EU biedt Suriname geen uitstel van export verbod voor sopropo

22
EU biedt Suriname geen uitstel van export verbod voor sopropo

Suriname krijgt geen uitstel op het verbod van export van sopropo naar de EU. Vanuit de EU is gereageerd op een eerder gedaan verzoek van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), om het verbod met 6 maanden uit te stellen.

De EU in Brussel heeft in haar antwoord aangegeven, dat niet positief op het verzoek kan worden gereageerd, omdat er geen wettelijke basis aanwezig is. Dit houdt in dat de export van sopropo naar de EU verboden blijft.

Het verbod heeft niet alleen gevolgen voor commerciële zendingen, maar ook voor postzendingen en vertrekkende passagiers naar Nederland. De vertrekkende passagiers naar in het bijzonder Nederland wordt erop gewezen dat het verboden is om zonder een fytosanitair certificaat van het ministerie, planten en plantaardige producten te exporteren of mee te nemen naar de EU (Nederland).

Op de luchthaven bestaat de mogelijkheid om groenten en/of fruit te kopen die wel afkomstig zijn van een door LVV gecertificeerde landbouwer. “Breng u zichzelf, maar in het bijzonder ons land, niet in de problemen en houdt u zich aan de regels!”, drukt LVV reizigers op het hart.

Controle van passagiers in Nederland vindt in de eerste lijn plaats door de douane en in de tweede lijn de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wanneer goederen niet worden aangegeven en/of het fytocertificaat ontbreekt volgt in beslag name met eventueel een boete, meldt het NVWA aan de redactie van Waterkant.Net.

Inmiddels is een Surinaamse ondernemer gestart met het exporteren van bewerkte en bevroren sopropo naar Nederland:

22 REACTIES

 1. Erg gênant en naïef een verzoek in te dienen waarbij de kans dat het verzoek ingewilligd zal worden nihil is. Spaar jezelf de vernedering en ga aan de slag. Wat dus eerder moest gebeuren. Geen nood, het kan alsnog. Wel proactief zijn; dit is alleen maar verliesgevend.


  Maak melding

 2. Hier in Nederland koop ik sopropo bij de toko en maak het klaar met gerookte makreel en veel peper. Gerookte makreel smaakt naar warang visi. Ik krijg nu al trek!


  Maak melding

 3. Wie in Nederland woont en verlangd naar Sopropo (waarom begrijp ik niet, maar goed) kan terecht bij zaadhandel Vreeken in Dordrecht. (Vreeken.nl).
  In het Nederlands heet Sopropo Alsempeer. Vreeken heeft 10 soorten. Ze verkopen ook veel zaden van andere in Suriname gekweekte groenten en ook allerlei exotische planten. Het voorjaar gaat er weer aankomen, dus wie planten kweken leuk vindt en graag verse Surinaamse groenten wil eten moet eens gaan kijken op de website. Als je geen zin hebt om naar Dordrecht te gaan, ze sturen het ook op.


  Maak melding

 4. Het zou wel lukken, denk ik maar het positieve boegbeeld van Suriname is TOTAAL overschaduwd door de veroordeling van Bouterse voor de afschuwelijke lafhartige moorden op de 15 intellectuelen in de nacht van 7 op 8 dec 1982.
  Eerlijk gezegd; ik zou geen hol aan denken om zaken te doen met Suriname. Maak die hufter af en dan is Suriname gered !!


  Maak melding

 5. De EU wil haar eigen markt beschermen. Het is niet tegen Suriname gericht, maar tegen alle landen buiten de EU.
  Het is het oude recept dat al tientallen jaren wordt toegepast.


  Maak melding

 6. De ene stuurt het verpakt. Prima maar bepaalde gasten willen hun coke ertussen. wordt mooi erin gespoten. Einde voor ze.
  Wil je ze heel wegsturen dan zoek je andere plaatsen. Alles moet naar Nl. Waarom???? Un libie holland. Zn vervloektelingen. Ze vergeten toen Su ze moest helpen. van mij mogen ze stikken


  Maak melding

 7. Lieve Wendy, moet politiek neutraal echt stikken? Toen ik op school zat in Suriname, gaf ik ook maandag cent om Nederland weer op te bouwen na de watersnoodramp in de jaren 50. Nu heb ik een lekker leven hier maar ik mis Suriname no hell ondanks dat het zo broeja is bij jullie.


  Maak melding

 8. Wendy uit je bed gevallen en op je hoofd terecht gekomen? Want je lult alleen paarse stront. Je zou maar al te graag in Holland wonen. Het is pure jaloezie en afgunst.


  Maak melding

 9. De Surinaamse autoriteiten hadden vanaf 2016 de tijd gehad om zaken op orde en in lijn met de EU regels te brengen.
  Maar zoals gewoonlijk in Suriname begint men pas op het laatste moment (de laatste 6 maanden) om aan de slag te gaan en dan is de kans heel groot dat de deadline gemist gaat worden. Wat ook gebeurt is.
  De schuld hiervoor ligt duidelijk bij de Surinaamse zijde.


  Maak melding

 10. EU is hypocriet. Het is puur een maatregel om de eigen markt (boeren) te beschermen. Als de issue werkelijk de gezondheid zou zijn geweest, dan zouden ze de 5G netwerk wier straling enorme schade zal toebrengen en mens, dier en plant nooit toelaten. Maar ze laten het wel toe. Integendeel, het wordt versneld ingevoerd.


  Maak melding

 11. @Ronald

  Een markt van SRD 30.000.000 (= Euro 3,500.000 voor een product met een prijs van euro 8/kg > 450 ton/jaar) heeft niemand in Europa enige aandacht. Daarvoor geldt regels zijn regels en Parmessar is een grappenmaker. Hij dat zijn zaken moeten regelen en vooral niet moeten roepen dat het de schuld van Europa is dat de brief niet bij hem is terecht gekomen.

  Suriname had 3 jaar om de zaken, ook voor andere producten, op orde te brengen.
  Suriname is pas na 2,5 jaar aan de slag gegaan. Ofwel Suriname heeft een probleem en helaas dat probleem wordt groter omdat;

  Er nu NL telers zijn die Soporpo als product dat euro 8/ kg doet onder de knie krijgen en gaan verbouwen onder veel efficiëntere omstandigheden. zodra het product onder de knie is kan de import het wel vergeten.

  laat voor iedereen duidelijk zijn wie de oorzaak is/zijn van deze kleine ramp.
  laat iedereen hopen dat de ondernemen die het nu bevroren gaat leveren de import voorlopig overeind houdt en de telers in Suriname overeind kan houden.

  Dit is een grote schade en het bewijs dat je apen niet kunt laten regeren.


  Maak melding

 12. Ik vind het wel fijn dat ik niets tekort kom hier in Nederland. De detol zeep die ik in Su gebruik vind ik ook hier. Zelfs levende kwie-kwie is soms te vinden in Rotterdam.


  Maak melding

 13. Ik heb nog steeds de voorkeur voor Surinaamse groenten/produkten uit diens natuur, ondanks de bodemverontreiningen (kwik enzo). Maar men moet in Su eens bewuster gaan leven. Ik hoef gee gespoten rotzooi.

  Wat sopropo betreft, is er in NL al enige jaren serieuze diepgaande studie over zijn geneeskracht. Sopropoalmere.nl is daar onderdeel van en daar beginnen zij de autochtonen vertrouwd te maken met Surinaamse groenten ihb sopropo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.