Cubaanse artsen 1 februari aan de slag met loon van SRD 6.000

46
Cubaanse artsen 1 februari aan de slag met loon van SRD 6.000
Archieffoto: enkele van de Cubaanse artsen bij aankomst te Zanderij in 2019.

De Cubaanse artsen die eerder dit jaar naar Suriname zijn gehaald, zullen vanaf 1 februari 2020 ingezet worden en SRD 6.000 per maand verdienen. Dat heeft de Surinaamse minister van Volksgezondheid Antoine Elias laten weten in een intervieuw met ABC Nieuws.

De minister zei verder dat de artsen de vaktermen al zijn bijgebracht en de komende tijd op stage gaan. Dit zodat zij op 1 februari volgend jaar ingezet kunnen worden op de verschillende posten in de kustvlakte en het verre binnenland.

De bewindsman is het niet eens met de kritiek op de Cubaanse artsen en zegt: als er een peperdure straat aan de Zwartenhovenbrugstraat wordt gemaakt, waarom gunnen wij de binnenland bewoners ook niet een brug over een kreekje, waarbij hun leven iets aangenamer wordt?

Volgens Elias zijn de Cubaanse artsen nodig en hun inzet is en zal een succes zijn.

46 REACTIES

 1. De Surinaamse staat moet aan het Cubaans regime ook een bepaald bedrag in U$ dollars betalen per Cubaanse ‘arts’ en dat komt dan bovenop het salaris wat aan ze betaald moet worden. Hoeveel dat bedrag is, is voor zover ik weet nog niet bekend gemaakt geworden.

  SU is dus sowiezo veel meer dan srd 6000 per Cubaanse ‘arts’ kwijt en ik heb er bezwaar tegen dat SU een communistische dicatuur zit te financieren met zuurverdiende U$ dollars. De export van Cubaanse ‘artsen’ is voor het Cubaans dictatoriaal regime een flinke moneymaking business en eigenlijk maakt SU zich hiermee schuldig aan een vorm van mensenhandel en uitbuiting.

  Het kan ook nooit dat die Cubaanse ‘artsen’ in maar een paar maanden tijd de NLse taal, het sranang tongo, het sarnami en de andere talen die in SU gesproken worden behoorlijk onder de knie hebben gekregen om op een goede en verstaanbare manier te kunnen communiceren met de Surinaamse patienten.
  Elias zit het volk dus gewoon een hoop onzin te verkopen wanneer hij in de media komt beweren dat die Cubanen goed aan het integreren zijn.


  Maak melding

 2. i pray to GOD to keep on blessing my Suriname people, give them strenght and wisdom, want de regering of de assamblee speeld ook een game met de hele Surinaamse bevolking.


  Maak melding

 3. Dus dit zijn superartsen…ze hebben binnen een paar maanden..al de vaktermen in alle gangbare talen van Suriname onder de knie plus ze gaan dus zogenaamd voor een appel en een ei onder erbarmelijke omstandigheden de rimboe in….Geweldig baja….wat een kolder!!


  Maak melding

 4. Het uitvoeren van het beleid ter verlichting en tegemoetkoming op het medische vlak van de binnenlandse bewoners, gaat straks in werking. De artsen zijn gekwalificeerd en het enige wat stagnerend kan werken is de taalbarrière. Ook daar is rekening mee gehouden. Geen enkele Surinaamse arts beheerst alle talen en dialecten in Suriname. Aangezien je in het binnenland gaat werken is het Sranantongo wel onontbeerlijk .De Nederlandse taal beheersen spreekt ook voor zich. Door de stage leer je al veel en bij daadwerkelijke uitoefening komt de rest. Dat zijn normale processen. Tal van artsen worden overal ter wereld ingezet. Ook zij moeten zich bepaalde gebruiken ,talen en dialecten eigen maken. Na een tijdje is dat probleem verholpen. Er is supervisie en een plan van aanpak. Het is dus niet zo dat je als arts ergens gedropt wordt en men tegen je zegt ;” zoek het maar uit”. De regering Bouterse bewijst gevolg te geven aan de behoefte van de binnenlandse bewoners. Weer een stukje progressie.


  Maak melding

 5. Kijk nou goed naar die artsen. Wie houd wie voor de gek! Kijk alleen maar naar die vrouwen, ik Denk d a t het gewoon sex werkers zijn en die man met die hoed op zijn hoofd, is die man nou echt een arts? Mensen wie o wie trapt in deze bullshit.


  Maak melding

 6. NDP ,willen jullie mensen helpen die het hard nodig hebben in zorg,financieel en op beter bestaan.het maakt niet uit waar van SU.

  WAT IK NIET BEGRIJP ALS ER ZOVEEL KOSTEN GEMAAKT WORDEN,WORDT DE KOST PRIJS VAN PRODUCTEN DUURDER.

  TELE SUR OF DIGICEL MOET GRATIS INTERNET VERLENEN AAN HET VOLK.


