VHP bezorgd over stopzetting export bepaalde groenten en fruit naar EU

32
Vanaf vandaag nieuwe EU wetgeving inzake import van groenten en fruit uit Suriname
Groenten uit Suriname.

De VHP is erg bezorgd over de stopzetting van de export van bepaalde groenten en fruit naar Nederland en andere landen van de Europese Unie (EU). Vanaf vandaag gelden er strenge regels voor de export van bepaalde landbouw producten. Alleen met een certificaat van het ministerie van LVV kunnen plantaardige producten en fruit geëxporteerd worden.

Volgens de VHP is het een grote aderlating dat sopropo niet geëxporteerd mag worden. Dat is zware klap voor Suriname en onze hardwerkende landbouwers. De strenge regels voor de export van groenten, fruit, planten ect. zijn sinds 2016 bekend bij het ministerie van LVV, maar pas in januari 2019 zijn de landbouwers en exporteurs op de hoogte gesteld van de strenge EU maatregelen.

“Het gaat ons verstand te boven dat het ministerie van LVV en de regering, sinds 2016 nagelaten hebben te voldoen aan de waarschuwingen van de EU, om de controle op de veiligheid van onze agrarische producten na te leven. Drie jaar lang heeft het ministerie van LVV verzuimd om samen met de exporteurs en de boeren, de nodige maatregelen te treffen om te kunnen voldoen aan de strenge regels voor de export van groenten en fruit etc. Deze lakse houding van de regering heeft zeer zeker bijgedragen dat de exporteurs en de landbouwers nu met de handen in het haar zitten. Er zullen ook veel banen op de tocht komen te staan”.

De grote investeringen die de landbouwers gepleegd hebben dreigen nu een catastrofe te worden door nalatigheid van deze regering. Het ministerie van LVV moest tijdig maatregelen hebben getroffen om aan de strenge eisen te kunnen voldoen van de Europese Unie. Nu worden wij met de neus op de feiten gedrukt, de export van Surinaamse landbouwproducten naar de EU is in gevarenzone terechtgekomen. Het is evident dat deze regering geen duidelijke visie heeft om het landbouwbeleid te kunnen ontwikkelen. Bijna alle productiesectoren zijn door bemoeienis van de politiek kapot gemaakt.

De partij roept de regering op om samen met de exporteurs en de landbouwers naar een oplossing te zoeken voor de export van onze landbouwproducten. De regering moet niet alleen de rode loper voor buitenlandse landbouwbedrijven uitrollen maar ook voor onze eigen Surinaamse landbouwbedrijven. Onze bedrijven moeten ook ondersteund worden waardoor er banen gecreëerd kunnen worden.

“Wanneer de VHP regeerverantwoordelijkheid verkrijgt zal de partij gelijk met Nederland en de andere EU landen praten om de export van groenten en fruit weer op gang te brengen. Er zullen kansen gecreëerd worden voor nieuwe afzetmarkten, bijvoorbeeld in onze eigen regio. De VHP gaat voor sterke instituten waarin ook de private sector vertegenwoordigd zullen zijn. De partij is grote voorstander van een nationale voedselveiligheidsinstituut. Hiermee kan de export van onze groente en fruit snel weer opgepakt worden”, aldus de partij in een persbericht.


32 REACTIES

 1. Ndper’ s zegt deze maatregel neks, want slechts 1% doet aan landbouw, de rest aan beroven, stelen, bedreigen, frauderen zoals hun soso lobi didibri baas en trawanten, sa e tege het Westen.


  Maak melding

 2. Bouterse takie..er wordt heel grote markt voorbereid voor export mensen geen paniek straks kunnen jullie alle soorten groente vruchten richting China,Cuba,Servië, Rusland…enz


  Maak melding

 3. De in competentie druipt van de paarse regering af. Dit had al maanden geleden geregeld moeten zijn. Nu snijd Suriname in haar eigen vingers. Ik hou van Surinaamse groente maar in Nederland zijn genoeg alternatieven te vinden. We zullen niet om komen van de honger en we hoeven ook niet in de rij te staan voor een Jos Steeman pakket. Bouterse had dit in Brussel moeten fixen. De man ziit liever in Colakreek met zijn Bluelabel en afhaalmaaltijden. Suriname interesseert hem niks.


