woensdag, april 24, 2024
HomeNieuws uit NederlandNederlandse TU Delft studenten leren boeren in dorpen Suriname ondernemen

Nederlandse TU Delft studenten leren boeren in dorpen Suriname ondernemen

-

Does Travel - naar Suriname

Drie studenten van de Technische Universiteit Delft zijn drie maanden in Suriname voor een project waarbij de boeren in de dorpen aan de beneden-Cottica les krijgen in ondernemerschap op het gebied van landbouw. Een selectie van boeren zal individueel worden begeleid om hun persoonlijke businessplan uit te werken.

De studenten, Ruben van den Bos, Jonathan Dijkstra en Solee van Roon, zetten dit project op in samenwerking met John Pel, voorzitter van stichting Boekoe, met het doel dat lokale boeren financiële vooruitgang kunnen boeken. Voorbeelden van onderwerpen die in de training aan bod zullen zijn het verwerken van producten tot eindproduct en coöperatie vorming. 

Naast de ondernemerstraining zullen de studenten ook de hydroponics techniek introduceren in het gebied, waarbij groenten worden geteeld op water. Deze techniek is uitermate geschikt voor het gebied omdat het hier koeler is dan in de stad en omdat groenten erg moeilijk te verbouwen zijn in het gebied.

Tot eind januari zullen zij zich inzetten om de potentie die het gebied biedt samen met de enthousiaste boeren te benutten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
  1. Na wit mang bakka e kong leri, geen chinees uit China, geen Venezolaan. geen Cubaan, geen Haityiaan, geen Servier, geen Afrikaan , maar na wit mang sa ndp dongsma no lobi.


    Maak melding
  2. Wederom moet de zgn oud kolonisator de helpende hand bieden. Waren de chinezen, cubanen of ghanezen niet goed genoeg ? Wordt tijd dat de oogkleppen van kabinet Bouterse open gaan. Ze blijven maar gokken op landen die voor Suriname weinig kunnen betekenen. Ik blijf het zeggen, suriname en nederland zijn aan elkaar verbonden. Helaas staat de vendetta
    van Bouterse in de weg om de betrekkingen met Nederland te normaliseren. De man moet weg.


    Maak melding
  3. Nina

    11 december 2019 At 23:22

    Wat weten die bakras.
    Wat komen ze ons vertellen.
    We hebben jullie van de Noordzee niet nodig

    =============================

    Niet wetende dat de Surinaamse politie, brandweer en zorgpersoneel door Nederlanders worden getraind en opgeleid.
    Daarnaast opereren Nederlandse artsen belangenloos kinderen in Suriname. Nederlanders zijn nog steeds de grootste investeerders in Suriname en zal zo blijven.


    Maak melding
  4. Nina, je moet juist blij zijn dat de hoog opgeleide nederlanders ,de surinamers iets nuttigs willen leren zodat ze zich niet bezig hoeven te houden met drugs handel. Omdat velen als jou denken Nina, loopt Suriname nog 50 jaar achter met ontwikkeling. Ff een simpel voorbeeld : Een (beveiliger) security guard in Suriname, draagt een wapen zonder een goede opleiding gevolgd te hebben. Ze kijken je boos aan en als ze emotioneel te werk gaan word je mishandeld (geval op zanderij en vele andere gevallen) hier in Nederland moet je minimaal een mbo niveau 2 opleiding hebben gevolgd van 1 jaar, vòòrdat je mag werken als gediplomeerde beveiliger. Zo zijn er nog talloze voorbeelden.


    Maak melding
  5. @Politiek neutraal
    Je slaat de spijker op zijn kop.Een (beveiliger) security guard hier in ons land, zijn allemaal flink in overtreding wat de wapenwet betreft. De KPS denkt acht laat maar zijn onze vriendjes, geen man overboord. De ongeschoolde en ongetrainde beveiligers die hier en daar rondhangen op Zanderij, bij de mollen etc in ons land zijn een gevaar in onze samenleving.Er is totaal geen toezicht op de beveiligers. Ze behoren inderdaad MBO 2 of hoger opgeleid te zijn,tevens een psychologische test onderdaan. Het diploma geeft aan, dat zij weten wat van hun wordt verwacht, trainingen krijgen deze beveiligers in ons land niet. Ze krijgen een zwart pakje met opdruk en zware zwarte legerschoenen, die voor sommigen te zwaar zijn om op te lopen. Waar zijn de gespecialiseerde opleiders voor dit vak???? Dood???

