Deze acht Surinaams-Nederlandse profvoetballers kiezen voor Suriname

38
Deze acht Surinaams-Nederlandse profvoetballers kiezen voor Suriname
Nigel Hasselbaink samen met coach Dean Gorré en keeperstrainer Jack Mangalie.

Als alles goed gaat kan de Surinaamse bondscoach Dean Gorré binnenkort over maar liefst acht Surinaams-Nederlandse profvoetballers beschikken, voor het nationaal elftal van Suriname. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een presentatie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) in Paramaribo.

Van Nigel Haselbaink en Kelvin Leerdam was al duidelijk dat ze zich bij NATIO hadden aangesloten. Naast die twee heeft de coach mogelijk ook Ryan Donk(Galatasaray), Tjaronn Chery(Maccabi Haifa), Florian Jozefzoon(Derby County), Diego Biseswar(PAOK Saloniki), Mitchell Donald(Evkur Yeni Malatyaspor) en Miquel Nelom(Willem II) ter beschiking voor de komende interlandwedstrijden.

Dit is allemaal mogelijk door de invoering van het zogenoemde sportpaspoort. Surinaams-Nederlandse profvoetballers die niet voor het Nederlands elftal spelen, kunnen uitkomen voor het Surinaams elftal. Volgens het FIFA-reglement mag een international over meerdere paspoorten beschikken, zolang één van zijn ouders of grootouders is geboren in het land waar hij voor uitkomt en daarvan de nationaliteit bezit.

De eerste WK-kwalificatiewedstrijd voor Suriname, dat zich afgelopen dinsdagnacht in Nicaragua geplaatst heeft voor de Gold Cup, staat in september 2020 op het programma. Dan zullen we zien hoe deze aanpak zich zal vertalen naar resultaat. In 2021 speelt Suriname voor de Gold Cup.

De mannen van NATIO zijn woensdagavond teruggekomen uit Nicaragua. Dit zeiden coach Dean Gorré en keeperstrainer Jack Mangalie tegen de profs:

https://www.facebook.com/natiosuriname/videos/819210411828897/
Bekijk ook:

38 REACTIES

 1. Fantastisch dat deze jongens voor Suriname willen uitkomen. Nu hoop ik dat Dean niet vergeet dat de voetballers uit Suriname zelf erg hard hebben gewerkt om zich te plaatsen.. succes Surinaams voetbal elftal in September.


  Maak melding

 2. Wellicht is het me ontgaan. Is er wel een bepaald beleid van de SVB en andere actoren ten aanzien van een quotum van spelers met een sportpaspoort?
  In een voetbalteam heb je uiteraard elf spelers plus reserves . Is er een beleid (visie) dat erop gericht is te stellen dat bijvoorbeeld maximaal zes spelers met een sportpaspoort kunnen meedoen en de overige spelers van Surinaamse bodem moeten zijn? Geldt ook voor de reserves. Als de Surinaamse voetballers er geen moeite mee hebben en de Surinaamse gemeenschap, zal ik de allerlaatste zijn om moeilijk te doen. Het enige wat ik me afvraag is wat de visie van de SVB en Suriname is. Het is vanzelfsprekend dat de ‘buitenlandse jongens’ met een sportpaspoort kwalitatief beter zijn. Bij wijze van spreken kun je een elftal opstellen plus nog reserves bestaande uit houders van een sportpaspoort. Het is ook vanzelfsprekend dat men progressie wil boeken. Het kan zijn dat ik het een en ander gemist heb. In dat geval hoor ik graag van iemand die het wel weet. Op de site van de SVB ben ik niet wijzer geworden.


  Maak melding

 3. Dit is pas het begin wat te denken aan jeugd talenten van Surinaams afkomst uit Nederland uit de top 4 zoals bij een ajax.psv enz die niet aan de bak gaan komen.talenten gaan nu makelijk voor een Suriname kiezen om zich in de kijker te spelen op de wereld podium dan alleen in competitie verband daar te voetballen.dean en de SVB moeten zo snel mogelijk aan de tafel om een goed international/jeugd plan op te zetten want je bouwt een goed fundament voor de selectie vanaf onderin.


  Maak melding

 4. @Adjaiso,

  Be my guest. Ik denk niet je mijn verhaal goed begrepen hebt. Lees het nog een keer en probeer de context te begrijpen. Ik ga je van harte succes toewensen en ik ben niet gerust op een goede afloop.


  Maak melding

 5. De vursch
  wat je schrijft is kennelijk niet wat je bedoeld.
  yes we cant do job make suriname the best = ja we kunnen de job niet doen etc

  Je bedoeld kennelijk

  yes we can do job make suriname the best

  Hopelijk lukt het Suriname nu het voetbalniveau op te krikken.
  Vraag me alleen af hoe deze broodvoetballers zullen worden verzekerd en als er uitkering zal plaatsvinden als er daadwerkelijk iets gebeurt


  Maak melding

 6. Ik denk eerlijk dat su kwa voetbal international gekeken word alleen moet er nog een verrassing gebeuren een professionele competitie realiseren en kunnen de boys hun talenten en kracht beter traine


  Maak melding

 7. Lets Make Surinam Great Again

  Wir Shaffen Das

  Ik vind dit een fantastish idee.. maar on the long run gaat mentaliteit een sta in de weg zijn..

  Wat als de trainer in de toekomst alleen maar spelers gaat opstellen die in de buitenlandse competitie spelen


  Maak melding

 8. Het Surinaams voetbal kan de ondersteuning van zeer ervaren voetballers uit de Europese en Aziatische competities goed gebruiken. Het zal aan de trainer liggen om een evenwicht te vinden tussen de inzet van de voetballers van overzee en de eigen kweek uit Suriname. Er kunnen namelijk spanningen ontstaan en dat is niet goed voor de prestaties van de voetballers. Mijn inziens gaat het om het opstellen van goede spelers die een wedstrijd moeten winnen. Maar Dean Gorre is een zeer ervaren trainer. Hij weet heel goed hoe hij dit vraagstuk zal moeten oplossen.


  Maak melding

 9. Heb reeds opgemerkt dat Suriname strakjes over 2 a 3 nationaal elftallen kan beschikken, en hoop ik dat we doorgroeien om mee te kunnen doen met de Copa Libertadores !


  Maak melding

 10. Zeker zal de trainer goed gebruik kunnen maken van al het materiaal dat hij voor handen heeft. Als het nou uit Europa, Zuid-Amerika of Azië afkomstig is, deze man heeft een unieke uitdaging om er een goede blend van te maken. Het zal straks blijken dat menigeen jaloers zal zijn op deze unieke uitdaging. Wij zullen de ontwikkelingen volgen en waar mogelijk deze jonge trainer met een goed gevoel voor hetgeen wat nodig is onder deze jongens ondersteunen. Laten wij deze ontwikkelingen goed en kritisch volgen , zodat wij nu eindelijk Suriname op de kaart kunnen zetten. Ditmaal met een sportieve inzet in plaats van moord en doodslag en drugshandel. Nu hebben wij de kans en zullen ook gebruik van maken.


  Maak melding

 11. Goed bezig ! Het gaat tenslotte niet uit wie Gore inzet. Het gaat om dat land Suriname. Jarenlang is het een veel besproken fenomeen in Nederland en de vraag die velen stellen : waarom gaat Suriname niet naar een wk ? En heel veel Nederlanders weten niet eens dat Suriname naast Brazilië ligt. Eerder denken ze in Afrika.


  Maak melding

 12. En de evenwichtige verdeling moet wel in stand gehouden worden. Het bestaat niet dat je alleen spelers opstelt die niet voor Oranje opgeroepen worden maar wel goed genoeg zijn voor Suriname. Dat sportpaspoort is een mooie gelegenheid om Suriname snelle progressie te laten boeken. Iemand als Sifan Hassan (een atlete) is van oorsprong Ethiopische . Zij is genaturaliseerd en is Nederlander geworden. Zij heeft geen sportpaspoort .Zij kan met recht zeggen dat ze voor Nederland uitkomt ook al zijn er genoeg witte Hollanders die haar niet willen accepteren. Maar in Suriname gaan we nu een beroep doen op spelers die aan de FIFA voorwaarden voldoen . Wat ze daadwerkelijk met Suriname van doen hebben is twijfelachtig. Want ,zouden ze opgeroepen worden voor Oranje zouden ze nooit voor Suriname uitkomen. In dat opzicht kan iedere trainer het doel bereiken en kom je niet erachter of hij wel of niet goed is. Het is een droom van velen Suriname ooit eens op een WK te zien verschijnen. Maar hoe? De visie van de SVB moet heel duidelijk naar voren komen. Een trainer bepaalt niet het beleid en de visie. Trainers komen en gaan.


  Maak melding

 13. Een quotum zoals Pakiratigri voorstelt is sympatiek en zal veel zieltjes winnen maar kan slechts ontstaan uit het brein van politici die aan draagvlak en dat soort geneuzel denken.

  We praten hier over topsport. Al komt het hele team, alle 11 veldspelers, uit de Erediviesie of overige profcompetities, het zal mij een worst wezen als we resultaten boeken.

  De amateur Surinaamse voetballers moeten zich optrekken aan dit niveau, zelf profcontracten tekenen in het buitenland, en met hun prestaties zich in het nationaal elftal van Suriname spelen. Een selectie moet je verdienen.


  Maak melding

 14. @ pakiritigri
  Ik ben het met je eens Dit heb ik enkele dagen geleden ook geschreven en ik dacht een ander, Bolle? of zo ook. Of het geplaatst is weet ik niet meer
  Suriname doet alles in de uitverkoop, waarom het NATIONALE elftal dan ook niet.
  Mooi dat deze jongens zich beschikbaar stellen, wat hun motief ook moge zijn.
  Maar, ik denk niet dat kinderen nu meer zullen gaan voetballen, het zijn immers geen echte Surinamers, in de zin van opgegroeid en woonachtig in Suriname en voetballend voor Robin Hood, Transvaal of zo.
  Bovendien passeer je op deze wijze eigen spelers, die op amateurbasis de sport beoefenen ten faveure van (semi) profs. Dit hoort niet.
  Een man of 5 uit het buitenland is wat mij betreft het maximum. Zij kunnen helpen met hun ervaring om het niveau wat op te krikken, maar stel je nagenoeg alleen buitenlanders (Surinamers met een Nederlandse nationaliteit), dan behaal je punten, maar that’s it. Het niveau van het voetbal gaat er niet op vooruit.
  Naai je eigen spelers niet.


  Maak melding

 15. Picolaas,

  Domme koe.
  Wij aan de andere kant van de oceaan zijn geen echte Surinamers vind je. Zonder deze jongens geen WK, dan blijven “we” sorry “jullie” thuis. Met al deze sranangmangs die jij geen echte sranagmangs noemt zullen ook de In Suriname woonachtige spelers voordeel hebben. Zodra er gewonnen word zal de focus van de wereld op hun komen. Ik denk dat ik de eer aan mezelf hou en stop.


  Maak melding

 16. Hoho @Wazig,

  Pakariatigri is niet mijn naam! Ik heet pakiratigri! Ik noem je toch ook Wazig? Omdat je Wazig bent. Toon ik niet voldoende respect voor je Wazig? Het is vervelend dat je Wazig bent. Als jij niet zo Wazig was ,kon je tenminste de boodschap begrijpen. Het is Wazig om wazig te zijn. Jongen ,jongen ,ik wil je helpen bij een opticien.


  Maak melding

 17. We zijn het er met z’n allen eens dat het Surinaams voetbal tot voor kort een berg van ellende en bagger was. De mentaliteit en inzet van de spelers was om niet over naar huis te schrijven (voorbeeld: IMT ! )

  De Surinaamse spelers zouden zich moeten gaan optrekken, meten en aanpassen aan de jongens van buiten met een sportpaspoort. Misschien moet het Suri nationaal elftal vooralsnog uit 75 – 80% sportpaspoorters bestaan, vanwege het volgende.

  Door de inbreng van een nieuwe approach (discipline, inzet, stijl/niveau van spelen, etc.) zullen de lokale talenten zich echt moeten bewijzen dat ze mee kunnen en goed kunnen voetballen.

  Wie strakjes voor NATIO ingezet wil worden zal moeten bewijzen dat die heel goed kan voetballen want nu is het serieus aanpakken !


  Maak melding

 18. Dat spelers uit de Surinaamse competitie tekort worden gedaan zal wel zo zijn. Vraag is willen we Suriname zien schitteren op een eind toernooi ? En liefst leggen we vuur aan de schenen bij toplanden. Zo ja dan moeten we de discussie over spelers uit de Surinaamse competitie parkeren. En eerlijk gezegd zal het nooit wat worden met de Surinaamse competitie en de spelers. 1 grote grap. Focussen op Surineds. Die categorie spelers hebben voldoende kwaliteit om het WK te halen.


  Maak melding

 19. ik blijf me nog steeds verbazen over de denk wijze van sommigge mensen wat is dit voor een discusie om het maar steeds te hebben over dat je spelers uit de surinaamse competitie perse moet selecteren of ze het nivo aan kunnen of niet anders is het niet eerlijk kijk naar jamaica curacao haiti uit die landen spelen helemaal geen spelers meer uit de eigen competitie waarom omdat deze landen hebben in gezien dat spelers uit de eigen competitie van een veel minder nivo is je hoort niemand erover maar nee sommigge hebben liever dat suriname jaar in jaar uit blijft aan modderen voetbal is hedendaags een zaakkelijk iets er is geen tijd meer voor vriendjes en iedereen te vriend houden de besten moeten spelen zo simpel is het


  Maak melding

 20. Eindelijk, het werd tijd want we lopen inmiddels lichtjaren achter op de rest vd voetbalwereld. Dat wat Surinaamse regeringen maar niet lukt heeft FIFA voor ons doen doorslaan, dubbele nationaliteit!

  Een begin is gemaakt en dat smaakt altijd naar meer en meer doet beter willen!!


  Maak melding

 21. @ Picolaas

  Jammer dat er nog rare Surinamers als jou op dit forum zijn die zo denken, jammer dat je je volk verloochend die in een andere maatschappij zijn opgegroeit maar hun Surinaamse wortels nooit zijn vergeten, jammer dat je 1980 denkt!!

  De rest denkt gelukkig 2022! Gelukkig zullen Surinamers als jij komende decennia snel in de schaduw van achterlijkheid verdwijnen en doen oplossen in de vergetelheid en dat is maar goed ook!


  Maak melding

 22. Suriname stelt geen ene moer voor. Op geen enkel gebied. Zeker niet op voetbalgebied.
  Spelen jullie daar gewoon poptjie patoe
  Het beste is om Gorre in Nederland te stationeren.
  Die jongens voetballen bijna allemaal in Europa. Bij elkaar komen, trainen is gemakkelijker.
  Bovendien zijn de mogelijkheden zoals accommodatie hier beter.
  En als er dan een wedstrijd gespeeld moet worden dan komen we het wel voor jullie opknappen.


  Maak melding

 23. @Nina, dat is zomaar provocerend.

  We moeten echt niet in wij/zij gaan denken, geen wonder dat het land zo verdeeld is en we niks voor elkaar boksen.

  En de Suri’s in Suriname en de Suri’s in de diaspora zijn beiden nodig, als Yin en Yang. De ene kan niet zonder de andere. Dat heeft dit succes nogmaals aangetoond.


  Maak melding

 24. Mensen die te veel commentaar hebben over de Nato Surinaams elftal. Luister goed als echte mannen praten houden de kleine jongens hun mond dicht. Als je niet weet wat voetbal inhoud geef geen commentaar aub. En het is makkelijk om achter je pc alles wat negatief over de Surinaamse jongens te praten die in Nederland zijn op gegroeid.

  Voetballen gaat over winnen, hoe je het doet maakt niets uit zo lang je maar wint.Want als je verliest ben je de lul. Dus voor de gene die alleen negatief over onze Surinaamse helden willen praten.

  Als jij alles zo goed weet wordt dan zelf trainer, en kom dan verder chatten !!!

  Onze Surinaamse helden moeten alles wat ze kunnen winnen pakken. Dat is voetballen Sabi toch.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.