dat je in de hel verbrand. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 4. Moraal, die Europeaan komt weg met zijn verdeel en heers tactiek…

  Holland, Frankrijk, Portugal Spanje, België, Groot Brittanië, Duitsland, allemaal hebben in de afgelopen 1000 jaar zwarte bladzijdes in de geschiedenis die ze liever aan elkaar geplakt zien dan dat men ze leest…


  Maak melding

 5. Een groot gedeelte van het dossier is gewoon openbaar. Het zou Surinamers sieren om een eenheid te vormen, en Nederland te verzoeken om alles openbaar te stellen. Surinamers hebben recht op de waarheid. Nu word er van alles geroepen, gescholden, terwijl het beter zou zijn om te richten richting Den Haag.


  Maak melding

 6. Bouterse weet wat de waarheid is, maar denk je dat hij wat gaat zeggen over de Nederlandse militaire missie, Valk of de zwarte tulp? Hij houdt zijn smoel dicht. Als hij opbiecht blijkt inderdaad dat hij een loopjongen was van een bakra, helemaal niks revolutie. Hij strijkt met de zogenaamde eer, terwijl hij niks voorstelde zonder Valk.


  Maak melding

 7. Waarom zou je het niet moeten geloven. Er is zat bewijs. Openbaar bewijs wat je gewoon kan inzien in Den Haag. Wat tot 2060 op slot zit is een verslag waaruit helemaal duidelijk naar voren komt wat voor rol Valk heeft gespeeld. En getuigenverklaringen van mensen die zelf hebben gezien dat Valk en Bouta veelvuldig contact hadden.


  Maak melding

 8. Logisch denken : coup van 25/2/80 en de executie van de 15 intellectuelen op 8/12/82 zijn hemels breed 2 verschillen gelet op de feiten die de militairen hebben begaan.
  Punt is, indien Bouterse DAAD werkelijk meende met het Surinaamse VOLK met hart en nieren, dan zou hij de executie kunnen tegenhouden, als die opdracht werkelijk door Nederland is uitgeloofd.
  Kijk wat Bouterse nu doet : hij bestuurt het land Suriname net haar volk naar de malle moer. Is Suriname beter van geworden! NEE…alleen maar criminelen in dat land .


  Maak melding

 9. Nederland heeft niks met 8 december te maken. Bouta is in 80 opgestookt door kolonel Hans Valk om in actie te komen tegen zittend regering Arron die er één rotzooi van maakte. Valk was in de jaren 50 al uitgezonden naar Suriname, dus had al een band met het land, en kon het niet verkroppen dat het land naar de afgrond ging na onafhankelijkheid.

  Valk was gestuurd voor de NMMS om toezicht te houden, en mee te helpen het Surinaamse leger op te bouwen.

  Valk ging zijn boekje te buiten. Hij was de raadgever van Bouta. Hij had veel invloed op hem. Tijdens de afscheid van Valk in juni 80 heeft Bouta ook gezegd dat zonder Valk de coup nooit had kunnen plaatsgevonden.

  Nederland heeft Valk teruggetrokken, en Bouta was zijn vertrouwde raadgever kwijt. Bouta kon niet overweg met de opvolger van Valk, en hij werd ook teruggetrokken, waarop de missie is geëindigd.

  Hierna begon de ellende. Bouta dacht dat hij alles maar kon flikken, en wilde de macht houden ipv vrije verkiezingen voor te schrijven. Hierdoor kwamen mensen, het volk in opstand. Waaronder ook de 15 mannen. Er word gezegd dat de Rambocus coup ook door Nederland werd geregeld, maar wat is de waarheid daar achter.

  Bouta heeft deze 15 mannen beestachtig afgeslacht. Dat blijft een feit! Of dit allemaal niet was gebeurd als Valk hem niet had opgestookt, geen idee, dat is allemaal achteraf suggereren.


  Maak melding

 10. Die boek kan wat mij betreft op de brandstapel. Er is 1 maar persoon die bevel heeft gegeven voor de moorden op onze broeders en hij heet Desiree Delano Bouterse. Als dat andere doet er niet aan toe. Bouterse heeft toegegeven dat hij politiek verantwoordelijk is geweest voor de staatsgreep en de moorden. Daarnaast heeft hij gezegd dat de mannen op de vlucht zijn doodgeschoten. Daarna kwam er een verklaring dat Bouterse genoodzaak was om de trekker over te halen anders was hij er geweest. Verhaal van Bouterse zit vol tegenstrijdigheden. Het is een hans worst eerste klas. Wie trapt er nog in zijn sprookjes.


  Maak melding

 11. Mocht Nederland de opdrachtgever geweest zijn voor de coupe des te vreemder dat dezelfde opdrachtgever de uitvoerder van de coupe (Bouterse) voor 11 jaar veroordeeld heeft wegens drugssmokkel. Klopt geen ruk van.

  Zelfde geld voor de verklaringen van Bouterse aangaande de coupe. Klopt ook geen ruk van.


  Maak melding

 12. Hans Valk is de veroorzaker van die hele coup. Hij handelde op eigen houtje, niet in opdracht van Nederland. Als ik iemand stuur om toezicht te houden, en de persoon gaat allerlei advies en info verstrekken aan derden, veroorzaakt een coup, dan is het toch niet mijn fout maar van de persoon die ik heb gestuurd. Die heeft zich niet aan de opdracht gehouden.


  Maak melding

 13. Zowel Nederland, als ook Bouta en anderen zijn schuldig aan de dood van onschuldige Surinamers.

  Rechtvaardigheid zal MOETEN overwinnen.

  Maar Boutisten willen alleen hun vinger wijzen naar Nederland, dat is het problem.


  Maak melding

 14. Bouterse is vol van linkse retoriek maar is inmiddels een gehoorzame slaaf van het westen. Enkele jaren terug zei hij op het onafhankelijkheidsplein in Suriname dat hij geen voorstander is van herstelbetalingen vanwege het slavernij verleden van Nederland. Recentelijk heeft hij de SURALCO ruimschoots beloond met een voordelige vertrek uit Suriname. Hij heeft meer dan 100 miljoen US dollar betaald voor de Affobakadam die kosteloos aan Suriname moest worden overgedragen.


  Maak melding

 15. Nederland was hiervoor niet nodig, wanneer je kijkt en weet dat Surinaamse politici nog steeds corrupt zijn, zonder Nederlandse bemoeienissen. Ons volk wordt onder deze Ndp gemanipuleerd en onze gemeenschapsgelden worden misbruikt. De ndp is een grote sekte.
  Nederland heeft de 8 december moorden niet gepleegd, Bouta wel.Deze psychopaat en narcist Bouterse en aanhang, brengen tot op heden Suriname en het volk nog steeds naar de verdoemenis.Delen voedselpakketten uit. Maken het volk tot rovers, criminelen en bedelaar.
  Oprotten deze regering zijn niet veel beter dan de vorige regeringen, allemaal zakkenvullers.


  Maak melding

 16. Het stinkt!! Waarom heeft de Nederlandse regering om de stukken van en over Suriname Niet Openbaar te maken?? Wat heeft Nederland te verbergen??? Hypocriet.


  Maak melding

 17. Een verdwaalde bakra vertaald zijn natte dromen en een groep dombo’s die een arbeidsconflict hebben grijpen met geweld, en zonder plan, de macht en storten een half miljoen mensen in de ellende.

  Je moet wel een ongelooflijke achterlijke redi musu zijn om je door zo een sigaret paffende slavenhouder te laten verleiden om je eigen mensen te terroriseren.

  Stelletje dombo’s…en nu willen ze zich voordoen als anti-koloniaal.


  Maak melding

 18. Oom Ludwig foe Abra Broki,

  Gezien je posting kan ik maar één conclusie trekken, of je bent een Blanke die schuild gaat onder bovengenoemde Alias ……of je bent een tot slaaf gemaakte REDI MUSOE. Wil de ware zogenaamde Ludwig nu opstaan en zijn ware gezicht laten zien!


  Maak melding

 19. Kondremangs,

  visionair…hoezo? Bruya gi sang???? Ik heb geen bloed aan mijn handen…in tegenstelling tot die achterachterkleinzoon van een Zeeuwse kolonist…jouw lijder DiDiBri…..en je mag het weten…DE MOORDENAAR VAN MIJN ZWAGER……….je veoordeelde moordenaar en drugsdealer………kom met feiten en argumenten
  En inderdaad: ALWAYS
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 20. Merry Christmas
  Laten we met elkaar werken aan een prachtig Suriname en een betere wereld.
  Door bij onszelf te beginnen♥️
  Liefde liefde Liefde❤❤❤✌
  Bless


  Maak melding

 21. De moordenaar is als de dood voor het vrijgeven van de dossiers.
  Dan is hij als handlanger van de Kolonisator ontmaskerd.

  Vrijgeven deze verborgen documenten.

  Andere vraag, waar komt de USD 40.000.000,00 vandaan?!
  Is dit een fractie van het door de ndp gestolen geld? (Giving back ndp stijl.)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.