    Sarie Torie


    Maak melding
  6. @Nina. Ik kan het niet laten om nog een voorbeeld aan te halen. Als er een ongeval heeft plaatsgevonden zie je vaak heel veel mensen om het slachtoffer staan (filmen) al die (Nina,s) die daar staan weten niet wat ze moeten doen als het slachtoffer geen goede hartslag heeft. Niemand weet hoe ze een bloeding moeten stelpen en wanneer ze moeten beginnen met reanimeren. Zelfs de politie staat erbij en kijkt hoe het slachtoffer aan het sterven is. Er valt nog heelveel te leren van een ander ” Nina”


    Maak melding
  7. @Boeboe bit Sjorie, we staan op een lijn bro. klopt helemaal wat je zegt. Ik heb die gasten goed geobserveerd toen ik in Su was. Maar Nina denkt niet na wat ze zegt.


    Maak melding
  8. Bravo studenten van TU Delft. De boutisten waarderen je niet. Maar de boeren waarmee jullie werken waarderen jullie wel. De Su mensen niet boutisten doen het ook.
    Wanneer komen jullie in Commewijne om de javanen en himdoestanen kennis te laten maken met bedtijfs management en nieuwe landbouw methoden?
    Ja we zijn een multiethnische bevolking.


    Maak melding
  9. Nina je bent weer een van de hersenloze ndp-er.waar zijn je eigen mensen die de boeren moeten onderwijzen je hebt een grote mond maar krijgt geen kip klaar.

    Jullie schreeuwen maar derde termijn bouta maar wat hebben de 2 eerste termijnen opgeleverd behalve schulden.

    die bouta van je zou toch een 2de dubai ontwikkelen.
    hij heeft alleen maar schuld op schuld gemaakt.ga je dat met bananen aflossen?

    Laatst las ik dat pastoor donki zei dat het volk voor die ene man móet sterven.waarom kan die ene man niét vóór het volk sterven?!! Dan heb je minder graven en bbq’s nodig.
    Maw nina je praat als een kip zónder kop!!!


    Maak melding
  10. Het is een goed initiatief voor het overdracht van kennis en een stukje onafhankelijk ondernemen, maar ik vraag me af hoeveel zin dit zal hebben. Omdat de economie niet goed draait en door haar dom beleid op instorten staat.

    Lening na lening word er genomen, maar er is geen plan hoe boven water te komen door het huidig beleid van regering Bouta/Adhin.
    De koers word kunstmatig omlaag gehouden, waarna dit weer explosief zal stijgen en arbeiders/boeren het nog zwaarder te verduren krijgen.

    Zolang er niks veranderd in de regering en haar beleid, zal een ieder in SU hieraan nog meer lijden.


    Maak melding
  11. Ai booi, kijk die bakra staat te kijken en kijk wie werkt. Over slavernij verleden gesproken. Geloof de Nederland zal su op de been helpen geloof me. De Chinezen zullen de surinamers weg jagen uit s u. Terug naar afrika. Jullie hebben nu nog kans om su te redden .


    Maak melding
  12. China doet bewust aan schuldenstrategieom invloed uit te oefenen. Door veel geld uit te lenen kan China invloed uitoefenen op landen en hun soevereiniteit ondermijnen.

    Sri Lanka kan als voorbeeld dienen. Snel oplopende Chinese schulden dwongen dat land ertoe de haven van Hambantota over te dragen aan China, dat het nu gebruikt voor oorlogsschepen. Het belangrijkste Chinese tegenargument is dat het verwijt niet opgaat omdat China zelden de grootste schuldeiser is. Met rond de

    12 procent zou China slechts een klein deel van de totale Sri Lankaanse schuld vertegenwoordigen. Maar ondanks deze tegenwerping moest Sri Lanka alleen aan China een haven afstaan. Hoge rentes en oplopende kosten bij vertraging dwingen landen ertoe om juist bij China aan te kloppen.

    Dit staat Suriname ook te wachten.


