Onderzoek: ‘81% van kinderen in Suriname heeft met geweld te maken gehad’

13
Juspol lanceert voorlichtingsprogramma 'Geweld tegen kinderen'

Uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) in 2017 is gebleken dat 81% van de kinderen in Suriname met een bepaalde vorm van geweld te maken heeft gehad. Juspol heeft daarom in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) en de UNICEF het voorlichtingsprogramma ‘Geweld tegen kinderen’ gelanceerd.

Dit gebeurde op woensdag 18 december 2019, op de Thaborschool in het ressort Pontbuiten. Volgens Patrick Campagne, waarnemend onderdirecteur Rechtsaangelegenheden van Juspol, wordt dit programma niet zomaar uitgevoerd. Het programma is geïnitieerd uit onderzoek naar geweld tegen kinderen tussen 11 en 18 jaar, in het jaar 2017.

Om de verplichting, maatregelen te treffen, na te komen en te voorkomen dat nog meer kinderen slachtoffers worden van geweld is het ministerie in samenwerking met de UNICEF gestart met dit voorlichtingsprogramma. “Wij zijn begonnen in april 2019 met de voorbereidingen”, zegt de onderdirecteur. Er is voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, die de kinderen meekrijgen en er zijn voorlichters getraind om de informatie te geven.

Gedurende de voorlichtingsperiode krijgen de kinderen informatie over verschillende vormen van geweld, kindermishandeling, seksueel misbruik, pesten en veilig online bezig zijn. Muriel Hoepel, onderdirecteur van Onderwijs, gaf aan dat het niet normaal is als kinderen beledigd, geslagen, verwaarloosd of worden misbruikt. “Omdat het niet normaal is zal aan hun in programma’s worden verteld waarom het niet normaal is. Als je geweld herkent bij je vrienden, klasgenoten of familie, blijft niet stil, maar meld het bij iemand bij wie je je veilig voelt”, zei ze aan de aanwezige leerlingen.

Ook Patrick Matala van de UNICEF, Programme Manager, sprak tot de kinderen. Hij gaf aan dat wanneer geweld zich voordoet de fysieke wonden en kneuzingen verdwijnen, maar de mentale littekens blijven. “Geweld beïnvloed kinderen fysiek en mentaal, het brengt hun leerprestaties en sociaal leven in gevaar en ondermijnt hun eigen ontwikkeling, hun functioneren als jeugd en de kans om goede ouders te worden,” zei Matala.

Leider van de Thaborschool, Denise Palmburg, stelt het zeer op prijs dat er voor deze school is gekozen. Zij vindt dat er zeker binnen de scholen bewustwording nodig is, zodat de kinderen weten met welke soort vormen van geweld ze te maken krijgen en zeker hoe ze het kunnen aanpakken. Het project is bedoeld voor de vierde en vijfde klas, maar er is voor de activiteit een geselecteerde groep samengesteld. In de eerste fase komen de basisscholen in Paramaribo Zuid waar er meldpunten Kinderbescherming voorkomen. Hierna volgen de scholen in Apoera en Coronie. Het is verder de bedoeling om het programma ook landelijk uit te voeren, waarbij de VOJ-scholen aan de beurt komen.

- Advertentie -

13 REACTIES

 1. Veel kinderen in Suriname groeien op zonder een vader figuur en deze kinderen groeien op voor galg en rad. Criminaliteit en mishandeling ligt op de loer. Zie al die rovers die gepakt worden. Hoeveel daarvan hebben een vader figuur in hun leven.


  Maak melding

 2. Goed om hieraan wat te gaan doen, maar als het onderzoek uit 1917 stampt, geeft het ook aan hoe er met de materie kindermishandeling wordt omgegaan. Het zou beter zijn om sneller en efficiënter met deze materie aan de slag te gaan.


  Maak melding

 3. Mijn zoontje heeft te maken gehad met geestelijke mishandeling laatst
  Ik heb hem nl. vertelt dat de president een veroordeling heeft voor 15 moorden.
  Zijn klasse juf zegt dat het niet waar is en dat zijn vader liegt tegen hem. Woorden van die strekking.
  Mijn zoontje zit in 2 strijd wie jokt er nu, pa of de juf.

  Ik denk zelf dat hij wel vertrouwen heeft in mij.
  Hij is er nu een beetje overheen maar dat was best lastig om hem te overtuigen.


  Maak melding

 4. Leer ze ook vooral hun school af te maken en geen 4e of 5e generatie te worden in een huis.
  Teveel mensen in één huis zorg ook voor agressie, geweld en misbruik in gezinnen.
  In een 3 kamerwoning wonen er soms 12 mensen.
  So so babarie in die huizen geen opvoeding want tienermoeders om te zwijgen over de vaders hebben nupas de interesse om te gaan studeren en werken.