  Maak melding

 4. Ozcan Ozturk

  14 december 2019 At 22:06

  Suriname wordt nieuwe oliestaat

  =================================

  Welke olie ? Suriname heeft al een tijdje geen nieuwe energiebronnen gevonden.
  Een energiebron op aarde is niet oneindig.
  Als er niks gevonden wordt heeft Suriname straks een mega probleem. Voorlopig moet men het doen met een moordenaar als president en drugsvangsten in het buitenland waarbij Suriname een negatieve hoofdrol speelt.


  Maak melding

 5. Heerlijke groenten. Er zijn genoeg andere landen die
  Surinaamse landbouw producten willen importeren.
  Niet getreurd. Komt goed. Alleen minder of geen pesticiden
  gebruiken.


  Maak melding

 6. Ik heb een tuin met een broeikast erop . Dus in het voorjaar kan ik ook mijn eigen Surinaamse groenten 🌶 en peper planten . Ik had diverse zaadjes mee vorig jaar, dus ik kan het zelf planten . Ik hoef niet afhankelijk te zijn van groenten uit Suriname.


  Maak melding

 7. Wanneer het kalf verdronken is rent men on de put te dempen. Dat is de mentaliteit die heerst in SU met name sinds de ndp aan de macht is. Daarom gaat dit land nooit structureel vooruit komen en dat is de harde waarheid.


  Maak melding

 8. Dus vhp kon dit niet voorkomen? 😁😁😁😁
  Ze hebben zulke goede kontakten in Holland dat ze Suriname voor niks willen teruggeven aan de kolonisten.
  Laat de SurNeds maar waterige groenten kopen die ze onder lampen verbouwen zoniet komen ze maar naar Suriname om zelf van te genieten.


  Maak melding

 9. Te laat achter de ware toedracht komen is pijn voelen in je portemonnee. Dit had al 3 jaar terug moeten geschieden. De confrontatie met EU is nu de naakte waarheid en laat een bittere smaak achter in de mond. Wie niet horen wil moet voelen en nu voelt de hele landbouw gemeenschap dit. Oprotten met deze regering.


  Maak melding

 10. Suriname is love

  14 december 2019 At 23:38

  Dus vhp kon dit niet voorkomen? 😁😁😁😁
  Ze hebben zulke goede kontakten in Holland dat ze Suriname voor niks willen teruggeven aan de kolonisten.
  Laat de SurNeds maar waterige groenten kopen die ze onder lampen verbouwen zoniet komen ze maar naar Suriname om zelf van te genieten.

  ================================

  De VHP zit toch niet in de regering. Zij hebben toch niet het mandaat gekregen om met buitenlandse regeringen deals te sluiten. (Ook al zouden ze dat willen). Geloof niet dat Nederland zit te wachten op kolonisatie van Suriname. Er gaat namelijk al genoeg geld naar de Pinacolada Maffia op de Antillen.


  Maak melding

 11. Wat kunnen die lullo’s van de VHP goed liegen en de massa misleiden. De boeren wisten wat hen te wachten stond masr ze schoven.het voor zich uit. Het probleem is simpel op te lossen. Helemaal geen pesticiden gebruiken. Sinds jaar en dag worden de consumenten in Suriname zwaarvvergiftigd met het dodelijke spul dat boeren op groenten en fruit spoten.

  De EU stelt nu een verbod in voor alle landen om bepaalde groenten zoals sopropo naar de EU te exporteren. Maar even dit terzijde. De sopropo wisten ze trouwens ook goed met cocaine te vullen. Ha,ha, daar gaat een grote winstbron weg voor de VHP en dat doet pijn.

  De VHP wil ons nu doen geloven dat het de schuld van de regering is dat er een stop is ingesteld voor bepaalde groenten. Nu gaan zij de EU gaan vragen om de maatregel voor Suriname in te trekken. Ha,ha Hoe dom kan men zijn om hierin te trappen. Men moet simpelweg aan de EU voorwaarden voldoen. Dus er mogen geen sporen van pesticiden op groente en fruit gevonden worden.