  Maak melding

 7. Dan hoeven de mensen met geld niet meer hun reis naar Cuba te maken. Want de artsen zijn nu hier. Ik maak mij zorgen om de taalbarrière, hoe maken de mensen duidelijk wat ze hebben is er een tolk erbij


  Maak melding

 8. Waarom dure buitenlandse artsen indienst nemen terwijl numerus fixus slechts naar 60 studenten voor de Medische Faculteit wordt gebracht. De opleiding in Suriname is 1 grote chaos.


  Maak melding

 9. Met de schuldpositie welke Suriname heeft ziet het er niet zo mooi uit v.w.b. de inhuur van artsen. Hoeveel inhuur artsen binnenkomen weet ik zelf niet maar 50 artsen betekent 300.000 SRD wat m.i. niet veel is even los van wat Cuba ontvangt per arts.
  In het verlengde hiervan lees ik in een ander dagblad iets over het schuldbedrag / leningsgedrag van Suriname :
  “In zijn jongste beoordeling van 22 november voorspelt Fitch dat het begrotingstekort naar verwachting 18,2% van de omzet zal bereiken in 2019. Dat is boven de huidige ‘B’ -mediaan van 10,7% en een stijging van gemiddeld 4,3% in de periode 2010-2014. De schuld/bbp-ratio van de overheid is gestegen met 75% in september. Aan het eind van 2018 was dat nog 72%.”

  Leidend tot een B- rating van Fitch nog los van de nog te sluiten leningen tussen nu en mei 2020.
  Het ziet er dus niet rooskleurig uit voor de inwoners van Suriname.

  RobG
  Wat is je commentaar van dit Fitch gebeuren? Zie jij nog positieve aspecten bij dit leenbedrag van de coalitie?


  Maak melding

 10. Zoals gewoon vergeet de mini ster de helft van het verhaal;
  1>> De kosten van de maanden voorbereiding. hoelang zijn deze cubanen al in Suriname en hoeveel salaris en huisvestingvergoeding kost dat nu. Deze kosten moeten wel omgeslagen worden naar de periode van inzet.
  2>> Hoeveel moet er per maand aan Cuba betaald worden.
  3>> Hoeveel begeleidingskosten moeten er gemaakt worden voor opvang, tolken, administratie en management.
  4>> Wie betaald de huisvesting.

  Zet dit af tegen een Surinaams opgeleide arts en verpleegkundige.


  Maak melding

 11. Ik ben de regering zeer dankbaar dat zij prioriteit geven aan de gezondheid van de bevolking met de inzet van deze artsen. De voordelen:
  Meer medische zorg voor de bevolking in gebieden die hiervan verstoken zijn.
  De wachttijd voor een doktersbezoek zal afnemen.
  Mensen zullen door de nood minder gedwongen om zijn om afspraken te maken met artsen die een geldwolf zijn.
  Door het grotere aanbod van artsen zullen mensen minder een kwakzalver hoeven op te zoeken. Kortom de voordelen zijn heel groot voor de gezondheidszorg in Suriname. Maar de tegenstanders zullen natuurlijk met kritiek de inzet van deze artsen proberen te demoniseren.


  Maak melding

 12. De minister gebruikt de woorden van Churchill maar een beetje anders.Churchill zei dat als wij een dure oorlog kunnen winnen,dan kunnen wij de gezondheid zorg van het volk ook bekostigen.Zo hebben de Engelsen gratis medisch zorg.
  Er worden veel Hindoestaanse dames arts in Sur.Maar ze willen niet in het binnenland werken omdat de reputatie van de marron hun voorloopt.Deze lopen nog met idee dat Hindoestanen er zijn om van hun huid leer te maken.Zal nog niet snel gebeuren dat een sierlijk,tenger Hindoestaanse dame het bos intrekt om medische zorg te verlenen.Al zal ze het beroep van medicus vaarwel moeten zeggen.


  Maak melding

 13. Het land en volk wordt verder verpand aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten. Monie no de om wi egi sani huisartsen te betalen, met het gevolg van wegtrekken naar het buitenland. We gaa wee voo vijf, dan is SU geen Su meer zoals voor 2020, maar een ware roversnest vol buitenlandse gelukzoekers, van paria tot misdadiger. Ondertussen schijten vele ndper’ s die sinds 2010 geloven dat de allergrootste leugenaar die ze als leider wilden hun kabouter huisje gaat geven, gratis ete, drinke, spele en doktersbehandelingen. Baas en gehele paarse roversnest gaan ondanks er artsen uit Cuba komen, gewoon naar Cuba of Columbia op kosten van land en volk. De ndp paria’ s hebben het nakijken, want als ze door een Cubaanse arts worden behandeld, verstaan ze geen drupje spaans noch engels. Euhh, Auuw dokter ikke hebbe pijn, Que pasa, no comprende, eeh, mira…eeh aki een zetpil. Ma Kuuuuut met ndp aan het bewind, richting de vernieting sinds 1980.


  Maak melding

 14. Vooropgesteld dat de NDP en dan met name hun leider DDB nog nooit in Suriname voor vooruitgang heeft kunnen zorgen. (Satement.)

  “De bewindsman is het niet eens met de kritiek op de Cubaanse artsen en zegt: als er een peperdure straat aan de Zwartenhovenbrugstraat wordt gemaakt, waarom gunnen wij de binnenland bewoners ook niet een brug over een kreekje, waarbij hun leven iets aangenamer wordt?”

  Zoiets als appels met peren vergelijken? Als er een dure straat aan de Zwartenhoevenbrugstraat gemaakt wordt, dan zijn er daarvoor ook offers gebracht door de belastingbetalers. Elias doet alsof dit een gunst is. Dit is ook direct het probleem van deze regering. Alles en dan ook alles wat ze doen is om een ingang te creëren voor corruptie en zelfbehoud.

  Elias kent, samen met zijn collegae kornuiten, de echte noden niet van de binnenlandsbewoners en al helemaal niet van de rest van het volk.
  Als er multinationals in het binnenland opereren moeten zij ook zorgdragen voor de ontwikkeling in de gebieden. Voor de rest moet alles wat een regering doet voor het binnenland in verhouding staan. Uiteindelijk wordt vooruitgang van een land niet alleen in het binnenland bepaald. En dan heb ik mij hier netjes over uitgelaten.

  Common sense: met een lening van plusminus SRD 2,5 miljard tegenover inkomsten van SRD 6.5 miljard en een zelfstandigheid van 44 jaar kan je je afvragen waar het land naar toegaat.


  Maak melding

 15. Welkom hardwerkende de artsen.
  Mijn zegen hebben ze zeker 110%.
  Op Cuba verdienen ze als een juf.
  Waarschijnlijk vrije huisvesting enz.

  PS: hard werkende Haïtianen maken de berm voor luie Surinamers schoon durf te geloven dat ze sdr1000, – maar ze schromen niet want geld stinkt niet.
  Liever zweetgeld dan roofgeld.
  Ze staan op hoeken te dealen en naar vrouwen te zoeken.
  En als jij als hardwerkende wat hebt dan zijn ze jaloers breken in je huis.
  Heb geen genade met ze hoor.


  Maak melding

 16. Eeuwig wat te zeuren en maar kritiek als jullie het beter weten waarom worden jullie dan geen (arts) bouta kies oeng mooi deze mensen zijn harde wekers,Surinamers zijn lui .Tuurlijk zou ik ook andere mensen inhuren. Nederlanders klagen ook maar doen er tenminste wat aan,weer zo een opmerking van een demente goudvis van ze lijken wel sexwerkers, jaloesie is een ziekte dom en ontwetendheid.Maar een leuk en nuttig gebaar hoorde ik van hoe zit het met de( taalbariere) dat noem ik discusseren maar mensen zomaar uitmaken voor sexwerkers schaam je kapot .En daarom gaat het zo slecht in Suriname alles uit jullie mond is negatief je tong kan ook een wapen zijn dus kijk uit wat je spreekt misschien dezelfde sexwerker redt jou van een ziekte ,gaan de rijken naar Cuba is niet goed ,laat de regering mensen halen om jullie te genezen is weer niet goed,98 procent sorry jullie zijn gemeen .De helft van jullie mensen wonen in het buitenland en als andere daar gaan ,weer wat te zeuren,en hopen dat jullie die mensen niet beroven,zoals bij de Chinezen en Hindustanen wees een keer trots op jou land jemig


  Maak melding

 17. PARAMARIBO – Ratingbureau Fitch gevestigd in New York, heeft vrijdag in een publicatie zijn ernstige bezorgdheid uitgesproken over de toenemende schuldpositie van Suriname. De onlangs aangekondigde verhoging van het leenplafond, bovenop de andere investeringsplannen van de overheid en grote operationele tekorten te midden van toenemende externe druk, brengen risico’s met zich mee voor de houdbaarheid van de overheidsschuld, zegt Fitch Ratings.

  De aanstaande verkiezingen van mei 2020 verhogen ook het risico dat de uitgaven van de overheid gaan stijgen. Dit zou de binnenlandse kapitaalmarkt ernstig kunnen beïnvloeden en leiden tot verhoging van de wisselkoers. In de publicatie maakt Fitch melding van de wijziging van de Wet op de Staatschuld door NDP-coalitie in een controversiële stemming van politieke partijen. De schuldlimiet is verhoogd nar 95 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

  Fitch zegt dat het begrotingstekort en de zwakke schuldpositie van Suriname belangrijk factoren zijn voor de B-negatieve (B-)status van het land en de negatieve verwachtingen voor de toekomst. Verwacht wordt dat de buitenlandse schuld van Suriname nog verder zal oplopen en zelf het toegestane plafond dat geldt voor een B-rating zal overstijgen. De schuldratio van Surinames buitenlandse schuld is gestegen met 75 procent in september dit jaar, dat is een stijging van 72 procent ten opzichte van 2018.

  Verwacht wordt dat de schuldpositie van Suriname uiteindelijk zal komen op 88 procent van het bbp. Dit ligt ruim boven het gemiddelde van 57,5 procent dat geldt voor een B-rating. Terwijl de bilaterale kredietlijnen van China momenteel sommige openbare werken financieren, leidde de financieringsdruk ertoe dat de regering leenovereenkomsten sloot bij lokale banken met een historisch precedent. De acquisitiestrategie van de overheid voegt ook externe risico’s toe.