    Maak melding
  13. Over opleidingen gesproken. Vanaf het moment dat de militairen aan de macht kwamen is het onderwijs in Suriname in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Tegenwoordig kan je reeds met of zonder lagere school diploma adviseur tegen een monstersalaris worden in Suriname.
    Een groot man in Suriname had mij ooit gezegd: “John, ik bewonder jouw opgedane kennis en ervaring, maar in Suriname kom je niet ver daarmee. Hier heb je kennissen en de juiste politieke kleur nodig om het te maken.”


    Maak melding
  14. Kleine contradictio?
    Dit bericht elders geplukt bij Waterkant.

    Het is gebruik in het binnenland van Suriname dat akkers, nadat die zijn open gekapt ook nog in vlammen worden gezet als onderdeel van de voorbereiding van de grond op de aanplant. Twee landbouwdeskundigen uit Columbia die in de eerste week van december een trainingsmissie in Suriname hebben uitgevoerd, raden dat af.

    Roberto Suarez en Monica Salomonca brachten hun advies uit, nadat zij afgelopen donderdag een veldbezoek hebben gebracht aan ananasaanplanten in Redi Doti/Pierre Kondre. De landbouwdeskundigen hebben de lokale Surinaamse gemeenschappen opgeroepen om het ‘platbranden’ af te bouwen.

    Suarez en Salomonca hebben erop gewezen dat bomen de bodem op natuurlijke wijze bemesten. Door het aanwezig woud steeds af te branden, gaat de vruchtbaarheid van de bodem op termijn verloren. Daardoor moeten de lokale gemeenschappen steeds andere plekken opzoeken om te planten.

    Ook zorgt het verbranden ervoor dat de natuurlijke schaduwplekken verloren gaan. Veel aanplanten blijken zwaar te worden aangetast, omdat ze langdurig worden blootgesteld aan directe zonnestralen.


    Maak melding
  15. @Nina, Je hebt gelijk. Als die Hollanders zo goed waren voor Suriname, zouden we toch niet in deze situatie zijn. Ze zijn meer dan 300 jaar in Suriname geweest. Wat komen ze nu uitleggen ?

    Het enige wat we gemeen hebben is de taal.


    Maak melding
  16. Nina, maar je spreekt hun taal en je hebt uit hun boeken moeten leren hoe het tocht moet. Niet uit het duivels dwaas misleidend paars didibri boek. Alle ndper’ s zijn baas als hun lijde De Dwaas BOUTA AKA DDB


    Maak melding
  17. En als je serieus wilt ondernemen moet je terecht bij ministerie HI&T en KKF. Gaat die student uit TU-Delft de dorpelingen daarmee ook wegwijs kunnen maken…

    Dit lijkt meer op een afstudeer kampeer snoepreis…

    Op zich niks op tegen. Maar de kennis is wel degelijk in het land.


    Maak melding
  18. Nina en al die andere negatievelingen! Kom van je luie reet en steekt je handen eens uit de mouwen. Jullie zijn zo op dom. Zooo verschrikkelijk stom. En achterlijk tegelijk. Jullie, met dat eeuwige gezeik dat niet onderbouwd is, houden de vooruitgang van Suriname tegen. Zielepoten die altijd maar klagen met hun paarse hersenen. Ka. Ka dat zelfs niet te gebruiken is voor mest op het land. Groetjes van een bakra. (Van wie anders)


    Maak melding
  19. Frantz

    12 december 2019 At 12:20

    @Nina, Je hebt gelijk. Als die Hollanders zo goed waren voor Suriname, zouden we toch niet in deze situatie zijn. Ze zijn meer dan 300 jaar in Suriname geweest. Wat komen ze nu uitleggen ?

    Het enige wat we gemeen hebben is de taal.

    ========================================

    In de jaren 60/70 was Suriname de rijkste land van Zuid Amerika en met gezondverstand hadden ze dat nog steeds kunnen zijn. Wat is er gebeurt:

    1) Coupe
    2) Decembermoorden
    3) Telefooncoupe
    4) Binnenlandse oorlog
    5) Moiwana slachting
    6) Wanbeleid regering Wijdenbosch
    7) Wanbeleid regering Bouterse

    Het Afrika syndroom heeft het land kapot gemaakt. Nederland had Suriname goed achtergelaten.


    Maak melding
  20. Yu kan sjie tak den Sranan bakra no sabi ka fu ontwikkeling ini Sranan.

    De stichting Polytechnic College Suriname (PTC) is opgericht op 21 februari 1997. Het PTC is een deeltijd avondopleiding en biedt beroepsgerichte technische opleidingen op hoger niveau aan voor alle sectoren in de samenleving.