  Maak melding

 5. Dit zijn mannen die bewust deze praktijken uitoefenen om de NDP in een kwaad daglicht te stellen, aldus de dwaas rob, de achterlijke hond van Waterkant.


  Maak melding

 6. Zo te zien hebben ouders ook de noodzaak voorlichting te ondergaan. De bekende vormen van geweld tegen kinderen zijn min of meer bekend. Denk maar aan pedofilie en kinderporno enz. Een ‘corrigerende tik’ valt ook onder geweld. Dit aspect is zeker in Suriname onderbelicht. Een significant gedeelte van ouders en verzorgenden schijnt dit de normaalste zaak van de wereld te vinden. De meningen waren zeer verdeeld naar aanleiding van het voorval een tijdje geleden waar een vader op school verhaal ging halen bij zijn zoon. Daarbij schroomde de vader niet om rauw geweld toe te passen. Sommigen waren er pertinent niet mee eens en een ander gedeelte kon zich erin vinden. Het was haast fiftyfifty. Het internationaal verdrag inzake kinderrechten moet veel beter nageleefd worden. Ik durf te wedden dat vele ouders en verzorgenden niet eens weten wat het nou precies inhoudt. Pesten is ook uit den boze. Maar als ouders en volwassenen zelf, het leuk vinden te pesten en te denigreren, houdt het op.


  Maak melding

 7. De hoogste baas van het land heeft grof geweld tegen zijn medeburger gebruikt.Verder denigreert en kwetst hij mensen bij de vleet.Hij is ook voor kinderen een zeer slecht voorbeeld


  Maak melding

 8. Het zou een interessante aanvulling op dit onderzoek zijn om na te gaan hoeveel procent van de huidige ouders vroeger als kind op de een of andere manier is mishandeld. Ik denk dat dat niet veel zal verschillen met de 81% die nu is gemeten.
  Het is daarom een goede zaak dat er aandacht aan dit probleem wordt geschonken. Al denk ik dat voorlichting slechts een fractie van de aanpak is. Er zal ook begeleiding moeten komen voor de slachtoffers en daders van huiselijk geweld en kindermishandeling. (Kinderen getuige laten zijn van huiselijk geweld is ook een vorm van kindermishandeling!!)
  In veel gevallen is opvoedingsvoorlichting geen overbodige zaak. Veel Surinaamse ouders denken dat fysiek en verbaal geweld normale onderdelen zijn van de opvoeding. Vaak doen ze dit in het openbaar, om te laten zien hoe goed ze aan het ‘opvoeden’ zijn, terwijl ze niet door hebben dat ze de kinderen trauma’s voor het leven bezorgen.
  Als het probleem nu niet integraal wordt aangepakt, zijn de 81% mishandelde kinderen van nu over enkele jaren de 81% van de ouders die hun kinderen zullen mishandelen…..

  Een tip aan de initiatiefnemers van het programma: Uit psychologisch oogpunt zou de titel van het voorlichtingsprogramma moeten zijn: “STOP Geweld tegen kinderen”.


  Maak melding

 9. Je opmerking moet nog beoordeeld worden
  Opa en oma taki sinds 2010 is het met meer dan 60% toegenoemen en het zal blijven stijgen, het zolang als men onberechte moordenaars, drugscriminele en staatskasrover verafgoden.

  Oom Ludwig foe Abra Broki 20 december 2019 At 17:27
  Je opmerking moet nog beoordeeld worden
  Naarmate het einde nadert voor de duivelse zoon ddb en zijn meedogenloze en gewetenloze boze trawanten, des te meer moorden, drugs en berovingen liggen in het verschiet. De duivels bezeten paarse misleider en zijn duivels bezeten trawanten einde is in zicht. Maar eerst moeten ze veel dwaze deibele idiote aanhangers meesleuren in hun val. Wacht maar af en zie, forum adje.


  Maak melding

 10. Robbie zou zeggen
  jullie zien het verkeerd. Dankzij de NDP heeft 19%, ja negentien procent, niet te maken met mishandeling. Dit is de dynamiek van onze regering,onze boys


  Maak melding

 11. Dan is dierengeweld nog nagelaten. De meeste kinderen zijn wel eens gestoken door een bij, muskiet, mier. Door regen en zon. Dan is het 100% geweld waar ze aan bloot zijn gesteld. Geweld hoeft niet altijd te komen van mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.