  De netto internationale investeringspositie / bbp van Suriname verslechterde naar een aansprakelijkheidspositie van 89 procent in 2018 van een aansprakelijkheidspositie van 26 procent in 2014. Het verwerven van de Afobaka-waterkrachtcentrale, een NDP verkiezingsprioriteit, verhoogt de financieringsbehoeften van de regering met 150 miljoen US dollar. Er is externe druk ontstaan en ook de wisselkoers staat enorm onder druk.

  De reserves van Suriname (688 miljoen US dollar in oktober), hoewel stabiel, bieden slechts een beperkte buffer voor externe schokken en kunnen afnemen als het tekort op de lopende rekening groter wordt of als er een kapitaalvlucht optreedt. Bruto internationale reserves worden ondersteund door repatriëring van buitenlandse activa van commerciële banken en goudaankopen van ingezetenen. De Centrale Bank van Suriname heeft ook een swap-lijn uit China ter waarde van 150 miljoen US dollar.

  Lees meer: Fitch bezorgd om schuldpositie Suriname – DWTonline.com dwtonlinecom/laatste-nieuws/2019/11/23/fitch-bezorgd-om-schuldpositie-suriname/#ixzz666qwtWm6


  Maak melding

 18. @Bigi Sma,
  De lening van $150,- mln is niet voor consumptieve doeleinden. Dit bedrag is snel afgelost met de opbrengsten van de stuwdam. Hoe langer men de overname zou uitstellen des te hoger zou het overname bedrag uitvallen. Door de overname hoeft Suriname minimaal geen $50 mln,- meer over te maken naar Alcoa in de USA. De oppositie kan wel hoog van de daken schreeuwen, maar ook zij zouden gaan lenen om de dam over te nemen. De lening kan bijv.een looptijd hebben van 5 of 10 jaar. Deze lening zal sowieso een financieel voordeel opleveren voor de overheid. Hierover hoor je ze niet praten bij de oppositie. Dat werkt natuurlijk niet in hun voordeel.


  Maak melding

 19. “Aswin 23 november 2019 At 14:49”

  Ja hoor Aswin, je hebt groot gelijk, alle anderen zijn dom en negatief. Suriname heeft meer mensen zoals jou nodig, dat zal pas vooruitgang brengen…sodemieter toch op man met je zielig gedoe hier. Ook kritiek heeft een basis en ook, zoals je het zelf stelt dat de helft van de mensen op deze site in het buitenland wonen een basis heeft….oorzaak en gevolg…deal with it


  Maak melding

 20. Wie geen kritiek leveren op het pure wanbeleid vol van roof, corruptie, onkunde en zichzelf verrijken van baas, roversbende en elite corrupt stinkend rijke poepvliegen en paarse parasieten zijn of zelfs corrupt vretende rovers als baas van land en volk, of oerdom, idioot, debiel, imbeciel, dwaas of paars duivels bezeten. Het gros zijn voor 95% werkelijk oerdomme ndper’s, paars geindoctrineerde sekteleden van de meest criminele politieke duivels partij. Opa en oma taki, jeri fa deng dong paria’ s e redeneer, ai a wiens baas e poepe en schijt tapoe deng edi…soso lobo deng lee vol paarse kommer en kwel, eeh neks no fout, efoe a fout na neks, tog


  Maak melding

 21. Auw, auw, wat een pijn wordt hier weer tentoon gespreid. Weer een verworvenheid van deze regering en de VHPvarkens roepen auw!, ach! en wee! Net als Radjes willen jullie waarschijnlijk ook gratis internet van Digicel en Telesur om jullie onzin de wereld in te schijten! Ja, want wat uit jullie brein komt is gewoon stront!
  @ RobG: Doe geen moeite, deze hardcore VHPers zijn te ver heen om het nut van deze actie in te zien. Ze eten, drinken, ademen en schijten negativiteit!


  Maak melding

 22. De VHP onder aanvoering van Santokhi hebben zelf bekend gemaakt dat zij buitenlandse organisaties zouden aanschrijven. Fitch is niets anders dan een vriendje van de VHP.


  Maak melding

 23. Blijft bij mijn standpunt sorry ,jij moet van verre komen om mij te breken.Ik herhaal Surinamers zijn negatief niet allemaal maar 98 procent.Maar ik woon gelukkig niet daar maar volg jullie achter de schermen, snap dat het zeer doet maar je moet van goede huizen komen om mij met de grond gelijk te maken ik ben geen Engel, maar beslist geen Satan Sabaku ga je thon tjon zoeken ,ik reageer wanneer ik wil en blijft erbij zelfs naar elkaar zijn jullie negatief maak het toch mee.Ik keur het niet goed maar gooi niet alles op de regering jullie hebben massaal op die man gestemd en nu klagen.Sorry hij probeert zijn best te doen maar door jullie kwade tongen zal dat nooit lukken ,mijn tante zeg is er een vlieg op jou eten is Bouta schuld, gaat iemand inbreken is Bouta schuld,wel verdacht dat al die criminaliteit door een bepaald volk gebeuren ,waarom hoor ik nooit over Chinezen en Hindustanen die op rooftoch gaan. Dus denk goed na voor dat jij mij komt dicteren begrepen Sabakoe met jou afschuwelijke nickname


  Maak melding

 24. RobG
  U verkondigd weer grote onzin:
  Allereerst de Cubaanse gezondheid zorg staat op een hoog niveau maar dan wel binnen haar context. geintegreerd systeem met specialisatie en met patienten die de taal van de arts spreken.
  Ten tweede surinaamse Artsen kunnen relatief veel met de slechte middelen die ze nu hebben als gevolg van de roofbouw die gepleegd wordt. Denk eens aan hoe de medische zending gedwarsboomt werd.
  Ten derde u doet net als of het binnenland achterlijk is door kwakzalvers te roepen. binnenland bewoners leven dicht bij de natuur en weten daar te vinden in de wat wij uit potjes en pilletjes moeten halen.

  Tot slot deze cubanen kosten meer en zullen minder productief zijn als goed opgeleide Surinaamse artsen die van hun beroep een roeping gemaakt hebben. Op Cuba gaf ik ooit een lift (vinalles) een lift aan een medicijnen student. Hij ging liever werken in een goed hotel omdat hij dan internet te goed kon bietsen en en van de fooien 10 maal meer verdiende dan als arts.

  @Bigi Sma,
  “De lening van $150,- mln is niet voor consumptieve doeleinden.”
  Onzin $ 120.000.000 wordt betaald voor niet betaalde energie productie die de afgelopen 2,5 jaar verbruikt is.

  “Dit bedrag is snel afgelost met de opbrengsten van de stuwdam”
  Onzin, de royalties van IAM Gold die nu naar Grasalco gaan, het dividend dat Staatsolie moet betalen (ook uit Newmont) en de electriteitsproductie van Brokopondo samen moeten er voor zorgen dat deze lening en rente in 18 maanden betaald wordt. Dit betekend dat een groot deel van de nu begrote staatsinkomsten van 2020 niet meer genoten gaan worden en het GAT in de begroting stevig groter wordt.

  “Hoe langer men de overname zou uitstellen des te hoger zou het overname bedrag uitvallen”
  heel grote onzin. De Brokopondo dam had volgens de overeekomst op 01.01.2016 in goede staat overgedragen moeten worden. De regering heeft $ 200.000.000 te veel aan Alcoa betaalt.

  “”Door de overname hoeft Suriname minimaal geen $50 mln,- meer over te maken naar Alcoa in de USA.”
  Helemaal gelijk alleen de datum is niet per 01.01.2020 maar per 01.01.2016.

  “”De oppositie kan wel hoog van de daken schreeuwen, maar ook zij zouden gaan lenen om de dam over te nemen”
  Enorme onzin. De deskundigen die Simons en de DNA ingehuurd hebben onderschreven het standpunt van de DNA en vooral de oppositie (zie brief van de DNA dec. 2015) dat de brokopondo overeenkomst duidelijk is en dat de dam incl, stroom productie vanaf 01.01.2016 van Suriname is en dat Alcoa de conditie garandeert.

  “De lening kan bijv.een looptijd hebben van 5 of 10 jaar”
  Onwaar u leest schijnbaar niet wat de regering zelf presenteert. Het is een overbruggingslening met heel zware eisen en heel onvoordelig als er milestones gemist worden of niet geheel nagekomen worden. Denk bijvoorbeeld aan de eis dat de energie prijzen verhoogd moeten worden.

  “Deze lening zal sowieso een financieel voordeel opleveren voor de overheid.”
  Hoezo voordeel, dit is een wurglening met een vaste rente van $ 22.500.000 over 1,5 jaar, borgstelling en verpanding en een forse boete terwijl het geld voor 80% niets meer op kan gaan leveren anders dan verkiezingsfraude.

  leest u aub Fitch zijn rapportage na en denkt u eens na over de gevolgen van deze Fitch rapportage.
  Dit is erger dan het IMF. deze regering kan niet meer terecht bij het IMF en moet van loan shark Oppenheimer aan steviger voorwaarden voldoen. Oppenheimer levert alleen als er keihard voldaan gaat worden.
  beste RobG alle economen van de hele wereld zijn gek behalve Boefdraas, Adboel en RobG


  Maak melding

 25. RobG 23 november 2019 At 17:25
  “De VHP onder aanvoering van Santokhi hebben zelf bekend gemaakt dat zij buitenlandse organisaties zouden aanschrijven. Fitch is niets anders dan een vriendje van de VHP”.

  u maakt de VHP nu wel heel erg groot en degradeert minister Boefdraad tot loopjongen.

  De VHP heeft voor alle zekerheid haar analyse maar ook die van de VES, de vakbonden, de ondernemers etc. kenbaar gemaakt aan alle buitenlandse financiele stakeholders en potentiële stakeholders en hun gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van het lenen aan een staat met junk status.
  Suriname heeft volgens fitch de slechtst staatschuld ratio van de sub BB ratings. Dat zou u als econoom aan het denken moeten zetten. Er wordt steeds gewezen naar de schulden ratio’s van andere landen. Fitch heeft nu duidelijk gemaakt dat Suriname in haar peergroup verre weg er het slechtste voorstaat.

  Fitch laat zich niet beinvloeden door een politieke partij uit een klein landje met 600.000 inwoners. De waarheid is hard en ik moet nog zien of Oppenheimer de lef heeft geld te lenen.


  Maak melding

 26. Dat Cubaanse artsen anno 2019 nodig zijn, zegt veel over hoe er de afgelopen honderden jaren met de bevolking is omgegaan.

  Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Suriname. Klant en klare meerjaren plannen volgens europees model werken niet in ontwikkelingslanden.

  Surinaamse problemen, Surinaamse oplossingen. Zoals China dat doet en het heeft ze geen windeieren gelegd.

  Ik zeg nog 5.


  Maak melding

 27. De tijd van kleinschaligheid is voorbij. Als je weinig knowhow hebt op veel terreinen, is het geen schande om die van buiten te halen.

  Het liefst uit landen die gelijkwaardig zijn.

  De mensen die komen zijn zeer gemotiveerd om de samenleving te dienen, waar ze succesvol kunnen zijn.

  Westerlingen gaan alleen voor eigen gewin, want ze denken dat je ze dankbaar moet zijn dat ze komen.


  Maak melding

 28. Na de verkiezingen van 2020 zal blijken dat er weer geen geld in de staatskas is en zal er als gevolg v.h. huidig wanbeleid weer een economische crisis losbarsten net zoals er na de verkiezingen van 2015 ook geen geld meer was omdat de paarse rioolratten alles hadden gebost.

  Deze verkiezingstunt zal tegen die tijd niet meer gefinancierd kunnen worden en Cubaanse ‘artsen’ zullen niet meer uitbetaald kunnen worden. Ze zullen dan hun biezen pakken en terugkeren naar Cuba. Net zoals al die Fillipijnse verpleegkundigen ook hun biezen hadden gepakt vanwege de door de ndp veroorzaakte crisis.


  Maak melding

 29. @Franz,

  Ik ben het volkomen met je eens. Surinaamse problemen hebben een op Suriname gesneden aanpak/oplossing nodig. Van China kan Suriname veel leren en veel overnemen. De mensen die kritiek hebben nemen letterlijk, dus 1op1 Europese of westerse kritiek-modellen over. Deze mensen hebben niet door dat China de dominantie van het witte racistische denken heeft doorbroken. Voor alle duidelijk wil ik even meegeven dat niet alle witte mensen dit racistisch denken op na houden.

  @jojo, de voorzitter vanbde VES zit in een adviescommissie van de VHP. Alleen u ziet hierin geen belangenverstrengeling. Ook de leden van de vakbonden o.a Berensteijn is parlementslid voor de Front-patronen. Jojo, het gaat duidelijk om het verwerven van politieke macht. U ziet hierin ook geen belangenverstrengeling. De status die Fitch geeft mag voor mij de pot op. Zij liegen en bedriegen het volk met hun status. Andere ratingbureaus denken er wel anders over.


  Maak melding

 30. @ RobG
  U bent echt een grappen maker
  “de voorzitter vanbde VES zit in een adviescommissie van de VHP”
  Een voorzitter wordt zeker in een beroepsorganisatie door zijn leden gecontroleerd en op de vingers getikt als hij buiten z’n boekje gaat. u verdacht makingen slaan nergens op vooral omdat vak uit spraken niet alleen van de hand van de voorzitter kunnen zijn.

  In dat geval zou je ook moeten vinden dat de rol van mevrouw Silos van Dijk was voor zitter van het hoofdkies bureau niet door de beugel kon en op belangenverstrengeling lijkt

  “Ook de leden van de vakbonden o.a Berensteijn is parlementslid voor de Front-patronen”
  Nu Berensteijn is zeker geen parlementslid beste RobG. U bent heel slecht op de hoogte.

  “Jojo, het gaat duidelijk om het verwerven van politieke macht” natuurlijk gaat het om het verkrijgen van Politieke macht. Na 10 jaar vernietiging het land zullen er mensen moeten komen die na 3 maal rampzalig beleid van Bouterse de weg terug weer kunnen vinden. Omdat ze nu geen macht hebben en de NDP zich als stemvee voor de regering opstelt moeten ze andere wegen vinden om de vernietiging in de laatste maanden Bouterse te beperken.

  “U ziet hierin ook geen belangenverstrengeling”
  Natuurlijk niet het is geen belangenverstrengeling maar belangenbehartiging.

  “De status die Fitch geeft mag voor mij de pot op. Zij liegen en bedriegen het volk met hun status”
  Het mag u worst zijn wat Fitch vindt, u bent niet relevant het gaat er om wat Oppenheimer en Republic bank met een dergelijk rapport moeten doen van hun aandeelhouders en hun kapitaalverstrekkers.

  “Andere ratingbureaus denken er wel anders over”
  beste RobG de ander rating agencies hanteren de zelfde junkstatus voor Suriname. de Chinese rating agencies zoals Dagong kennen Suriname niet eens.

  beste RobG u scoort net als Trump 10 uit 10 qua onware uitspraken.

