Moderne visrokerij Commewijne binnenkort operationeel

4
visrokerij commewijne

Het project ‘Afbouw en Inrichting Model Visrokerij Commewijne’ vordert langzaam maar zeker. De laatste werkzaamheden met betrekking tot de installatie van de koel- en vriesruimte en de rookkast worden momenteel uitgevoerd door deskundigen van VSD-Food Machinery B.V. Dit wordt een gecertificeerde visrokerij die aan alle internationale veiligheidsstandaarden zal voldoen om gerookte visproducten te kunnen exporteren. Deze visrokerij staat op het complex van het Visserij Centrum Commewijne (VCC) te Nieuw-Amsterdam in het district Commewijne.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op 7 mei 2019 het startsein gegeven voor de aanpassing aan de visrokerij, zodat die zal kunnen bijdragen aan de economie van Suriname door meer gerookte vissen te exporteren alsook de lokale markt te voorzien. Het gebouw staat er al geruime tijd en door diverse omstandigheden heeft de opstart van de rokerij nog niet kunnen plaatsvinden. Tezamen met de adviesbedrijven Consulting Partners N.V. en Ingenieurs en Architecten Bureau INTERDESIGN, en de aannemer Alginco N.V. is gewerkt aan een plan van aanpak.

De voornaamste taak is om het ontwerp van het gebouw te herzien en aan te passen. Het gebouw zal worden aangepast en ingericht volgens de internationale standaarden voor visrokerijen. Deze aanpassingen behelzen de inrichting van de ruimtes van de koel, vries, sanitair en (vis)roken, alsook het accomoderen van nieuwe rookkasten, bekleding van de schoorsteen en de juiste riolering- en wateraanvoer en -verbruikssystemen. Het Viskeuringsinstituut (VKI) is ook nauw betrokken bij dit project.

Minister Rabin Parmessar staat volledig achter dit project, vooral met de naleving van het beleid met betrekking tot voedselveiligheid en ook -zekerheid. “Surinamers hebben recht op het nuttigen van voedselveilige Surinaamse producten”, aldus minister Parmessar. De komend week komt een andere groep deskundigen van VSD-Food Machinery B.V. om de visrokerij te testen en training te geven in onder andere het bedienen. Het streven is de visrokerij binnenkort op te leveren.

4 REACTIES

 1. Teveel deskundigen, nu kan het alleen mislukken!
  Anders zou ik zeggen nu kunnen we gerookte palingen (kleine logo logos) krijgen. Wat voor geur zou het krijgen? Wat voor hout in Su geeft de beste geur en smaak voor vis?


  Maak melding

 2. Welke vis gaan ze gebruiken? Alle vissen zijn intussen besmet met kwik en dit kan een exportprobleem veroorzaken. Twee opties dus: zeevis of zelf gekweekte vis. ik wens deze heren alle succes . Dat zullen ze hard nodig hebben na de val van de Sucadefabriek.


  Maak melding

 3. Voor de export gaat met tropisch hardhout gebruiken om te roken voor su gaat men moderniseren en voor binnenlands gebruik petflessen en foambakken gebruiken. Vis is altijd schaars in su en tonnen vis gaan overzee en het land bekijkt het maar als je ziet hoeveel vis op de markt in Guyana ziet dan weet je pas waar over ik het heb


  Maak melding

 4. Hoe willen ze die warangvisie markeren dat het gerookt is in Rokerij van Amsterdam Suriname? en is het gerookte vis dan alleen bestemd voor Export? En hoe zit het met al die anderen die aan huis warangvisie bereiden zijn die dan niet voor Export omdat het niet gecertificeerd is dus de Ingezetenen kunnen geen Export vissen kopen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.