zondag, juni 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameMoengo in de ban van Srefidensi-viering

Moengo in de ban van Srefidensi-viering

-

Does Travel - naar Suriname

Moengo is in de ban van de viering 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de republiek Suriname. Bezoekers uit verschillende delen van het land zijn opgekomen om de dag door te brengen in het district Marowijne. Moengo is de plek waar dit jaar de officiële viering plaatsvindt.

President Desi Bouterse heeft het publiek weer verrast door te verschijnen in militair uniform. Bouterse is voor de derde keer sinds zijn presidentschap in militair uniform verschenen bij de Srefidensi parade en het defilé. Het defilé en de parade zijn inmiddels afgelopen. Het staatshoofd heeft de verschillende gewapende machten geïnspecteerd.

https://www.facebook.com/ATV.Networks/videos/2586105235009350/

De president vertrekt zometeen samen met zijn echtgenote en een grote delegatie naar China voor een officieel staatsbezoek. Inmiddels is een vliegtuig van de Turkse low cost-luchtvaartmaatschappij Atlas Global gisteravond aangekomen in Suriname. Dit is het vliegtuig waarmee Bouterse later op de dag vertrekt.

Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. Op die dag vond de proclamatie plaats van de republiek, in aanwezigheid van premier Den Uyl en kroonprinses Beatrix. De onafhankelijkheid kwam na meer dan 300 jaar kolonisatie door Nederland. Deze dag wordt in het Surinaams ook wel srefidensi genoemd, een woord bedacht door de schrijver van het Surinaamse volkslied Trefossa.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Suriname ruilt de oude Nederlandse kolonisator in voor suikeroom China

  Srefidensi Dey Suriname, deze maandag 44 jaar onafhankelijk, neemt onder Bouterse afstand van Nederland. De band met China bloeit juist op.

  Door Chinese investeringen krijgt Paramaribo grotere winkels, betere straten en sneller internet.
  Het is nog vroeg als de eerste spelertjes het veld van het Owru Cul sportcomplex in Paramaribo oplopen. Voetbalschoenen zakken weg in het gras dat drassig is van de sibi busi, de tropische regenbui, van de avond ervoor. Trainers sjokken met grote koelboxen achter hun teams aan. Ouders zoeken haastig, nog voor de zon doorbreekt, een schaduwplaats onder het afdak met een beperkt aantal zitplaatsen. ‘Chinese Ambassador’s Football cup’ staat er op een groot groen spandoek bij de ingang van het complex.

  Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Is China de nieuwe kolonisator van Suriname?

  „We organiseren dit toernooi, omdat we de vriendschap tussen onze landen willen vieren en versterken”, zegt Lui Quan, de Chinese ambassadeur in Paramaribo in zijn toespraak. Hij trapt vervolgens een balletje met twee jonge spelers. Het voetbaltoernooi is geopend.

  Het uitdelen van dit soort ‘verrassingen’ aan de samenleving is typerend voor de rol van China in de hedendaagse Surinaamse samenleving. Voorheen had Nederland als voormalig kolonisator de sterkste politiek-economische band met het Zuid-Amerikaanse land, dat deze maandag 44 jaar onafhankelijkheid viert. Maar die rol is overgenomen door wereldmacht China. Na de traditionele militaire parade op Srefidensi Dey (Onafhankelijkheidsdag), zal president Desi Bouterse (74) maandag direct doorvliegen naar China voor een officieel staatsbezoek.

  Tijdlijn

  1975

  Suriname wordt onafhankelijk van Nederland.

  1980

  Desi Bouterse pleegt een militaire staatsgreep.

  1982

  Decembermoorden. Vijftien tegenstanders van Bouterse worden in het Fort Zeelandia geëxecuteerd.

  2000-2010

  Regering-Venetiaan, banden met Nederland worden aangehaald.

  2010

  Desi Bouterse wordt president, band met Nederland verslechtert.

  2015

  Bouterse wordt herkozen.

  Het land heeft met leningen, geschenken en investeringen de rol overgenomen die Nederland voorheen had met ontwikkelingshulp. China bouwt in Suriname (bijna zeshonderdduizend inwoners) bruggen, straten en huizen. „Voor China zijn kleine landen juist interessant. Er is makkelijk steun te vinden voor een stem in de Verenigde Naties en je kunt snel invloed uitoefenen. Er is ruimte, er zijn mogelijkheden en je kunt hier snel een belangrijke rol spelen”, zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

  Geldschieter China
  Volgens de financiële nota van 2020 ligt de totale staatsschuld van het land nu op 2,4 miljard Amerikaanse dollar (omgerekend bijna 2,2 miljard euro) en is de schuld aan China opgelopen tot 447,9 miljoen Amerikaanse dollar in juni 2019. Er is geen ander land waar Suriname zo’n hoge schuld heeft als bij China. Ramautarsing verwacht dat er tijdens het staatsbezoek nog meer leningscontracten getekend gaan worden tussen Suriname en China, bijvoorbeeld voor het asfalteren van extra wegen. „China is op dit moment dé economische ontwikkelaar van Suriname. Maar tegenover al deze leningen staat geen groei van de productie en dat is zeer riskant voor de aflossing.”

  Kredietbeoordelaar Fitch Ratings berekende dat de overheidsschuld binnenkort 88 procent van het bruto binnenlands product bereikt. Lenen is makkelijker geworden omdat de Wet op Staatsschuld is aangepast. De minister van Financiën is niet meer strafbaar als hij het leningenplafond overtreedt.

  In 2010 kwam president Desi Bouterse aan de macht na een decenniumlange regeerperiode van Ronald Venetiaan. Hij was voor Nederland een acceptabele president, de banden waren dan ook optimaal. Bouterse daarentegen is omstreden: in Nederland is hij (bij verstek) tot elf jaar celstraf veroordeeld voor drugshandel en hij is hoofdverdachte in het Decembermoordenproces.

  Onder Bouterse is de relatie met de oude kolonisator bekoeld: de Haagse geldkraan ging dicht. Suriname heeft nog recht op 20 miljoen euro aan zogenoemde verdragsmiddelen: het laatste deel van de 3,5 miljard gulden (1,6 miljard euro) die het land bij de onafhankelijkheid in 1975 kreeg. Nederland blokkeerde dit geld toen Bouterse aan de macht kwam.

  „De regering-Bouterse heeft zich sindsdien verwijderd van Nederland en veel meer gericht op Latijns-Amerika en China”, zegt Ramautarsing. „China krijgt door al die leningen en schenkingen ook steeds meer invloed. We worden een moderner land, met grote winkels, betere straten en sneller internet, aangelegd door China.

  Het land stelt ook geen ingewikkelde voorwaarden voor leningen zoals Nederland doet. Maar, vraagt Ramautarsing zich af: worden we als Surinamers niet te afhankelijk? „De suikeroom zal op een dag toch echt wel iets terug verwachten. En wat als je het dan niet kunt betalen? Nemen ze dan ons bos af? Onze grondstoffen of onze grond?”

  ‘Een niet-eurocentrische visie’
  Situaties waarbij het inderdaad fout gaat, zijn er ook. Sri Lanka kon bijvoorbeeld de schuld aan China voor een haven niet aflossen, Chinezen zijn nu de eerste uitbaters van deze haven. Lloyd Pinas, voormalig Surinaams ambassadeur in Beijing, wuift de angst weg. „Al die achterdocht en wantrouwen richting China is onterecht”, zegt hij per Skype vanuit Beijing. Pinas woont al 22 jaar in China, kwam er ooit terecht vanwege zijn passie voor Confucius en geeft nu les op verschillende universiteiten. „Suriname kan juist profijt hebben van China en veel leren. China is een grootmacht, maar handelt vanuit een niet-eurocentrische visie. We kennen alleen de Europese kolonisten en het Amerikaanse imperialisme. Ik geloof niet dat China eropuit is om landen op die manier te onderwerpen.”

