Wat betekent het thema slavernij voor jou?

21
Wat betekent het thema slavernij voor jou?
Geboeid - terug naar de plantage (EO) - Dwight van van de Vijver - © EO.

In de maandelijkse nieuwsbrief ‘Geboeid’ deelt de EO verhalen, tips voor het onderzoeken van je roots en andere wetenswaardigheden rondom het thema slavernij. In de nieuwsbrief van december zie je bijvoorbeeld een exclusief fragment uit de nieuwe tv-uitzendingen van ‘Geboeid, terug naar de plantage’. Meld je aan voor de nieuwsbrief: www.eo.nl/geboeid.

De EO besteedt op verschillende manieren aandacht aan het slavernijverleden en aan de impact daarvan op de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen. Vanaf woensdag 4 december start om 20.25 uur het vervolg van de tv-serie ‘Geboeid, terug naar de plantage’.

De uitzending is te zien op NPO 2 of terug te kijken via www.npostart.nl.


21 REACTIES

 1. Slavernij is nog aanwezig in ons land in een modern jasje. Bouta is hun meester en de rest van de aanhangers de slaven. Zij doen wat er gevraagd wordt anders zoals diverse dreigementen zijn geuit ook door Ramon Abrahams volgt de zweep.


  Maak melding

 2. DB heerst over het Surinaamse volk als een slavenmeester.En velen laten zich het slavenbestaan welgevallen.Ze rennen bloedgeil achter brood geld en spelen tot ze bevredigd zijn.


  Maak melding

 3. Wat vroeger slaven werden genoemd heet tegenwoordig “Tot slaaf gemaakten” . Ik vraag mij af of men zich wel realiseert wie die slavenmakers waren.


  Maak melding

 4. Worden wij niet ook slaafs gehouden door Bouta en zijn clan? Geen eten en geen banen en geen huizen, geen watervoorziening,geen elektriciteit en dat in een land met voldoende grondstoffen , zoals bijvoorbeeld goud. Waarom merkt de bevolking op een handje na, die er flink van profiteren ,er zelfs niets van om hun kwaliteit van leven te kunnen verbeteren.Waarom komen er pas rond de verkiezingen weer een paar dingen uit de doos? Bouta komt groots, als een popster, weliswaar een veroordeelde😏 ,weer het land in, iedereen mag mee naar Colakreek om het te vieren, met eten en drinken die ruim verzorgt wordt met staatsgelden, en dat is ook het enige waar die domme achterban mee te paaien is? Hun denkvermogen reikt niet verder dan een paar dagen. Hoe de toekomst er over een jaar of op hun oude dag eruit gaat zien, gaat hun bevattingsvermogen ver te boven.😯😟


  Maak melding

 5. De geschiedenis boeken geven aan dat de hele wereld heeft geleden aan slavernij .

  Het is goed dat bevolking groepen hun verleden onderhouden en dat overdragen aan de jongeren .


  Maak melding

 6. We krijgen weer zo’n geromantiseerd verhaal ? Over de gruweldaden en corruptie van Nederlandse, Duitse en Joodse planters en soldaten zal niks te zien zijn.

  Terwijl de eigenaren van de slaven en plantages zaten meestal in het verre Nederland hun zakken ze vullen.


  Maak melding

 7. Moeten de blanken weer het land dan overnemen?
  Het land is van de Indianen die er geen fuk om geeft als ze maar eten en drinken en onderdak hebben.
  Degene die de grootste bek opzetten horen hier zelf niet thuis.
  Bouta heeft Indiaas bloed door zijn aderen stromen en blank dus hij weet hoe de blanken waren tijdens de slavernij.
  In USA zijn bijna alle Inheemse uitgeroeid de zwarten gediscrimineerd en neergemaaid of opgesloten valselijk veroordeeld alleen om van ze af te zijn.
  India met hun kastenstelsel is ook slavernij.
  Velen hebben niks positief geleerd uit de slavernij maar zien zichzelf als slachtoffer.
  Ze moeten beledigingen aanhoren van hun werkgever omdat ze nog opgevoed willen worden.

  De blanken zijn door de slavernij rijk geworden niet door eigen kracht waarom kunnen de ex slaven dat niet ze haten mekaar staan op hoeken strooien met hun zaad, roven verkopen hun huis om in een blits auto te rijden.

  Alleen als sommige rassen met een blanke samenleeft dan weten ze hoe het hoort want hun meester heeft de touwtjes in handen.
  Niet voor mij, voed je kind op met normen en waarden en indoctrineer ze als ik dat zo mag zeggen dat ze ook rijk kunnen worden als ze maar hard hun best doen eerlijk zijn en hardwerken.
  Niks op discriminatie gooien wat velen doen in Nederland daarom bereiken ze niks blijven ze in een getto leven.

  Ik haat geen blanken heb ook hun bloed door mijn aderen stromen heeft veel van ze geleerd dat ik nu gelukkig mag leven.


  Maak melding

 8. Slavernij heeft altijd bestaan, sinds mensengeheugenis. men werd ook slaaf door zichzelf te verkoepen in die tijd. Anno 2019 kan men onder slavernij ook verstaan het geestelijk binden door manipulatie en indoctrinatie zoals de duivel ddb zijn oerdomme dwaze debiele idiote aanhangers tot een slaafse zombie of paria heeft gemaakt. Ndper’ s zijn letterlijk en figuurlijk ndp slaven die op commando van hun baas, zonder bij na te denken hun oerdomme reactie’ s en handelingen gewoon alsof neks no fout is, hem slaafs navolgen in de misdaad, zoals zoon en pleegzoon. Opa en oma taki, allemaal geleuter over slavernij. A negre mang, leki baaswa foe tapoe hoekoe sa e nak eng vrouw alla dee, ooktoe na wang beul.


  Maak melding

 9. In Paramaribo zie ik dagelijks veel slaven lopen.
  Mensen met 3 banen in Suriname zijn ook slaven.
  En in vele buurten leven de mensen nog als slaven, ga maar een kijkje nemen.


  Maak melding

 10. De blanke mensen hebben ook slavernij gekend en twee wereld oorlogen .

  De moderne slavernij kan je 24 uren werken er is nu volop licht vroeger kon men een paar uren per dag werken .

  Mensen moeten in 2019 nog voor 1 euro per dag werken in vele landen en maar praten over mensen rechten in de VN in America .


  Maak melding

 11. @KTK
  Klopt helemaal wat je schrijft. Dit is de waarheid,velen hard werkende mensen proberen hun hoofd boven water te houden,om hun gezin te kunnen onderhouden, zodat wij niet gaan bedelen.De situatie is zeer triest. Bij de bedelaars en profiteurs zie je de paarse vlaggen hangen terwijl hun huis bijna instort van ellende. Ach ja een bordje bruine bonen of een patat maakt alles weer goed. A no so????


  Maak melding

 12. Al kan je niet lezen en schrijven toch kan je een bijdragen leveren op de wereld .

  Velen die kunnen lezen en schrijven zijn profiteurs van het Natuur .


  Maak melding

 13. @REDSkin. Je bent echt een klootzak. Zeg dit tegen de slaven die levend aan een vleeshaak werden opgehangen of de slavinnen die verkracht werden. Er zijn genoeg mensen in Afrika die nooit slaaf zijn geweest en een hoge opleiding hebben genoten. Nogmaals klootzak.


  Maak melding

 14. @Suriname is love 4 december 2019 At 11:55

  Je posting is puur racisme en onacceptabel.
  Net zo min als ik een opmerking dat “alle marrons crimineel zijn want kijk maar naar wie in BOMA zetten” accepteer omdat die racistisch is accepteer ik jou domme opmerking.

  Nb. Op dit moment lopen de grootste criminelen in SR vrij rond zonder ooit gestraft te zijn voor hun gruwelijke misdaden. En veel van hen zijn moksi.


  Maak melding

 15. @Hmolenaar2016 4 december 2019 At 08:56
  Houdt dit nu nooit op? Alle andere bevolkingsgroepen kijken vooruit i.p.v. in het verleden te blijven hangen.
  EN DAAROM KOMEN WIJ NOOIT VOORUIT IN SURINAME, DE TIJD STAAT STIL, HER IS 2 VOOR 12.


  Maak melding

 16. De gruwelijke verhalen kennen we. Die gaan onze voorstellingsvermogen te boven.
  Veranderen kunnen we dit helaas niet.
  Helaas.
  Maar moet ik mij nu hierdoor laten leiden en er onder lijden?

  Slavernij betekent voor mij dat ik hierdoor een verklaring kan vinden voor het gedrag van velen in Suriname.
  Slaven kenden een meester, iemand die ze vertelde wat ze moesten doen, iemand die ze onderdrukte, iemand die ze knechtte (herken jullie hem Sinterklaas en zijn knecht)
  Dat is er nooit meer uitgegaan; er zijn nog steeds grote groepen die graag onderdrukt willen worden. Iemand die ze zegt wat ze wel en niet mogen doen. Hen onderdrukt en als ze dan een bordje eten krijgen en een schouderklop dan zijn ze oneindig dankbaar.
  Dat is wat slavernij mij zegt

  Slavernij is met zijn tijd meegegaan en is nu in een ander jasje gegoten.
  Bovendien heb je nu ook vrijwillige slavernij


  Maak melding

 17. De docu gezien. Was zeker geen geromantiseerd verhaal. Terloops werd ook de oorzaak van het grootste taboe van gekleurde mensen benoemd. Wat het gevolg is van de slavernij.

  Ik wordt ook vaak gediscrimineerd door mijn “eigen” mensen, omdat ik een donker huid hebt en uit een volksbuurt uit Paramaribo komt. Marrons worden ook gehaat door kleurlingen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.