  Maak melding

 12. @Suriname is love

  Dus vhp kon dit niet voorkomen? 😁😁😁😁
  Ze hebben zulke goede kontakten in Holland dat ze Suriname voor niks willen teruggeven aan de kolonisten.
  Laat de SurNeds maar waterige groenten kopen die ze onder lampen verbouwen zoniet komen ze maar naar Suriname om zelf van te genieten.

  ——‐———————————————————–
  Ik eet liever waterige kas groenten dan die vergiftigde rommel uit Su. Zelf plant ik van maart tot oktober mijn eigen groenten volledig gifvrij sinds 2015. Surineds, neem een moestuin en plant.


  Maak melding

 13. Wat is dit nou weer? Dus de VHP zit ook drie jaar te slapen. Hun achterban is toch voor een groot deel landbouwers? Of ben ik gek. Neks gaan ze kunnen regelen met de Europese Unie, want gelukkig zijn er regels en wetten binnen de Unie. Wat voor worst houden ze de mensen weer voor? Elke partij probeert er zijn voordeel uit halen vlak voor de verkiezing.


  Maak melding

 14. Alle grote landbouwers exporteurs n grootland bezitters hebben gestemd vr de ndp.n kyk wat ze als tegenpraktyk voorgeschoteld krygen vn diezelfde ndp . A KISI DENG MOOI.


  Maak melding

 15. @ Ba ka oom Ludwig voe Abra broekie. Jullie maken Suriname zwart in het buitenland. EN NU KOM JIJ ALS EEN HYPOCRIETE SELL OUT PUNK ASS COON de NDP aanvallen. MPP Redi morsoe morsoe PANNENKOEK 2020 NDP BAKKA.


  Maak melding

 16. RobG 15 december 2019 At 01:42

  “Wat kunnen die lullo’s van de VHP goed liegen en de massa misleiden. De boeren wisten wat hen te wachten stond masr ze schoven.het voor zich uit…”

  Beste RobB leest u aub de verklaring van LVV goed en u zult weten dat LVV in een periode van 3 jaar er 2,5 op haar handen gezetten heeft en dat BUZA of LVV hun werk niet gedaan hebben nadat ze op 31 augustus dachten hun papierwerk afgerond te hebben.

  Er zijn 2 mogelijkheden beste RobG
  1>> BUZA heeft post van de EU niet behandeld of door gestuurd en die ruim 2 maanden laten liggen.
  2>> LVV heeft 2 maanden haar post niet geopend, of niets gedaan met onwelgevallige vragen maar heeft zeker niet gevraag waarom er geen reactie was van de EU.

  De regering is verantwoordelijk voor de omgang met de EU en met het handhaven van voedselveilogheid regels en het aanpakken van rommelend agrariers.

  U draait de zaak weer om.
  Parmessar heeft gefaald als minister op O & W, heeft gefaald als CEO van EBS en faalt als minister van LVV en u kunt daar niet om heen.


  Maak melding

 17. Het is de schuld van de Surinaamse regering ,ze zijn jaren geleden gewaarschuwd voor het gift die in het groenten zitten ook het rijst en de kwaliteit
  Surinaamse regering is nonchalant geweest. En mensen niet te vergeten met jullie kas groeten ,alle tropische groenten wordt in Marokko en Israël geplant ik zelf madamchanet peper gekocht geplant in Israël en nog kwaliteit wordt geïmporteerd door Albert Heijn


  Maak melding

 18. De NDPer maakt zich geen zorgen, ze willen toch geen export naar Nederland of andere EU landen.
  De NDP wilt geen zaken doen met de bakra basi. Dit hoort bij het beleid van Bouterse. Dus voor de NDPer is het geen probleem.


  Maak melding

 19. Het hoort bij het dekolonisatieproces !

  Geen paniek, er is niets aan de hand.

  Het team van de NDP zal met complete delegaties afreizen naar andere landen om te praten over mogelijke afzet. En intussen leningen afsluiten en projecten verkopen.


  Maak melding

 20. Suriname is geen India en zal het nooit worden.

  Het wordt tijd dat onze Hindoe broeders gaan beseffen dat ze alles wat ze bereikt hebben, te danken hebben aan Suriname.

  Ik India werken mensen ook hard, maar de meesten leven nog in bittere armoede.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.