Herdenking Decembermoorden Suriname drukker dan voorgaande jaren

17
Herdenking Decembermoorden Suriname drukker dan voorgaande jaren
Foto: Iwan Brave/Twitter - Nabestaanden leggen bloemen te Fort Zeelandia op zondag 8 december 2019

Vandaag waren er in Suriname en Nederland herdenkingen van de Decembermoorden op 8 december 1982 in Suriname. In Paramaribo werden de moorden herdacht en werden bloemen gelegd bij Fort Zeelandia (foto). Dat is de plek waar de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden werden gemarteld en geëxecuteerd.

Het is de eerste herdenking in Suriname van de Decembermoorden na de veroordeling van de daders, waaronder Desi Bouterse. Het was dit jaar daarom extra druk. “Door het vonnis hebben zij hun doel mis geschoten” speechte nabestaande Sunil Oemrawsingh, tevens voorzitter van de Stichting 8 december 1982.

Ook in Amsterdam was het drukker dan voorgaande jaren. Zo’n 150 tot 200 mensen liepen voor de herdenkingsbijeenkomst mee in een fakkeltocht van het stadhuis naar het monument op het Waterlooplein.

Na de fakkeltocht begon de officiële herdenking in de Amstelkerk, waarbij oud-president Venetiaan van Suriname aanwezig was. In de kerk waren er toespraken van burgemeester Femke Halsema, de Kamerleden Sadet Karabulut en Lilianne Ploumen, columniste Sheila Sitalsing en advocaat Gerard Spong. Hier een verslag en filmpje van de NOS.

De herdenking in Suriname:

- Advertentie -

17 REACTIES

 1. De moordenaar wegstemmen !!
  Eenmaal de lijder niet meer is zijn amnestie ook ongeldig en hij kan zich niet meer beschermen.De moordenaar kan gevangen genomen worden en gevangenisstraf uitzitten.Hij moet boeten voor zijn zonden.


  Maak melding

 2. In Amsterdam was er ook heel veel belangstelling voor de herdenking.Zelf de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema was er.Alle Nederlands kranten berichten dagelijks over de decembermoorden en de moordenaar DB,Wereldwijd staat hij in vele dagbladen.En al geeft hij zichzelf gratie zijn blazoen is voor altijd besmet.Zijn nazaten zullen altijd met het feit geconfronteerd worden dat hun voorvader de moordenaar was van de 8 decembermoorden.Ik vraag me af hoe deze man slaapt.Moge de ziel van de overledenen zijn dromen kwellen.Moge de slaap hem geen rust en verkwikking geven.Moge hij tot zijn laatste ademtocht hieraan herinnerd worden.


  Maak melding

 3. Volgens de NOS / NPO liepen er 300 mensen in de fakkeloptocht.
  In de kerk zaten veel, en veel meer mensen. Er zijn extra stoeen aangeschoven maar dat was nog lang niet genoeg. Vele moesten staan. Bij de ingang stond het vol. Ik kan dan ook niet uitsluiten en vermoed dat er een behoorlijk aantal mensen was dat niet meer naar binnen kon. Dat vermoeden wordt nog gevoed doordat men een hele tijd bezig was om extra stoelen te zetten, een druppel op een gloeiende plaat want bij de ingang bleef het al dit tijd heel druk.
  .
  Het was een heel geslaagde en mooie herdenking.


  Maak melding

 4. Vermoed dat DDB geen seconde wakker heeft gelegen van de herdenking. De man is een gewetenloze monster die nu op de vlucht is geslagen. Hij probeert zijn handen te wassen in amnestie en/of gratie.
  Begin haast medelijden te krijgen met de man. Destijds was hij de opdrachtgever van de executies op onze broeder. Wees dan nu ook een kerel en ga je straf uitzitten.
  Al houd hij nog 200 NDP massa meetings, de bloed die hij aan zijn handen heeft wast hij er niet meer vanaf. Wij hebben het recht aan onze zijde gekregen Desiree Delano. Knoop dat goed tussen je oren. Ook in het hiernamaals moet je verantwoording afleggen. Godsmolen maalt ….


  Maak melding

 5. Ik denk dat dit monster wel degelijk zich druk maakt …maar dat abs niet aan zn partijgenoten bevolking en critici zal laten zien.

  Ze moeten deze moordenaar cokedealer oplichter etc…de bak ingooien dr is meer dan genoeg bewijs wat deze onmens gedaan heeft.

  Dacht hij dat hij alles kon uitzitten zonder te boeten voor zn zondes…think again, zn zoon dacht ook hetzelfde.

  Wie achter dit monster uit hell staat en op hem stemt zal merken dat zn woorden totaal geen inhoud heeft.

  In de 3 decennia dat hij het land stuurde is niets goeds uit zn beloofde gekomen!
  En zal ook niets zich ontwikkelen…met de leningen de staatsschuld en de gulle chinezen zal het land alleen maar meer problemen ontwikkelen.

  Deze mf …hij denkt niet aan jullie jullie zijn zn schild zn verdediging deze hond heeft het land verraden verkocht verkacht!!!

  En weet je wat de enige die zal profiteren van deze wanorde zijn de spleetogen…gegeven moment willen ze geld zien…

  Zoniet …dan nemen ze suriname zo gaat dat, kijk naar afrika ,zd amerika ,sierra leon ghana ,al deze corrupte landen zijn overgenomen!!

  Bouta doe ons een genoegen kier yu kaolo srefi…net zoals je je collegas vh leger vermoord hebt. Jij hebt vriend en vijant vermoord strontzak.

  Al is de leugen nog zo snel ..de waarheid achterhaalt hem wel.

  Iedereen internationaal nationaal weet nu dat je een verrader bent …MOORDENAAR!!!!


  Maak melding

 6. @ Koos,

  Als ik zo naar die ogen van die veroordeelde moordenaar kijk, moet hij wel slapeloze nachten hebben, of het moet van de coke en whiskey komen, maar in ieder geval is het vandaag zijn dag.


  Maak melding

 7. Bouterse zijn dagen zijn geteld. Zijn tijdelijke aanhangers doen het nog alleen voor porties en gratis busritten. Nog even asiel regelen in Cuba of Venuzuela en wij zijn af van deze despoot.


  Maak melding

 8. En denken jullie nu echt dat hij achter de tralies gaat.

  Woehahahahahahahaha

  Het enige dat een einde aan Desi Bouterse kan maken dat is zijn dood. Leven zal hij nooit in de cel belanden.

  Daar heeft hij teveel macht en vriendjes voor.


  Maak melding

 9. Frantz en c.a schipper,dat zien jullie niet door die plaat voor je kop. Wat is jullie comment Rob g,damsgo waar is jullie comment wanneer het over deze maffe moorden gaat dat jullie lage,blinde paarse ratten zijn was al duidelijk. Allebei een bord eten op zanderig gehad en tevreden voor een dag. Voor die witte mensen winnen jullie nog in bomen,nu kan je zelfs lezen en schrijven door de witte man en niet je apen ouders.


  Maak melding

 10. Kokolampu reacties ,oenoe werede mang.Takroe atie sma.Gado o soor oenoe.Oen go hor kolampoe gie ding wakawaka vrouw nanga wakawaka mang foe oenoe.Gevaarlyke Su Nederlanders die niet eens een huis mogen hebben en kopen in Surinam.


  Maak melding

 11. NDP NICKERIE: ‘STRAFVONNIS BOUTERSE ABSOLUUT DIEPTEPUNT SURINAAMSE RECHTSPLEGING’

  PARAMARIBO – De oerdom zich omkopende geindoctrineerde dwazen NDP-afdeling Nickerie kwalificeert de veroordeling van NDP-voorzitter Desi Bouterse als een politiek gemotiveerd vonnis en misplaatste juridische dooddoener. Ook is het strafvonnis een “absoluut dieptepunt in de rechtspleging van Suriname”, schrijft afdelingsvoorzitter Hanisha Jairam in een verklaring. ( De coup van 25 jan. was de werkelijke dieptepunt want de duivel ddb regeerde toen het land onder het mom van onze eigen dingen, wi Sranang. Het land is niet van deze duivel en trwanten en oerdomme paarse sekteleden alleen, wat een uinhoop vol geestelijk en moreel verval, naast misdaad op misdaad heeft deze vervloekte zoon van dit land voortgebracht tot op heden onder het mom van nationalisme.)

  “We moeten als oerdomme Surinamers serieus voorkomen dat we toestaan dat een precedent wordt geschapen om bij verstek veroordeelde drugscrimineel en moordenaar die toen nog geen president was om politieke tegenstanders via het recht te criminaliseren en zelfs uit te schakelen”, stelt ze verder, paars bezeten gedrogeerd en omgekocht. Evenals de Na Didibri Partij-fractie in het parlement en andere dwaze kopstukken en debiele sympathisanten van de partij vindt de afdeling dat het strafproces bedoeld was om de ontwikkeling van Suriname ( de moordenaar is geen Suriname, zelfde mislukte revo tactiek als in 1982) te dwarsbomen “door aan haar duivesle bezeten voorzitter tevens zichzelf gemaakte president-dictator politieke schade toe te brengen”.( hij heeft zichzelf schade gebracht, maar ook zoon, pleegzoon, oerdomme leeghoofdige sekteleden en gehel land en volk.)

  “Deze actie van de rechterlijke macht geeft duidelijk aan dat dit orgaan volgens wat baas ons hebt gesegt gepolitiseerd is en dat het de hoogste tijd is om dit probleem aan te pakken”, aldus een passage in de verklaring van de partijafdeling.( Niet de laffe oppositie of welke politici dan ook, maar de nabestaanden,
  Zij vindt het opmerkelijk dat tegenstanders van de NDP de “openlijke buitenlandse inmenging in interne aangelegenheden van een soevereine Staat” niet hebben verworpen.

  Ook het tijdstip van de uitspraak is bedenkelijk, vindt de partijafdeling,( duivel ddb vermoedde van wel, daarom a lowe go na China om te bedelen) die stelt dat de samenleving weer in een politiek avontuur wordt gesleept “waarop geen echte rechtgeaarde Surinamer zit te wachten”. Op 29 november veroordeelde de krijgsraad Bouterse, als medepleger van de spraakmakende Decembermoorden, tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Zes andere verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van tien en vijftien jaar.

  “Wij keuren het ten stelligste af dat het vonnis is gewezen tijdens het staatsbezoek van de president aan de Volksrepubliek China. Evenzo is het beschamende gedrag van personen en organisaties, en bovenal DNA-leden die in hun persoonlijke politieke ambities er niet voor hebben geschroomd om het staatsbezoek van de president met hun a-nationale opstelling gemeend hebben te moeten overschaduwen”, gispt de NDP-afdeling.

  Van de paarse omgekochte assembleeleden wordt verwacht dat ze het nationaal belang laten prevaleren boven eng Nationale Duivels partijpolitiek belang. Deze en andere pogingen met de bedoeling om de soevereiniteit van de instituten aan te tasten moeten “afgeweerd en uitgeroeid worden”. De NDP zal dit, aldus de dwaas Jairam, niet toestaan en roept op “alert te zijn op de aanvallen intern en extern op onze dwaas en misdadiger bouta.”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.