    Bachelor Programma’s
    De bachelor programma’s zijn gegroepeerd onder vier College’s: College of Agriculture & Health, College of Technology, College of Logistics, College of Technical Education. Afgestudeerden van deze studierichtingen dragen de titel Bachelor of Applied Technology (B.Tech).

    College of Agriculture & Health
    * Agronomie
    * Agribusiness Management
    * Food Technology
    * Hoger Laboratorium Onderwijs
    * Animal Production & Health Technology

    College of Technology
    * Elektrotechniek
    * Informatie & Communicatie Technologie
    * Infrastructuur
    * Werktuigbouwkunde

    College of Logistics
    * Air Traffic Services
    * Meteorology & Hydrology

    College of Technical Education
    * Technical Teachers Program

    Master Programma’s
    Het PTC biedt twee master programma’s aan:
    * MBA in Innovation & Technology
    * Master in Materials & Manufacturing Engineering

    Naast de Bachelor en Master Programma’s biedt het PTC ook trainingen, curssusen en Masterclasses aan. Het verstevigen en verbeteren van de marktpositie van het Surinaamse bedrijfsleven door bekwaam kader af te leveren is voor het Polytechnic College Suriname een belangrijk gegeven.

    Missie

    Het PTC biedt studenten brede, gedegen en herkenbare hogere beroepsopleidingen aan met een goed beroepsperspectief. Het instituut draagt op een marktgerichte, efficiënte manier bij aan de persoonlijkheidsvorming van de student, met de nadruk op een kwalitatief hoog rendement.

    Visie

    Het PTC wil in 2025, in de regio, één van de beste opleidingsinstituten zijn die hogere technische beroepsopleidingen aanbiedt.

    Doelstellingen
    Het PTC levert studenten af die:

    theoretisch en praktisch het vak verstaan
    nieuwe kennis blijven verwerven en benutten
    snel bedrijfsmatig mee kunnen draaien
    goed in teamverband kunnen werken
    gezag verwerven en leiderschap tonen in hun werkomgeving

    Kernwaarden
    De kernwaarden van de organisatie zijn:

    Transparantie
    Betrokkenheid
    Klantvriendelijkheid (studenten, werknemers en maatschappelijke betrokkenheid)
    Professionalisme
    Integriteit


    Maak melding
  21. Ludwig je bent gefrustreerd hun Taal spreken hebben wij er niet om gevraagd, het moest en niet alleen hun Taal ook hun God dienst, tel hoeveel geloven die donkere mensen hebben in Suriname 🇸🇷 alleen maar van die blanken man die wij aanbidden , EBGS, RK, Christendom, Jehova’s Getuigen, Gods Bazuin, Volle broeder Evangelie, allemaal onder Dwang, en al deze Kerken 💒 zijn gebouwd door de Blanke man om die donkere voor de Gek te houden en ze te verdelen, die Hindoestanen hebben maar twee of je bent Moslims of je bent Hindoeïsme, Javaan is Grotendeels Moslims, Chinees is Boeddhisme alleen die Donkere man heeft zoveel van die Rommel van die blanken Rotsooi dat ze niet uit kunnen komen ,en gefrustreerd Ludwig hoort er ook bij .


    Maak melding
  22. Om een idee of project te realiseren hoeft je geen Nederlands te praten en schrijven en kan ook in jou eigen taal .

    Je ben of was niet verplicht om naar de Kerk of Moskee te gaan ,mijn voorouders hebben hun culture in Para behouden .

    85 % van de Surinamers gaan nooit naar de Kerk of Moskee .

    Er zijn Grondstoffen genoeg in Suriname noem maar 2 eind producten dat men in Suriname word gemaakt voor de export .

    De blanken zijn al lang weg Saramacca Kanaal is in 1891 gegraven door Surinamers en Nederlanders .


    Maak melding
  23. Mooi initiatief. Er is geen betere knowhow om landbouw te ontwikkelen dan uit Holland. Hopelijk is er nog genoeg grond over!, immers bauta heeft sweet sranang verpand aan het nieuwe Chinees kolonialisme en bauta als de eerste plantage houder die de sranang mang heeft gereduceerd tot de plantagewerker die niks doet dan pakkethalen en ‘ wi wan bauta’ scandeert.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES