Oud-president Venetiaan bij Nederlandse herdenking Decembermoorden

16
Oud-president Venetiaan bij Nederlandse herdenking Decembermoorden
Archieffoto: Nabestaanden branden kaarsjes bij de fotos van de slachtoffers van de 8 decembermoorden op Bastion Veeere, Fort Zeelandia.

Vandaag is het precies 37 jaar geleden dat vijftien critici van het toenmalige militaire bewind werden gemarteld en vermoord in fort Zeelandia te Suriname. De jaarlijkse herdenking in Amsterdam van deze Decembermoorden in 1982, wordt vandaag bijgewoond door onder andere de oud-president van Suriname Ronald Venetiaan.

De herdenking op zondag 8 december 2019 zal in het teken staan van de recente veroordeling van de Surinaamse president Desi Bouterse. De Surinaamse Krijgsraad legde Bouterse twintig jaar cel op voor betrokkenheid bij de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982.

Naast Venetiaan is ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema erbij, die een toespraak houdt in de Amstelkerk. Andere sprekers zijn SP-Kamerlid Sadet Karabulut, PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen, advocaat Gerard Spong en columniste Sheila Sitalsing.

In Suriname vind de herdenking zondagavond om 19.00u lokale tijd plaats in de Afonsiuskerk te Paramaribo. De herdenkingsdienst daar heeft als thema ‘Wat de toekomst brengen moge‘. Deze wordt live uitgezonden via Apintie TV en online via Apintie.sr.

Datum uitspraak zaak decembermoorden 29 november bekend
- Advertentie -

16 REACTIES

 1. Dhr Venetiaan heeft destijds pijnlijke hervormingen moeten doorvoeren. Een failliet land binnen 15 jaar opbouwen is niet niks. Onder Venetiaan was een solide financiële basis gelegd. Zijn goede werk is erkend door het IMF en de kredietratingbureaus. Helaas konden Surinamers niet het geduld niet opbrengen om nog meer te hervormen. Er moest geld uitgegeven worden. Dus werd Bouterse tot president benoemd. Eindstand de monetaire reserves van 1 miljard dollar is verbrast en de koers is gestegen naar 1 op 9. De schuldenlast is dwars door het plafond gegaan met als klap op de vuurpijl een president die veroordeeld is voor meervoudig moord. Bouterse gaat niet tippen aan de erudiet Venetiaan. Laatst genoemde is 1 van de beste leiders die Suriname heeft gekend.


  Maak melding

 2. De herdenkingsdienst valt tegen vandaag in Nederland, want er raast momenteel een storm met W 7. Het was voor Suriname bedoelt, maar geeft niet er komt een zeer zware depressie aan voor de toenmalige leger bevelhebber Desi . De 15 doden + Roy H + majoor Fernandez zullen deze thans president annex drugs doorvoerder niet met rust laten . Als medeburger wil ik gerechtigheid en vrede zien onder de Surinaamse bevolking . En die komt ook aan , nog 6 maanden wachten. Kom goed !


  Maak melding

 3. Venetiaan zou ervoor gezorgd moeten hebben dat een moordenaar geen president zou mogen worden.Hij was in die gelegenheid en heeft dat niet gedaan.Nu zitten we opgescheept een gekweekte worm die nu een aboma is geworden


  Maak melding

 4. @PJ, Suriname kent trias politica hetgeen betekent dat de overheid niet mag bemoeien met zaken die bij de rechter zijn ondergebracht. Venetiaan valt niks te verwijten. Hij gehandeld binnen zijn mandaat.


  Maak melding

 5. Suriname heeft grote economische problemen. Er zijn extra investeringen nodig in het onderwijs, de zorg, arbeidsmarkt en woningmarkt. Ze willen van Bouta zelf de martelaar, een martelaar maken🙄. Bouta heeft niet alleen de decembermoorden op zijn geweten maar ook die in de binnenlanden van Suriname. Ik kan niet geloven dat een bevolking alles van tafel veegt wat deze man met zijn trouwe achterban op zijn geweten heeft. Hij gooit alles op politiek, maar zet onze Suriname wereldwijd in een kwaad daglicht.😞 Bouta moet Suriname teruggeven aan de echte Surinamers die nog gevoel voor hun land hebben, en die het niet beetje bij beetje , stukje voor stukje, verkoopt ,en die goede handelsafspraken met andere landen kan aangaan om de economie te bevorderen.Nu komen we ieder jaar nog verder in de schulden, dit gaan wij zeker twee generaties niet meer opgelost krijgen.😥


  Maak melding

 6. @Mica, “Ik kan niet geloven dat een bevolking alles van tafel veegt wat deze man met zijn trouwe achterban op zijn geweten heeft ”

  We hebben die Hollanders toch ook al die moorden, martelingen, verminkingen en verkrachtingen van onze voorouders vergeven ? Gezien de grote aantallen Surinamers in Nederland.


  Maak melding

 7. Dit kan niet vergeten worden wat Bouterse en consorten hebben gedaan en nog steeds aan het doen zijn. De slavernij is al jaren weer inwerking getreden in Suriname sinds Bouterse zich de macht heeft toegeeigend. Je eigen volk vermoorden weegt veel zwaarder dan die hele slavernij. Niet steeds met een vinger richting Nederland wijzen, want slavernij speelt zich dagelijks af in ons land. Er zijn veel mensen die een dubbele baan hebben om hun kop bovenwater te houden. Het eigen volk wordt dagelijks vermoord en beroofd. Nederland woont niet in een gevangenis. Kijk maar om je heen in Suriname, het volk kan niet vrij wonen en leven. Zijn niet zeker en vrezen voor eigen leven en die van hun familie. Heel Suriname leeft al jaren in zijn eigen gevangenissen dor het plaatsen van dievenijzer. Zogenaamd heeft Nederland veel gestolen in Suriname. Wie steelt ook al jaren van eigen volk?????? Niet Nederland maar onze eigen geboren en getogen ingezetenen. Wie leent en steelt gelden vanuit het buitenland en stopt het in eigen zakken ook in de zakken van vrienden en familie. Wie is tot op heden steeds bezig ons volk te drogeren, niet Nederland maar Bouterse en kornuiten met hun bedreigingen. Het enige verschil is dat de slaven vroeger zelf moesten koken en nu geeft Bouterse hun een bordje bruine bonen of een patat, broodje bakkeljauw en een frisdrank, biertje of krijgen de vrije hand om drugs te smokkelen en gelden witwassen. Het moet nu een keer afgelopen zijn steeds met de vinder richting buitenland te wijzen terwijl de ergste rotte appels in eigen land de boel vernietigen en leeg plunderen of laten plunderen.
  De oerdomme duivelse krachten die nu aan de macht zijn in ons landje slapen elke dag rustig op een oor en maken diverse snoepreisjes. De hele wereld kijkt mee.
  Waarom zijn zoveel Surinamers hun eigen geboorteland weg gevlucht door de jaren heen en nog steeds??? Omdat het eigen volk niet te vertrouwen is??? Bang om onderdrukt en vermoord te worden? De Surinamers weten dat zij in Europa veel veiliger zijn, hoeven niet achter de tralies van hun eigen gevangenissen te wonen.
  Medische zorg is 10x beter. In Europa hoeft de hele dag door te brengen in de wachtkamers van een ziekenhuis en worden direct geholpen. In Suriname komen de artsen om 10.00 uur s’s morgens aan kakken op de poli, kijken even de wachtkamer in die bomvol zit. De arts zegt rustig tegen de patienten, vandaag ga ik maar 10 mensen helpen en loopt kruipt achter zijn bureau. De wachttijd in een ziekenhuis of huisarts is standaard 10 minuten, in ons land zitten de mensen langer dan 6 of 7 uurtjes te wachten, dan mogen zij in hun handjes knijpen als ze gezien en geholpen worden. Waarom sterven of zijn mensen onnodig gestorven in onze ziekenhuizen????
  Omdat de arts aan zijn eigen portemonnee denkt, geen oog heeft voor de noden van de patient die dringend medische hulp nodig heeft. Hoezo het gaat goed in Suriname.
  Wanneer je er niet woont, heb je geen flauw idee hoe het hier dagelijks aan toe gaat.
  Zijn Bouta en zijn familie of vrienden ziek, stappen zij met z’n alleen op het vliegtuig richting het buitenland voor goede medische zorg. Dit is het levend bewijs dat hij een slavendrijver is samen met zijn kornuiten. Een herdenkingsdienst zal hij ook nimmer bijwonen. Hij zal nog meer mensen vermoorden, wat hij nu ook doet. Zijn bedreigingen met die van Ramon Abrahams moet men zeker serieus nemen.


  Maak melding

 8. @ koos. Als Venetiaan niet zo hoogmoedig ,arrogant en racist was geweest dan hadden wede populist bouta niet als president vandaag de dag. Hij mag voor mij part in Holland blijven.


  Maak melding

 9. Waarom gaat het volk (normale mensen) nu niet demonstreren en aandringen, dat de president opstapt vanwege zn veroordeling.
  Wat een rare situatie op dit moment in t land, booi! Suriname staat helemaal voo paal. Hoe kan een moordenaar president zijn?
  Hoe kan zelfs gewoon een (veroordeelde) moordenaar nog vrij rondlopen?

  Het is dan normaal/logisch dat het volk (normale mensen) en volksvertegenwoordigers bij de
  verantwoordelijke instanties (bijvoorbeeld overheid en OM) gaan aandringen.
  Als er forse prijsstijgingen worden ingevoerd, gaan mensen wel betogen, maar hierbij niet.
  Deze moordenaar-president is juist een oorzaak van prijsstijgingen, want internationaal kijkt men wel uit voor deze moordenaar.

  Wat gek, mang!


  Maak melding

 10. Venetiaan heeft zijn kans gemist. In zijn regeerperiode had hij de coup moeten veroordelen en de nabestaanden moeten steunen.
  Venetiaan heeft helaas hier niet gekozen voor rechtvaardigheid. Helaas heeft hij ook niet corruptie en criminaliteit in politiek Suriname aangepakt.

  Er moet een regering komen die wel durft te zorgen voor rechtvaardigheid !

  Justitia Pietas Fides.


  Maak melding

 11. Mango de surinaamse bevolking heeft de paarse evangelie voor zoete koek geslikt. Puur volksverlakkerij. DDB heeft lucht kastelen verkocht en de bevolking is erin getrapt. Niet meer niet minder


  Maak melding

 12. Kondremangs
  Bedankt voor de steunbetuigingen. ..ook dit jaar hartverwarmend. ..merci namens de nabestaanden. …GOD BLESS
  Wilt u er wel aan denken dat wel onder leiding van Venetiaan in 2007 de rechtszaak tegen DiDiBri en co is gestart. ..met Santokhi als minister van Juspol. …..dat moeten we niet vergeten.
  GADO BLESS SRANANG KONDRE …LOVE YOU ALL NO MATTER WHAT THE DIFFERENCE. ……
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 13. mango , je vergeet gemakshalve te vermelden dat Bouta voor de 2e keer door een stel “slimmeriken” gekozen is, mede door het feit dat net zulke slimmeriken niet gestemd hebben, ja Suriname heeft veel slimmeriken, daarom staat het er ook zo goed voorbeeld


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.