  U weet onder tussen best dat het einde verhaal is. Suriname kan alleen bij er aller slechtste woekeraars terecht voor geld en dan nog mondjes maat en met 200% zekerheden.
  De geschiedenis herhaald zich Wijdenbosch had de beauxiet inkomsten ook verpand voor de betaling van de bruggen.


  Maak melding

 31. @jojo,
  Ter correctie het volgende. Berenstijn heeft namens de vakbonden samen met Gild en nog een ander persoon jaren in het parlement gezeten in de Front coalitie van voor de verkiezingen van 2010. De belangen van Berenstiijn zijn duidelijk. Hij wilt graag terug in het parlement. De kiezers weten dit ook. Berenstijn heeft verraad gepleegd naar zijn achterban toen hij eenmaal in het parlement zat.

  Het valt ook reuze mee met de lening van $150 mln. Toen de brug werd gebouwd schreeuwde de oppositie moord en brand over een brug van $35 mln. Maar achteraf bleek dat de brug in drie jaar was afgelost. De kiezers van vandaag kijken anders naar zaken. Zij laten zich niet zomaar iets aanpraten. De VHP en de partijen die achter de VHP lopen leveren kritiek op de regering maar ze geven niet aan hoe zij de vraagstukken zelf willen oplossen. Zij komen ongeloofwaardig over.


  Maak melding

 32. Wat een ongelooflijk gruwelijk gelul, van de blinden hier en de oppositie, de VHP vooral in Suriname
  Jullie zijnin alle macht tegen de regering, maar jullie willen wel buitenlandse voetballers naar Suriname halen. Gratis? Nee natuurlijk niet. Wie betaalt de spelers, wie betaalt de club die deze jongens uitleent, wie betaalt transportkosten, wie betaalt de verzekering van deze spelers. Soem sa pai? Ie pa noh
  Nu worden artsen gehaald. Goed zo, Bouterse denkt aan zijn volk. Ten minste iemand die aan het volk denkt
  De macht van de Surinaamse arts, die van elke patiënt iets extra wil, wordt doorbroken
  Daarnaast wordt de wachttijd voor de patiënt verkort
  Bovendien kunnen ook personen die nu verstoken zijn van medische zorg, aandacht van een arts krijgen.
  Dank zij wie??
  Dan het slap argument, maar hij spreekt onze taal niet.
  O ja noh een wond in Suriname is een ander dan een wond in Cuba of Iran. Want er zijn verpleegkundigen die kunnen helpen. Liever dat dan geen arts!!
  Hier schijten we; gebrek aan personeel
  Natuurlijk heeft de minister een numerus fixus ingesteld. Dat is in Nederland ook al jaren het geval, nu aangepast, maar nog steeds een maximum
  Waarom? Omdat er te weinig stageplekken zijn. Anders gezegd, er is te weinig capaciteit in de vorm van begeleiding door ervaren artsen.
  Hoe slecht je ook moge denken van de regering. Als ze iets goeds doen en ook dat wordt bekritiseerd en afgekeurd dan komt je ongeloofwaardig over.
  resumerend
  Geen artsen wel voetballers. Hypocrieten


  Maak melding

 33. Ook kritiek heeft een basis en ook….lees ik. Al tientallen jaren, wordt kritiek geleverd, op de zittende regering.
  Wij zijn blij om kritiek te geven, al bereiken, wij 0,0 mee. Hier in Suriname, heeft kritiek hebben een lozewoord, dus zonder betekenis. In veel landen, betekent kritiek geven “doe wat mee, het kan anders”
  En het duurt niet lang, eer er verandering, merkbaar is.


  Maak melding

 34. Haal je calculator erbij. Haal de Fitch erbij. Waar gaat het om? Er is tegemoet gekomen aan een dringende behoefte van de binnenlandse bewoners. Mensen die daarmee moeite hebben en het gaan vertalen in een kostenplaatje, bewijzen geen hart te hebben. U mag ervan uitgaan dat dezelfde berekeningen die u maakt, de regering dat ook doet. De regering beschikt zelfs over meer informatie dan u. De regering wacht niet op de periodieke rating van de Fitch. De ene keer gunstig ,dan weer niet. Rechtgeaarde Surinamers zullen niet wachten op een of andere rating van een extern bureau. Ze zullen het vooral niet gebruiken om te zeggen van; zie je wel ,zie je wel ,het gaat niet goed. Noodzaak is noodzaak. Er is tegemoetgekomen aan de behoefte van de binnenlandse bewoners. Dat is menselijk. Zo moet een regering zich gedragen.

  Wanneer jij je kostenplaatje tevoorschijn haalt, laat je zien dat je schijt hebt aan de behoefte van de binnenlandse bewoners. Indien het zo is dat de behoefte niet via de lokale artsen en verpleegkundigen ingevuld kan worden, krijg je deze stappen. Tegelijkertijd is het een reminder om aan dit probleem te werken. Met andere woorden ; zorg voor genoeg Surinaamse artsen die ook in het binnenland gaan werken. Voor nu en de komende tijd volstaat het dat men gebruik maakt van artsen uit het buitenland. De taalbarrière gaat vanzelf over. Zo moeilijk is het Sranantongo niet. Kostenplaatje? Niet van belang. Menselijkheid telt. Reminder ; in de toekomst voorzien van eigen kweek.


  Maak melding

 35. Alles wat deze regering onderneemt heeft een staartje!!!

  Zijn dit artsen voor onze president zodat hij onze vliegtuigen niet steelt voor zn te behandelen voor zn kanker.

  Alles is zo dubbel bij de regering dat je ze bij elke stap moet vrezen voor gevolgen….
  Wat heb je aan artsen als dr geen medicijnen zijn…of de ziekenhuizen zwaar verwaarloosd zijn en door hygienische redenen eigenlijk zelf afgekeurd.

  Overal haalt men mensen vandaan om onze economie op te daten…chinesen cubanen turken marokanen afrikanen etc alsof alles beter is dan surinamers.
  Is dit iets waar we trots op moeten zijn ….we ontnemen de kansen voor onze jeugd en onze toekomst!!!!

  Maar dat snappen onze grijpgrage heren id politiek niet…onze politicussen werkt ons de bevolking alleen maar tegen!!!

  Wat zijn dit toch misselijk makende honden!!!!


  Maak melding

 36. Pakiratigri.
  Ik ben het helemaal met u eens. Met een calculator kom je nooit tot menselijke of humane oplossingen en doe je geen recht aan het binnenland.

  Daar gaat het niet om.

  De regering heeft eerst het binnenland als een stiefkind behandeld door de energie voorzieningen te vernietigen, de scholen te vernietigen, de medische zorg te vernietigen (medische zending voldeed redelijk).
  Nu wordt er propaganda gemaakt met een heel dure en niet duurzame oplossing.

  Het issue is het liegen en bedriegen van de regering die middels consumptie haar fouten en destructieve gedrag tracht te herstellen vlak voor verkiezingen.

  Nu worden er zonnepanelen geïnstalleerd terwijl de brandstof voor de lichtmotoren er niet meer is. Bij elk zonnepaneel wordt zometeen een feestje gevierd terwijl het binnenland de afgelopen jaren wilens en wetens energie onthouden is.

  Denk eens aan alle propaganda omtrent waterleidingen. Bij de eerste pijp in de grond werd feest gevierd, bij de eerst druppel uit een erfkraan werd feest gevierd en daarna werden deze projecten vergeten. Hoeveel werken er nog.

  Pakiratigri deze regering komt met fake oplossingen die niet duurzaam zijn. Zie de AOV, gratis onderwijs, naschoolse opvang, ziekte kosten, minimum loon etc
  Wat heb je er aan als de koopkracht een paar maanden later halveert. Dat zijn sigaren uit eigen doos.


  Maak melding

 37. Wil een boek laten schrijven genaamd, (moe van Surinamers )lees weer na schoolse opvang ,minimumloon etc lees begrijp weet je hoeveel Surinamers onder het minimumloon werken,mannen verdienen anno 2019 nog steeds meer dan vrouwen,mensen die verplicht moeten werken met behoud van participatie wet uitkering,jongere die geen studiefinanciering krijgen ze moeten keihard werken,plus school ik kom net van Albert _Heyn en kwam die lieve turks meisje tegen ,en dan ik maar zeggen is zondag, ben je er nog zeg ze lachend meneer ik moet mijn studie betalen .ik zeg wanneer heb jij tijd om te leren ,dan moet ik zelf plannen ook Nerlanders maar ze zeuren niet,maar alleen in Suriname wordt mateloos gezeurd.In Nederland werken mensen als Zzper,s niemand klaag ze proberen wat van te maken om niet te verzuipen ,maar nee gooi maar alles op de Surinaamse regering waar jullie massaal op gestemd. De regering kan niet alles wat de vorige heeft gedaan gaan fixen gaan jullie werken zoek vrienden beginnen jullie wat en stop met modder smijten .Ik snap dat jullie vinden dat ze in cocaine handelen maar waar komt het vandaan en naaroe niet in Ghana in Nederland dus let op hoe jij dingens interpreteerd .Zelfs buitenlanders hekelen jullie hoe wil je wat leren ,of samenwerken.En maar de schuld geven op jou regering ook hier heb jij zakkenvullers ze nemen iemand die minderjarig is in dienst dan een dertig jarige en dat nemen de Surinamers voor lief ,maar in Suriname over je eigen mensen wel te zeiken.Slavenmentaliteit herhaald zich,en ik ben geen paars maar vindt dat Surinamers teveel op hun mensen zeiken doe wat begin.Een blanke is ergens niet mee eens die klaagt niet gaat gewoon liggen dagen in de kou voor de deur van de tweede kamer,of ze gaan in bomen liggen. ,Somigge landen mogen ze niet praten ze naaien letterlijk hun mond met garen dicht met alle pijn van dienart China worden ze op de Uni v
  ersiteit belaagd met peperspray maar ze gaan hun doelen af,maar de intilligente Surinamer die uit zijn mening op internet schaam je laag volk niet allemaal,grote mond de duurste woorden gebruiken ik begrijp dat maar denk stiekem willen ze mekaar doorgeven van kijk hoe mijn Nederlands is maar vraag ze om op straat te gaan liggen bv zodat de regering opstaat now wee zielige gasten,a volk disie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.