  Als China al een belang heeft bij Suriname, dan is het dat het land kan fungeren als beginpunt voor een bredere, regionale afzetmarkt, zegt Pinas. „Suriname is met zeshonderddduizend mensen geen interessante markt, maar de ligging is wel goed. Bovendien, onze band gaat al terug tot aan 1853, toen kwamen de eerste Chinese migranten, zij mengden zich met de bevolking. Veel Surinamers hebben Chinese roots. Alleen kan de oude groep Chinezen de nieuwe groep niet verstaan omdat ze uit totaal verschillende taalgebieden komen”, zegt Pinas.

  Bij die eerste groep Chinese migranten uit 1853 was ook de opa van ondernemer Aubrey Nai Chung Tong. Met een brief, die hij jaren eerder had ontvangen van een onbekende tante uit China, ging hij voor het eerst naar China, op zoek naar zijn familie. „Ik vond ze niet, maar wel ontdekte ik een gigantisch land waar alles groots is. In Suriname bouwen de Chinezen nu ook grote winkels. We kunnen het omarmen, of het boycotten.”

  Chinees winkelaanbod
  De expansiedrift van China op wereldniveau is in het klein goed zichtbaar in Paramaribo. In de Gompertstraat, een grote doorgaande weg in het noorden van de stad, verrijzen tussen de inmiddels bijna twintig Chinese supermarkten ook talloze Chinese kledingzaken, bouwmarkten en schoonheidssalons. Goedkoop, maar vaak van slechte kwaliteit. De lokale Surinaamse detailhandel is vrijwel helemaal verdwenen, 90 procent van alle supermarkten is in handen van Chinezen.

  „Veel Surinaamse eigenaren hebben hun winkels verhuurd aan Chinezen. De Chinees maakt winst en de eigenaar vangt de huur”, zegt ondernemer Aubrey Nai Chung Tong die tot voor kort pompstations bouwde op verschillende plaatsen in het land. „Zelfs daar zie je steeds meer Chinezen. Ze runnen tankstations, zelfs diep in het binnenland waar de Surinamer niet heen wil omdat het te afgelegen is. Chinezen zien een markt en gaan.”

  Verderop in de binnenstad hangt het vol geavanceerde veiligheidscamera’s. Ze zijn betaald en gemaakt door China om de criminaliteit in Paramaribo tegen te gaan.

  Symbolisch voor de afnemende politieke invloed van Nederland is het gebouw van de Nederlandse ambassade. In de hoogtijdagen was dit de meest imposante en gezaghebbende ambassade. Nu staat een deel van dit bijzondere architectonische gebouw leeg. Nadat de relaties bekoelden was er ook minder ambassadepersoneel nodig. Er is momenteel ook geen Nederlandse ambassadeur meer, maar ‘slechts’ een zaakgelastigde. Het gebouw staat te koop nu de ambassade gaat verhuizen naar een kleinere locatie. De Chinese ambassade daarentegen is een groot hermetisch afgesloten complex, aan de muur wappert fier de Chinese vlag.

  Tentoonstellingen in Nederland
  Is er dan voor Nederland, 44 jaar na de onafhankelijkheid, helemaal geen rol meer weggelegd in Suriname? In Nederland lijkt de belangstelling voor Suriname juist te groeien, zo blijkt ook uit verschillende tentoonstellingen die te zien zijn.

  „Familiebanden en historische banden tussen Suriname en Nederland zullen er altijd zijn”, zegt Ramautarsing. „Er wonen meer dan driehonderdduizend Surinamers in Nederland, veel inmiddels van de tweede en derde generatie. Ze zullen toch de binding met Suriname houden”,

  In het sportcomplex is het pauze en wisselen de jeugdteams van veld. Ambassadeur Quan probeert in het Engels wat woorden te wisselen met de ouders van een van de spelertjes.

  Van een afstandje kijkt John Krisnadath, de voorzitter van de Surinaamse voetbalbond, tevreden naar de fanatieke jeugdteams. Het is kostbaar voor de bond om zo’n voetbaltoernooi te organiseren, zonder de 50.000 Surinaamse dollar (ruim 6.000 euro) van de Chinese ambassade was het niet gelukt.


  Maak melding
 2. Moengo in de ban van 44 jaar onafhankelijkheid, normaal een dode bende daar, maar vandaag een opleving van een militaire parade met een paar oude jeeps en pantsterwagentjes uit de zogenaamde revotijd met als inspecteur van het geheel, een fossiel in een camouflagepak, die zijn padvinders gaat inspecteren, e


  Maak melding
 3. Suriname is al 44 jaar onafhankelijk en Bouterse en zijn bende en partijen als PALU spreken nog steeds over dekolonisatie.

  Wordt het begrip “dekolonisatie” niet misbruikt om het volk op een dwaalspoor te zetten ?
  Het werkt in ieder geval nog steeds op het NDP-volk.

  Bouterse is inmiddels al weer 9 jaar aan de macht en nog steeds is er sprake van “dekolonisatie”. Bouterse misbruikt dit begrip om een zondebok aan te wijzen zodat hij de heilige kan spelen. En het werkt nog steeds, Bouta-lovers geloven blind in hem.

  Suriname is dus 44 jaar onafhankelijk maar wordt bedolven onder schulden.
  Hoe onafhankelijk / zelfstandig is nu de economie van Suriname !
  Voor een Bouta-lover maakt het niet uit zolang er maar een paar keer per jaar asfalt ergens gestreken wordt.

  Bouterse zijn bende en zijn volgers houden Suriname dom en afhankelijk !


  Maak melding
 4. Ja vierenveertigste srefidensi en misschien ook wel de laatste, volgende staan ze in de houding voor de Chinese vlag, en zijn we overgenomen door de Chinezen.
  Ze kunnen het groots vieren, en de rest van de tijd gaan ze koeienstront eten, want geld hebben ze niet, en ze zijn ook niet van plan ervoor te werken want Bouta strooit toch wel met geld ,dan kunnen ze weer als een stelletje honden op handen en voeten gaan rondkruipen voor een paar bankbiljetten.


  Maak melding
 5. De Surinaamse bevolking verkeerde na de onafhakelijkheid in een toestand van passiviteit en onverschilligheid.

  De afgelopen 30 jaar heeft Bouterse misschien tegen beter weten in, de geest uit de fles gehaald.

  Deze reis naar China past in de ambities van de nieuwe generatie.


  Maak melding
 6. Jk waarom missen we de vuile binnenlandse oorlog in je tijdslijn, misschien dat je je dat kan afvragen, wie en waarom hebben ze het weggelaten. Er zijn toen veel meer Surinamers dan die 15 van 8 dec.

  Paraexpress op deze aardkloot heb je heel weinig landen zonder schulden, als ik een voorzichtige schatting mag maken zijn het niet meer dan 10. Hoe onafhankelijk is de economie van Suriname vraagt die domoor.

  Welnu, geen enkele economie is onafhankelijk, kijk maar hoe die Europeanen bukkend met hun achterste naar China gaan. Iedereen gaat naar China, Suriname ook en dat is goed.


  Maak melding
 7. Baas tjies deng dong sma foe Moengo. Efi jeri fa dong dong deng bari………free, free katibo free. Terwijl ze zijn vergeten hoe yhij hun huizen, winkels heeft verbrandt en mensenlevens heeft vernietigd. Vele Moenonezen zijn vergeten dat meer dan duizenden vluchtelingen in de jaren tachtig richting Frand gyana vluchtten om er nooit meer te wonen. Eenmaal een Franse paspoort, richting Frankrijk naar Nederland. Baas vernietig heri Moengo en dat zijn deze dolle mensen vergeten. Ai a swieti jeri, baas denki oenoe bun bun bun, na oenoe echte volksfeest, ai oenoe lobing, ai go njang, naai meki moro pikien, dringi, prisiri, bakka tide we go roof sma na foto bakka ie sabi tog, want Baas en lon ooktoe e roof.


  Maak melding
 8. Moengo is in de ban van de viering 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de republiek Suriname. Ik vraag me af of het volk zich ook wel druk maakt over de staatkundige ontwikkeling van het land. Surinamers zijn geneigd elke keer weer een vergelijking te trekken tussen vroeger en nu. Maar kent de gemiddelde Surinamer ook wel haar geschiedenis? Zijn wij na de onafhankelijkheid van 1975 zo rond februari 1980 niet van de staatkundige ladder afgetuimeld, zoals Aksel Johann Albrecht Quintus Bosz dat zo mooi verwoord in zijn publicatie (1960) “Misvattingen omtrent de staatkundige ontwikkeling van Suriname rond de Napoleontische tijd”? Om nu al 39 jaar tot een ongekend dieptepunt te geraken waar wij als volk maar niet uit schijnen te komen? Is het niet zo dat de geschiedenis zich herhaald?


  Maak melding
 9. Het neerzetten van China als te zijn “de nieuwe kolonisator” is kortzichtig.
  Lui die dat doen, doen steeds voorkomen het gewone volk iets te willen leren terwijl men ondertussen misleidend bezig is. De revolutionairen onder aanvoering van D.D.Bouterse hebben Holland, de ex-kolonisator op een zijspoor gezet, juist omdat die in een ander jasje met de handen vrij Suriname als gebied / land willen gebruiken waar zij geopolitieke invloed kan uitoefenen zonder verder verantwoordelijk te zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Elk westerse land wil graag. zowel in collectief verban als individueel, graag haar macht doen gelden vooral daar waar er rijkdommen zijn, het zelfde geld voor China, Rusland, Brazilië etc.

  Na het op een zijspoor plaatsen van Holland moest Suriname wel opzoek gaan naar een ander ontwikkeld land met een lange geschiedenis, geld en kennis, hunnen wij goed gebruiken voor onze ontwikkeling, de keuze viel op China daar China voldoet aan de eisen van de Revolutionairen. China heeft geld een rijke geschiedenis (dus ervaring), en kennis (technologische kennis, kennis van handel etc etc). Maar het aller belangrijkste is dat China een opkomende (als het dat niet reeds is), reus is op alle gebieden, de houding van de US en EU tegen CHINA verklapt dat, IN DEZE WERELD, HET HEDEN wil je het liefs partner zijn met de nieuwe economische macht inplaats van de oude. De oude economische en militaire machten zullen aan invloed inboeten tenslotte, de eerste tekenen zien wij reeds in het handels gevecht tussen US en PRC, nog mooier in het handelen van US mbt HUAWEI de “front runner” in de ontwikkeling van 5G-internet en nu reeds begonnen met 6G.

  SURINAME DOET ER DUS GOED AAN PRC TE VRIEND TE HOUDEN, WE HOEVEN DAARBIJ GEEN VIJANDEN TE ZIJN MET HET OUDE.


  Maak melding
 10. Achterdochtig en een grote mond zoals altijd. Ongefundeerde mening en ook onrealistisch. Hebben de Surinamers zelf het land helpen opbouwen? Men moet eraan geloven dat de Regering de landen zoals, Rusland, China, Turkije en nog veel meer binnenhalen. De economie wordt opgekrikt en tegelijkertijd worden de rijken steeds rijker. Dus deze discussies leveren niets op. Zorg voor je eigen inkomsten🙏🏽😫


  Maak melding
 11. “Arnold 26 november 2019 At 00:53.

  Arnold, ik zal je even uit die droom halen. Bouterse en kornuiten zijn geen revolutionairen, het zijn in de ruimste zin van de Surinaamse grondwet gewoon criminelen die het wettelijk gezag naar huis hebben gestuurd. Er is niets en dan ook helemaal niets revolutionair aan. Het afzetten van de regering was puur uit eigen gewin. Het is dat geen enkele fornt regering de ballen heeft gehad om ze allemaal op te sluiten….vraag je even af waarom dat zou zijn geweest…revolutie…ha, laat me niet lachen het was al belachelijk genoeg…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES