dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit NederlandSharda Nandram één van de weinige vrouwelijke professoren van Surinaamse afkomst

Sharda Nandram één van de weinige vrouwelijke professoren van Surinaamse afkomst

-

Does Travel - naar Suriname

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft Sharda Nandram benoemd tot hoogleraar Hindoe-spiritualiteit. Donderdag 21 november zal professor Nandram haar ambt aanvaarden met het uitspreken van de rede ‘Hoe we dingen doen tot waarom we bestaan: Integratieve spiritualiteit in de vierde industriële revolutie‘. De in Suriname geboren Nandram wordt in Nederland daarmee één van de weinige vrouwelijke professoren van Surinaamse afkomst.

Sharda Nandram is geboren in Paramaribo en kwam in 1985 naar Amsterdam. Ze studeerde Arbeids- en organisatiepsychologie en Economie, beiden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gepromoveerd in de sociale wetenschappen bij Sociale Psychologie van de Vrije Universiteit. Sharda is vanaf 2007 associate professor aan Nyenrode Business Universiteit en sinds 2016 verbonden aan de Banasthali Universiteit in Jaipur, India. 

Volgens professor Nandram zal de behoefte aan spiritualiteit sterk toenemen, waardoor het belang van de bestudering van spiritualiteit meer dan evident is. Het onderzoek binnen de leerstoel Hindoe Spiritualiteit en Samenleving geeft een aanzet daartoe.

Meer informatie over haar oratie vind je hier op de website van de VU.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

32 REACTIES
 1. Van zeer harte gefeliciteerd met de benoeming tot professor in d Hindoe spiritualiteit met veel Bhagwan en Sai Baba wijsheid toegewenst


  Maak melding
 2. Heel goede ontwikkeling, wellicht zal er naar Suriname toe een spin off effect hebben wat betreft de ontwikkeling op spiritualiteit gebied van niet alleen de hindoestanen maar de hele gemeenschap daar.


  Maak melding
 3. De Surinaamse gemeenschap mag trots zijn op personen als Sharda Nandram. Op sport gebied levert onze gemeenschap al een behoorlijke bijdrage en nu ook op wetenschappelijk terrein.
  Het doet mij aan de andere kant pijn dat de meeste briljante zonen en dochters van Suriname buiten Suriname waardering krijgen. Het zou een goede zaak zijn als ze zich meer voor Suriname zouden inzetten.


  Maak melding
 4. Op het gebied van crimineel gedrag levert de Surinaamse gemeenschap ook een behoorlijke bijdrage beste Debby. Jammer dat je dit niet mag benoemen want anders ben je een van de bakra’s met racistische kenmerken.


  Maak melding
 5. Het zou leuk zijn als de door oplichter Michiel van Kempen bezette leerstoel West Indische letteren ook onder haar regie zou kunnen komen. Vanuit de zijlijn zou ik haar hierin kunnen ondersteunen.


  Maak melding
 6. Beste Debby. Ergens ben ik het een met je dat ze zich meer voor Suriname zouden moeten inzetten. Waar ga je zo een briljant mens inzetten, je bent professor maar je directe chef heeft niet eens een behoorlijk HBO of een masteropleiding genoten. Hoe en welke dimensie geeft je dan aan het beleid dat moet worden uitgezet. Of je begint met een eigen organisatie en wanneer mensen in Suriname horen dat je proffesor bent wordt je direct neergehaald, oh je bent proffesor no, ga je proffesor ergens anders spelen, niet bij mij want ik weet wat ik doe.
  Dit is een stukje realiteit en zo een persoon pakt zijn of haar biezen in en eerstvolgende vlucht is ie al weg. Dat is hoe mensen hier omgaan met mensen, hoeveel verdien je als proffesor in Suriname? Voorbeeld netto 8000 SRD. is 8000 gedeeld door, neem maar 8, is 1000 USD. je investeert in je zelve om beter van te worden en dan moet je nog meemaken dat je een keertje beroofd wordt door de beunhazen hier. Is het al gedaan.
  Zijn samenloop van omstandigheden die maken dat deze briljante mensen dan wegblijven.


  Maak melding
 7. Er moet heeeeeeel veel veranderen in Suriname wil je dat er geschoolde Surinamers zich in Su vestigen. Iedereen weet als je je vestigt dan kom je in de zelfde vermoeiende situatie terecht. Vooruitgang wil je voor iedereen en niet bij horen tot een elitegroep. Dus ipv dat je zou moeten bij dragen aan je land en volk, zou irritatie de bovenhand nemen.
  Aangezien men vertikt om van elkaar te leren en te steunen en vooral uitvoeren.

  In ieder geval; TOP PROF. NANDRAM


  Maak melding
 8. Heel goede ontwikkeling, wellicht zal er naar Suriname toe een spin off effect hebben wat betreft de ontwikkeling op spiritualiteit gebied van niet alleen de hindoestanen maar de hele gemeenschap daar.


  Maak melding
 9. Suriname verdient onder de huidige minister van onderwijs geen enkele intellectueel. Wie zich wilt lenen voor een misdadige regieme moet dat vooral niet nalaten. Oprechte intellectuelen in suriname worden niet gehoord en worden vaak door het slijk gehaald. Neem maar de voorzitter van VES als voorbeeld. Deze man met jarenlang ervaring wordt door een gecertificeerde aap voor alles en nog wat uitgemaakt. Houd de eer aan jezelf en ga pas het land dienen als de criminele bende die nu de dienst uitmaakt met worstel en tak uitgeroeid is. Een professor heeft de eer aan zich te houden en de wetenschap te dienen en niet als pion van moordenaars en drugsveroordeelde criminelen.


  Maak melding
 10. Het aantal meisjes op de universiteiten stijgt fors. Voor zover ik weet zijn er momenteel meer meisjes dan jongens op de universiteit van Suriname. Ook in Nederland gaan steeds meer meisjes verder studeren. Personen als Sharda Nandram zouden naar Suriname gehaald moeten worden om gastcolleges te verzorgen zodat de meisjes extra gemotiveerd worden. De kwaliteit van het onderwijs op de Anton de Kom Universiteit kan daarmee een positieve impuls krijgen


  Maak melding
 11. Sharda,
  Ik wens je heel veel sterkte toe naar je ontwikkeling en dat je als enige specifiek iers voor de hindoeïsme gelovigen iets kan betekenen. Hun tenminste helpen of door je bijdrage te leveren dat zij hoger op de ladder komen. Want tot nu toe heeft geen één surinaamse hindoestaanse geleerde iets kunnen betekenen voor de gemeenschap. Zij hebben eerder de hindoes onderuit gehaald en uiteindelijk zelfmoord gepleegd. En Prim Radhakisoen is zelfs in de goot beland. Niemand komt er ongeschonden uit, alhoewel je met je eigen mom meineed hebt gepleegd.


  Maak melding
 12. Wat heeft su deze mensen te bieden vraag ik me af. In t buitenland kunnen ze op fatsoenlijke wijze aan hun trekken komen, gewaardeerd worden, je hebt meer mogelijkh in su is dat nihil


  Maak melding
 13. De Gemeenschap kan haar waardering voor zulke personen kenbaar maken door massaal naar de oratie te gaan op donderdag 21 november. Ze moet de Surinaamse warmte voelen op deze koude donkere dag. De weinige personen die zulke posities bereiken moeten we koesteren.


  Maak melding
 14. Zo Is dat Vijay dat is de bitere waarheid , suriname is kapot gemaakt door de NDP vanaf de jaren 80 en zie nu weer wat heeft met dan nog in suriname te zoeken een land dat niet veilig is !


  Maak melding
 15. Beste Debby,
  ik kan niet. Ik moet protesteren bij KLM.
  Ik ben het verder volledig met je eens. Maar afgunst in plaats van trots zit vol in de harten van Surinamers

  @Djakkie
  Beperk je tot de taal die je beheerst. Man wat een koeterwaals schrijf je.
  Je eerste twee zinnen zitten zo vol onzin dat ik maar gestopt ben met lezen.


  Maak melding
 16. Die paarse parasiet is ook professor. Vooral boeffie. Boeffie beter bekent als houdini kan 8 miljard schuld binnen 1 jaar verdubbelen naar 18 miljard.


  Maak melding
 17. Gefeliciteerd. Je mag best wel trots zijn!!!

  Wanneer wordt een creool tot professor benoemd? Zal nooit gebeuren!!!
  Ze hebben alle mogelijkheden in Nederland, maar ze laten het links liggen. Doen liever wat anders en vmbo is voldoende.

  Morgen schreeuwen ze: ik word gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.

  Ze hebben nu al een behoorlijke achterstand op de NIEUWKOMERS.
  De nieuwkomers pakken wel hun kansen in Nederland.

  Sylvana Simons kan zich beter inspannen om ze te coachen i.p.v. te zeuren over zwarte piet.


  Maak melding
 18. Panli, jou opmerking past niet in de context van de oratie. Het is ook niet mooi om een etnische vergelijking te gaan maken bij een onderwerp over spiritualiteit.


  Maak melding
 19. Santo boma zit vol met een soort dat mens wordt genoemd die al daar een vesting van hebben gemaakt..
  Je komt er bijna niet tussen in.. Je kunt zelf raden wie wordt bedoeld…
  P
  Ze willen ook niet anders leven,, laatstaaan gaan studeren.
  Van de vorige regering hebben vele vele kavels gehad, vaarvan een paar dit direct aan ee n paar hindoestanen wilden verkopen..
  Zo gaat dat z.a. de vorige lijder had gezegd, visie hebben ze niet hij trouwens ook niet hoor, anders hadden ze het land de bank niet leeg geroofd..


  Maak melding
 20. @Vijay
  Een professor is geen godheid.
  Een professor is een omhooggevallen leraar.
  Tegen Nederlandse professoren mag je tijdens de lessen/colleges gewoon meneer of mevrouw zeggen.
  Als ze naar de wc gaan komt er gewoon poep uit hun @#$.
  Geen goud of een heilige zalf.
  Academisch opgeleide figuren zijn alleen op hun studiegebied goed tot zeer goed. Op elk ander gebied zijn het stumpers. Kunnen niet koken, kleren wassen, schilderen, iets thuis repareren etc.
  Het zijn gewoon mensen net als iedereen om je heen.


  gemodereerd
 21. @Panli
  De kop van het artikel luidt ” één van de weinige vrouwelijke professoren van Surinaamse afkomst …. ”

  Voor Sharda Nandram was Gloria Wekker (Gender studies) hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht.
  En er zijn nog tw*ee vrouwelijke professoren van Surinaamse afkomst geweest.
  En voordat je minpunten (die iedereen heeft) uit Wekker’s onderzoekingen ga noemen. Godsdienst leerstoelen dus ook Hindoeleerstoelen worden vaak niet als echte wetenschap gezien, maar als vaag geneuzel .
  Alle relegien zijn door mannen verzonnen. Ten behoeve van het welzijn van mannen. Ten nadele van vrouwen. Deze mevrouw verdoet haar tijd met vrouw onderdrukkende dom gemekker.
  Zij had een voor vrouwen nuttige studie moeten doen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES