zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurAl meer dan 50.000 bezoekers voor Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk

Al meer dan 50.000 bezoekers voor Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk

-

Does Travel - naar Suriname

De Grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk Amsterdam heeft sinds de opening op 5 oktober al meer dan 50.000 bezoekers mogen ontvangen. Deze tentoonstelling is daarmee de best bezochte landententoonstelling sinds de jaren negentig, aldus een woordvoerder tegen het NRC Handelsblad.

De Grote Suriname-tentoonstelling vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden. Het wordt een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Een tentoonstelling als een meerstemmige (auto)biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika. Een geschiedenis die nauwelijks in de Nederlandse schoolboeken kwam, maar die wel verteld moet worden.

Het NRC schrijft hierover: Het werd tijd dat de tentoonstelling er kwam, aldus schrijver Cynthia McLeod. „Heel veel Nederlanders denken dat Surinamers (halve) criminelen zijn.” De tentoonstelling geeft een ander beeld. Geen failed state, zoals minister Stef Blok in 2018 zei, maar juist „hoe onze bevolking een geslaagde mix is”, aldus McLeod.

De Grote Suriname-tentoonstelling is een samenwerkingsproject van De Nieuwe Kerk met de Surinaamse gemeenschap in Nederland én Suriname. Te zien tot en met 2 februari 2020.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
 1. In Amsterdam is iets anders dan in Paramaribo. Want in Paramaribo zouden het gros der bezoekers, paarse paria’ s, bedelaars en zakkenrollers zijn geweest. No joke.


  Maak melding
 2. @@ domme koe

  Zo worden nederlanders opgevoed dat donkere waaronder Surinamers stellen ..

  Zelf in binnen de hindoestaanse cultuur word men zo op gevoed dat blaka mang dieven zijn..

  Wij Creolen Van Suriname Hebben Van Onse Ouders Geleerd Dat We VoorAl Respect Voor Ons Mede Mens Moeten Hebbben.


  Maak melding
 3. Limburg, over welke respect heb je het? De hindoestanen werken hard en zijn ook intelligente mensen. Dit is wereldwijd een bewezen feit. Ze lopen niet naast hun schoenen en steeds weer roepen dat zij als slaven zijn gebruikt. Dat doet de creoolse bevolkingsgroep wel. Daarom lopen ze nog steeds achter. De slavernij is steeds maar weer hun excuus en alles wat zwart is wordt met hun geassocieerd. Sinterklaas kan ik niet meer op een normale manier vieren!


  Maak melding
 4. Ik loop liever nog steeds achter maar gezond zonder geld ,niet alleen met leren en geld en werken bouw je een goed gezin of land op .

  Ik hoef niet intelligent te zijn om de wereld te bewijzen ,ik ben tot de basis school gegaan en een vrouw heeft mij leren timmeren


  Maak melding
 5. Gaaaaan we weeeer met dat etnisch ge..l..l., Creolen zijn lui Hindoestanen werken hard bla bla. Generaliseren ten top hier. Ga maar kijken in Den Haag hoeveel er niet werken en hun handje ophouden bij de Sociale dienst. Over de criminelen, verkrachters en zuiplappen die hun vrouw regelmatig bont en blauw slaan gaan we niet beginnen. Maar dan moeten we het ook niet hebben over de harde werkers en zakenlui!

  En de de Creolen? Tja, de bekende vooroordelen die onderhand wel eentonig beginnen te worden. Maar over de harde werkers en fatsoenlijke mensen gaan we het ook niet hebben. Kortom; ieder volk heeft goed en slecht en het zal nooit anders worden.

  De mensen die hier van alles roepen zijn het gruis onder het volk, wat een dommeriken Snappie??


  Maak melding
 6. @ Ivan
  Jammer dat deze “wijze” lessen niet zijn aangekomen.
  Al tientallen jaren zijn jullie bezig en wat heeft het opgeleverd. Stop die spreuk van je daarom maar in je
  @ Ahe
  Omdat jullie er en puinhoop van hebben gemaakt en nog steeds doen.
  Je noemt anderen dommeriken, hiermee plaats je jezelf boven anderen.
  Walgelijk. Je bent gewoon een van ze, niets meer
  Snappie

  Daarom blijf ik erbij dat Chinezen Suriname inderdaad moeten overnemen.
  Wij kunnen van die rotzooi die jullie daar maken ten minste nog iets maken.


  Maak melding
 7. @Don kaw, ik discrimineer niet en laat iedereen in zijn waarde. Afkomst, uiterlijk of geloof interesseert mij niet. In jouw beleving stel ik mezelf boven anderen omdat ik ze dommeriken noem als ze racistische opmerkingen maken. Nou het zij zo!!

  En wie bedoel je met “jullie”? ook zo een aanname die nergens op slaat.

  Chinezen moeten het land overnemen? Prima kan ik ook niet wakker van liggen want ik heb nog net een kwart van mijn leven in Suriname gewoond en het boeit mij echt niet. Daarnaast bemoei ik mij niet met politiek en de Surinaamse al helemaal niet. Maar dat neemt niet weg dat ik een mening heb over mensen die alle onderwerpen etnisch benaderen.

  Jij bent de eerste die heeft gereageerd op dit artikel. Lees het nieuwsbericht en zie jouw reactie. Daar kom je al niet snugger over. Voor mij discussie gesloten.


  Maak melding
 8. Ahe
  Jullie?
  Dat zijn de inwoners van Suriname. Dat je dit niet begrijpt zet je in de categorie waarvan jij je wil afscheiden; de dommeriken
  Weet je wat discrimineren betekent? Nee vast niet jij denkt dat alleen racisme discriminatie is. (dommeriken toch)
  Natuurlijk lig je er niet wakker van. Je woont in Holland en het interesseert je geen ene moer, maar je hebt wel commentaar.

  Jongen heb jij wel het hele artikel gelezen.
  Nee?, doe dat dan alsnog
  Ja?, dan ligt het niet aan lezen, maar aan begrijpen. Toch ook een van de anderen, de dommeriken.
  Speciaal voor jouw dan

  Het NRC schrijft hierover: Het werd tijd dat de tentoonstelling er kwam, aldus schrijver Cynthia McLeod. „Heel veel Nederlanders denken dat Surinamers (halve) criminelen zijn.”
  Begrepen?
  Nog steeds niet? Tja, dan houdt het op


  Maak melding
 9. @don kaw, nou leuk van je dat je in je eerste reactie er nog een schepje bovenop doet en van de halve crimineel een hele maakt. In jouw beleving zijn ze ook allemaal Creool toch? 1 en 1 is 2, zie je reactie naar @Ivan waaruit blijkt dat je hypocriet bent.

  Nadat je stelt dat de Chinezen Suriname moeten overnemen stel je dat “WIJ” er nog iets van kunnen maken. Je bent niet alleen hypocriet in je stelling maar manifesteert je ook als een arrogante kwal.

  Verder ga je gemakshalve er vanuit dat ik onder jouw noemer “jullie” val. Ik woon dus in Suriname en maak er een puinhoop van. Het staat zwart op wit, gewoon naar boven scrollen en de onzin teruglezen.

  Nog bedankt dat je mij jongen noemt, ik voel me vereerd.


  Maak melding
 10. @Don Kaw, ja je hebt gelijk discrimineren is niet altijd racistisch bezig zijn. Maar die bekrompen uitleg van jou heb ik niet nodig.

  Het is in ieder geval duidelijk dat je alle Surinamers discrimineert als je zegt dat de Chinezen Het land over moeten nemen en nog even aangeeft dat “wij” het beter doen.
  Doei


  Maak melding
 11. Nee, jullie hebben er een welvarende natie van gemaakt.
  Bekrompen? Je wist geen eens het verschil knaap.
  Niks geen hypocriet. Ik zeg waar het op staat. Ik discrimineer zonder meer, ik heb ook nooit geschreven dat ik dat niet doe.
  Integendeel.
  Surinamers maken van hun land niets, helemaal niets
  Mcleod wil de pijn enigszins verlichten door halve tussen hakjes te plaatsen. Ik niet.

  Arrogant, och
  in jouw ogen waarschijnlijk iedereen, maar dat komt omdat je zo laag bij de grond leeft


  Maak melding
 12. O gossie, omoe snesie voelt zich beledigd blijft volharden in zijn “jullie” denkt mij het verschil tussen discriminatie en racisme uit te leggen en voelt zich heel wat door mij knaap te noemen. Gelukkig voor mij en helaas voor hem weet ik dat dit voortkomt uit een latent minderwaardigheid complex. Wil mij uit de tent lokken door te stellen dat ik laag bij de grond leef. Heeft door mijn commentaar de indruk dat ik tot een bepaalde groep behoor die in zijn oppervlakkige beleving laag bij de grond leeft. Maar hij kan zich danig vergissen. Blijf maar gissen en als ik je was zou ik nu rust nemen en iets anders doen want je schrijft nu wartaal


  Maak melding
 13. Ahe
  Zeg knaap, waar haal je uit dat ik mij beledigd zou voelen?
  Lijkt mij zeer sterk
  ten eerste omdat ik jullie voor sukkels heb uitgemaakt, omdat ik jouw voor een zeer laag bij de grond levend wezen heb uitgemaakt.
  ten tweede door jou zal ik nooit en nimmer beledigd kunnen worden.
  Hoe kan een pissebed een tijger beledigen.
  Ik ben benieuwd

  Een latent minderwaardigheidscomplex.
  Als dat zo is naar jouw mening dan is het latent, dus niet manifest.
  Bovendien impliceert dit dat ik veel hoger sta op de ladder, maar ergens me niet zo hoog voel als ik wel ben. (Google maar even naar latent en manifest jongen). Dank je wel knaap
  Tja, dat kan ik van jouw echt niet zeggen.
  Bij jouw manifesteert zich het lage, maar wil je graag bij een hogere groep behoren.
  Had je beter je best moeten hebben gedaan op school.
  Wat?
  Dat heb je gedaan? Tja, als het er niet in zit zal het er ook nooit uitkomen.
  Nog een tip knaap
  als je dingen overneemt, lees dan na wat je hebt overgenomen,
  hem hij je

  Een ding moet ik je wel nageven
  je komt terug.
  Ye kong tik slag bakka. En weer sla ik je in de touwen, ik speel nog wat met je totdat ik er genoeg van heb dan krijg je er een van het niveau Bigi BOI.
  Knock out


  Maak melding
 14. @domme koe, zieliger heb ik het zelden meegemaakt bij mijn medemens. Ronduit lachwekkend en belachelijk. Wel mevrouw of meneer de chinees die zichzelf boven een ander durft te stellen, knoop dit goed in die grote oren van je. Je begint nu over opleiding alsof jij met jouw commentaar hoog opgeleid overkomt. Zet onze reacties naast elkaar en beoordeel zelf maar, tenzij je nog een beetje objectiviteit in je gele mars hebt. Ik hoef niet te googelen hoor, alles wat ik schrijf heb ik paraat.

  En als jij dat gezwets van je als een knock out naar mij ziet is het nu nog duidelijker wat voor zielig mens je bent. Jij kunt mij nooit kleineren want ik kijk tegen niemand op, ben onafhankelijk, goed opgeleid, sta stevig in het leven, heb zelfvertrouwen en in ieder geval het vermogen om mensen zoals jij meteen door te hebben.

  Jij zit achter je pc woorden te googelen en laat je eigen interpretatie er op los. Het is net hoe het je uitkomt. Latent of manifest, who cares, het is aanwezig zielepoot! Je hebt het ook geen moment ontkend maar bent meteen aan het googelen geslagen.

  Je doet je groter voor dan je bent en kunt op mij geen indruk maken wie je ook moge zijn. Misschien ben je wel een puber die op de pc van zijn ouders bezig is. Althans zo kom je wel over jochie.

  Ik ben benieuwd naar die knock out die je gaat uitdelen loser!


  Maak melding
 15. Sang ie kong tik slag bakka.
  Latent of manifest who cares. Maakt nie uit noh? haha Zegt genoeg, behalve voor jou.
  Krijg je de indruk dat ik groot ben? No mang. I’ m easy like sunday morning. L. Richie

  Zet onze reacties naast elkaar. haha ie bo wiensie boi.

  Don’t worry boi ik zal je met rust laten. Te laag niveau.

  Het gebruik van Google was slechts een advies aan jou, aangezien je alleen maar onzin uitkraamt en knipt en plakt.


  Maak melding
 16. Ieder Surinamer zou het boek ” Narrative of a five Years Expedition Against the Revolted Negroes of Surinam ” van John G. Stedman moeten lezen.

  De Nederlandse literatuur is een van halve waarheden. Lees liever Engelse, Franse en Duitse literatuur om een een goed beeld te krijgen wat er zich werkelijk afspeelde in de privé kolonie Suriname.

  Er was ooit een minister-president die zei dat Nederland de V.O.C mentaliteit moest tonen. Wist die man wel waar hij het over had ?


  Maak melding
 17. Onmenselijke wreedheden, verkrachtingen, martelingen en totale zedeloosheid heerste toen er in de privé kolonie Suriname.

  Suriname was bezit van voornamelijk rijke lieden in Amsterdam en Zeeland. De Staat Nederland had niks met Suriname te maken.

  Pas in 1800 kreeg de Staat Nederland Suriname in haar bezit. Ook weer dankzij de Fransen, Napoleon.


  Maak melding
 18. Mijn broeders en zusters wat geweest is, is geweest. Laat het geen invloed hebben op je leven.

  Je Hollandse buurman heeft niks te maken met slavernij. Zijn voorouders waren misschien ook lijfeigenen. Kijk wel uit voor mensen die zeggen vast te houden aan tradities. Deze deugen niet.


  Maak melding
 19. @ Kolibrie “De hindoestanen werken hard en zijn ook intelligente mensen. Dit is wereldwijd een bewezen feit.”

  Frantz “Behalve in India mi matie.”


  Maak melding
 20. Goh wat voel ik me knock out, is dat alles? Laat mij inderdaad met rust want je had gedacht een makkie te hebben maar je kunt het zelf niet aan Dong Kaw!! Ga de grote jongen maar bij je cafe vriendjes uithangen.

  Nogmaals; jij leidt aan grootheidswaanzin en bent een schande voor het Surinaamse volk door te stellen dat jij en jouw Chinese vriendjes het land moeten regeren. Het is een belediging jegens het Surinaamse volk gezien het lage niveau waarop jij je hier presenteert.

  Suriname interesseert mij inderdaad niet omdat ik niets voor het land kan betekenen. Ik woon in Nederland en de Surinamers moeten het zelf doen. Zij wonen daar en kiezen hun regering. Als ze het niet goed doen moeten ze zelf op de blaren zitten. Ik heb ook mijn bedenkingen maar daar blijft het bij.

  Suriname heeft in ieder geval niets aan schreeuwlelijkerds zoals jij. PUNT!!


  Maak melding
 21. Ik ken mijn geschiedenis maar vind deze tentoonstelling wel een goed initiatief. Het kan een eye opener zijn voor de nieuwe generatie in Nederland en kan zeker opheldering brengen in een paar vraagstukken. Ook mooi om te zien dat er Nederlanders zijn die zich steeds meer gaan interesseren in de rol van Nederland. Vooral bij de gemixte relaties staan ze er voor open.

  En inderdaad, je geschiedenis kennen is belangrijk maar er in blijven hangen en iedere Nederlander als een slavendrijver zien werkt averechts en zou je heel ongelukkig maken. Helaas is dat bij velen wel het geval.


  Maak melding
 22. @Don Kaw – Voordat je me probeert te pakken op een typfoutje waar ik zelf achter ben gekomen want je bent zo voorspelbaar.

  “jij leidt aan grootheidswaanzin” moet uiteraard zijn “Jij lijdt aan grootheidswaanzin”.
  Ik spreek iemand aan op de inhoud en niet op een lullig typfoutje. Moest ik wel nog even kwijt en verder laat ik je met rust tenzij je nog van plan bent je denkbeeldige knock-out uit te willen delen.


  Maak melding
 23. Ahe
  het was nog eenvoudiger dan ik dacht. Je bent helemaal de kluts kwijt, je hartslag is behoorlijk hoog geworden.
  Wild om je heen slaan is het resultaat
  – cafe vriendjes. Love it boy
  – Latent minderwaardigheidscomplex is overgegaan in grootheidswaanzin. Love it boy
  – een schande voor het Surinaamse volk?? Haha love it boy. Hoe kan IK een schande zijn voor het volk. Ik heb helemaal niets van en met dit volk. Jij wel! Jij verloochent je afkomst
  – Suriname interesseert mij inderdaad niet omdat ik niets voor het land kan betekenen., schrijf je
  Haha love it boy. Natuurlijk kan JIJ niets voor het land betekenen. Van jouw soort lopen er genoeg rond.
  Bovendien, wie is er nu een schande voor zijn! volk. Je land interesseert je dus helemaal niets. Aah meneertje voelt zich een bakra

  . iedere Nederlander als een slavendrijver zien werkt averechts en zou je heel ongelukkig maken schrijf je Haha . Gelukkig zou je enz en niet zal je enz. haha love it boy

  Knaap
  Type fouten, och joh die vallen in het niet bij de ongelooflijke onzin en tegenstrijdigheden die je hier poneert. Die mag jij maken hoor. Mag best

  Ondanks dat je schreef;discussie gesloten, ga je nog effe lekker door. Love it
  Ik schreef dat ik je met rust zou laten; maar ik zal je nog ÉÉN keer van repliek dienen.
  (Maar nu moet je het op eigen kracht doen hoor. Les is voorbij)
  De reden hiervoor is dat ik heel erg moest lachen om je reactiesssss.
  Love it

  Bovendien ga ik heerlijk genieten van een welverdiende vakantie. Zal ik je een kaartje sturen?

  Meester Don


  Maak melding
 24. @Don Kaw,

  Een paar dagen vrij dus heb wat tijd voor jou over. Zo gemakkelijk kom je niet van me af hoor.
  Ik ga gewoon door want jij bent de Chinees die even het land gaat regeren met je vriendjes. Je hebt nog meer van die achterlijke uitspraken maar dit als voorbeeld om te bevestigen dat je inderdaad aan grootheidswaanzin lijdt.

  Jij geeft openlijk toe dat je discrimineert en bent er ook trots op. Dan kun je wel verschillende soorten van discriminatie hebben maar jij doet alsof het een spelletje is. Respectloos ben je en denkt er ook mee weg te komen. Stoer hoor PC held!

  Volgens jou verloochen ik mijn afkomst maar je geeft er een eigen draai aan want je weet precies wat ik bedoel. Ik roep niet van alles langs de zijlijn terwijl ik in Nederland woon. Als ik mijn afkomst verloochen zal ik echt niet de tijd nemen om hierover met je in discussie te gaan. Je zal echt je best moeten doen om reacties van mij te vinden op nieuwsberichten want dat doe ik heel sporadisch. Maar dit pik ik niet en als anderen het niet doen dan schroom ik zeker niet om mijn punt duidelijk te maken. Verloochen ik dan mijn afkomst of geboorteland? Integendeel!

  Jij stelt je boven alle andere bevolkingsgroepen want in jouw toekomstige Surinaamse regering en maatschappij zal er alleen plaats zijn voor jouw Ras, de Chinezen. Ik zie het al voor me want we weten allemaal hoe het gesteld is met de mensenrechten in China. Zal ook wel in jouw genen zitten dus zo verwonderlijk is je gedachtegang niet.

  Nog even melden dat je op vakantie gaat? Geweldig hoor maar daar hoef ik in ieder geval niet mee te koop te lopen.
  Raden waar je naar toe gaat? Ga daar maar de big boy uithangen en je alvast voorbereiden voor het presidentschap.

  Geniet van je vakantie, dat gun ik je in ieder geval na zoveel stress. Je hebt beloofd mij knock out te krijgen maar jij lijkt nu knock out te zijn. Ga bijkomen rare snuiter.
  En jij noemt jezelf Meester Don??? Je doet je weer groter voor dan je bent. Of bedoel je dat je gewoon een schoolmeestertje bent? In dat geval zou ik niet in jouw schoenen willen staan hoor 🙂


  Maak melding
 25. @Don Kaw.

  Neem dit mee naar je vakantie en hierna ben ik echt klaar met je tenzij jij terugkomt met je knock out bullshit.
  Helaas zal je genoegen moeten nemen met de korte versie anders wordt de tekst te lang en te verwarrend voor jou.

  Minderwaardigheidscomplex is het gevoel minder waard te zijn dan anderen. Het is de combinatie van een negatief zelfbeeld en daaruit voortvloeiende gedragingen. Het minderwaardige gevoel wordt gecompenseerd door zichzelf en anderen te laten geloven dat zij juist beter zijn dan anderen. Dat is wat Don Kaw doet!

  Iemand met grootheidswaanzin (Don Kaw dus) ziet zichzelf als belangrijker of machtiger dan zijn omgeving of schrijft zichzelf bijzondere talenten toe. Soms is megalomanie of grootheidswaanzin een uiting van een sterk gevoel van eigenwaarde, maar de oorzaak kan ook zijn dat iemand zichzelf eigenlijk minderwaardig, onbetekenend of onbelangrijk vindt.

  In je commentaar zie jij bovenstaande begrippen als tegenstrijdigheden maar dat komt omdat je niet goed of helemaal niet op de hoogte bent. Je probeert mij daarmee belachelijk te maken wat jou trouwens nooit zal lukken want ik heb al lang door hoe oppervlakkig jij denkt.

  Van jou heb ik niets geleerd meestertje. Maar bovenstaande bewijst dat jij wel iets moet leren. Ik heb je laten uitrazen maar dit is mijn les voor jou en heb het tot het laatst bewaard.

  Je zou met me spelen en mij op het laatst knock out slaan.
  Volgens mij is het juist andersom gelopen. Geniet van je vakantie het zal je goed doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES